Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Snega može da bude samo na analognim, jesi siguran da komšija ima i digitalne?

a 50mbps mozes da imas i na telekomu ako si dovoljno blizu centrale..

poslato sa pejdžera

Moze da ima i 100-ku ako je bas blizu, da budemo precizni.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

tako je. inace, on-topic:
nacuo sam da ce neki baja koji je 2km od mog sela da plati telekomu da mu vode optiku do kuce tj vikendice. trebao bi vod da prodje kroz moju ulicu. mogu li se nadati da ce nas sve nakaciti na tu optiku kad je vec razvuku? ili bar nas sa jacim paketima (iptv+50mbps+bbtf..)

poslato sa pejdžera

tako je. inace, on-topic:
nacuo sam da ce neki baja koji je 2km od mog sela da plati telekomu da mu vode optiku do kuce tj vikendice. trebao bi vod da prodje kroz moju ulicu. mogu li se nadati da ce nas sve nakaciti na tu optiku kad je vec razvuku? ili bar nas sa jacim paketima (iptv+50mbps+bbtf..)

poslato sa pejdžera

Можеш само да се надаш, јер то није проширење Телеком мреже, него намеснко увођење услуге за једног корисника. Од локалне петље директно кабл иде до тачке прикључења. ПС. Није довољно само провући подзмено оптички кабл, има ту још опреме која чини једну мрежу :)

Poslednja izmena:
a u cemu je razlika?

koliko sam cuo, jedan deo tog posla pokriva telekom a drugi deo pokriva covek kojem uvode net.

zasto onda ne bi nakacili i ostale pored kojih taj kabal prolazi (ne kazem da hoce nego mi nije logicno da nece, to nece uticati na uslugu ni tom "baji")?

pa naravno da ima jos opreme (osim samog kabla) koja cini tu mrezu, ali necu sad nabrajati sve niti je bitno.

poslato sa pejdžera

Jedan da plati svima !

Digital1 planira za Beograd da vrsi prikljucenja samonosecim optickim kablovima preko krovova,zaista cudno.

Takvima što u drugoj deceniji 21.veka nameravaju da u Beogradu, telekomunikacione vodove vuku vazdušno preko krovova, oduzeo bih momentalno dozvolu za rad.
Nema smisla tako nešto raditi u urbanoj sredini, gde postoji izrađeni sistem podzemnih kanala. Telekom (tadašnji PTT), kao i EDB su masovno ukidali vazdušne vodove još 70-tih godina prošlog veka u urbanim jezgrima Beograda i šire.
Muka mi je kad vidim nepropisno razvučene vazdušne kablove, po principu "krov-to-krov" i "dimnjak-to-dimnjak". U mom kraju je IKOM lider u ovom poslu, i jedino on od 2003 ima vazdušno razvučene kablove i niko drugi.

Takvima što u drugoj deceniji 21.veka nameravaju da u Beogradu, telekomunikacione vodove vuku vazdušno preko krovova, oduzeo bih momentalno dozvolu za rad.
Nema smisla tako nešto raditi u urbanoj sredini, gde postoji izrađeni sistem podzemnih kanala. Telekom (tadašnji PTT), kao i EDB su masovno ukidali vazdušne vodove još 70-tih godina prošlog veka u urbanim jezgrima Beograda i šire.
Muka mi je kad vidim nepropisno razvučene vazdušne kablove, po principu "krov-to-krov" i "dimnjak-to-dimnjak". U mom kraju je IKOM lider u ovom poslu, i jedino on od 2003 ima vazdušno razvučene kablove i niko drugi.

Katastrofa. Zadnjih godinu dana po Nišu sve i svja razvlači kablove, izgleda užasno. Mada, ono, jedan takab bandera-to-bandera će mi nadam se doneti jedno optičko vlakno za nedelju dana... tako da bolje da ćutim.

Telekom po selima radi sa samonosecim ali imaju svoje bandere,izgleda smisleno_Ovo po krovovima u Beogradu deluje na dzunglu i majmunske lijane.

Stigla mi je ponuda za SBB u Mirijevu. Trenutno sam na vdsl kod Telekoma 50/2. SBB bi uveo coax i razmatram 60/4. TV ne ne zanima i to mi je čist trošak. E sad, ovde u temi se priča o optici što mi najviše znači. Hoće li Telekom započeti širenje optike do krajnjih korisnika ili će još uvek da cede do kraja DSL tehnologiju?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Telekom po selima radi sa samonosecim ali imaju svoje bandere,izgleda smisleno_Ovo po krovovima u Beogradu deluje na dzunglu i majmunske lijane.
U ruralnim područjima (selima), gde je mala gustina naseljenosti i gde postoje bandere ovakvo rešenje je i ekonomski opravdano i logično. Preskupo je praviti podzemne vodove.
Ali u urbanim sredinama, ako se tim malim provajderima dozvoli ovakav način razvlačenja instalacije, nastaće haos.

Evo primera slike na šta liče vazdušni vodovi u susednoj državi...
Bucharest.jpg
Slika urbanog dela Bukurešta.

Kod nas i po gradu i po selima sve razvlace preko epsovih bandera.

Stigla mi je ponuda za SBB u Mirijevu. Trenutno sam na vdsl kod Telekoma 50/2. SBB bi uveo coax i razmatram 60/4. TV ne ne zanima i to mi je čist trošak. E sad, ovde u temi se priča o optici što mi najviše znači. Hoće li Telekom započeti širenje optike do krajnjih korisnika ili će još uvek da cede do kraja DSL tehnologiju?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Drži se ti Vdsl-a.Nećeš valjda u 21 veku da ideš na koaksijalca i da deliš net u špicu saobraćaja sa komšijama.
Slepci puni para nisu mogli da uvedu optiku nego idu na koaksijalca čije usluge papreno naplaćuju.

Poslednja izmena:
Drži se ti Vdsl-a.Nećeš valjda u 21 veku da ideš na koaksijalca i da deliš net u špicu saobraćaja sa komšijama.
Slepci puni para nisu mogli da uvedu optiku nego idu na koaksijalca čije usluge papreno naplaćuju.

Kod mene je SBB skoro rekonstruisao mrezu, promenio celu instalaciju u zgradi i do zgrade, ali dzabe, opet koaksijalac! Jednom san iskusio pakao koaksijalca i neka hvala. VDSL NET 50 mi radi neuporedivo bolje, nijedan jedini problem za 4 meseca koriscenja, manji i stabilniji ping nego na SBB koaksijalcu, nema prekida. Mogu da uznem i NET 100, a nestrpljivo cekam optiku do stana.

@Rock86: Kad stigne optika do stana pa ti puste umesto 50/2 "čak" 50/3, ih :D :D :D
Pa ima vala i Telekom bisera "logičnosti". Primetih da su relativno skoro u susednom selu stavili svuda nove betonske bandere a nisu iskoristili priliku da kad već rade razvuku samonoseću optiku nego vratili postojeće DSL kablove xD S obzirom da nismo u istoj opštini kao to selo kod nas teško da će i bandere da menjaju...

@Rock86: Kad stigne optika do stana pa ti puste umesto 50/2 "čak" 50/3, ih :D :D :D
Pa ima vala i Telekom bisera "logičnosti". Primetih da su relativno skoro u susednom selu stavili svuda nove betonske bandere a nisu iskoristili priliku da kad već rade razvuku samonoseću optiku nego vratili postojeće DSL kablove xD S obzirom da nismo u istoj opštini kao to selo kod nas teško da će i bandere da menjaju...

Bice boljih paketa. :)

A kad se na SBB koaksijalcu zaguse upstream kanali mogu da se pozdravim sa Internetom. Milon puta se to desavalo kod mene ne racunajuci totalne prekide signala. :D

SBB FTTB bi bio ok, tad je agregacija na nivou zgrade sto je ok. Ali, dzabe kad nece da dovlace optiku do zgrade.

Što se mene tiče daleko im lepa Sbb kuća.Čekam koji optičar pre stigne do mene.

a u cemu je razlika?

koliko sam cuo, jedan deo tog posla pokriva telekom a drugi deo pokriva covek kojem uvode net.

zasto onda ne bi nakacili i ostale pored kojih taj kabal prolazi (ne kazem da hoce nego mi nije logicno da nece, to nece uticati na uslugu ni tom "baji")?

pa naravno da ima jos opreme (osim samog kabla) koja cini tu mrezu, ali necu sad nabrajati sve niti je bitno.

Разлика је у техничком смислу и реализацији као и послу који је потребно обавити на прикључењу једног корисника или са друге стране више корисника тј. насеља. Ако негде пролази оптички кабл то не значи аутоматски техничку могућност за све остале кориснике. Једно је вући наменски оптички вод (за једног корисника), а друго је радити на реализацији и пребацивању више корисника, опет кажем није само кабл чинилац једне мреже, па био он и оптички, има ту још опреме на главном воду, као и опреме на "излазу" тј. оптичком орману за крајње кориснике.

Сажето: Испред зграде, у подруму зграде, испред куће или на најближој локацији се доводи главни оптички вод у орман, онда у "орману" се пакује опрема и даље разводи према корисницима.

Како то изгледа, па ево један пример:
outdoor-cable-cross-connection-network-communication-cabinet.jpg
Процени сам да ли је ово "очас посла" пребацивање или је мало комплексније у односу на једног корисника. Није то монтажа прекидача на стоној лампи "Миле, можеш на ову дужину да поставиш прекидач, да ми буде на дохват руке. Засеци ту и ту, и ето га :) прекидач монтиран"

У случају који ти наводиш ТС директно из оптичког чворишта вуче кабл према крајњем кориснику (2 влакна или више то је договор ТС и крајњег корисника), директно иде оптички кабл у модем, рутер, компјутер (мрежна картица) или шта је већ на другој страни.

Poslednja izmena:
Ima li nekih naznaka da će se optika raditi i u Rakovici ("Telekomova")?
Nedavno je "Orion" prošao sa svojom u kraju, ali ih kućni saveti neretko ne puštaju u zgrade zbog džulovskog načina poslovanja.
Ovaj VDSL koji nam nude je vrlo ograničen što se tiče brzine (naročito ako se uzme TV).

Slucajno sam izbrisao prethodno post, da ponovim, pozvali su me iz Telekoma i ponudili su mi "stotku", nedavno sam presao na 50/2 i prezadovoljan sam, voleo bih da je. bolji upload. Receno mi je da je novim merenjem izmereno da sam na 83 m od centrale, a ne 242, kako je prvobitno receno.

Upitao sam ih za optiku i receno mi je da cu uskoro dobiti poziv u vezi toga, a na moje pitanje da li ce biti novih paketa, odgovor je glasio " da, i to vrlo brzo". :D

Sto hoces da ga opljackas, ili?
Ti bitno jel stan ili kuca? [emoji12] [emoji12] [emoji12]

Ne zanima me adresa, ni da li je stan ili kuća, već samo deo grada, da bih stvorio sliku šta će da pokrivaju.

Ma sala je bila zbog onog "tacno" kao da ce ga opljackas...
Ma razumeo sam te odmah, kazes koji si deo grada.

Na onu stvar mi se penju sa ovom optikom, a o prelasku na ipv6 ni govora. Ima da nas naguraju sve pod NAT, pa ko voli javnu ip, ima da plati.

Vrh Dno