Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ko im brani da pre BG odrade te jednostavnije slučajeve? Kako li bi i za koliko (decenija) prekirili celu zemlju da imamo svega od mogućih geografsko-reljefnih situacija kao po Americi, i pustinje i planinske regione i nisku gustinu naseljenosti...

Poslednja izmena:
Pogresnu stvar trazis. Nadji koliko njih MOZE imati DSL a koliko kablovski. Ne koliko ih koristi.

Ako kablovski operateri sada imaju daleko veći udeo među korisnicima širokopojasnog neta nego pre 5 godina, oni svakako predstavljaju veću konkurenciju Telekomu nego tada.

Poslednja izmena:
Ne. Jer ne povecavaju bitno POTENCIJALNE korisnike. A DSL moze skoro svako imati.
Koliko ima na kraju 2016. Dsl korisnika?

Ko im brani da pre BG odrade te jednostavnije slučajeve? Kako li bi i za koliko (decenija) prekirili celu zemlju da imamo svega od mogućih geografsko-reljefnih situacija kao po Americi, i pustinje i planinske regione i nisku gustinu naseljenosti...

Apsolutno se slažem da bi ostatak zemlje gde su uslovi za razvačenje optike mogući trebao da im bude prioritet! Ako ništa drugo kao neki vid podsticaja tim sredinama recimo ekonomski, ali se tu opet dolazi do onog pitanja isplativosti?
USA je odličan primer kolika mogu da budu odstupanja i oscilacije.. primer su gusto naseljena područija na istočnoj obali gde bukvalno imaš sve... ali je to "ništa" kada se pogleda ostatak teritorije koji je u jezivo loše pokriven "izborom" (kabl, xDSL) ... mislim da je čak bilo primera u kome su ljudi navodili i neke podatke o dostupnosti...
Mislim da bi vizija širenja optike Telekomu ili kome god već trebao da bude Evropski primer... ili kako je kod njih to izvedeno... Npr Slovenija, teritorijalno je neuporediva ali po konfiguraciji terena mnogo zahtevnija od Srbije

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Profajlre: Kod Amera beše solidan deo populacije ima aluminijumske telefonke parice? :D

I da, upravo je to poenta priče, da u Srbiji ne postoje izgovori / poteškoće na koje Ameri mogu da se pozovu. Al dobro, i pokrivenost nam je ipak znatno bolja. Niko nema 1 GBps net ali niko nije ni na 2 Mbps do kraja života.

Veliki problem sa "ostatkom" Beograda je što klasična Turska "kasaba" urbanistički ruinirana, gde nemaš ljudske trotoare pa tako ni opcije da razvlačiš optiku podzemno...
Gradovi i varoši po Vojvodini su kao stvoreni za razvlačenje optike i pružanje usluge preko iste, ima gradova i u cent.Srbiji sa istom predispozicijama, ali to je već neka druga tema...
Sve u Beogradu preko Save i ka jugu i istoku je u velikom problemu...
Naravno da postoji mogućnost razvlačenja optike preko bandera.. Rumunija je živ primer, ali se postavlja pitanje koliko je to "srećno" rešenje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zapravo podzemno razvlacenje optike je vise pozeljno nego postavljanje na bandere ili po mikrorovovima.
Verujem da ce provuci glavni vod podzemno paralelno sa telefonskim vodovima.

U pravu si, prednost imaju varosi, zato sto je jedna kuca jedan korisnik. A ovde jedna zgrada 100 korisnika, plus treba provuci optiku medju spratovima.
Plus jos da provlacis svoju infrastrukturu pored jos neke druge infrastrukture kablovskog operatera.
Rumuni jesu razvlacili preko bandere, medjutim uradili su krajnje lose. Koliko sam video slike iz Mislodjina gde su razvlacili optiku po banderi, to je nebo i zemlja.
Mnogo cistije odradjeno, bez uplitanja.

Pa kabl se više proširio čim je odnos sad povoljniji po njih.

ADSL+VDSL na kraju 2016: 744 hiljade korisnika
ADSL na kraju 2011: 624 hiljade korisnika

120 hiljada novih korisnika, rast od 19%.

Kablovski net na kraju 2016: 558 hiljada korisnika
Kablovski net na kraju 2011: 285 hiljada korisnika

273 hiljade novih korisnika, rast od 96%.

Odnos ADSL+VDSL:kablovski na kraju 2016: 57:43
Odnos ADSL:kablovski na kraju 2011: 69:31

Sasvim je jasno da su kablovski operateri uspešniji konkurenti na tržištu širokopojasnog neta, jer priključuju daleko više novih korisnika nego Telekom. Kako već napisah juče, Telekom tek treba da preokrene taj trend.

Poslednja izmena:
To nema veze sa onime o cemu smo poceli :)

Da te podsetim, počeli smo od tvoje tvrdnje da je kablovska jednako (slaba ili jaka) konkurencija Telekomu kao pre 5 godina napisane ovde. To očigledno nije slučaj, jer su kablovski operateri daleko uspešniji od Telekoma u privlačenju novih korisnika, što će reći da su daleko konkurentniji od njega.

Povecanje broja korisnika kablovskog neta nije dirketna posledica konkurentnosti.
To su mahom korisnici koji su vec imali KTV, pa su poceli uzimati net. Jer broj korisnika KTVa je mnoooogo veci od broja korisnika kablovskog neta.
To je dovoljan pokazatelj da nisu prava konkurencija.

Konkurentniji telekomunikacioni operater je po definiciji onaj ko bolje privlači korisnike od drugog.

Dobro je pocelo je nesto da se radi na temu optike, bar mali igraci.
Digital1 na Konjarniku, Gromet u Grodskoj(inace vlasnik digital1), i sad ova astrafiber, samo nek oni sire mrezu i nude optiku do kuce/stana.
Sad vam je jasno da veliki igraci(koji uzgred budi eeceno) imaju razvucenu optiku po celom gradu/drzavi, jednostavno ne zele da daju ftth, nije nista drugo razlog jer im se vise isplati da nas muzu za te male brzine nego da odrade do stana i puste vece brzine za isti cak i manji novac.
Nems tu nista drugo sto mi je potvrdio i ortak koji radi na GPON mrezi jednog poznatog operatera, koji vwc i nudi veliku brzinu.
Operateri sami sebi(naravno namerno)ne dozvoljavaju da napreduju tj. ne zele, mali kao ova tri gore pomenuta jedino tako ftth mogu da pariraju velikim koji su ceo BG prosarali optikom, sto mi je potvrdjeno sa vise strana.
I na kraju ce biti dok mts ne zavrsi all ip i uradi optiku do mnogih stanova do tad ce sbb i ostali furati voax, cim se odradi za par godina sve, eto ti svi na optiku, jadno i bedno sa strane tih velikih, a velika pohvala za male igrace koji vec sad nude ftth sa sve telefonijom i tv-om.
Velikim zelim da ne budu vise "veliki" i da propadnu, ja cu uciniti nadam se taj korak vec u Maju i svoje pare dati(a i vise nego sada) jednom malom operateru koji radi ftth.
Sad placam 3800, a njima cu placati 4500 paket sa svim(internet duplo brzi nego sad sto imam koji je samo limitiran sa njihove strane, ne i tehnicki sto bi se reklo da hocu da platim dobio bih 1/1Gbit, tv, i fix koji ni ne koristim u principu).

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

pazi, i ranije te opstine su imale optiku (za konjarnik nisam siguran), ali u pravu si sto se tice napredovanja telekoma, nisu imali nameru ranije da napreduju.
Kada bi dali 1/1 gbit pojeli bi mnoge evropske zemlje sto se tice brzine, retko ko to daje. To jedino sto daje astra telekom tu simetriju, kao i beogrid, za ostale ne znam.
Cisto sumnjam da ce i telekom dati simetriju, mada prizeljkujem da bude. Opet kazem, ne mora gbit, neka bude i 100, ali u simetriji.

Ma 100/100 i/ili 150/150 puuuuuna kapa i vise neg sto treba.
Koji ce ti Q 1/1Gbit kad ne mozes ni 10-ti deo da iskoristis?

mozes, ali zasigurno ti treba jedan ozbiljniji ruter da mozes da vrsis dobro agregaciju saobracaja, i naravno vise hostova.
I naravno da se sa tih hostova obavlja neka operacija, da bi i imao iskoriscenje saobracaja

Slusam preko tdi radija za astra telekom, i odem sad da overim sta imaju.
Kad ono simetrija :D
http://superfiber.rs/internet.php

Prvo sam pomislio neka prevara, pa onda videh lokaciju. Bice ista situacija za nas ostale kao sa Fiber Power-om i SBBom izgleda. Cekas sto godina da se rasiri dok nisu digli ruke od cele ideje. Posebno kod nas u NSu, jos se pricalo da navodno Informatika (ne znam kako, da li su ljudi pomesali sa onim sto je EPS radio) razvlaci optiku pre nekoliko godina, ali naravno nista od toga za fizicka lica.

mozes, ali zasigurno ti treba jedan ozbiljniji ruter da mozes da vrsis dobro agregaciju saobracaja, i naravno vise hostova.
I naravno da se sa tih hostova obavlja neka operacija, da bi i imao iskoriscenje saobracaja
Ne mozes, dzaba ti sve da imas kad je ogranicenje na drugoj strani/serveru.
Eh kad bi samo od nase konekcije sve zavisilo...

Prvo sam pomislio neka prevara, pa onda videh lokaciju. Bice ista situacija za nas ostale kao sa Fiber Power-om i SBBom izgleda. Cekas sto godina da se rasiri dok nisu digli ruke od cele ideje. Posebno kod nas u NSu, jos se pricalo da navodno Informatika (ne znam kako, da li su ljudi pomesali sa onim sto je EPS radio) razvlaci optiku pre nekoliko godina, ali naravno nista od toga za fizicka lica.
Ima optika razvucena bas Informatika je to radila po NS-u, zapravo glavne vodove one popularne 144-ke, ali dzabe kad nece niko dalje da racva optiku, zato i nema.
Jedno ili dva vlakna i ti si bukvalno jedno naselje pokrio sa ftth-om.

Ne mozes, dzaba ti sve da imas kad je ogranicenje na drugoj strani/serveru.
Eh kad bi samo od nase konekcije sve zavisilo...

Koliko znam telekom ne vrsi nikakav trafic shapping, na ikom sumnjam da vrsi p2p trafic shaping i to na 100 mbps.
Sa druge strane, moras da vrsis agregaciju saobracaja na velikim brzinama (ili cak na jako malim brzinama da bi podelio ravnopravno saobracaj), inace ako imas paralelne konekcije sa vise hostova, neces dobiti bas zeljeni efekat 1/1 gbit :D

Nisi me razumeo, skidas sa nekog servera koji ima link 1Gbit, a pored tebe ima u svetu xy ljudi koji u tom trenutku svlaci to isto sto i ti recimo, neces moci skidati full brzinom, to ti kazem.

Nisi me razumeo, skidas sa nekog servera koji ima link 1Gbit, a pored tebe ima u svetu xy ljudi koji u tom trenutku svlaci to isto sto i ti recimo, neces moci skidati full brzinom, to ti kazem.

Ok, to se onda kaze da serveri ne mogu da isporuce protok u iznosu protoka koji ti imas. Kao sto npr steam namerno ne isporucuje pun protok, oni najdalje isporucuju na 200 mbps.
Na kraju krajeva, nije ni bitno sto druga strana ima ogranicenje, ti treba da radis paralelni download/upload, mozda neki drugi host isto to radi. Zato sam ti rekao za ruter da je dobro resenje.

Vrh Dno