360m (tako mi rekli), 130/40 max. attainable rate.Moze da ima i 100-ku ako je bas blizu, da budemo precizni.
tako je. inace, on-topic:
nacuo sam da ce neki baja koji je 2km od mog sela da plati telekomu da mu vode optiku do kuce tj vikendice. trebao bi vod da prodje kroz moju ulicu. mogu li se nadati da ce nas sve nakaciti na tu optiku kad je vec razvuku? ili bar nas sa jacim paketima (iptv+50mbps+bbtf..)
poslato sa pejdžera
Takvima što u drugoj deceniji 21.veka nameravaju da u Beogradu, telekomunikacione vodove vuku vazdušno preko krovova, oduzeo bih momentalno dozvolu za rad.
Nema smisla tako nešto raditi u urbanoj sredini, gde postoji izrađeni sistem podzemnih kanala. Telekom (tadašnji PTT), kao i EDB su masovno ukidali vazdušne vodove još 70-tih godina prošlog veka u urbanim jezgrima Beograda i šire.
Muka mi je kad vidim nepropisno razvučene vazdušne kablove, po principu "krov-to-krov" i "dimnjak-to-dimnjak". U mom kraju je IKOM lider u ovom poslu, i jedino on od 2003 ima vazdušno razvučene kablove i niko drugi.
U ruralnim područjima (selima), gde je mala gustina naseljenosti i gde postoje bandere ovakvo rešenje je i ekonomski opravdano i logično. Preskupo je praviti podzemne vodove.Telekom po selima radi sa samonosecim ali imaju svoje bandere,izgleda smislenvo po krovovima u Beogradu deluje na dzunglu i majmunske lijane.
Telekom po selima radi sa samonosecim ali imaju svoje bandere,izgleda smislenvo po krovovima u Beogradu deluje na dzunglu i majmunske lijane.
Drži se ti Vdsl-a.Nećeš valjda u 21 veku da ideš na koaksijalca i da deliš net u špicu saobraćaja sa komšijama.Stigla mi je ponuda za SBB u Mirijevu. Trenutno sam na vdsl kod Telekoma 50/2. SBB bi uveo coax i razmatram 60/4. TV ne ne zanima i to mi je čist trošak. E sad, ovde u temi se priča o optici što mi najviše znači. Hoće li Telekom započeti širenje optike do krajnjih korisnika ili će još uvek da cede do kraja DSL tehnologiju?
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Drži se ti Vdsl-a.Nećeš valjda u 21 veku da ideš na koaksijalca i da deliš net u špicu saobraćaja sa komšijama.
Slepci puni para nisu mogli da uvedu optiku nego idu na koaksijalca čije usluge papreno naplaćuju.
@Rock86: Kad stigne optika do stana pa ti puste umesto 50/2 "čak" 50/3, ih![]()
![]()
Pa ima vala i Telekom bisera "logičnosti". Primetih da su relativno skoro u susednom selu stavili svuda nove betonske bandere a nisu iskoristili priliku da kad već rade razvuku samonoseću optiku nego vratili postojeće DSL kablove xD S obzirom da nismo u istoj opštini kao to selo kod nas teško da će i bandere da menjaju...
a u cemu je razlika?
koliko sam cuo, jedan deo tog posla pokriva telekom a drugi deo pokriva covek kojem uvode net.
zasto onda ne bi nakacili i ostale pored kojih taj kabal prolazi (ne kazem da hoce nego mi nije logicno da nece, to nece uticati na uslugu ni tom "baji")?
pa naravno da ima jos opreme (osim samog kabla) koja cini tu mrezu, ali necu sad nabrajati sve niti je bitno.
Сажето: Испред зграде, у подруму зграде, испред куће или на најближој локацији се доводи главни оптички вод у орман, онда у "орману" се пакује опрема и даље разводи према корисницима.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari