Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je sto se nikad ne radi kupoprodaja na nevidjeno preko trecih lica, na kraju jedni druge optuzuju ko je sta uradio i pokvario... garancija se inace daje na ispravnost a ne kao zelja da se kupac radi sto pozeli, koliko sam ja upoznat po nekom pravilu ako je predmet neispravan vracas ga nazad prodavcu bez uplitanja trecih lica bez dogovora, sad moguce da je graficka bila poluispravna desava se, danas radi sutra ne, a da prodavac nije znao (a mozda i znao), a i moguce da je i onaj sto je primio istu ko zna sta radio... ni meni licno ne bi bilo pravo da jedan kupuje, drugi prima a treci testira... obligaciono prave je jedan prodavac i jedan kupac i ugovor izmedju njih uglavnom ako nije drukcije dogovoreno
Da je graficka moja licna i da znam da je 100% nema sanse da im uvazim garanciju da je testirana 10min onda bi vec uvazio jer i sam znao da moze biti losa

@filipos proba na lici mesta je za vecinu predmeta teska ili cak nemoguca... kad se kupuje polovno uvek treba biti svestan rizika i realnosti polovnog... kupujes auto mozes ga probat 10-20 minuta i za to vreme nemozes zakljucit vise od 30% ako i toliko o kvalitetu istog, i to mozes testirat jer je veca svota novca u pitanju za manje vredne predmete niko nece gubit vreme da nekom ponudi uslove za isto, ja licno jedino za nesto sto niko nece da kupi bi ponudio da testira garfiku a pre bi spustio cenu nego da me smaraju, takodje mozes ti testirat grafiku 2h i ona ako je pecena da rikne nakon dan :p
Tako da ako u trgovini nema poverenja jednostavno nemojte kupovat, kupujte samo u radnjama gde vas stiti garancija donekle
Ja licno nikad ne bi kupovao polovnu grafiku a da neznam i nemam poverenja, licno sam prodavao samo svoje koje znam da nemaju problem i da nisu pecene, smatram da kupac treba biti upoznat sa kvalitetom predmeta koje kupuje i na osnovu toga da je svestan rizika... isto tako sto i svaki prodavac mora biti svestan da problema moze biti jer su i kupci takodje "kvarni ili nemaju pojma sta kupuju" sve je to rizik u kupoprodaji

Poslednja izmena:
@Sole
Daj oglase od tog prodavca, da vidimo o kome se radi.

Btw, mislim da ti ni ja ne bih priznao garanciju, troje kupaca/primaoca...
A dal je poslata ispravna, to nikad neces znati.

Imam zanimljivu situaciju pa zelim da pitam da li sam uradio nesto ilegalno pre nego sto prijavim prevaru. Kupio sam graficku karticu HD5770 1GB za 50e(tj 5500 dinara) od korisnika: Miso, email:[email protected], ali graficka je bila neispravna, naime nije davala sliku.

Napravio sam par gresaka pri kupovini jer sam zurio pa sada kada sam prevaren zanima me da li mogu da me gone zbog tih gresaka. Naime, u pocetnoj prepisci nisam bio iskren sa korisnikom jer sam hteo da mi vrati novac, fakticki obmanuo sam ga.
Ovo sam napisao korisniku koji me je prevario preko poruka na KP kako bi administracija KP-a znala o cemu se radi.

Znaci ono sto pitam, da li imam prava da prijavim prevaru, da li mogu da dobijem ja neku kaznu(bilo novcanu bilo zatvorsku) i sta to zapravo znaci(ako cemo se suditi odustajem od toga, nemam novca za advokata).

Jel je taj Miso iz BG-a? Mene je neki Miso iz BG-a zavrnuo pre 3 godine mada sam ja kupio preko PC berze gigabyte napajanje, a primetio sam da se isti oglasava i na Kupujem Prodajem,secam se da mu je broj mobilnog sadrzao 888, prodao mi neko jace napajanje navodno staro par dan kao novo (AKS ili post ekspres, ne secam se), kad mi je stiglo napajanje mrtvo. Jos ga ja nazovem i on kao kaze u guzvi je gradi kucu, da mu posaljem napajanje pa kad ustanovi neispravnost poslace mi neko drugo. Zovem ga ja posle 10-ak puta ali neuspesno, posle ga zovem sa drugog broja i javi se, kaze nije u zemlji javice se, posle slao poruke i indijanac se ne javlja. Sto je najgore nije neki klinac, zakljucio sam po glasu da ima 40-ak godina. Odustao sam od jurcanja za pravdom, 50e nije vredno cimanja...

Zeljko kupujem i ja polovne stvari ili nesto sto nema kod nas po radnjama, ali nesto skuplje bez garancije nikako. Poslednje sto sam uzeo je bio procesor, ploca, ram iz potpisa, ali sa garancijom. Jedina stvar koju sam uzeo bez garancije je bio E6700 ES od Nedje. Uvek gledam da je licno preuzimanje kako bih mogao da pregledam predmet, pa ako primetim da predmet ima neko ostecenje ne uzimam, a usput i vidis coveka koji ti prodaje.

*** lakse mi je da doplatim nesto para i uzmem nesto novo iz radnje ili sa oglasa u garanciji. Posebno sto se po oglasima moze naci godinama gomila grafickih koje su "neispitane". A kroz koliko ruku i rerni su prosle to niko ne zna.

Solesoslave, ni ja ti ne bih uvazio "radnu garanciju", a mislim da nisam jedini. Uplitanje trecih lica je po meni nedopustivo.
Isto kao sto ti tacno ne mozes znati sta/kako je tvoj drugar a i serviser uradio, tako ni prodavac ne moze znati sta ste vi svi zajedno uradili ili ne.
Covek je u pravu kada kaze da si trebao odmah da ga kontaktiras. Plus sto mislim da nije duzan da ti uvazava bilo sta posto je predmet isao preko kurira, a svi znamo kakvih ima.
Uostalom tako je to kada nije licno preuzimanje. Ovde na forumu sam prodao oko 40 komponenti (van benchmarka mozda 10ak), uglavnom neke sitnice ne vrednije od 30e izuzev monitora od 60e i telefona 140e. Nikad nisam slao, niti mi se iko zalio tokom perioda "radne garancije".

PS. Ako je to Miso iz Beograda, sto trenutno ima malo iznad 250 pozitivnih i jednu negativnu, dvoje poznanika mi se zalilo da su im graficke od njega uzete prestale sa radom nakon par dana. Verovatno prepecene ili ko zna sta. A na stranu sto je pored DilerShopa jedan od nerealnijih prodavaca po pitanju cena.

Poslednja izmena:
Haha da, DilerShop skandalozne cene ima, a pritom daje 2 dana radne garancije.
Komedija, al ima ovaca i za njega, kupuju budale...

Poslednja izmena:
Za graficke pratite emmi,ranije su nudili reparirane po dobrim cenama
Dobijas fiskalni racun i punu garanciju godinu dana
Kupiti polovnu grafu bez garancije je nebulozno,osim ako nije licno preuzimanje mada i tad je pitanje

Slazem se. Ali emmi nema reparirane sa garancijom za 40-50e. :)

Slazem se. Ali emmi nema reparirane sa garancijom za 40-50e. :)

MSI 6770 perfektna kostala 5724 dinara 12-018D-0007207 02.10.2012. 12:21 04.10.2012. Realizovana 1 5.724
Kad sam kupio PS3 posle sam je prodao za 5000 sa garancijom,inace stigla je maltene ko nova,apsolutno perfektna
Velik je plus ako se ima pismena garancija pri prodaji kasnije

Oni kao kazu godinu dana,mada po zakonu bi morala biti 2 godine garancija,al ajde

Sve moze da crkne pa i graficka karta.
Nema problema oko kupovine polovne ako ste sigurni da ce prodavac ispostovati period radne garancije.
Malo igre malo FurMark i to je to.

A ako crkne posle recimo 2 nedelje pa ***, bed lak :), bilo joj je sudjeno.
Popravljane retko prodju test u FurMarku a jos teze svakodnevno igranje od par sati.

MSI 6770 perfektna kostala 5724 dinara 12-018D-0007207 02.10.2012. 12:21 04.10.2012. Realizovana 1 5.724
Kad sam kupio PS3 posle sam je prodao za 5000 sa garancijom,inace stigla je maltene ko nova,apsolutno perfektna
Velik je plus ako se ima pismena garancija pri prodaji kasnije

Oni kao kazu godinu dana,mada po zakonu bi morala biti 2 godine garancija,al ajde
Reparirana=polovna, po ZZP garancija na polovnu robu je 12 meseci.

Naručio prošle nedelje punjač SONY VGP-AC19V19 od nekoga iz Rume nebitno sve lepo odlično po dogovoru bilo , punjač stigao , poštarina smešna par stotina dinara , ja mu dao pozitivnu ocenu i on meni i pre par dana vidim da punjač ima jednu ogrebotinu kao da je neko namerno iglom izgrebao , nije neka velika ogrebotina ali vidi se kad baš pridješ okom u ćošku punjača je , on mi je rekao da ima ta dva punjača sad pretpostavljam da je hteo da proda prvo taj sa ogrebotinom ili je možda slagao da ima 2 samo da bi kupio , naravno nisam mu rekao ništa punjač odlično radi , neću da se cimam zbog ogrebotine , možda čovek nije znao možda , mada mi ćale kaže da mu je rekao na telefon spremite pare pa mi deluje da je jedva čekao da ga proda a možda i grešim , punjač je stvarno kao nov izuzev te ogrebotine koja se vidi samo kad pridješ otprilike je 2cm , ovo je smešna sitnica koju sam doživeo na kupujem prodajem , pre par godina sam kupio MSI CX640 sve po dogovoru , on kao plaća poštarinu a ja je platio 700 i nešto dinara , baterija crkla posle par meseci , LAN riknuo , prodao sam ga , SAMSUNG NP300V5Z-S01RS došao prašnjav kao iz podruma veoma bled je bio prodao sam ga , Sony VAIO SVE1713F1EW bez garancije prošle godine naručio poštarina 1200 i nešto , unutra neki mator WD hard disk iz 2008 i neki jeftin Samsung štap memorije 2GB na 1066mhz(mada je on napisao u oglasu da ima 2GB rama i 320GB hard disk ) , prodao memoriju i hard i kupio novu za svaki slučaj sada ima 4GB rama i 500GB hard disk , ali izgleda da mu ne valja DVD rezač nareže DVD i ubaciš ga posle i on bude prazan bilo koji , LAN isto mi je sumnjiv pre mesec dana sam ubo lan kabal i nije radio , punjač mi u prekidu posle godinu dana pa sam kupio nov to je ovaj što sam pisao na početku poruke sa jednom ogrebotinom , dalje pojavio se svetleći beli piksel jedan kao mrav mali , fali po koja gumica na ramu ekrana , izuzimajući sve to laptop me odlično služi već godinu dana! LAN mi ne treba i DVD čitač , taj svetleći piksel se jedva vidi(možda je na beloj boji vidljiviji) , taj laptop je u Nemačkoj bio preko 500 evra http://www.conrad.de/ce/de/product/...Multimedia-Notebook-4394-cm-173-Weiss--Laptop ja sam dao 29 hiljada i nesto sad da li je taj laptop doneo kao outlet iz Nemačke ili šta je već , opet hvala Bogu za sada me dobro služi!

Poslednja izmena:
@Darkodar
Sta je pisac hteo da kaze.... :)

Sto se tice polovnih laptop-va sasvim normalno da budu u tom stanju, stavrno mi nije jasno sta ljudi ocekuju, ja ih zato ne kupujem polovne (a ne bi zeleo ni da ih prodajem jer su ljudi stvarno nerealni, mislim ogrebotina na punjacu od 2cm hahahah) a ko ih kupuje treba da zna koliko para toliko muzike...

Darkodare sinko, TACKE I ZAREZI su besplatni na forumu !

Ima zareza, i može se videti tačka u dnu uzvičnika. :p

Jel moze da se blokira neko na kp? Neki lik ne moze da skapira da necu da saljem predmet i jasno pise u oglasu licno preuzimanje, samo salje poruke.

Ja sam na kupujem prodajem od 2009. godine, i otvorio sam KP nalog kada sam kupovao Gainward 8600GTS karticu za 2000 dinara tada.
Prodavac bese iz Novog Pazara a ne secam se da li je imao ocena uopste. Hteo je da mu posaljem novac u napred, na sta nisam pristao iako nisam imao tada iskustva sa online kupoprodajom. Medjutim nasli smo se na pola puta i poslao sam mu hiljadarku preko postneta a on je trebalo aksom da pusti karticu sutradan ujutru. Medjutim proslo je 2 dana kartica nije stigla, tada sam ga nazvao i rekao mi je da je poslao kao i da ce stici. Ne odustanem odmah i pozovem aks u NP da vidim da li je zaista poslao i tu vidim da nije. Nazvao sam ga trazio pare nazad, slusalicu je spustio na keca i vise se nije javljao. Od studenta je maznuo 1000 kinti (i to pozajmljenih :d).

Znao sam da od policije nema vajde, ali sam ipak otisao da vidim podatke, ako ne od njega onda da nazovem na fiksni pa da se objasnim sa roditeljima/bliznjima, ali sam tamo onda saznao da je lik teski narkoman sa podebelim dosijeom i vise nego problematicnom prosloscu, tako da sam odlucio da iskuliram i roditelje i pare i sve, dovoljno im je takvo dete stalo na muku.

Od tada pa na ovamo sve pozitivno i 90% licno - Novi Sad/Zrenjanin 15 ocena i jos koliko neocenjenih...

Poslednja izmena:
Isti sistem i ja primenjujem i nikad nisam imao problema.
Kupujem samo u okolini NS pa makar platio koji dinar vise,bar mogu licno da vidim i probam to sto kupujem.

Upravo, evo bas sam prosle nedelje kupio periferiju od jednog clana foruma, a i kp-a. Seo na bajk, otisao do coveka, probali sve iscaskali se malo, jos me na kraju i ponudio domacim konjakom :). Pravo zadovoljstvo.
S druge strane uzimao sam napajanje od kp clana iz Bg-a, poslao covek rekao probaj ako je to to da se ocenimo, ako ne da salje novo. inace ima trocifreni feedback i valja komponente.
Postoji, nakon onog prvog faila ogromna doza podozrenja prema kupovanju na tim online "pijacama", ali ako idem na varijantu slanja, to je gotovo uvek ako nema u okolini slicno ili je bas prevelika razlika u ceni. A onda sledi biranje u sitna crevca, pregledanje ocena/oglasa i robe koja je prosla prodavcu kroz ruke.

evo jedno super iskustvo - trazim tastaturu da zameni Ultra X, naletim na lika prodaje - K740 Illuminated, cena 1500 dinara ? tastatura je nova 9000 din u maloprodaji, a ovoj fali taster S, ima gumicu najnormalnije, samo fali taster i zabica. Rekoh sebi, "ih, sta je problem da zamenim neko od numpad dugmica, kakav bleesav covek sto daje po toj ceni" :)

Kao i uvek ekipa iz Bex-a me budi u 8 ujutru (zato i pisem post sad) i uzimam tastaturu a ona NOVA.

te vidim ja sve neke etikete na njoj, tastatura je zapravo nova novcijata, recall, vracena u Nemackoj na garanciju.

Poenta je da na tastaturi fali metalni drzac za zabicu koji je saliven odozdole sa celim panelom dugmica:) slovo S se ni ne moze zakaciti, otud i objasnjenje za cenu tastature. Naravno to bi bio ogroman problem za nekog ko nije Igoritza :d odo da lemim, od cega ce da zavisi i ocena za lika :)

jeste, jer je naveo da fali dugme + zabica. Nije rekao da fali kljucna stvar za odsposobljavanje tastature a to je nosac zabice.

A on je bas skidao dugmice da vidi kako funkcionise sistem? Igrore, nisu svi bas kao ti.

Preterujes. Sa jedne strane se hvalis kako si kupio dosta jeftino, a sa druge strane ga krivis ako ne uspes da osposobis. Zbog cene apsolutno je do tebe, ne do njega.

dobro ok u pravu ste, dobio sam je za dzabe. Ali je mogao da navede, sigurno je probao, niko se ne bi otarasio ovako dobre tastature za dzabe a da prvo ne proba bar nesto. naravno da mu necu dati negativnu, kupio bi je u svakom slucaju, samo bi bilo lepo da prodavac navede sve detalje

Pa pitanje je koliko je to zagledao. Nesto ne verujem da bi se svako baktao s tim stvarima. Pitanje je i koliko se lik razume. Ne mozes da kriviti zbog toga.

Imao sam slicnu kupovinu, trebao mi je mini linija samo da pusta radio i ja nadjem neku za koju prodavac pise da ne radi CD a vrata od kasete ne mogu da se otvore, radio radi normalno. Kupim, odnesem kuci, provalim da mali nije znao da otvori vrata od kasete, vrata se normalno otvaraju i kaseta normalno radi. Otvrim poklopac za CD, ocistim laser alkoholom, i proradi i CD :D

hit, haha, ja inace obozavam kad kupim "nece da upali" telefon, i dobijem skroz ispravan zato sto je baterija ispod napona, kontakt prljav, ili sistem error. das 40% cene za kroz ispravnu stvar :)

elem, tastatura rastavljena na komade. samo da jos ubacim "Igoritza™ nosac", cini mi se da ce da radi iako je moja zabica od plastike umesto metala

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno