Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Izvinjavam se ljudi , pogrešio sam temu.

Da podelim na brzinu iskustvo sa post expresom. Stigao mi paket vrednosti 5100.00din tezine 12kg i pogodite kolika je bila postarina, evo ga i njihov cenovnik .

Ako ste rekli 650 din... pogresno. Naravno, postoje sitni dodatni troskovi, kad mi nebi bili mutljare nebi mogli da se zovemo srbi. 22 din ovde, 22 tamo, ovaj papiric je 5, tamo, ovamo i nagomila se. Na adresnici za uplatu pise 750 din. Ajde i da ih razumem, medjutim nije ovde problem. Problem je sto imaju porez na ovce koji i nenapisu na adresnici, i samo se odjednom pojavi niodkuda. Ovo je opis troskova za moj paket:

Cena po masi: 650 dinara
+ po vrednosti: 51 dinara
+ prenos otkupne pošiljke: 22 dinara
+ lično uručenje: 22 dinara
+ popunjavanje adresnice: 5 dinara
UKUPNA POŠTARINA: 750 dinara

I ONDA IZNENADJENJE... Dodatna postarina:

Poštarina koju plaća primalac na ime prenosa novca (otkupnine):
+ provizija za uplatu: 127,5 dinara
+ prenos uputnice: 22 dinara
DODATNA POŠTARINA: 149,5 dinara

Dakle kada saljes posiljku sa otkupom prvo ti naplate 1% od vrednosti koju si stavio, a onda se okrenu i naplate ti jos 2.5% od vrednosti koju si stavio + jos jedan papiric 22 din kao visnjica na vrhu sladoleda, da ti zasladi celu stvar.
I na kraju od lepe cene od 650 din koja je tako ponosno istaknuta na vrhu stranice sa cenovnikom postarina izadje... DRUM ROLL ................>>>>>>>>>900 dinara<<<<<<<<<

Eto toliko, cisto da budete obavesteni.

Mozda bi se ovi skriveni troskovi mogli izbeci da se novac moze uplatiti preko nekog drugog, ali kako drugacije prebaciti novac ako osoba nema racun u banci?

Klasika za post express. Mene su pre dve godine ojadili za paket od 0,5kg i otkupninu 17.000din, za oko 700-800 din. A AKS-su za paket vrednosti 350 eura i isto 0.5kg platio 150din (pre neku godinu).

@earthrealm
Ne bi platio proviziju na uplatu na njegov račun u banci ? Koliko znam provizija se ne naplaćuje samo ako uplatiš u banci u kojoj je račun, svaki drugi način slanja para te košta. Postexpressov kalkukator u dinar tačno izračuna, jedina moja primedba je što se iznos za prenos novca ne može uračunati u iznos za otkup, nego se uvek dodaje na iznos koji piše na adresnici što stvara sumnju zašto se plaća više nego što piše.

Plaća se provizija i na nalog za uplatu, ali to je najjeftiniji način, jeftiniji i od poštanske uputnice, i od postneta kao izbora za povrat novca.

Kalkulator je tačan u dinar, to si lepo rekao.

To što je prividno AKS jeftiniji, Furio, je zato što kod AKSa nije obaveza da platiš osiguranje na vrednost, a kod PostEkspresa jeste obaveza, taj 1 posto.
E, a da se kod AKSa izgubio taj paket, što im se često dešava, mogao bi da se oprostiš od paketa i para, a da se zagubio kod Postekspresa, što im se retko dešava, imao bi pravo na refundaciju cifre koja je napisana u polju VREDNOST i plus 10 x Plaćena Poštarina ...

Tako da, iako ne znaš, bio si zaštićen preko PostEkspresa za svaki slučaj, a kod AKSa nisi.

A što se tiče pisanja povratne, i to je ISTO kao kod AKSa ... i AKS uzima 50 dinara za povrat novca, samo što isto nigde ne piše, a te pare uzmu prodavcu, pa kupac i ne zna da postoji taj trošak ...

Mudro zboriš :)

Provizija se ne placa ako se uplati u banci u kojoj je racun ali SAMO ako je racun privatan. Ako pripada firmi placa se provizija bez obzira u kojoj banci da se uplati.

Koliko ja znsm AKS ne gubi pakete, mozda se to desi ali vrlo retko. Oni imaju problema sa kuririma koji mogu biti posteni ili ne...

Ja sam govorio o uplati na račun, kao opciju za odabir povraćaja otkupnine ...

Naravno da je najjeftinije da ti uplati pare direkt na račun, i da plati samo čisto slanje .

Ja zbog toga imam račune u Intezi i u Poštanskoj štedionici, i faktički, sa time sam pokrio maltene svako mesto u Srbiji gde može da mi se uplati direktno, inteza ili obična pošta , toga ima svuda .. u svakom zaseoku ...

Mada, opet ima bisera koji ode u poštu, i onda mi uplati na intezin račun ... em plati proviziju, em mora da prodje kliring da bi se videla uplata.

Ali, uvek ima bisera kojima je "smaranje, cimanje, zezanje" da ode da uplati ... kad je tako ,onda plaćaj sve "usluge", moje je bilo da ti omogućim ... ;)

Meni i dalje nije jasno koji izgovor imaju da ti prvo naplate 1% od vrednosti koju si naznacio, pa ti onda jos jednom naplate, ali ovog puta 2.5% od vrednosti koju si naznacio. Sve to vesto sakriju na samo dno stranice sa cenama
- za iznos uplate do 800,00 dinara: 20,00 dinara,
- za iznos uplate preko 800,00 dinara: 2,5% od iznosa uplate,
- rukovanje poštanskom uputnicom: 22,00 dinara.

a sto je najgore nemaju hrabrosti ni da taj "mali" dodatak na cenu napisu na adresnicu, papir koji treba da sadrzi sve podatke i sve troskove vezane za posiljku.

Po mom misljenju takvo sakrivanje stvarne cene treba da se kaznjava zakonom :mad:

1 posto vrednosti, odnosno 20 dinara minum, je OSIGURANJE, koje možeš, a i ne moraš da naznačiš, ako nema otkupnine.
Ti meni možeš da pošalješ komp od 50 000 vrednosti, i da platimo samo slanje 240 dinara. Ali ako hoćeš da se osiguraš, onda dodaš još 500, za slučaj da se izgubi ili ošteti, da naplatiš svih 50 000 dinara.

A ovo dole je sve vezano za otkupninu i njen povraćaj, i nemoj to da mešaš, to su dve različite stvari.... i izvukao si samo jedan način, a ima tri načina za povraćaj para, i za sva tri je dato:

Za otkupne pošiljke, od primaoca se prilikom uručenja pošiljke, pored otkupnine, naplaćuje i poštarina za prenos otkupnog iznosa, koja se obračunava prema Cenovniku poštanskih usluga u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i usluga novčanog poslovanja.

Obračun poštarine za prenos otkupnog iznosa se vrši drugačije u zavisnosti od vrste otkupnog dokumenta:

Poštanskom uputnicom:
za iznos uplate do 800,00 dinara: 20,00 dinara,
za iznos uplate preko 800,00 dinara: 2,5% od iznosa uplate,
rukovanje poštanskom uputnicom: 22,00 dinara.
Postnet uputnicom
za iznos uplate do 800,00 dinara: 20,00 dinara,
za iznos uplate preko 800,00 dinara: 2,5% od iznosa uplate,
rukovanje Postnet uputnicom sa isplatom na šalteru: 44,00 dinara.
Nalogom za uplatu
za iznos uplate do 4.500,00 dinara: 45,00 dinara,
za iznos uplate preko 4.500,00 dinara do 100.000,00 dinara: 1% od iznosa uplate.

Ti možeš da mi pošalješ konzolu na popravku.

Konzola vredi 35000. Popravka košta 6000 .... Ja ti je šaljem nazad, i pišem vrednost 35000, ako se izgubi , naplaćujemo 35000.
Ali otkupnina je 6000, i ti plaćaš procente za iznos otkupnine, na 6000 ....

Odvoj ta dva pojma.

I to onda izgleda:

Cena po masi: 450 dinara
+ po vrednosti: 350 dinara (1 posto od 35000 dinara)
UKUPNA POŠTARINA: 822 dinara

+ provizija za uplatu: 60 dinara (1 posto od 6000, jer ja uvek šaljem za nalog na uplatu, pare mi odmah sutradan na raspolaganju)
DODATNA POŠTARINA: 60 dinara

E, ne možeš da napišeš obrnuto, da je vrednost 6000, a otkupnina 35000 ..

Dobiješ:

Greška, za navedeni iznos otkupnine, označena vrednost mora biti V(vrednost) >= O (otkupnina) - P(poštarina), odnosno minimum 33685,85 dinara!

Po mom misljenju takvo sakrivanje stvarne cene treba da se kaznjava zakonom

Za ovo se slažem, ali oni to vode pod dve odvojene usluge, jedno je slanje paketa, a drugo je slanje para, i kao takvo mogu da provlače ....

Poslednja izmena:
Hteo, nehteo, izgleda da moras tako da platis ako hoces nesto da posaljes. Pogledaj cenu koju su stavili i na to dodaj 200-300 din minimum ili vise ako je veci novac u pitanju. Dakle ako im na sajtu pise "Postarina 400" racunaj da je 700 i nadaj se da ti jos nesto nedodaju kao skriveni trosak.

Ja ne znam dal pišem turski, nema šta napamet da računam, sve sam ti napisao šta je i kako, i kalkulator im radi u dinar tačno.

Realno, skupe stvari samo sa njima i šaljem, i nisam imao problema.

Hteo, nehteo, izgleda da moras tako da platis ako hoces nesto da posaljes. Pogledaj cenu koju su stavili i na to dodaj 200-300 din minimum ili vise ako je veci novac u pitanju. Dakle ako im na sajtu pise "Postarina 400" racunaj da je 700 i nadaj se da ti jos nesto nedodaju kao skriveni trosak.
Ti u opste ne kapiras sta si i zbog cega platio?

Ovo je postarina:
Cena po masi: 650 dinara
+ lično uručenje: 22 dinara
+ popunjavanje adresnice: 5 dinara
UKUPNA POŠTARINA: 750 dinara

A ovo si platio zato sto je posiljalac trazio da mu se uplati novac na njegov racun u banci

+ provizija za uplatu: 127,5 dinara
+ prenos uputnice: 22 dinara
DODATNA POŠTARINA: 149,5 dinara

Mogao je da trazi da mu postar donese kes na kucnu adresu (to ne kosta nista), ali sto bi kad ti placas, cak si platio i popunjavanje adresnice jer neko nije hteo da popuni :laugh:
Opciju uplate na racun i osiguranje ne nudi niko osim post expresa.

Poslednja izmena:
Bakara, sad samo ti unosi dodatnu zabunu, tek onda ima da ga zbuniš.

Prvo:
Mogao je da trazi da mu postar donese kes na kucnu adresu (to ne kosta nista)
nije istina, jer i to košta.

Svaki vid vraćanja para košta, PostNet je najskuplji, Poštanska uputnica (to je donošenje na adresu) je srednja, i Uplata na račun je najjeftinije opcija.

A ovo si platio zato sto je posiljalac trazio da mu se uplati novac na njegov racun u banci

Ne, to je izgleda platio jer je pošiljalac hteo post net ili poštansku. Da je pisao Uplata na račun, smao 51 dinar bi bila provizija.

A ono popunjavanje adresnice, to neću ni da komentarišem, meni to nikada nisu naplatili, predajem u pošti redovno.

Evo kako bi izgledalo da sam mu ja slao taj paket:

Cena po masi: 630 dinara
UKUPNA POŠTARINA: 703 dinara

+ provizija za uplatu: 51 dinara
DODATNA POŠTARINA: 51 dinara

Znači, 754 dinara.

Sta je "PostNet"?
Sledeci put kada mi bude slao reci mi sta da mu kazem da bi me postarina izasla tih tvojih 754 dinara a ne 900 din?

Opciju uplate na racun i osiguranje ne nudi niko osim post expresa.

Nudi i CityExpress.

@earthrealm:
PostNet je elektronski transfer novca preko Poste, evo ja nemam racun u banci, i kad nesto treba da mi se uplati ja najcesce PN koristim! Posiljalac iz Poste uplati na moje ime i broj telefona, meni stigne posle par minuta SMS da imam uplatu, odem sa svojom LK do Poste i podignem novac preko sifre iz SMS-a.
Ovo ima neku cenu kostanja naravno, i nije jeftino, lupicu sad procente ali tipa do 1000 dinara moguce da je neka fiksna cifra, nek bude 60 dinara npr za uplatu od 1000 dinara, preko toga idu procenti, sto veca suma manji procenat uzmu...

Poslednja izmena:
Tek da kazem da se i ovo desilo: kuriri nekih od sluzbi (ne secam se tacno kojih) trazili su da neko na prijemu izadje na ulicu i tamo negde primi posiljku. Ovo je ispred zgrade koja ima parking ispred. Onda ja objasnim tipu da ne sedim u kuci stalno i da su tamo moji roditelji i da su u devetoj deceniji pa da ne mogu da tek tako "skoknu" do njega, vec da bi trebalo on da se (liftom) popne do njih.

Ovaj biser izveli su dripci dva puta prilikom prvih isporuka koje sam radio pre nekih par godina ili krace. Oba puta morao sam da objasnjavam da treba da se parkiraju i popnu (ispravnim) liftom.

Najgora stvar i dalje ostaje ista za vecinu kurirskih sluzbi, ili sve do sada koje su meni isporucivale pakete: ljudi iz centrale kurirske sluzbe po logici posla treba da nazovu klijenta dan pre no sto ce kuriru uruciti paket za isporuku. Ovo je najosnovnija poslovna logika koja naravno ne postoji u divljoj Srbiji. Kao sto ne postoji ni "posao", ni "logika". A uskoro, kako mnogi rekose, necemo postojati ni mi ako se ovako nastavi.

Nisu oni dripci, nego nemaju vremena kao prvo, a drugo ne smeji ni pod razno da ostave vozilo bez nadzora, za svaki paket licno odgovaraju, a verovatno im smor da zakljucavaju sve pa da jure tebe ili cekaju... I ja sam tako jednom malo hteo da odbrusim, iako se znamo, jer nije hteo uz 34 stepenika da se popne, i lepo mi rekao da bi me ispostovao jer smo dobri ali ne sme vozilo da ostavi...

Lagarija.

A kako kada ide da preuzme paket, pa mora da udje u stan/kuću, da popuni adresnicu?

Ti kombiji/pikapovi imaju svoje brave/alarme ....

Pre dve godine je centrala AKS-a u NS obijena i pokradena.
Toliko o alarmima i bravama :d

Nisu oni dripci, nego nemaju vremena kao prvo, a drugo ne smeji ni pod razno da ostave vozilo bez nadzora, za svaki paket licno odgovaraju, a verovatno im smor da zakljucavaju sve pa da jure tebe ili cekaju... I ja sam tako jednom malo hteo da odbrusim, iako se znamo, jer nije hteo uz 34 stepenika da se popne, i lepo mi rekao da bi me ispostovao jer smo dobri ali ne sme vozilo da ostavi...

To da li imaju vremena, da li odgovaraju za paket ili ne, da li im je smor i kolika im je plata itd. - to je isključivo njihov problem. Zna se šta je kurirska služba i šta je dostava pošiljke. Taj fazon "aj siđi dole da ti dam" je čista kaubojština. DHL to ne radi, a ni Post Express nikad nije probao. Doduše, PE ponekad ima drugi fazon: jednom te pozovu telefonom ujutro, ako se ne javiš, dostavu i ne pokušavaju niti te opet zovu, već samo ostave obaveštenje u sanduče.

Nisu oni dripci, nego nemaju vremena kao prvo
Ako kurir ima problem sa nesposobnom centralom u kojoj su recimo zaposleni mamini i tatini bez sposobnosti organizovanja (uobičajena slika u Srbiji) onda razumem da čovek nema vremena. Onda se barem zamoli da primalac izadje ako može, a ne da ja treba da se pravdam čoveku da ljudi u devetoj deceniji jedva izadju do vrata a kamoli dalje. Učiniti čoveku je jedna stvar, ali reći da taj čovek nema vremena za sopstveni posao od koga živi to je apsolutno neprihvatljivo za bilo kog korisnika usluge.
, a drugo ne smeji ni pod razno da ostave vozilo bez nadzora, za svaki paket licno odgovaraju, a verovatno im smor da zakljucavaju sve pa da jure tebe ili cekaju... I ja sam tako jednom malo hteo da odbrusim, iako se znamo, jer nije hteo uz 34 stepenika da se popne, i lepo mi rekao da bi me ispostovao jer smo dobri ali ne sme vozilo da ostavi...
Ako ti kao na primer mlad čovek hoćeš da pomogneš još onome koga znaš, to je lepo. Ali meni ne pada na pamet da meni bliske ljude koji se teško kreću (to valjda razumeš?) naterujem da se zbog nečije nesposobnosti/drskosti ili čega bilo odevaju, izlaze na ulicu i traže nepoznatog čoveka koji navodno drhti u kolima plašeći se obijača i lopova.

U drugim zemljama mislim da bi nam se smejali kad bi im ispričali ove dogodovštine i priču "nema kurir vremena da dostavi", ili "plaši se da napusti vozilo jer je zadužen za svaki paket". U Americi mi žena u knjižari kaže "da li želite da vas pozovem kada stigne knjiga, naručiću je i stiže sutra". A kod nas te pogleda ispod oka i kaže ako je ljubazna "nema, dodji za mesec dana, možda će doći..."

Kao što sam već rekao, centrala može biti odgovorna za nesposobno organizovanje i prevaljivanje odgovornosti na kurire koji nikakva prava nemaju da pruže otpor jer mogu biti otpušteni i lako zamenjeni. Ali ni mi kupci njihove usluge ne moramo uvek i stalno trpeti bezobrazluk i neprofesionalnost.

Ne branim nikoga ali cuo sam mnogo prituzbi na rad UPS-a u USA i Austriji: isto kao ovi nasi - mrzi ih da se penju pa samo ostave papiric, ostave paket na sred dvorista, donose ostecene pakete itd. Glavna razlika je sto tamo pomazu razgovori sa menadzmentom i/ili pretnje advokatima. Naravno da to ne opravdava ove nase ali izgleda da je tu svugde najbitnije kakav je kurir i koliko profesionalno obavlja svoj posao.

Poslednja izmena:
Ne branim nikoga ali cuo sam mnogo prituzbi na rad UPS-a u USA i Austriji: isto kao ovi nasi - mrzi ih da se penju pa samo ostave papiric, ostave paket na sred dvorista, donose ostecene pakete itd. Glavna razlika je sto tamo pomazu razgovori sa menadzmentom i/ili pretnje advokatima. Naravno da to ne opravdava ove nase ali izgleda da je tu svugde najbitnije kakav je kurir i koliko profesionalno obavlja svoj posao.

K.retena ima svuda, ne samo u kurirskim sluzbama, al' to sad nije tema :crash:

[YOUTUBE]lFkhrxSe3kw[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]lM3SRG7D21Y[/YOUTUBE]

Jel to postexpress isporuke do 19h donosi postar, ili je moj slucaj extremna vrednost?

Meni je pre dve godine trebao da stigne TV, poveći paket, pošto je bio u pitanju 50". Stigne lik ispred zgrade i cimne me telefonom da siđem, kaže ne može sam da se izbori sa paketom, veliki je. Okay, kontam, nije mi teško da siđem, pa da ga zajedno ponesemo uz stepenice, pošto ne može da stane u lift. Siđem, on mi da da potpišem da sam primio paket, uzme pare i kad je završio krene u kombi da ode. Ja ga zaustavim, kažem mu da sam ja sišao da mu pomognem, jer znam da jedan čovek teško da može sa onolikim paketom da se izbori do 4. sprata, a da je on kurir i ne isporučuje do zgrade, već do vrata. Saslušao me je, rekao mi da žuri, zalupio vrata od kombija i zapalio, a ja sam ostao ispred zgrade sam sa paketom i u čudu.
Od tada nijednom kuriru više ne izlazim, bez obzira na gabarite, čekam ga u stanu.
Btw, u pitanju je bio AKS.

HITNO - Da li postoji neka kurirska sluzba trenutno koja omogucava uvid u stanje paketa pre nego sto se isti preuzme i plati?!

Vrh Dno