Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Kad ti stigne sms, u njemu je broj kurira.
Pozovi uvek pa pitaj coveka, sta, kako, kad, gde :)

Barem dok ne prodje ovaj period nestabilnosti kod njih.

bilo bi lepo da je dostupan i da se javi nekad na taj telefon kad bude dostupan.
prosli put se komsija pre mene zalio na istu stvar.
uzeo sam paket, sto se mene tice mogu slobodno da izgore.

meni takodje nije stigla posiljka preko postexpressa iako je stigla sms poruka da je ocekujem u toku dana.
naravno, niti je ko javio da nece biti uruceno niti je kurir pokusao dostavu.
tako je vec sa zadnje 2-3 posiljke preko njih od kad se promenio postar.
zvala me je samo neka zena iz neke lokalne poste da kaze da je paket kod njih i da ce sutra biti u mojoj posti, nadam se.
po prvi put da se uopste nisam iznervirao i da se uopste nisam iznenadio uslugom i strucnoscu.
Ако ти је стигла прва смс порука онда ти је стигла и друга, тако да си обавештен да ти је остављена у пошти.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

ne, juce je stigla prva sms poruka da ocekujem posiljku u toku dana i tek melopre je stigla druga poruka da preuzmem u posti nakon sto sam vec preuzeo.
cirkus. treba da jave kad ne mogu tog dana da dostave da znam. u svakom slucaju sledeci put se nece slati preko njih.

Ne stiže uvek broj u Post Express porukama. Meni na istoj adresi nekada stigne, ali najčešće ne stigne broj u poruci koja najavljuje paket tog dana.

Al do sad sigurno znas broj kurira, posle toliko primljenih paketa, to se ne menja :)

ja ne znam niti cu to da pamtim. njihova je duznost da obavestavaju o statusu posiljke.
odavno su prestali da zovu kad su u blizini a sad ni obavestenja ne salju. totalni indijanci.

Da li ste vi ljudi normalni?!

Ne stigne posiljka, ma 5min zakasni, lepo zahtev za naknadu stete i vozi. Placaju 100%

Накнада штете може да се узме ако не буде уручена тог дана (Наредна достава, или нешто треће).
Ако је остављен извештај, није могуће узети накнаду штете јер се сматра да је покушана достава па је остављен извештај о приспећу пошиљке.

Што се тиче броја курира у поруци, мени у 99% случајева у поруци не стигне број пошиљке, само информација да пошиљку број ПЕ.... могу да очекујем у току дана и колики је износ за уплату (ако га има). Овде сви пакети стижу реднвно. Неколико пута се десило да поштар донесе Пост Експрес пакет уместо курира (ако је неки мањи пакет, увале га њему).

Пошти је запечаћена судбина од кад им је Кркобабић заскочио на грбачу.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Al do sad sigurno znas broj kurira, posle toliko primljenih paketa, to se ne menja :)

Ne menja se AKS, Bex, ali Post Express nam se menja non-stop. Nekada donese poštar, nekada kurir.

Za preuzimanje paketa imam broj telefona od šefa našeg sektora i ako šaljemo do nekih 14h, najverovatnije on dolazi, ako pošaljemo poziv posle toga, u poslednjih mesec dana je bilo najmanje 5 različitih kurira.

Znaci ispomoc se menja :)

Jel zna neko da li Daily isto uzima podatke kao Beks ?

Da odgovorim sam sebi :)

I Daily isto uzima podatke sa licne karte, to mi je upravo rekla zaposlena iz kol centra.
Da pripremim licnu kartu...

Znaci Beks i Daily da, Aks ?
Post Ekspress za sad ne.

Uzimanje podataka (tj. podatka - broja LK) je jedno a slikanje LK nesto sasvim drugo.

Da odgovorim sam sebi :)

I Daily isto uzima podatke sa licne karte, to mi je upravo rekla zaposlena iz kol centra.
Da pripremim licnu kartu...

Znaci Beks i Daily da, Aks ?
Post Ekspress za sad ne.

Слао данас нешто Ројалом - нису тражили ЛК.

Uzimanje podataka (tj. podatka - broja LK) je jedno a slikanje LK nesto sasvim drugo.

Pa zloupotreba moze biti ista, ako na to mislis.
Tvoje podatke iskoristi/namesti tako da si poslao boga oca paketa vrednosnih, a u cilju da se prikrije pravi posiljaoc il sta god vec.

Meni je kljucno to (ne)uzimanje podataka.
Nista, koristicu ja i dalje Post Ekspress, kad i oni budu uveli to, onda cemo videti...

Tvoje podatke iskoristi/namesti tako da si poslao boga oca paketa vrednosnih, a u cilju da se prikrije pravi posiljaoc il sta god vec.

Da, ovo je ključni problem. :(

Raznorazne kurirske službe uopšte nisu odgovorno i ozbiljno organizovane unutar sebe, da bi im se sa poverenjem moglo davati da zapisuju lične podatke. Pogotovo što ti isti podaci sada mogu biti obrađivani da se prati siva ekonomija.

Sa druge strane, zaista je neozbiljno da anonimna osoba (tj. osoba koja se zove Pera Detlić, i stanuje u ulici Paje Patka BB), može da nam pošalje iPhone 666, tako što ga nacrta na drvenoj daščici. :(

Obrni okreni, podržavam odluku da pošiljalac ne treba da bude anoniman, ili da može da šalje pošiljku pod lažnim podacima.
Ali poverenje u kurirske službe i njihovo postupanje sa podacima pošiljalaca mi je na minimumu.

Poslednja izmena:
УПОЗОРЕЊЕ!

Малопре сам ишао до Поште да пошаљем један пакет сталном купцу.
Почели су да уписују број ЛК - И ТО ЈАВНО!

Наиме, уписују број ЛК поред имена и презимена и тако стоји одштампано на адресници (и на оној што добије пошиљалац и на оној што лепе на коверти). Самим тим, ти поверљиви подаци су јавно доступни свима који дођу у контакт са пошиљком и њих може да злоупотреби апсолутно било ко.

Ово је у супротности са новим законом!:

Član 47.

Poštanski operator, odnosno zaposleni kod poštanskog operatora, dužni su da pri prijemu otkupnih i vrednosnih pošiljaka izvrše uvid u ličnu ispravu korisnika sa fotografijom i evidentiraju registarski broj lične isprave u cilju utvrđivanja identiteta pošiljaoca i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i prometa robe neregistrovanih subjekata.

Poštanski operator je dužan da podatke iz stava 1. ovog člana čuva kao poslovnu tajnu, koristi u svrhu za koju su prikupljeni i da samo po zahtevu suda ili drugog nadležnog organa, za potrebe postupka koji se vodi pred tim organom, dostavi tražene podatke.

Podatke iz stava 1. ovog člana poštanski operator je dužan da čuva najmanje godinu dana, na način propisan zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Ови из Поште податке које треба да чувају као ПОСЛОВНУ ТАЈНУ износе ЈАВНО тако што их штампају поред имена и презимена! Након што сам упозорио радницу Поште на овај закон, натерао сам је да са адреснице која је на пакету уклони (прежврља) поверљиве податке.

Да запишу податке у систем - ДА, али не смеју их јавно износити свакоме!
Овако може неко да наручи откупни пакет на ''Ђоку Курирића'' и да има моје поверљиве податке.

Има ли овде елемената за неку кривичну пријаву!?

Ево и доказа:

wOfRDH0.jpg

Poslednja izmena:
^Sto bi AV rekao - kompletni idi0ti!
Pa zloupotreba moze biti ista, ako na to mislis.
Za to da. Ali za mnogo drugih stvari broj LK je beznacajan a fotografija moze da posluzi

Poslednja izmena:
Od ponedeljka obaveza kod svih. Nema izuzetaka. Ko ima ugovore sa brzim postama, jednom se upisuje LK i vise nije potrebno kod preuzimanja kao i kod firmi.

Dok ce i dalje veliki prodavci na crno, sa preko 100 paketa dnevno biti zasticeni i sprema se da se napravi izuzetak za njih

Код мене курир BEX-а не тражи и не уписује ЛК. Док некима чурири Бекса чак и сликају лк.
У осталом, могу да чувају то у свом систему, поштујући закон, али неће моћи да деле поверљиве податке јавно.

Да се надовежем на причу о штампању броја личне карте ЈАВНО, на отпремници...
Након што сам шефицу (управницу) Поште, коју иначе добро знам од раније, упозорио на кршење закона и консултације ње са адвокатом који се налазио на лицу места, наредила је свим шалтерским радницима да се НЕ уписују поверљиви подаци ни у ком облику, чак и да се не тражи лична карта на увид!

Тако да, од данас, у Пошти 18101 Ниш НЕЋЕ бити уписивања података, све док не буду имали софтвер за заштиту података о личности.

Ja bas danas poslao paket post expressom i nije mi trazena licna karta uopste.

Да се надовежем на причу о штампању броја личне карте ЈАВНО, на отпремници...
Након што сам шефицу (управницу) Поште, коју иначе добро знам од раније, упозорио на кршење закона и консултације ње са адвокатом који се налазио на лицу места, наредила је свим шалтерским радницима да се НЕ уписују поверљиви подаци ни у ком облику, чак и да се не тражи лична карта на увид!

Тако да, од данас, у Пошти 18101 Ниш НЕЋЕ бити уписивања података, све док не буду имали софтвер за заштиту података о личности.

To je sreća bila da si poznavao ženu i da je advokat bio na licu mesta ali bez toga bi dobio: "ako ti ne odgovara pošalji paket nekom drugom kurirskom službom. Vrata su iza tebe"...

До тога је дошло јер је та иста управница вероватно на своју руку и наредила да се тако уписује број лк. Никакав званичан допис из радне јединице није стигао у вези тог закона и не знам одакле њима идеја да то раде, поготово на такав начин.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Za prikupljanje poverljivih podataka, njihovo manipulisanje i zaštitu istih, mora da se ima softver te namene, ili ta opcija mora da se implementira u aktuelni softver koji kurirska služba koristi. A to prilično košta, ako nije odmah predviđeno od početka implementacije softvera. Ili čak nije ni moguće bez poručivanja potpuno novog softverskog sistema.

Dakle, teško da će to uskoro da zaživi. :(

Mene su pitali za broj danas, mogao sam da izdiktiram neki nasumice.

Nema ga nigde na potvrdi o prijemu na srecu.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Za prikupljanje poverljivih podataka, njihovo manipulisanje i zaštitu istih, mora da se ima softver te namene, ili ta opcija mora da se implementira u aktuelni softver koji kurirska služba koristi. A to prilično košta, ako nije odmah predviđeno od početka implementacije softvera. Ili čak nije ni moguće bez poručivanja potpuno novog softverskog sistema.

Dakle, teško da će to uskoro da zaživi. :(
Da, ispravno prikupljanje podataka neće zaživeti skoro ali nasilno i nepravilno prikupljanje i čuvanje će zaživeti odmah.

Takodje, nije mi jasno kako će ovaj zakon da zaštiti nekoga da primi ciglu. Zar i do sada nije bila neophodna lična karta kod podizanja otkupa? U čemu je razlika sada ako se i kod slanja daje lična karta? Kako to pruža veću sigurnost primaocu?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno