@zexxxx većina banaka ima limit za promet po POS terminalu iznad kog se ne plaća mesečna naknada po uredjaju. Poslednje cene koje znam iz nekih banaka su bile 1500 din/mesečno, a ako je promet preko 100k, nema naplate. Druga banka je isto bila 1500, a nema naplate ako je preko 150k promet.
Kada kurirska služba od banke uzme 500 terminala, verujem da se dogovor pravi u ukupnom prometu tj svaki POS terminal sa Vračara ili NBGD pokrije male promet na 5 ili 10 terminala koji se kreću izmedju nekih manjih mesta, gde ljudi nisu navikli da plaćaju karticama.
@CountMike nije baš da traje danima i zapravo je pomoć zbog balansiranja, ali ima jedan dan kašnjenja u odnosu na keš. Kod naplate karticom, kurirska služba novac dobija sutradan na svom bankovnom računu.
Prodavac šalje i traži povrat u kešu. Kupac plaća u kešu. Novac uopšte ne odlazi u banku.
Prodavac traži novac na račun. Kupac plaća u kešu, novac mora da ode na račun.
Prodavac traži na račun, kupac plaća karticom. Nema petljanja sa živim novcem, ali kurirska služba ima jedan dan kašnjena, jer koliko sam video, mi novac dobijemo dan nakon naplate tj isti dan kada ga je i kurirska služba dobila i još uvek nije proknjižila izvod.
@Mali Perica da, prodavac plaća naknadu karitčarske organizacije, ali prodavac možda ne želi da prima kartice u svom maloprodajnom objektu, jer ne želi da plaća provizije. A ovde nema mogućnost izbora. Ne znam sada napamet, ali mislim da su im provizije bile sasvim korektne. Verovatno na tako veliki promet imaju dobar deal sa bankom, pa su to preneli na prodavce, a dodatno nam naplate prenos na naš račun. U celoj priči, sve što ima veze sa novcem je za kurirske službe pain in the ass i samo pokrivaju troškove. Osim PE, oni i tu šure.