Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Na onu stvar mi se penju sa ovom optikom, a o prelasku na ipv6 ni govora. Ima da nas naguraju sve pod NAT, pa ko voli javnu ip, ima da plati.
Pa SjBB vec dugo i radi to. TS barem ne juri nesto posebno za sada, a i vraca na javnu ko trazi.

sta ce ti ipv6? Samo da ti pravi problem, da ne znas sta da uradis sa istom, pa da radis tunneling ipv6 ipv4. Cuti tu dok ima adresa u ipv4 bloku, jos imamo privilegije da svaki korisnik ponaosob dobija javne adrese.

@stefkev: Kako to kao još ima IPv4 adresa a uveliko uvaljuju ljudima CG-NAT? Čuvaju štek za hosting mušterije i firme?? :p

@stefkev: Kako to kao još ima IPv4 adresa a uveliko uvaljuju ljudima CG-NAT? Čuvaju štek za hosting mušterije i firme?? :p

Pilicarske firme nece da se izlazu trosku za dodatne adrese. Cak i kad kupe adrese moraju da paze da li nisu te adrese u nekoj bazi blacklistovane.
To je samo praksa sbb-a koja radi cgnat naveliko. Koliko znam, a i koliko sam dugo bio korisnik telekoma, njihova nije.

Definitivno praktikuje i Telekom. Sad u kom procentu to nije poznato, za sad. Bilo je jedno vreme svaki dan ovde po forumu kukanja ko je popio CG-Nat... mooožda je Telekom malo 'oladio sa tim u smislu prestao sa prebacivanjem još dodatnih korisnika. Ali definitivno je u upotrebi CG-Nat. Ja kad kod uzmem napravim PPPoE konekciju sa username/login sa starog ADSL rutera koji sam im vratio pre godinu i po kad sam prelazio na VDSL uvek mi dodele natovanu IP adresu. Srećom na PPPoE setu koji je po default u ruteru (čiji password ne znam :( pošto je ZTE model sa zaključanim shell-om) bar za sad nisam natovan.

Ok, to sto i telekom u nekom procentu nat-uje, to ne znaci da segment IPV4 adresa je istrosen. Uvek se moze jos zakupiti.
A sad da li neka firma hoce da se izlaze nekom trosku da zakupi jos adresa to je druga stvar.
Pa i da predjes na IPV6, moraju da zakupe adrese, samo je praksa za sada, dok postoji IPV4 u adresnom bloku od RIPE-a, sigurno nece imati potrebu da kupuju IPV6.
Dodatne komplikacije oko podesavanja, tunelovanja itd.

RIPE NCC, the regional Internet registry for Europe, was the second RIR to deplete its address pool on 14 September 2012.
Tako da su sve adrese već raspoređenje/zakuplje/"prodate" jedino može da bude pre-prodaja između provajdera. A tu onda verovatno stupa na snagu srpski mentalitet i gledanje na celu tu priču kao priliku za profitiranje...
Prelezak na IPv6 je neizbežan. Znači da je i kupovina IPv6 ready opreme takođe neizbežna, i znači da će network admin-i kad tad morati da krenu sa učenjem kako stvari funkcionišu u novom IPv6 svetu. Pa dok ne skupe keš za zamenu komplet opreme moraće da se malo pomuče sa tunelovanjem i čudesima.
Ali najlakše i najjeftinije je lupiti CG-NAT i "rešen problem".

Mozda ako nas budu omasovili kroz all ip projekat, onda jeste obavezno da se predje na ipv6.
Nema tu kupovine ipv6 opreme o_O?!?! Verujem da mogu da nadograde softver na postojecoj opremi da podrze ipv6 protokol.

Cemu taj prelazak kada vecini ljudi je dovoljan NAT? Gledano iz perspektive firme, zasto bi trosila novac na IP adrese, ako ne mora? I sta im znaci IPv6 sada, ako neke stvari mogu samo preko IPv4 da rade?
Zna se tacno kada ce se IPv6 sredjivati - kada veliki igraci treba da prodaju opremu ;)

pazi, gledano kroz nat, to je vrlo gadna stvar. Ako procitas 3, 4 posta ranije videces da sam spominjao baze podataka koje sadrzi blacklistovane adrese.
E sad, zamisli neko od nas pobrljavi nesto, ip dospe na listu. Drugi korisnici takodje nemaju pristup tom servisu.
Isti primer za torente, neko pobrljavi, ip dospe na ban, drugi nemaju pristup. Takodje, tu je bezbedonosno pitanje, gde se teze prati, ili ne moze da se prati ko je neki prestup uradio.
Opet korisnici se kriju iza nat-a, a jedna javna adresa.
Opet da napomenem, da bi isp podrzao ipv6, ne treba nova oprema, nego nadogradnja softvera na postojecoj opremi da bi podrzao taj protokol.

I softver je prozivod, kao i rad za isti.

Ovo za blacklisting razumem vec.

Sto se tice servera, dhcp i dns su opensource-ovani, te je i ipv6 dostupan. Da, tu se najvise placa radna snaga koja treba da dodje i da to podesi, posto to nije jednostavna stavka.
Sto se tice ovih manjih rutera, tih uredjaja, verujem da proizvodjaci ne naplacuju podrsku za ipv6, samo vrse nadogradnju. Pricam za cisco, evo isto mikrotik (ajde to bas i nije oprema za veliki isp), isto besplatno daju podrsku za ipv6.

Iako na primer 100 korisnika ima istu IP adresu ne znaci da se ne zna ko je sta uradio posto svaki korisnik koristi poseban port tako da mu dodje isto kao da ima jedinstvenu IP adresu - Barem sa strane pronalazenja korisnika koji je nesto za*rao.
Provajderima se isplati da uvedu ipv6 umesto da placaju velike sume za ipv4 adrese ali je tu problem opreme koja se koristi. Da li onaj Cisco 2100 koji se masovno koristi kod kablovskih korisnika koji imaju net sporiji od 30Mbps moze da podrzi ipv6? Naravno da ne.
Da li ce Cisco napraviti Update FW-a da bi ga podrzao? Naravno da nece posto je to proizvod star preko 5 godina, a njima je svakako u interesu da se kupuje nova oprema.

Poslednja izmena:
Iako na primer 100 korisnika ima istu IP adresu ne znaci da se ne zna ko je sta uradio posto svaki korisnik koristi poseban port tako da mu dodje isto kao da ima jedinstvenu IP adresu - Barem sa strane pronalazenja korisnika koji je nesto za*rao.
Provajderima se isplati da uvedu ipv6 umesto da placaju velike sume za ipv4 adrese ali je tu problem opreme koja se koristi. Da li onaj Cisco 2100 koji se masovno koristi kod kablovskih korisnika koji imaju net sporiji od 30Mbps moze da podrzi ipv6? Naravno da ne.
Da li ce Cisco napraviti Update FW-a da bi ga podrzao? Naravno da nece posto je to proizvod star preko 5 godina, a njima je svakako u interesu da se kupuje nova oprema.

100 korisnika ne dobija istu ip adresu, svi dobijaju razlicite ip adrese iz privatnog opsega, dok nat izlazi na tu jednu javnu ip adresu. Malo sam se zagubio sto si pricao oko portova? Kakav port, fizicki, ili ovi drugi portovi?!?!
ISP moze da pronadje korisnika koji je napravio problem, ali drugi ne mogu. Sto je celokupan stos.

Ono sto ti pricas za opremu, to pricas za krajnju korisnicku opremu, to operateri kupuju naveliko po smesnim cenama, tj po ugovoru. Nije ni vredno pomena. To je najmanji problem pribaviti 10 000 novih modema (u najmanju ruku). U ovom slucaju od huawei-a su dobili ont-ove koji 100000000000000% podrzavaju ipv6. Tu nema omaske. Kao i njihovi sadasnji huawei adsl/vdsl modemi.

Pa naravno da ti kablovski modemi od pre 5 godina (a i navise) podrzavaju samo ipv4, ipv6 je tek poceo sa radom 2012te. A i ti modemi velikim mahom su zamenjeni, tako da novi kablovski modemi isto podrzavaju ipv6 po defaultu.

Ono sto nisi shvatio je da ja pricam o infrastrukturi u telekomu, gde oprema daleko skuplje kosta. Zasigurno servere nece baciti u prvi kontejner zato sto im dns i dhcp trenutno ne podrzava ipv6. Umesto toga uradice update tih servera, ispodesavati, i pustiti u promet.

Svakako ne mozes nekoga da lociras putem IP adrese. Najvise sto mozes da saznas o nekome je njegov provajder/drzavu i eventualno grad.
Pricam o portu sa kojeg ja kao korisnik pristupam nekom serveru. Ukoliko ja kao hosting znam da je neko izvrsio napad na mojserver sa IP adrese 222.222.222.222 i porta 2341 lako cu te informacije proslediti policiji, a oni uz vrlo malo truda provajdera dolaze do osobe.
100 ljudi ima 1 javnu IP adresu i to je sve (pored PORTa) sto neki server vidi. On ne vidi privatne IP adrese niti ga one interesuju.
NAT Ruter zna kome treba da prosledi koji paket tako sto vezuje privatne IP adrese sa koriscenim portom, a sav taj history se cuva - Drzava propisala rok od 2g za koji provajderi moraju da cuvaju ove podatke.

To da je jeftino zameniti gomilu modema je cista glupost. Ako imas 10.000 korisnika koji koriste staru opremu, a nemaju nikakvu potrebu za novijom/boljom. Koji je tvoj opravdani razlog da im svima zamenis uredjaj? ( Ako uzmemo da im ne smeta NAT ili da provajder ima dovoljno ipv4 adresa.)

Poslednja izmena:
Ako gledamo Rumuniju u pravu su, ali nemam pojma kakva je cena/brzina u ostalim zemljama u EU. Meni je npr ok cena 1799 din za 50/2 samo bi trebalo malo povećati upload. Naravno ima provajdera koji za istu cenu nude i optiku i simetriju 100/100 ali takvi su u manjini. Sumnjam da će telekom da obara cene interneta, mogu samo da povećaju brzine kada stigne optika i to je to.

To bi bila ok cena kad ne bi postojao neizbežni dodatak od 660 din za fixni...

To jeste, i kada uvedu optiku opet će biti uslov pretplata za fixni iako tada zaista imaju mogućnost da ga onemoguće korisniku. I SBB će takođe naplaćivati mesečno održavanje i eto. Kod telekoma je makar fixni jeftiniji, tj to održavanje. Jedino ovi manji provajderi što nude samo net preko optike mogu da budu konkurencija, ali će se oni očigledno zadržati samo na Nbgd-u i po NS-u, tj neke manje delove će pokrivati. Ostalo telekom, SBB i ko još od većih bude nudio ftth.

To bi bila ok cena kad ne bi postojao neizbežni dodatak od 660 din za fixni...
Pa cekaj druze i na kablovskom placas odrzavanje tv koji je cak i duplo skuplji od ove pretplate, zar ne?
Mnogima tv uopste i ne treba treba im net ali moraju da placaju nepotrebni trosak od 10€ a i vise.
Ja poznajem bar 5-oricu dobrih prijatelja i rodjenog brata kojima tv ne treba vec net ali su prinudjeni da plate i tv iako ne gledaju, to je jos i gore nego za telefon.
Tamo bar imas u tih 600+ 150 minuta razgovora a ovde imas nepotrebnu televiziju u vidu Pinka, tv bastilje...., Jedino sto vrede i sto ovi ljudi(ukljucujuci i mene) gledaju je sport koji mozes naci online a mozes i preko satelita iz Nisa bar AS kanale ali sta onda sa netom?
Tako da ne bih ja napadao samo mts, a da ne napadnem kablovske operatere jer su isti.
Ili ih napadni sve ili nemoj nijednog, to bi bilo fer, ako neko hoce da bude fer.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Ista je to banda , i jedni i drugi. I kad nekom nešto ne treba isto mu je jel to nudi "kao nešto" ili "kao ništa". A vi se svi kačite na taj isti arugument "pa ovi imaju odrđavanje, oni imaju fixni 'namet'", a šta ćemo sa tim da čak i u ovoj lopovskoj državi postoje ne-WiFI provajderi kod kojih može da se uzme samo net... i da za većinu planete funkcionišu stvari tako. Ok , ne radujem se previše ni pomisli da bi kod nas mogao da krene "američki model" gde može da uzmeš samo net ali ne može flatrate osim ako uzmeš i TV uslugu kod istog provajdera. Ako nećeš TV onda imaš limit od tipa 70 GB mesečno i slikaj se.

Tih 150 minuta kojes navodiš kao nešto korisno u poređenju sa beskorisnim TV-om su minuti u fixnoj mreži, ne 150 minuta za bilo koju mrežu u državi pa da možeš da kažeš da postoji neka kao vajda tj dobijena vrednost (za nas koji ne spadamo u kategoriju "penzioner" ili kategoriju "dokone babe") za tih obaveznih 660 dinara.
Ne gledam TV osim sporta povremeno ali veća verovatnoća je da ću da sednem da pogledam Slagalicu na RTS-u nego da će da se desi da uzmem fixni u ruke da zovem neki drugi fixni. A plaćam i fixni zbog neta i TV pretplatu 100 kanala zbog 4-5 kanala.

A moj komentar je bio odgovor na korisnika koji je rekao da je cena od 1800 din za VDSL 50/2 sasvim ok. Da je neko napisao kako je cena XYZ za SBB kablovksi net ok isto tako bih komentarisao da bi bilo super da je to ukupan trošak za taj net.

Tih 150 minuta kojes navodiš kao nešto korisno u poređenju sa beskorisnim TV-om su minuti u fixnoj mreži, ne 150 minuta za bilo koju mrežu u državi pa da možeš da kažeš da postoji neka kao vajda tj dobijena vrednost (za nas koji ne spadamo u kategoriju "penzioner" ili kategoriju "dokone babe") za tih obaveznih 660 dinara.
Ne gledam TV osim sporta povremeno ali veća verovatnoća je da ću da sednem da pogledam Slagalicu na RTS-u nego da će da se desi da uzmem fixni u ruke da zovem neki drugi fixni. A plaćam i fixni zbog neta i TV pretplatu 100 kanala zbog 4-5 kanala.

A moj komentar je bio odgovor na korisnika koji je rekao da je cena od 1800 din za VDSL 50/2 sasvim ok. Da je neko napisao kako je cena XYZ za SBB kablovksi net ok isto tako bih komentarisao da bi bilo super da je to ukupan trošak za taj net.

Ne navodim kao nesto korisno fix nisam upotrebio sigurno ali ozbiljno vise od 5-6 godina imam i previse minuta na mob koje ne mogu da istrosim, samo kazem sta se dobija da ne ispadne da se bas nista za tu cifru ne dobije.
Imam na mob 1000 minuta, na danasnji dan mi je ostalo 600 presek mi za 9 dana, mislis li da mogu da ih potrosim? Ne, nikada do sada nisam uspeo za zadnje dve fodone ostane mi bar 500 minuta, fix ne koristim nikada, to je za ono penzionere i dokone babe, cisto da stvoris sliku da nisam isti i da koristim sve prednosti modernih tehnologija.
Ako bih gledao slagalicu, a ne bih gubio nikad vreme na istu otici cu online na sajt rtsa i pogledati necu 10€ trositi na to, recimo.
Inace znam da su tih 150 min samo za fixnu mrezu, ne vidim ni ja vajdu od fixnog u danasnje vreme iskreno i nadam se da ce se nesto menjati.

Znam na sta je bio odgovor tvoj komentar, nego mi ono bzvz da svi pljuju mts(a i treba ali ne samo njih) a za kablovske cute to je kao ok da se bezveze placa 1200+ rsd.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Nije bezveze, neko mora da plati da bi razmazeni imali brdo HD kanala i superbrzi net itd.

Nadam se da ću sa malim optičarima da se rešim fiksne globe,održavanja mreže i ostalih ucenjivačkih gluposti.

@HDMI: Pa ako živiš u Mislođin tu ćeš teško da vidiš male optičare tj bilo koga osim Telekoma. A Telekomu pre nogu da odsečeš nego što će da se odrekne profita od naplate fixnog. A i nešto treba kao da im vrati ovih 150 miliona za izgradnju optike. Do sad sve što si platio si im finansirao VDSL i isturene stepene :D :D
Za BG pa čak i najgoru periferiju kad tad će da se pojavi neki konkurent.

Prosta je stvar, ko ne želi da ima kablovsku Tv već samo fiksni, uvek ima izbor - tu je Telekom. Ta solucija uvek postoji i nema razloga da se onda plaća Tv.
Kome nije potreban fiksni već kablovska, uzme Tv pretplatu od kablovkih operatera. Doduše, ovo može da bude problem jer ih nema baš u svakom delu zemlje.
Ko želi samo net... to je već dosta teže. Bolje da izabere jeftiniji namet, a to je fiksni.

Trenutno RV izadje jeftiniji za 50/4 nego Telekom za 50/2, za nove ugovore. Jer 50% na godinu dana izadje 25% na 2 godine, sto znaci da za net samo izadje 1950 u proseku kod RVa, dok je kod TSa 2050.
Veliki plus TSa je sto nije velika razlika, kao kod RV, bez ugovorne obaveze i sto moze da se seta bilo gde u Srbiji maltene ;)
TS ce odreci fixnog, a KTV operateri TV pretplate kao sto su se u HR odrekli - moze i bez toga, ali cena samo neta je dovoljno veca da ispada ovo drugi za evro :) Mozda cak i ima neki fine print da se onda placa jos neka instalcija ili slicna glupost, pa izadje na isto.

Ili kao neki americki, kanadski i svi korejski operateri: ti placas za internet efektivno, jer jedino paket svih usluga moze da se uzme (negde cak i mobilni se forsira kao 4. usluga). Kada pogledas cenovnik, razlika je u brzini interneta samo.
I dokupljenim paketima za TV. U prevodu, net je ono sto je stvarno placa, ostalo kao da ispadne da se dobija vise, ali svi znamo da se i TV sve manje koristi.

@HDMI: Pa ako živiš u Mislođin tu ćeš teško da vidiš male optičare tj bilo koga osim Telekoma. A Telekomu pre nogu da odsečeš nego što će da se odrekne profita od naplate fixnog. A i nešto treba kao da im vrati ovih 150 miliona za izgradnju optike. Do sad sve što si platio si im finansirao VDSL i isturene stepene :D :D
Za BG pa čak i najgoru periferiju kad tad će da se pojavi neki konkurent.
Mali optičari mogu da punude samo ftth ,bez ucene za fiksni ,TV, održavanje i ostale smicalice.
Kod njih je fiksni 290 dinara.
Nema potrebe za odsecanjem noge[emoji2]

Poslednja izmena:
Dodje mi da se preselim na NBG... da ima zive duse na 1km u soliterima mozda i bi ;)

Nazad
Vrh Dno