Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Znači da otkazujem telekomu harač od 650 dinara za sobilni?
Imam više linija, pa kada se preračunam može lepa parica da se uštedi.Kada nestane struja,da li optika radi?

Poslednja izmena:
optika radi, ont ne. Posto provereno znam da neces dobijati ont sa baterijom, kad nestane struja, nemas poziva nazalost.

Imam ups,on može da napaja ONT,dok kod vdsl-a mogu da se slikam sa ups-om,net-om i sobilnim.

Poslednja izmena:
pazi, centrala gde im je oprema ima agregate, ako padne napajanje, agregati se ukljuce. Ispravka, mozda i nisu agregati, nego vise uvezanih akumulatora.
E sad, ako razvodni ormar bude negde u zgradi, i on zahteva napajanje (nisam siguran) on moze da padne.

pazi, centrala gde im je oprema ima agregate, ako padne napajanje, agregati se ukljuce. Ispravka, mozda i nisu agregati, nego vise uvezanih akumulatora.
E sad, ako razvodni ormar bude negde u zgradi, i on zahteva napajanje (nisam siguran) on moze da padne.
Ma ako nestane struje u zgradi onda ti dzaba internet kada nemas struje i ne readi ti ni modem! :d
Ups bar meni drzi nekih 15-ak minuta samo modem i fixni bezicni, koji su minimalni potrosaci!

Poslednja izmena:
da, to jesi upravu, upsevi za obicne korisnike su napravljeni koliko toliko da izdrze bezbedno gasenje masina. Sada imas i kvalitetnije upseve koje mogu da drze dosta duze.
Opet, postoje ont-ovi i kablovski modemi sa baterijom, koji sluze samo za taj fiksni telefon da radi, ali opet 100% sam siguran da to telekom nece dodeljivati.

Nije u pitanju telekom,već Digital1 koji koristi telekomovu optiku.

Đžaba telekom i all ip i sva njihova čudesa kada deru za fiksni.

Cisto sumnjam da bilo ko od operatera ce imati u ponudi takve ont-ove, posto su skljuplji od regularnih.
Plus da ne pricam da zasigurno nece da garantuju da li ce se nesto i desiti sa baterijom. Ovako samo uvale regularan ont.
Ali opet, sve je moguce.

meni je vdsl modem jedno vreme bio zakacen na neki pretvarac napona sa 12 na 220v. tj radio je na akumulator (od traktora, neki veci) kad nema struje. to je moglo i 3 dana bez problema da izdrzi. e sad kad nemam vise gde da sakrijem tu skalameriju odustao sam od toga. a fiksni kao i vdsl radi kad nema struje jer centrala u selu ima neke baterije, to izdrzi dan-dva.

optika bi isto tako trebala da radi bez problema i kad nema struje. treba obezbediti napajanje samo za taj modem koji se nalazi kod vas u kuci. a to je jako mali potrosac i ups ako tera samo to, bez kompa, verovatno bi izdrzao dovoljno dugo

poslato sa pejdžera

Provereno moze nekoliko sati da radi modem. Imam UPS koji drzi laptop i modem, i bez problema rade preko 1h (laptop baterija se ne prazni).
Sam ruter bi sigurno mogao mnogo duze, ali sta mi to znaci, na cemu cu koristiti net onda, na telefonu koji cu na cemu puniti, UPSu?:)

imam ja par realnih pitanja:
1) koliko vas zivi van Beograda?
2) koliko puta se desilo da nestane struja?
3) pored mobilnih, zar je toliko bitno imati uvezan ont na ups, da bi eventualno neko nazvao?

zivim van beograda...
par puta mesecno nestane struja.. cesto na minut, a nekad i na par sati.
mobilni mi je neupotrebljiv kad u selu nema struje jer telenor nije postavio nikakve baterije na baznu stanicu a oni jedino i imaju baznu stanicu u selu. tako da kad nema struje jedino fiksni mogu da koristim. bezicni. i on mi je bio povezan na taj "inprovizovani" ups..

poslato sa pejdžera

zivim van beograda...
par puta mesecno nestane struja.. cesto na minut, a nekad i na par sati.
mobilni mi je neupotrebljiv kad u selu nema struje jer telenor nije postavio nikakve baterije na baznu stanicu a oni jedino i imaju baznu stanicu u selu. tako da kad nema struje jedino fiksni mogu da koristim. bezicni. i on mi je bio povezan na taj "inprovizovani" ups..

poslato sa pejdžera

ovo prvi put cujem da telenor nije obezbedio svoju baznu stanicu

Au ***.... ja mislio to je bilo 80ih i 90ih samo!

imam ja par realnih pitanja:
1) koliko vas zivi van Beograda?
2) koliko puta se desilo da nestane struja?
3) pored mobilnih, zar je toliko bitno imati uvezan ont na ups, da bi eventualno neko nazvao?
Kod vdsla,odnosno ako si nakacen na istureni stepen, kada nema struje nema ni fiksnog ni neta.Ranije na adslu kada nema struje imas fiksni i net jer centrala ima baterije vezane za bakarne parice.Ako vec imas recimo laptop,onda ti samo treba ups za modem i mozes da surfujes.

Vezano za struju i optiku ovo piše na sajtu Digital-a:
Digital 1 fiber mreža je isplanirana i izgrađena po najmodernijim standardima koristeći GPON pasivnu pristupnu opremu koja nema potrebu za lokalnim napajanjem električnom energijom. Aktivna oprema se nalazi u centralizovanim kabinetima sa nezavisnim napajanjem, što znači da potencijalni nestanak električne energije u bližem okruženju Vaše zgrade neće prouzrokovati prekid u korišćenju usluga.

Meni npr treba net 24/7/365 i za sada mi telekom to omogucuje preko vdsl-a sem kada nestane struje, tako da mi je tada džabe da imam i akumulator od traktora kako pajica123 reče. Imam jedan akumulator od 56Ah, i pretvarac sa 12 na 220v od 1000w. Prekidi struje kod mene u BG-u budu tipa 2x godisnje od po 1.5 sat max. Do sada sam kao backup koristio mobilni net od 50GB, a sada vip kućni net za takve stvari. Nadam se da će sa telekom optikom biti bolje, tako da mi napajanje ont-a neće biti problem. Ako uopšte i dobijem optiku zapravo, tj ne ostanem na vdsl-u :D Jer će biti obuhvaćeno milion korisnika, a fixni koristi oko 2.4 ili 2.5 miliona korisnika :D

Kod vdsla,odnosno ako si nakacen na istureni stepen, kada nema struje nema ni fiksnog ni neta.Ranije na adslu kada nema struje imas fiksni i net jer centrala ima baterije vezane za bakarne parice.Ako vec imas recimo laptop,onda ti samo treba ups za modem i mozes da surfujes.

Ovde u centru imamo vdsl, centrala je 50 metara od zgrade. Desilo se par puta da nestane na 2 sata struja. Fiksni radio normalno. Naravno za to je uslov da zakacis zicni fiksni, a ne da imas bezicni. Zasigurno mi nije laptop trebao u tih 2, 3 sata, preziveo sam :D

edit: sto se tice fiksnog na kablovskom, ikom mi je dodelio aris modem, bez baterije. Znaci kada nestane struje, modem se ugasi i to je to.

Za sada racunam backup na mobilne operatere da rade, kao i na regularni fiksni telefon.

Poslednja izmena:
U Jasici prema Srnju telekom razvuko optiku preko eps mreze.Krenuli i prema mom selu ali nekih 500-600m i tu su stali.

U Vojvodini gde je sve ravno nigde ništa.. Strašno.. Kablovske u par glavnih ulica po selima dominiraju

Mi nemamo ni to.Imamo raspalu adsl mrezu i nas 4-5 koji smo uzeli wifi na 5ghz.Cekam da mi istekne ugovor i da se iz telekoma smiluju da bar stave ipan negde.Mozda i ostanem na wifi samo cu preci na nislije ako mogu da uhvatim signal imaju vece brzine.

@Mikec: Koja to sela/varošice u Vojvodini imaju kablovsku? U mojoj okolini jedino znam za Irig da imaju Kopernikus kablovsku...

Nadam se barem da Telekom to što radi van NBG radi po nekom smislenom kriterijumu, tipa počevši od mesta sa najgorom infrastukturom. Pošto očigledno da ne rade region po region...

Poslednja izmena:
Srbobran, Bečej, Bački Petrovac, Novi Kneževac, Temerin, Bačka Topola itd.. Uglavnom je sve Sat-Trakt ako se ne varam.
Imao sam priliku da radim sa njima pružanje kablova u mestu Gornji Breg i ako se ne varam pokriveno je skoro celo selo a ima svega 2000 stanovnika. Primera radi moje selo ima 9000 stanovnika i pokriveno je svega par glavnih ulica.
Telekom diže IS i dalje i ovde se svi raduju ili tome ili širenju kablovske mreže, optika će za jedno 5-6 god, ne ranije..

Srbobran, Bečej, Bački Petrovac, Novi Kneževac, Temerin, Bačka Topola itd.. Uglavnom je sve Sat-Trakt ako se ne varam.
Imao sam priliku da radim sa njima pružanje kablova u mestu Gornji Breg i ako se ne varam pokriveno je skoro celo selo a ima svega 2000 stanovnika. Primera radi moje selo ima 9000 stanovnika i pokriveno je svega par glavnih ulica.
Telekom diže IS i dalje i ovde se svi raduju ili tome ili širenju kablovske mreže, optika će za jedno 5-6 god, ne ranije..

Moze, ali ne mora da znaci da ce mestani tih sela cekati 5 godina. Kabliranje tamo sigurno ide brze nego sto ide po gradu.

Da li kod fiksnog telefona koji radi preko optike može da se montira bilo koji fiksni telefon ili mora neki poseban od provajdera?

Po Krusvecu bas napreduju dosta ulica se radi ili je uradjeno.

Nazad
Vrh Dno