Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Da li kod fiksnog telefona koji radi preko optike može da se montira bilo koji fiksni telefon ili mora neki poseban od provajdera?

Verujem da je ista situacija kao i kod SBBa. Tj. Dobujes modem koji ima izlaz za telefon i samo prebacis kabal iz zidne uticnice i prikljucis na modem.

Da li kod fiksnog telefona koji radi preko optike može da se montira bilo koji fiksni telefon ili mora neki poseban od provajdera?

Dobijas voip, mada najavili su da moze visestruke linije, tipa 2 fiksna broja, sto je ok.
Oko toga je bila polemika ako nestane struje, da li radi mreza itd.

Na Mirijevu se pojavio Metrostar. Optika do stana. Vidim na sajtu piše da su i u A bloku i Central gardenu

Sent from my iPhone using Tapatalk

300/300 cena van svakog opsega zdravog razuma. 100/100 ok.

50/50 je jos korektniji, jeste skuplji nego kablovski ili VDSL osnovni, ali ne mora TV ili neko odrzavanja, koliko se moze videti na (preskrtom) sajtu.

Ali samo 3 lokacije u celom BG-u i to bas suzene...

pazi het trik - oces telefon internet i tv dobijas 50/50.

Cena nije presudna, pricamo o simetricnim flat paketima na optici. Poslao sam zahtev za stotku, mada verujem da nema nista od toga u skorije vreme u juznom delu Beograda gde sam trenutno.

cena je uvek presudna, bez obzira sto je tu simetrija.

Cenis, a ?

Nema tu sta da se ceni, to je osnova osnove ekonomije kroz bilo koju delatnost, pa i za delatnost internet providinga.
Ono sto skrecem paznju za taj provajder da je cena za 300 mbps van svakog opsega zdravog razuma, a tu pritom nije ni zaracunat tv i telefon. Samo suv internet.
A ako hoces sve pakete, dodeljuju ti 50/50. Ako pukim slucajem hoces 100/100, ti zaracunaj cenu neta za taj paket plus cenu za telefoniju (ako ti treba) i tv.

Da skratim pricu, nisu ni malo jeftini. A sad ko ima da plati, neka izvoli.
Mozda su ovako inicijalno dali cene, a kroz odredjeni period ce stabilizovati cene na prihvatljiv nivo.

Meni taj metro deluje kao digital1 sto kupuje linkove od telekoma.Cena za 300\300 je sasvim ok,pitaj telekom koliko bi to bilo kod njh ili kod oriona na primer.Uzgred na sajtu nemaju info da su dostupni u mirijevu.

Poslednja izmena:
Džaba sve to kada svi ti provajderi nude optiku većinom na Nbgd-u i to u max jednom ili 2 bloka, tj 5-6 zgrada/solitera. Kod mojih u centru Knez Mihajlova telekom parica 450 metara dužina, alternativa samo SBB . Na Miljakovcu imam vdsl i SBB , samo čekam telekom optiku jer će ona valjda jedina doći do mene. Jer je istureni stepen u zgradi,samo da dovuku optiku do stanova . Morace kad tad i SBB da gradi optiku do stana, jer dok sam bio kod njih užasno je radio net od 18h pa do 01h . Imao sam umesto 30 Mbps max 5 Mbps. Zagušenje čvorišta naravno. Ili da svaki deo BG-a dobije nekog provajdera koji nudi optiku, podržavam i to svakako, jer je konkurencija uvek dobrodošla.

Lepe zelje, svi mi podrzavamo da bilo ko od opticara dodje, nije to problem vec sto ih nema(u svakom delu grada po jedan na tu tvoju opasku mislim).

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Na sajtu Metrostar-a ispod imena stoji radijus vektor... Tako da je to njihova optika...

Prilozi

• 20170301_094754.png
    20170301_094754.png
    12.7 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
AHA... a koje podrucje oni (mertostar) pokriva?
Da saznam i gde je RV optika?

Zvao sam njihov call centar.Ima ih na one dve lokacije sa sajta i kako vele ,od pre dva dana su došli u Mirijevo matice srpske 42 i 44.

Poslednja izmena:
Za one koje interesuje,
u Zemunu je već par meseci u funkciji Telekomov FTTH. U pitanju su beli soliteri na Keju (ne znam da li su svi). Radove je izvodio Novatel u avgustu i septembru prošle godine. Optiku su provlačili po vertikalama kroz standardne plastične kanalice do završnih kutija na svakom spatu, a odatle besplatno u stanove za one korisnike koji su već koristili njihove usluge (u mom soliteru oko 40). Ugovor sam potpisao sredinom oktobra. Dobio sam optički Huawei HG8245 WI-FI ruter sa dva mrežna, dva IPTV i dva telefonska porta. Telefon mi je prebačen na ruter, a bakarna parica mi je ukinuta. Imao sam važeći ugovor na Box paket ali sam morao da potpišem novi ugovor (uz akciju 3 meseca za 1 dinar). Brzina je 50/2 kao kod standardnog Box paketa. Inače u soliteru je prava gužva u šesnaestercu. Svoje instalacije ima PTT KDS, IKOM, ORION, a u toku je postavljanje RADIUS VEKTOR instalacija. Najavljen je i SBB. Ako ima pitanja, rado ću odgovoriti ... ako znam.

AUUUUU pa vi imate sve operatere sto vuku kabl... ima li neki da fali...

@blagos
Da li su kod vas optički kabl provlačili kroz crevo kuda je prolazila bakarna parica, ili su ušli klasično, bušenjem rupe pored/iznad vrata, kao i većina kablovskih operatera?

Ušli su klasično, kao i većina kablovskih operatera. Pošto je optičko vlakno osetljivije od koaksijalnog kabla, kroz stan su morali da ga sprovedu kroz male kanalice i nisu pravili nagla savijanja kako vlakno ne bi puklo. Rekli su da bez toga Telekom neće da primi radove. Doduše, ljudi iz Telekoma prilikom kačenja rutera nisu ni pogledali kuda je išlo vlakno i kako je zaštićeno. Nakače ruter i ako radi to je to, ako ne radi zovu podizvođača da reši problem. Podizvođač po završenoj instalaciji ili rešavanju problema izvrši merenja i to je to. Prilikom instalacije su bili korektni. Pitali su me gde želim da mi u stanu bude priključak i bez reči odradili posao.
I da, što se tiče optičkog Huawei HG8245 WI-FI rutera, imam utisak da mu je WI-FI signal lošiji od prethodnog Adsl rutera i pored toga što ima dve naizgled ozbiljne antene.

Poslednja izmena:
AUUUUU pa vi imate sve operatere sto vuku kabl... ima li neki da fali...
To je ono sto ja pricam - nisu nikakva konkurencija vec asada KNet operateri, svi se muvaju na istim lokacijama, a >90% domacinstava (i jos vise gradjana) moze da se slika sa istim izborom kao i pre 5 godina ;)

U onoj zgradi na NBG gde ima ptt, sbb, telekom, TT, sad je usao i Radijus Vektor, stvarno moze da se bira.
53960207d22a90477eedbb49a6591d9c.jpg

Na istom mestu gde se reklamirao mts sa ip all, sbb sada i RV.

Od kada je Telekom počeo značajno da nudi optiku u veleprodaji,od tada niču optičarske radnje ko sendviči pred otvaranje novih fabrika.

Sto je i logicno, moras priznati.

Nije logično da sami sebi daju daleko lošije brzine i ponude ,za razliku od veleprodajnih ponuda.Sama spoznaja da uz slab upload, imaju još i lošu ponudu TV kanala i skupu fiksnu,tera me da čekam ove male optičare da mi dođu u moju parohiju.

Poslednja izmena:
Ne kazem da je logicno da sebi daju losije brzine, vec da je logicno da nicu opticari od kako znacajno dali optiku u veleprodaji.
To si konstatovao u predhodnom postu, nisi spominjao brzine.

Malecki optičari guraju nove tehnologije,dok jedan SBB nove priključke radi na koaksijalcu,sve naopako.

Poslednja izmena:
Pa namerno, objasnjavao sam pre neki dan, da zele svi bi presli, ne zele jer za te brzine uzimaju odredjenu svotu noqvca, da se prebace na ftth uzimali bi ISTU svotu novca samo bi dali vece brzine(konkretno UL) to sam objasnjavao jer sam pricao sa likom koji radi na gpon mrezi jednog operatera i kaze da su svi veliki razvukli optiku po celom gradu(verovatno i sire to me nije interesovalo pa nisam pitao jer me konkretno BG interesuje) i objasnio mi da samo hoce, sutra mogu da daju ftth i mts, sbb, orion, rv..., a sta oni rade oni iznajmljuju optiku malim opticarima kojih je svakim danom sve vise kao pecurke posle kise nicu, i oni odradjuju "last mile" .
S obzirom da ne mogu velikima da pariraju kad bi isli coax-om, njihova prednost je sto rade upravo ftth, ali i mana sto to rade na malim podrucjima, sto je opet razumljivo.
Eto ideja za biznis pa ko ima viska(ja cenim 10.000 €) evropljana moze uci u biznis sa iznajmljivanjem optike od velikih igraca i poceti na odredjenoj teritoriji razvijati sopstvenu mrezu kao sto to sad rade, digital1, gronet, medistar, verovatno ima i jos nekih, a i bice ih uskoro.
Sve u svemu velika pijaca, a kad je pijaca velika(puno prodavaca) onda mozes i da biras a bogami ce i prodavci da se bore za sto vise kupaca.
Tako je to na pijaci.
Ziveo fiber!!! [emoji2] [emoji2] [emoji2]

Nazad
Vrh Dno