Šta je novo?

Kurirske službe

Ako sam dobro upucen, ti terminali za placanje karticom se iznajmljuju od banke, ne znam koliko su sad ali mi je neko bio spomenuo pre par godinara da daje banci za koriscenje terminala 3500 dinara mesecno.
Ako je to tako, zamislite koliko ima kurira po Srbiji pa da svaki ima terminal za placanje karticom, pa puta 3500 dinara ako je cena ostala ista.
Postoji mogucnost da dobiju naredbu od sefa da govore kako ne radi ili da ih u opste ne nose sa sobom.

Sigurno firme plaćaju manje ali ni 3500 mesečno nije ništa kada za to vreme naprave hiljade naplata a ne moraju da se bakću sa kešom za koji ima posla od prebrojavanja i knjiženja pa do banke. Keš samo pravi probleme firmama. elektronsko plaćanje je instant i tačno u paru a keš samo džabalebari dok ne stigne u banku i bude proknjižen a to može da potraje danima. Takoda ako nisu tehničke smetnje onda je verovatno ono sa napojnicama.

Ti terminali bi trebalo da su fiskalne kase da ne bi bilo kao u Šapcu a što se tiče plaćanja karticom kuriru i veće provizije prodavcu je usluga kartičarske kuće.

@zexxxx većina banaka ima limit za promet po POS terminalu iznad kog se ne plaća mesečna naknada po uredjaju. Poslednje cene koje znam iz nekih banaka su bile 1500 din/mesečno, a ako je promet preko 100k, nema naplate. Druga banka je isto bila 1500, a nema naplate ako je preko 150k promet.
Kada kurirska služba od banke uzme 500 terminala, verujem da se dogovor pravi u ukupnom prometu tj svaki POS terminal sa Vračara ili NBGD pokrije male promet na 5 ili 10 terminala koji se kreću izmedju nekih manjih mesta, gde ljudi nisu navikli da plaćaju karticama.

@CountMike nije baš da traje danima i zapravo je pomoć zbog balansiranja, ali ima jedan dan kašnjenja u odnosu na keš. Kod naplate karticom, kurirska služba novac dobija sutradan na svom bankovnom računu.

Prodavac šalje i traži povrat u kešu. Kupac plaća u kešu. Novac uopšte ne odlazi u banku.

Prodavac traži novac na račun. Kupac plaća u kešu, novac mora da ode na račun.

Prodavac traži na račun, kupac plaća karticom. Nema petljanja sa živim novcem, ali kurirska služba ima jedan dan kašnjena, jer koliko sam video, mi novac dobijemo dan nakon naplate tj isti dan kada ga je i kurirska služba dobila i još uvek nije proknjižila izvod.

@Mali Perica da, prodavac plaća naknadu karitčarske organizacije, ali prodavac možda ne želi da prima kartice u svom maloprodajnom objektu, jer ne želi da plaća provizije. A ovde nema mogućnost izbora. Ne znam sada napamet, ali mislim da su im provizije bile sasvim korektne. Verovatno na tako veliki promet imaju dobar deal sa bankom, pa su to preneli na prodavce, a dodatno nam naplate prenos na naš račun. U celoj priči, sve što ima veze sa novcem je za kurirske službe pain in the ass i samo pokrivaju troškove. Osim PE, oni i tu šure.

Sa pravnim licima ne mogu da se igraju toliko ali za uplatu fizičkim licima ima igranja, uzimaju za svaku pošiljku transakciju x dinara a uplate na gomili za više pošiljki. Osnovna razlika izmedju kurirskih službi i PE je što su poštanske pošiljke oslobodjene PDVa te iz tog razloga kurirskim službama ne odgovara terminal.

Nisam siguran da se kurirske službe igraju sa utajom poreza (morali bi da idu kroz dva software-a), ali zapravo, imali smo baš pre neki dan konkretan primer da se baš to desilo. Sav keš prihod od transporta nije predavan u banku. Ili možda ni od otkuonina, ali to bi se brzo primetilo. Ogroman neki iznos. Tako da je to gotovo sigurno u dilu sa vlasnikom kurirske službe. Nema šanse da je jedan službenik klepio 200.000.000 dinara (sad izguglah iznos), a da to niko nije primetio.
To je nekoliko meseci, sav prihod od fizičkih lica za uslugu transporta i povrata novca.

Otkupnina, ako se plaća karticom kuriru, da li se to naplaćuje kupcu, prodavcu ili uopšte? A kešom ? Znam samo da je nema kada se predmet uplati unapred. Da li ide kao prcenat ili neka ustaljena suma.

Zavisi od kurira. Kod AKS pošiljalac paketa prilikom popunjavanja adresnice bira dve opcije:
  • ko plaća uslugu transporta
  • ko plaća dodatne usluge

Bez obzria ko plaća transport, mi uvek biramo da mi platimo dodatne usluge, jer nama uvek naplate procentualno za prenos novca, bez obzira koliko je mali iznos u pitanju. Ako primalac plaća prenos novca, naplate procenat, ali najmanje 180 dinara, pa nešto što mi platimo, 10-15 dinara, kupcu bi naplatili 180 dinara.
Nema razdvojena opcija za kartice.

Kod Post Express, kada se pogleda kalkulator na njihovom sajtu, izabere se otkupna pošiljka i pošiljalac bira ko plaća ono što je u prvom delu specifikacije, a drugi deo specifikacije (prenos novca) uvek plaća primalac paket. PE otkupne pošiljke zato nikada ne mogu da budu sa potpuno besplatnim trasnportom. Jedino da se pravi neka egzibicija sa umanjenjem računa za taj iznos, ali to može samo ako je u paketu roba bez fiskalnog računa, inače bi trebalo uraditi nivelaciju.

Imao sam par puta prilike da vidim na salteru, da ljudi kod PE salju sa otkupom i da traze da oni plate postarinu, a primalac samo otkupninu.
E sad na koju foru to ide ne znam.

Hvala na objašnjenju, baš su ga zakomplikovali. Kao što rekoh pre, ja preferiram kupovanje na daljinu i dostavu i sa što manje ili ništa keša. Od sigurnih prodavaca radije bih da platim u napred sa svim troškovima tako da mogu ja ili neko drugi, ako nisam kod kuće, samo da primimo. Ako ne mogu da verujem prodavcu onda samo licem u lice uz proveru. Nekoliko puta sam kupovao nešto za poklon nekome u frugom gradu pa da platim sve u napred a dostava da ide na njihovu adresu umesto da lično nosim ili šaljem.

Sve u svemu. Online, cashless sa dostavom je naj savremeniji način kupoprodaje koji podjenako koristi kupcu, prodavcu i kuriru, posredno i bankama. Eno u Americi i Kanadi, čak samo ostave na kućnom pragu ako se ne zatraži lični prijem. Protiv "Kućnih pirata" neki imaju kutiju koja samo jednom može da se otvori bez ključa da kurir ostavi predment. Kod nas izgleda da postoji taj pijačni mentalitet i system. mišta bez malo pipkanja i degustacije prebrojavanja keša raznih dominacija.

Da, tako ja radim, platim postarinu a primalac placa samo otkupninu, tj.povrat novca 1% od iznosa. Ako nema otkupa, ne placa nista...
1% od sume, ali minimalno 50 dinara, tj. za svaki otkup manji od 5000 dinara ide svakako 50 dinara, pa nek je i 100 dinara otkup.

Je l realno da AKS dopusta svojim kuririma da naplacuju postarinu koliko im se cefne? Jutros mi je stigao paket tezak nekih 5kg, postarina je umesto 700din koliko pise i na samoj posiljci bila 1400din. Na moje pitanje "Kako je postarina duplo skuplja nego sto treba biti?" dobijam odgovor "Nemam pojma, koliko mi aparat izbaci ja toliko naplatim", u poruci o posiljci cena postarine nije ni navedena vec samo pise "plus postarina"...

Da li ti je odstampao slip sa tom uvecanom cifrom?

Nije, kurir mi je i u telefonskom razgovoru posle potvrdio da je naplatio postarinu duplo i da tu nema nista neispravno s njihove strane. Nisam pravnik niti poznajem pravo ali taj tekst poruke "plus postarina" mi deluje kao da pokusavaju da me uskrate za neki dokaz crno na belo da je postarina naplacena vise nego sto treba. Plus to sto kazes da mi nije odstampao bilo kakvu potvrdu sa tom cenom postarine. Naravno necu se tuziti sa njima za 700din ali je ovo krajnji bezobrazluk i nikad nisam ovako lose iskustvo sa kurirskom sluzbom.

U razgovoru ti je rekao da ti je naplatio duplo, ali to je uredu?!

Zašto nisi tražio potvrdu?
Posebno što si shvatio da je iznos pogrešan.

Kontaktiraj pošiljaoca, možda on ima objašnjenje šta se desilo.

Meni je juče Aks naplatio poštarinu iako je većbila uplaćena od strane prodavca. Trebao mi taj SSD inače ga nebih uzeo. Prodavac mi vratio tih 482 dinara (otkud im takva cena, možda što teško može da se vrati kusur od 500)

Paket do 1kg je 480 dinara.
Plus na to ide trošak povrata novca, koje prodavac često prihvati na sebe, pa ako je SSD bio xxx8 dinara, stavili su 482, da zaokruže otkupninu, jer je povrat novca svakako veći od toga.

Zašto nisi tražio potvrdu?
Posebno što si shvatio da je iznos pogrešan.
Problem je sto nisam ja preuzeo paket vec roditelji, da sam ja bio tu ne bih ga ni preuzeo s takvom cenom.
U razgovoru ti je rekao da ti je naplatio duplo, ali to je uredu?!
Kao sto sam napisao u prvoj poruci, njegovo obrazlozenje je bilo "Ja tebi naplatim koliko mi aparat izbaci", ja sam mu inace i napomenuo da na paketu stoji da je postarina 700din na sta mi je odgovorio da ta cena nije tacna.
Kontaktiraj pošiljaoca, možda on ima objašnjenje šta se desilo.
Probacu i to, hvala.

Nije, kurir mi je i u telefonskom razgovoru posle potvrdio da je naplatio postarinu duplo i da tu nema nista neispravno s njihove strane. Nisam pravnik niti poznajem pravo ali taj tekst poruke "plus postarina" mi deluje kao da pokusavaju da me uskrate za neki dokaz crno na belo da je postarina naplacena vise nego sto treba. Plus to sto kazes da mi nije odstampao bilo kakvu potvrdu sa tom cenom postarine. Naravno necu se tuziti sa njima za 700din ali je ovo krajnji bezobrazluk i nikad nisam ovako lose iskustvo sa kurirskom sluzbom.
Kontaktiraj ih putem email adrese i zali se, prvo se malo napravi blesav pa im posalji broj posiljke i reci da ti provere koliko je bila postarina za taj paket jer ti se ucinilo da si platio vise nego sto stoju u njihovom cenovniku pa kad dobijes odgovor onda im reci da ti je kurir naplatio 1400 dinara.

Problem je sto nisam ja preuzeo paket vec roditelji, da sam ja bio tu ne bih ga ni preuzeo s takvom cenom.

Kao sto sam napisao u prvoj poruci, njegovo obrazlozenje je bilo "Ja tebi naplatim koliko mi aparat izbaci", ja sam mu inace i napomenuo da na paketu stoji da je postarina 700din na sta mi je odgovorio da ta cena nije tacna.

Probacu i to, hvala.
Ti kad saljes paket moras da kazes koliko je od prilike tezak npr 5kg pa oni posle mere tezinu na njihovoj vagi i verovatno nameste da je 5.1kg pa ispada 980din plus ako si imao otkup uzimaju neki procenat...

Smešno je to sa kurirskim službama i težinom paketa i naknadnim merenjem, pre nekih godinu dana Bex preuzeo pošiljku od pošiljaoca kao 2,5kg koliko je meni i javljeno a naplaćeno mi kao 5kg. Paket bio lakši od kilo ali gabaritno je veći i za plakanje je to kako se preuzimaju paketi i naknadno mere. Od tada samo lično preuzimanje ili prijatelji i familija šalju busom a od pravnih lica samo ako postoji stavka slanje x dinara a ne da ja jurim cenovnike i razmišljam koje opcije su uključene.

Kontrolno merenje paketa od strane kurirske službe je sasvim legitimno, jer masa pošiljalaca piše 100 grama, a paket bude i 10kg.

AKS do skoro uopšte nije merio pakete i to je baš često prolazilo. A Post Express oduvek proverava masu. Imao sam prilike nekoliko puta da vidim kada na našim paketima isprave masu. Mi napišem 0.880kg, a oni olovkom isprave na 0.876kg 😄

Meni Post Express redovno ispravlja masu paketa, ja to uvek zaokruzim kad popunjavam web express jer ne utice na cenu posto cena ide po masi od-do kg.
Kod mene, prilikom popunjavanja tih 0,876kg bi bilo 1kg.

Ne znam sta im to zanaci prepravljanje u grame ako ne utice na cenu postarine, jedino sta mi pada na pamet da mozda mere kamion za transport kad je prazan i kad im je pun pa kad se odbije masa kamiona mora da se poklapa masa sa zavedenom u sistemu na prijemu.

Na pošiljci piše da je primljena 1kg, a na isporuci se ispostavi da ima 0,8kg. Znači da je nestalo 200gr. Logično je da sve bude tačno upisano. Treća decimala naravno da nema uticaja, ali dobro.

mozda mere kamion za transport kad je prazan i kad im je pun pa kad se odbije masa kamiona mora da se poklapa masa sa zavedenom u sistemu na prijemu.
Ima logike, 200g na 200 paketa je 40kg, to može da bude problem recimo zbog nosivosti kombija ako pređe dozvoljenu nosivost, pa ga zaustavi policija, pa bude svašta... :)

Zbog toga kod mene u firmi kada radimo (pogotovo zbirni) izvoz, trudimo se da maksimalno tačno upisujemo bruto i neto težinu na fakturama.

Post Express je veliki sistem i svaka fleksibilnost vodi u komplikaciju.
Paketi se kontrolišu pre svega zbog aproksimativnog unosa mase od strane pošiljaoca, a zatim zbog ukupne mase prevezenih paketa. Ako im uvedu pravilo, nemoj da upisuješ ispravku do 50 grama razlike, više vremena će da izgube na računanje. Ovako paket na vagu, skenira kod i verovatno se na tom terminalu odmah otvara polje za unos nove mase.

Teško da se otvara polje za unos nove mase, jedino da pritisne malo pošiljku da bi iznivelisao težinu. PE je ozbiljan sistem i težina je najviše zbog malverzacija sa otvaranjem pošiljki.

Kako mogu da dobijem potvrdu o placanju na moj tekuci? U pitanju je post ekspress. Paket uručen u subotu a novca mi jos nema. Isao do banke kazu da je kod njih sve ok i da doneses dokaz,odnosno potvrdu o placanju. Zvao post express,oni mi dali neki mail ali nista od odgovora.

Nazad
Vrh Dno