Već duže vreme tražim amaterski fotoaparat. Propustio sam:
- Canon SX150 - cena je bila oko 100€, rasprodat kada sam hteo da kupim
- Canon S110 - nešto preko 200€, kada sam sakupio novac, naravno, bio je rasprodat
Za polovno treba biti brz, pa sve što me zanima brzo ode. Verovatno neću nikad otići u BG ili NS samo da pogledam aparat. Zato gledam novo.
Trenutno ne vidim slične aparate za tu cenu. S120 mi izgleda trenutno preskup za to što nudi. Razmišljam o nekom DSLR-u za malo više novca.
Slikam ponekad mobilnim random stvari, samo da imate orijentaciju:
link. Doduše, vrsta fotki je ograničena mogućnostima telefona. Slikao bih i nešto drugo, npr. predstave u pozorištu i druge događaje.
- Na reviewovima su spomenuli kako D3300 nije loš pri slabijem svetlu. Da li ima prednosti veći broj Mpx i sa kit objektivom (9 realnih Mpx valjda)? D3200 je do sada verovatno ispario. Ovog (D3100) verovatno više nema (Jel' neko zna da li fotostore radi? Stalno se prekida veza kada zovem.)
- Na tubu Tony Northrup kao alternativu preporučuje Canon 1xxxD sa boljim sočivom. Navodno ima objektiva dosta jeftinijih od Nikonovih, ali da li su ti primetno bolji od kit? Ima recimo 1200D jeftin, mada ne znam koliko je prodavac pouzdan. Ima i u fotodiskontu (link), ali malo skuplji (koliko vidim, isti kit).
U budućnosti bih kupio i neki zoom za predstave i kompresiju perspektive (jel 200mm ekvivalent minimum za ovo?).
Imam i stari Zenit sa Heliosom. Ovo ne utiče na odluku, ali me zanima šta bi bilo pogodnije (ako bi bilo uopšte) za ovaj objektiv.
Znam da je već bilo razgovora na ovu temu, ali uređaje obično koristim jako dugo (npr. komp 8god. mobilni 11

). Šta bi bilo pametnije na duže staze s obzirom na tu činjenicu?
Takođe, da li je korisno imati najbrže kartice i sa ovim jeftinijim aparatima (3,4,5 slika u sekundi)?
Za iskusnije forumaše - da li je cena s1xx serije ranije drastično padala ili je s110 bio izuzetak?
Ne žurim sa kupovinom, ali slikanje sa 0.3Mpx odavno nema mnogo smisla.