Šta je novo?

Kurirske službe

Ja sam pre par meseci hteo isto to, ali nijedna od ovih poznatijih službi nije htela da mi preveze, kažu da ne nose nameštaj...

Rekla mi salterusa u posti da je neko slao "smederevca" post expressom.

Mom caletu stigla poljoprivredna masina od 200kg iz Pozarevca do salasa u Vojvodini Post Expresom. Postarina ispod 2000din.

Inace moram da primetim, AKS se popravio sto se tice povrata novca. Sa 7-10, pa i vise dana, sada pare stizu za manje od 3.

poslah post expressom, paket, primalac treba plati 6300, i postarina je 500..medjutim morao je da plati i "dodatan trosak" od 200 din koji niko ne zna za sta je..

Zato je, kada se radi sa PEom, najbolje da pošiljalac plati poštarinu. Onda nema dodatnih troškova. Inače, PE ima tzv. "dodatne usluge" u koje spada "Lična isporuka", "Vrednosna pošiljka" i slično. Znači ako se naglasi da nije obična pošiljka već vrednosna, gde se navede vrednost...to je još __% na tu vrednost + lična isporuka __din...pitanje je koliko to zaista izađe.

Edit: imaš kalkulator na sajtu pošte pa proveri, mora da bude isto u dinar.

Poslednja izmena:
@Ivan91
Za taj dodatni trosak pravac u postu na reklamaciju da se vidi sta je, ako te ne mrzi...jer i mene to zanima...u sustini koliko sam ja razumeo primalac placa samo ono sto je navedeno na onom listu koji ti kao posiljalac potpisujes

na mom listu pise samo kolko on treba da uplati pri preuzimanju, i to je to..njemu je stiglo to postarina od 500 din i taj neobjasnjivi trosak. a sad ako njemu nije smetalo da plati, a da ne sazna sta to placa, mene iskreno mrzi sad da se cimam da istrazujem.:)

AKS je najjeftiniji ali nazalost NE i najbolji. Koristim godinama sve kurirske sluzbe i post express se najbolje pokazao.

AKS je najjeftiniji ali nazalost NE i najbolji. Koristim godinama sve kurirske sluzbe i post express se najbolje pokazao.

Ne volim AKS jer dok stigne njihov kurir treba da prodje citava vecnost.

Ni ovi iz Post Expressa nisu cvecke, ali je barem posta blize nego onaj sabirni centar AKS-a

Zato je, kada se radi sa PEom, najbolje da pošiljalac plati poštarinu. Onda nema dodatnih troškova. ...

Plaćanje poštarine od strane pošiljaoca ili primaoca nema nikakve veze sa poštarinom koja se naplaćuje za prenos novca od otkupnine.
Kada se šalje otkupna PE pošiljka na adresnici se upisuje ili štampa na slipu (ako se prijem obavlja putem mobilnog terminala) poštarina za prenos pošiljke.

Sve treba posmatrati kao dve usluge gde ispunjenje jedne povlači realizaciju druge.
Prva usluga je prenos pošiljke. U trenutku uručenja pošiljke završava se prva usluga i za nju se naplaćuje iznos naveden u adresnici ukoliko primalac plaća uslugu (poštarinu).
Pošto se prilikom uručenja otkupne pošilljke naplaćuje otkupni iznos, naveden u adresnici, od primaoca pošiljke se naplaćuje i poštarina za prenos novca. Prenos novca je druga - nezavisna usluga u odnosu na uslugu prenosa pošiljke.

Dakle, iznos poštarine upisan na adresnici predstavlja cenu usluge da se pošiljka dostavi vama, a "dodatni trošak" (kako ga mnogi ovde nazivaju) predstavlja cenu usluge da se vaš novac dostavi onome ko vam je poslao pošiljku.

Inače, PE ima tzv. "dodatne usluge" u koje spada "Lična isporuka", "Vrednosna pošiljka" i slično. Znači ako se naglasi da nije obična pošiljka već vrednosna, gde se navede vrednost...to je još __% na tu vrednost + lična isporuka __din...pitanje je koliko to zaista izađe.

Edit: imaš kalkulator na sajtu pošte pa proveri, mora da bude isto u dinar.

Kalkulator pošte
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp

Prilikom izračunavanja poštarine dobiće te tačno definisano šta plaćate.

Primer:
Post Express Danas za sutra u unutrašnjem saobraćaju
Cena po masi: 450 dinara
+ po vrednosti: 63 dinara
+ prenos otkupne pošiljke: 22 dinara
UKUPNA POŠTARINA: 535 dinara

Poštarina koju plaća primalac na ime prenosa novca (otkupnine):
+ provizija za uplatu: 157,5 dinara
+ prenos uputnice: 22 dinara
DODATNA POŠTARINA: 179,5 dinara

VAŽNO!!! Prilikom uručenja PE pošiljke kurir će od Vas tražiti da potpišete dostavnu knjigu (dokaz da je pošiljka uručena) u dostavnoj knjizi postoji kolona u kojoj je odštampan ukupan iznos zaduženja tj. iznos koji od Vas kurir mora da naplati prilikom uručenja. Pomenuti iznos primalac mora da plati da bi preuzeo pošiljku. Ukoliko bi kurir naplatio manji iznos od iznosa navedenog u dostavnoj knjizi imao bi manje para na razduženju jer ga pomenutim iznosom duži sistem. Nastali manjak bi morao da plati kurir.

Pozdrav

Zna li neko da li D expres isporucuje robu subotom? Treba da mi stigne telefon iz telenora..?

I jel isporučuju, jel stigao telefon ?

@RUS: Sve ok. Pošto vidim da si prilično upućen u funkcionisanje PEa, da li radiš/si radio tamo? Dobro bi bilo da imamo insajdera, ako negde baš bude problem, a da ne može da se reši "standardnim" putem ,)

@RUS: Sve ok. Pošto vidim da si prilično upućen u funkcionisanje PEa, da li radiš/si radio tamo? Dobro bi bilo da imamo insajdera, ako negde baš bude problem, a da ne može da se reši "standardnim" putem ,)

Ne postoji način da se problem reši "nestandardnim" putem. Sve usluge Pošte Srbije su definisane pravilnicima koji moraju da budu u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama (24.2.2005. | SLUŽBENI GLASNIK: 18/05 - PDF verzija):
http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=206&t=Z#
i Zakona o izmenama i dopunama zakona o poštanskim uslugama (5.5.2010. | SLUŽBENI GLASNIK: 30-10 - PDF verzija):
http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=833&t=Z#

Svi zahtevi za nadoknadu štete (po bilo kom osnovu) se rešavaju centralizovano u Beogradu, tako da ne vidim od kakve pomoći bi bio "insajder". Ukoliko imate problema u komunikaciji sa kurirom stupite u kontakt sa kontrolorom, a ako objašnjenje za vaš problem koje ste dobili od kontrolora vas ne zadovoljava tražite kontakt sa koordinatorom za PE.

Pozdrav

ja sam licno slao frizider i krevet ( ! ) BG-Nis i BG-Krusevac preko AKS-a , za krevet su mi uzeli 1500din , a za frizider citavih 750.
Prosle godine doduse.

Odusevili su me. :)

Hteo bih da znam da li je cena kod AKS-a fiksna po kilazi, ili makar kako se obracunava?

Imaju kalkulator na sajtu. Ide po kilaži, a neke autodelove (limarija) po fiksnim cenama.

Ne znam da li je pravo mesto za ovo pitanje, ali u zadnje vreme cesto vidjam "saljem ali posle uplate", jel neko imao problem sa kurirskim sluzbama pa im ljudi ne veruju ili?

Post Express je najgori kurir, posle njega odma sledi AKS. Post uvek ima skrivene troskove koji nisu nigde navedeni dok su u AKS-u sto duze radis sa njima sve neljubazniji.

AKS malo se popravio, vise ne cakm 1ak dana otkupninu mozda 3-4 najvise. Postekpres, dakle u zivotu nikad vise - otkupnina od 10000din paket tezak svega 300gr a ptt je nekih 850din!!!!!!ufff.
Za mene no1 daily ekspress. Profesionalni su. Kosta istko odprilike koliko i AKS kosta ali otkupninu dobijam na vreme, znachi 3.dan posle slanje paketa.

btw, nezam kakv je ovaj balkan ekspres ili kurir, video sam njihov kombi...
I d ane zaboravim A2B ili vec kako se zovu ne preporucujem nikome...

Zanima me dal je moguce traziti da se otkupnina placa u evrima? :D

Tj trebao bi telefon da saljem, pa cisto da pitam... I koju sluzbu biste mi preporucili?
Slao sam par puta PostExpressom ali posiljke koje vrede 1500 din a ne 200 evra! :D
Koristio sam i par puta AKS...

Na kraju koliko vidim, vise se isplati da dodje po telefon nego da ga ja saljem PE! :d

Mislim da AKS radi i sa evrima, nazovi pa proveri.

Proverio...Moze, samo sto se postarina placa u dinarima sto je i logicno! :D

Kada šaljete, da li pišete vrednost (ako nema otkupnine) i šta je sadržaj paketa?

Šaljem PostExpress-om i da li je pamentije da kažem da je unutra fotoaparat ili da izmislim nešto manje atraktivno? Mislim da je bolje napisati šta realno jeste sadržaj paketa jer može da posluži kao osnov za povraćaj novaca u slučaju oštećenja ili gubitka paketa, ali nisam siguran da je tako.

Poslednja izmena:
AKS dobija + zbog valute koja moze da se koristi,i bili su prilicno brzi kad sam slala preko njih,sto se tice post expressa i city mogu da pohvalim kad saljem preko njih ali ne i kada mi preko njih nesto stize. Vec par puta su mi stigli pokidani paketi ili kutije....

Poslednja dva paketa koja sam slao preko Aks-a brzo su stigla,ali novac u oba slucaja sam dobio posle 10 dana tako da i nisam bas zadovoljan!

+1 za AKS, prvih par paketa sam poslao preko City Expressa i nervira me njihovo ono uplacivanje na racun, iskreno, nije mi frka da mi pare budu odmah tu, tako da trenutno koristim AKS jer mi je dosta lakse da se dogovorim sa njima, i pare mi stignu u proseku za nedelju dana na kucu, sa cim izbegavam banku tako da mi se to najvise svidja... Pozz

AKS izbegavam u sirokom luku.
U Novom Sadu i ne rade svim danima. Prosle nedelje mi trebao stici paket, od paketa ni traga ni glasa posle 3 dana. Kada sam ih zvao, kazu paket vracen nazad u BG, ne znaju zasto.
Posle par dana stize paket posiljaocu uz obrazlozenje kako nije bilo moguce uruciti paket, ili je adresa, broj telefona netacan ili je primalac odbio da primi paket. Pa mogu da prihvatim da nikog nije bilo kuci i da mi je telefon bio ugasen kad su pokusali dostavu, al onda se valjda ostavi cedulja da odem po paket a ne da ga odma vrate posiljaocu!!!

Nazad
Vrh Dno