Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

SBB će početi da razmišlja o optici, tek kada bude porasla mogućnost ozbiljne ponude neta sa značajno unapređenim uploadom, a sve po konkurentnim cenama.
Bitno je značajnije tržišno učešće, a ne neki patuljasti ponuđači na simboličnom delu teritorije.
Govorim sa aspekta bivšeg pretplatnika optike kod Targo Telekoma, a sadašnjeg korisnka mts vDSL-a (50).
Ništa bolje od "zdrave" i ozbiljne konkurencije za korisnike.

Ništa bolje od "zdrave" i ozbiljne konkurencije za korisnike.
Nazalost, ne, mnogo bolje je korektna drzava u svakom smislu (od garniture do gradjana).

Ozbiljna, tj. prava, konkurencija zahteva mnogo toga da bi bila stvarna. A to sto zahteva samim tim je cini nebitnom u celoj prici :( Nazalost, mi i da imamo konkurenciju, proci ce izgleda decenije da se narod izmeni, i da to bude prava konkurencija.

mislim da tu ne treba da bude nikakve konkurencije, bar sto se tice infrastrukture slicno kao ni za EPS ili vodovod, i da bi trebalo naci druge nacine da se podstakne dobar razvoj.

To i rade sve zemlje sa dobrim i rasirenim internetom.

Pa namerno, objasnjavao sam pre neki dan, da zele svi bi presli, ne zele jer za te brzine uzimaju odredjenu svotu noqvca, da se prebace na ftth uzimali bi ISTU svotu novca samo bi dali vece brzine(konkretno UL) to sam objasnjavao jer sam pricao sa likom koji radi na gpon mrezi jednog operatera i kaze da su svi veliki razvukli optiku po celom gradu(verovatno i sire to me nije interesovalo pa nisam pitao jer me konkretno BG interesuje) i objasnio mi da samo hoce, sutra mogu da daju ftth i mts, sbb, orion, rv..., a sta oni rade oni iznajmljuju optiku malim opticarima kojih je svakim danom sve vise kao pecurke posle kise nicu, i oni odradjuju "last mile" .
S obzirom da ne mogu velikima da pariraju kad bi isli coax-om, njihova prednost je sto rade upravo ftth, ali i mana sto to rade na malim podrucjima, sto je opet razumljivo.
Eto ideja za biznis pa ko ima viska(ja cenim 10.000 €) evropljana moze uci u biznis sa iznajmljivanjem optike od velikih igraca i poceti na odredjenoj teritoriji razvijati sopstvenu mrezu kao sto to sad rade, digital1, gronet, medistar, verovatno ima i jos nekih, a i bice ih uskoro.
Sve u svemu velika pijaca, a kad je pijaca velika(puno prodavaca) onda mozes i da biras a bogami ce i prodavci da se bore za sto vise kupaca.
Tako je to na pijaci.
Ziveo fiber!!! [emoji2] [emoji2] [emoji2]

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Mozda oprema te izadje do 10 000 eur, i to ako si kurate srece, i jos da uzmes neku polovnu opremu.
Da ne spomenem da ce telekom da ti uvali t**i sa uslovima, i da unapred platis unajmljivanje linka. A da ne pricam ostali troskovi itd itd.
Dok pokrenes biznis treba ti mnogo vise para. U svakom slucaju treba sacekati da vidimo od tih malih sta ce ponuditi, pa kad konkurencija pritisne,
i da se cene i paketi stabilizuju uzeti nesto.

Uglavnom, kotiram se oko cene google fibera 1gbps/1gbps da je cena oko 15 000 rsd iliti 130$.
E sad nizi paketi, nize cene, zato sam rekao da je od radijus vektora 300/300 9000 din mnogo.

bSecurity zna koje su cene, ali mufta nece da kaze :)

Da mi sutra dođe SBB ii ko drugi sa koaksijalcem,rekao bih hvala lepo i doviđenja,laku noć i prijatno.To naročito važi za SBB koji je najskuplji ,a zna da fura koaksijalca bez ikakve želje da unapređuje infrastrukturu.

Poslednja izmena:
opet, nije frka oprema, mozes uzeti 2nd hand opremu, tipa neka firma se ugasila, serveri im ne trebaju (a novi su), i preprodaju tebi istu tu. Problem je nasa birokratija oko poslovanja, gde zna da te udari po usima.

Ovo kabliranje i all-IP je lepa stvar, ali nikada nisu rekli koliko će da košta i zašto baš Huawei.

Poslednja izmena:
Šta god bilo ,od telekoma nam trebaju novi Ftth i Vdsl paketi.

Zasto Huawei, pa zato sto su to kinezi (nasi prijatelji) sto ce dobiti opremu na kredit (verovatno) i to "povoljan" nadamo se... zato sto su pola Kine premrezili pa znaju posao... a ako je i neki % kapnuo u partiju/stranku ili nekome u dzep ... ihaj...

Bileteralni odnosi, tj da ti pojednostavim, nije prvi put da uzimamo kredit od njih, pa verovatno je bio uslov i da se uzme kredit od njih i za ovo.
Uz kredit, dobili i opremu. Cisto sumnjam da je nekome otislo u dzep, ali da je ovo uslov da mora od njih da se uzme kredit, verujem da jeste.

Zar ovako veliki poslovi ne moraju da idu na tender? I drugi proizvodjaci opreme daju kredite, i imaju iskustva sa gradnjom mreze.
Pozdrav

Telekom raspisuje tender za krečenje kancelarija i nabavku kancelarijskog materijala (što je u redu, naravno). Sa druge strane, za najvažniji i najvredniji posao ikada nikakvog tendera nije bilo niti bilo kakvih informacija o ceni i bilo čemu drugom.Nema mesta za priče "čisto sumnjam", "nadam se", "verovatno" i sl. Ovakvi poslovi ne bi smeli tako da se rade.

Poslednja izmena:
Nema tender, to su mere štednje :D :D
I kad ima oni to sve unapred nameste pa bude samo farsa i trošak :p

Evo je i cena http://mondo.rs/a945109/Mob-IT/Vest...sformacija-fiksne-telefonije-i-interneta.html
Pisano je više puta o tome koliko će biti uloženo. Tu su valjda uračunali sve, i novac za podizvodjace itd. Kada budu uveli ovaj 4K iptv moraću da menjam moj full HD tv :D Mogu samo da zamislim 4k iptv , a sada su im kanali preko neta max 1.2 Mbps tv na više uređaja, a iptv 8 Mbps što je ok. Ali će sam 4k da vuče oko 40 Mbps za tv, tako da će tu optika biti super.

Niko noje ispratio, pa AV i Predsednik Kine su potpisali sporazume oko brdo stvari prosle godine a jedan od tih sporazuma je bio i partnerstvo sa Huaweyem, recimo jedan deo

"U novembru 2015.godine premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom svoje zvanične posete razgovarao sa predstavnicima kompanije Huawei o pružanju podrške ovom delu regiona kako bi kroz stratešku saradnju u oblasti električnih priključaka postali najkonkurentniji operator u regionu. U decembru, dve strane su potpisale Experiment Bureau sporazum i otpočeli isporuke malog obima. U martu 2016, potpisano je pismo o namerama što je dovelo do značajne ekonomske i trgovinske saradnje i istorijske posete Srbiji predsednika Kine.

Uspešna realizacija projekta dovešće do unapređenja fiksnih mreža u Srbiji, nakon čega će svaka porodica imati mogućnost da uživa u 4K video uslugama. Osim toga dovešće do promena u oblasti transporta, električne energije, obrazovanja, finansija i drugih industrija čiji će razvoj podstaći ekonomski razvoj Srbije i pomoći da Srbija postane IKT centar regiona."

A ostatak na ovom linku
http://mondo.rs/a913062/Mob-IT/Vest...dernizacija-fiksne-telefonije-i-4K-video.html

Cekajte jel ste svi zaboravili kad je pre manje od godinu dana pisano o tome na sva usta bese negde sredina prosle god, i kako vi mislite da idete na izbore kad ste zaboravili sta je AV ucinio za razvoj optike u Srbiji potpisivajuci sporazum sa Kinom(Huaweijem)?
Hahahaha, salim se naravno nego ne verujem kako ste svi zaboravili odakle Huawei u ovoj prici i zasto nije bilo tendera o kojem ovde neki pricaju.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

bSecurity zna koje su cene, ali mufta nece da kaze :)

Јао Алфа :) знам цене, али код страних провајдера који имају продужнице у Србији, јер и СББ, Телеком, Орион, Теленор пласирају њихове услуге тачније Орион, а СББ и Телеком опет закупљују директно од странаца и после препродају :)

Иначе у целој причи је једно актуелно, а то је изграђена инфраструктура и ту сви узимају "део" колача, у односу на сам линк. Друго увек али увек мора постојати и додатни линк, а не само узимати од једног провајдера, златно правило ако неко хоће озбиљно овим да се бави.

Иначе са 10 хиљада еура почетне инвестиције, шта са тим да урадиш :) Почетна инвестиција је много већа, јер није само "оптички кабл" у игри, него много више, што подразумева и стандардизацију опреме од стране оператера који вам изнајмљује линк, нема ту опције "Узећу неког кинеза са Алибабе рутер, орман, и све то за 1000 еура" :) и после макнути масну лову, неки провајдери неће уопште да разговарају ако немате одређену опрему, СББ тражи Циско опрему (ако се нешто није променило), други имају своје услове итд... У сваком случају тржиште се променило, технички стандарди морају да се поштују ако стварно неко жели овим да се бави озбиљно, није то златно доба WiFi провајдера који су стварно расли као печурке после кише, са опремом без атеста и слично, ово је ипак озбиљнија прича...

Иначе често говорим да је само фирмама симетрични линк доступан, тако је у европи и свету, овде је неко споменуо Гугл и оптику, све је то ОК али за кућну употребу, ако размишљате да ће Гугл да вам допусти да имате своје приватне сервере и да линк комерцијализујете о томе можете само сањати, као и било који други провајдер који нуди симетричну брзину, нема коришћења линка 24/7 на то може свако да заборави, иначе следе рестрикције.

Фазон: Брате за 130$ 1/1gbps, одмах улажем 5 хиљада еура, купујем сервер, нуди услуге странцима, нема пореза према држави, брате чиста лова. Има да постанем јачи од OVH i Hetzner провајдера.

А, да Алфа жели да зна цену линка од 1000 еура до 2500 еура за 1gbps (симетрија), ако питаш зашто је дат распон цене, одговор је једноставан "Закупљујеш директно од провајдера или идеш преко посредника, онда технички услови, локација, брзина коју закупљујеш (ако узмеш 10gbps линк цена ће бити и испод 1000 еура) и као најважнија ставка трајање уговора (неки траже минимално 3 године да траје уговорна обавеза)". И опет ћу ти НАПОМЕНУТИ, на цену линка утиче и колико желиш да закупиш (mbps или gbps) и према том критеријуму (није једини), добијаш коначну цену. Значи још једном пластично да ти и коначно објасним. Није исто закупити 100mbps и тражити да добијеш цену закупа као за 10gbps. Надам се да ти је то јасно!

Poslednja izmena:
Orion radi last mile tako što od zainteresovanog korisnika traži sav novac za priključenje(par hiljada eura) i onda kada nađu takvu ovčicu, sledećem pacijentu iz te iste zgrade urade priključak za džabanu.Neki provajderi ne da nemaju 10.000 eura,nego nemaju ni 10.000 dinara kapitala,ma 10.000 gumica za tegle nemaju.

Poslednja izmena:
Ja sam spomenuo google optiku. Definitivno nisam spomenuo preprodaju iste.
Kako se moze i preprodati, ako svi oko mene imaju istu tu optiku. Taj sigurno nema blage kako radi administriranje vise od 10-100 korisnika pa i navise.

Cak i taj hetzner (gde sam popio ban, jerbo sam im ostao duzan celih 5 evra :D :D :D ) i ovh, postoje govedari koji preprodaju hosting usluge.
Samo ih posmatram sta rade.

Edit: hvala za nov info, tek sad izvaljujem za OVH. Uglavno sam koristio hetzner, digital ocean i scaleway :)

Poslednja izmena:
Kako se moze i preprodati, ako svi oko mene imaju istu tu optiku. Taj sigurno nema blage kako radi administriranje vise od 10-100 korisnika pa i navise.

Ниси ме добро разумео. Препродаја линк-а може бити у виду пружања услуга кроз тај линк кроз кућни дата центар. Не, у смислу да ти препродајеш оптички линк у неком насељу и слично, него напротив кроз пружање услуга. То правило важи код сваког провајдера који испоручује симетрични линк физичком лицу, а сваки пружалац услуге има ту ставку у уговору. Сигурно ниједан провајдер који пружа симетрију физичком лицу неће дозволити коришћење линк-а 24/7 (торрент, стриминг и слично), има начина да то реши.

Iskreno da ti kazem, evo prvi put cujem da rezidencijalni korisnici mogu da pruze usluge kao seedbox za torrente, ne znam kako se to cak i nekome isplati.
Jeftinih seedbox-eva imas gde hoces i to za sitninu. Isto i drugi serveri, unajmljujes vps sa simetricnim linkom i obavljas stvari. Jedino sto sam susretao da od takvih poslova, likovi traze da se skine neki video, i da se uradi reupload istog tog video klipa. To su kao freelancerski poslici, placeni 10$ na sat.

A zanimljivo je to da spominjes da nece davati konstantni stream itd. To obicno rade omanje wifi firme, limitiraju korisnike da ne bi uzurpirali nonstop link.
A telekom to ne radi. Kako to znam: kada je nastao "flatrate" kao pojam u Srbiji, Telekom je morao da izda saopstenje sta znaci flatrate.
I tu jasno pise da kroz mesec dana, i cak da koriste link nonstop, mogu max xyz giga da povuku i nema limitiranja u tipu saobracaja. Moze stream, moze torrent.
Cak nisam ni susretao da danas iko limitira (osim sto na ikom sumnjam da limitira na 100 mbps torrent saobracaj)

A ne bi smeo provajder to da resava, ako nije u ugovoru navedeno.

Mozda nije vezano direkrno za temu.
Dali neko zna kakvo je stanje ili palnovi za IPV6 kod nasih provajdera?

Citajuci po benchmarku kazu da je ipv6 kod telekoma u eksperimentalnoj fazi. Koliko je to tacna informacija ne znam. Iskreno mislim da nismo popunili adresni blok od ipv4
da bi poceli da zakupljujemo ipv6.

Iskreno da ti kazem, evo prvi put cujem da rezidencijalni korisnici mogu da pruze usluge kao seedbox za torrente, ne znam kako se to cak i nekome isplati.
Jeftinih seedbox-eva imas gde hoces i to za sitninu. Isto i drugi serveri, unajmljujes vps sa simetricnim linkom i obavljas stvari. Jedino sto sam susretao da od takvih poslova, likovi traze da se skine neki video, i da se uradi reupload istog tog video klipa. To su kao freelancerski poslici, placeni 10$ na sat.

A zanimljivo je to da spominjes da nece davati konstantni stream itd. To obicno rade omanje wifi firme, limitiraju korisnike da ne bi uzurpirali nonstop link.
A telekom to ne radi. Kako to znam: kada je nastao "flatrate" kao pojam u Srbiji, Telekom je morao da izda saopstenje sta znaci flatrate.
I tu jasno pise da kroz mesec dana, i cak da koriste link nonstop, mogu max xyz giga da povuku i nema limitiranja u tipu saobracaja. Moze stream, moze torrent.
Cak nisam ni susretao da danas iko limitira (osim sto na ikom sumnjam da limitira na 100 mbps torrent saobracaj)

Овако да кренемо редом - ВПС закупљујеш са гарантованим протоком (bandwidth) нпр. DO, Vultr, Linode, Ramnode и слични провајдери нуде пакете са мереним протоком (не симетрични линк, нисам сигуран одакле ти ово), онда ВПС без мерења протока али уз ограничења брзине као код ОВХ (класични ВПС уз максималних 100мбпс), Hetzner серија вСервера има ограничење у виду протока, онда ВебТропиа, Лок, Ганди и сви остали провајдери у Европи нуде пакете са мереним протоком (нигде нико од њих не нуди симетрични линк на пакетима), HostPalace, RackSpace, LeaseWeb, nForce, WorldStream, NetRouting и други провајдери у Холандији такође на својим серверима забрањују "стриминг" (јер линк је тада максимално заузет 100% у односу када користиш за пружање хостинг услуга). Уплинк може бити и 10/10гбпс може бити и 100/100гбпс то је само излазни линк од твог ВПС сервера према интернету, што нужно не подразумева и максимално коришћење таквог линка, јер одмах имаш и лимит од ХХХХ ТБ у току месеца, које брже искористиш јер ти је већи излазни линк (уплинк, нема загушења и слично услед већег броја корисника). такође као напомена, вероватно си на то мислио под појмом "симетрични линк" јесте закуп "unlimited bandwidth" кроз одређену конекцију нпр. 100мбпс еквивалетно 33ТБ месечно протока, онда 1000мбпс еквивалетно 330ТБ протока и тако даље и ближе, зависно шта закупљујеш и где закупљујеш.

Да се вратимо на Србију, хоћеш да имаш линк 1/1гбпс и да то платиш 500 еура, плус да га максимално користиш (максимално значи заузеће линка током 24 часа, 7 дана у недељи), за потребе константног слања података, за впн, за сервер и слично, све оно што са том конекцијом можеш да урадиш, а можеш много тога, јер то није конекција 100/100мбпс, него озбиљна конекција која пружа много могућности. Самим тим такав симетрични линк за физичко лице, а пре свега неће никада искористити чак ни 10% од стварних могућности, али уз важну напомену "Ако физичко лице одлучи да ипак искористи тај линк у неке друге сврхе и искористи максимум те конекције током 24/7 итекако има санкције од провајдера" јер то није нормално коришћење за кућне потребе. Итекако физичко лице може да дуплира тај линк, и добије за 2000 еура 4/4гбпс, који ће то провајдер не само у Србији него у свету да допусти? НИЈЕДАН!

Зато у свету постоје бизнис корисници као и у Србији (СЛА уговор, гарантована испорука плаћене брзине, техничка подршка итд....) који немају страх и проблем да подигну свој приватни сервер (за потребе фирме) да пружају разне услуге (за то је потребно одобрење РАТЕЛ-а)... док физичка лица ако се којим случајем одлуче на ту авантуру могу да буду "санкционисана" на начин предвиђен уговором. Имаш још бољи пример: Узмеш симетрију и целу зграду каблираш, понудиш станарима зграде 20/20 или 50/50 конекцију за неких 2500-3500 динара, а ти оствариш профит тј. препродаш услугу.

Ево ти један пример: Зашто нигде у свету па чак ни у Србији физичком лицу није дозвољено да закупи симетрични линк, него је потребна фирма? Упутиш захтев као физичко лице нпр. Cogent, Telia, Hurricane Electric (Теленор представник), и кажеш да желиш симетрични линк, они те лепо питају о свим детаљим, и на крају поставе питање за фирму (бизнис корисник).

Буди сигуран да сви они знају добро шта раде, на који начин такве конекцију могу да се подвргну "злоупотреби" и слично, мудрији и искуснији, а такође и шта корисници у томе виде као потенцијал (мали број корисника), али довољан да искористи све благодети симетрије :)

Hetzner, DigitalOcean, Linode (100/100) daju simetricni link, ali mere saobracaj, Scaleway daje 200/200 ili 300/300, bez merenja, kao i njihov Iliad datacenter, koja svrha zakupljivanja servera ako nemaju simetricni link.

Ono sto ti meni pricas za SLA (99.5%, 99.9%) naravno da se izdaje biznis korisnicima, sigurno nece dati obicnom rezidencijalnom korisniku SLA, a da pritom nema iskoriscenje tog linka. Zasigurno da rezidencijalni korisnik nema garanciju placanja 500-1000 eur mesecno za taj link, to samo firme imaju.

Uvek mozes otvoriti firmu u Srbiji ili u svetu, pa kad zatreba SLA ili 10gbps link, registrujes se kao firma.
Tvrdim odgovorno, telekom ce dati simetriju, bez ikakvih ogranicenja, zato sto ZNAJU da nema sanse da obican korisnik iskoristi 100% tog linka, pa cak i automatizovao par hostova da torentuju, uploaduju, iliti vrse bilo koju radnju. A tu je i SLA, gde si registrovan kao rezidencijalni korisnik, imaju pravo da ti obore link na par sati. Cak i to ogranicava da ne mozes da opteretis link kako ti je volja.

Kao trece, rutiranje saobracaja je razlicito za biznis korisnika i za rezidencijalnog korisnika. Mozes zakljuciti ko ima bolje rutiran saobracaj, ko ima privilegiju rutiranja saobracaja na uplinku, a ko ima losiju rutu. I to cak moze da te ogranici u saobracaju da tipa ostvaris pune brzine torenta, ili neke druge radnje.

95% drugih korisnika su obicni content consumeri, u smislu da svremena na vreme povuku neki film, gledaju yt, pikaju igrice i slicno. Malo iskoriscenje bandwitha. Tako da, ne lupaj previse glavu da li ce dati, hoce, vec drugi podprovajderi daju simetriju, ali opet ima skrivenih mana koje sam napomenuo gde te sprecava da ostvaris pun protok

Poslednja izmena:
Daleko smo mi od toga, cini mi se, i dalje :(

Nazad
Vrh Dno