Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Zato sto su klasa iznad. 7d je vrh ponude krop senzora, a 6d je ff.Oba imaju bolju izradu, robusniji, izdrzljiviji, kvalitetniji.
80d je bolji samo za video opcije, zbog ekrana koji se okrece, za one koji snimaju klipove.
Sto se tice fotografije, 6d ubedljiv, pa 7d pa tek 80d. Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Rekao bih da je senzor u 7D jedan od gorih koje je Canon ikada napravio. Senzor u 80D je znacajno bolji od senzora u 7D!

Marti pretpostavljam da je mislio na 7D mk2. Senzor u 7D je ako se ne varam isti kao u 60D, jedino sto je AF zver (ali ne u live view) :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Javise mi iz BMFocusa da im je stigao 80D Kit, tako da cu se drzati svoje prvobitne odluke.

Ja pređoh juče na 5D, tako da eto i mene u full frame taboru. Bilo je jače od mene, morao sam da se dokopam jednog. :D

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Cetvorka?
@kiza ***...znam kako ti je.[emoji45]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Aaaa...taman mislio jos jedna cetvorka.
E ako si uzeo.Neka te lepo sluzi.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Jesi probao kod Axela? Dosta ljudi koje znam ima samo pozitivna iskustva sa njim, uključujući i mene.

Jesam, zvao sam i njih, rekli su mi da dobijaju tek od nedelje.

Svima njima na sajtu stoji da imaju na stanju i onda kad' ih nazoveš "eeee, bas smo juce prodali poslednji" ili "cek samo da proverim sa kolegom" ili "cek da odem do skladista", pa se ispostavi medjutim-zatim, mozda 2-3 dana da sačekam, trt-mrt, ali "od nedelje sigurno dobijamo" ...

Krivo mi je samo što ću biti skoro 3 nedelje u Grčkoj, na raznoraznim lepim destinacijama, a nemam sUčim da slikam, nema veze ... izgleda je to znak da još uvek nisam spreman za DSLR :)

Da li si probao kpd Ljube pcfoto

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk

Svima njima na sajtu stoji da imaju na stanju i onda kad' ih nazoveš "eeee, bas smo juce prodali poslednji" ili "cek samo da proverim sa kolegom" ili "cek da odem do skladista", pa se ispostavi medjutim-zatim, mozda 2-3 dana da sačekam, trt-mrt, ali "od nedelje sigurno dobijamo" ...
Ja sam sa bm focus imao uvek ok iskustva i uvek preko tipa kp kazu sta je na stanju i gde. Jedino je problem sto ne gledaju kp cesto koliko bi mi hteli, tako da bilo bi bolje da si ih sutradan zvao cim krecu sa radom da rezervises :)
Ta prica moze da se primeni na sve prodavnice svakakve opreme (bolje poziv cim otvore nego cekati da odgovore na mail, poruku itd).

Već duže vreme tražim amaterski fotoaparat. Propustio sam:
  • Canon SX150 - cena je bila oko 100€, rasprodat kada sam hteo da kupim
  • Canon S110 - nešto preko 200€, kada sam sakupio novac, naravno, bio je rasprodat
Za polovno treba biti brz, pa sve što me zanima brzo ode. Verovatno neću nikad otići u BG ili NS samo da pogledam aparat. Zato gledam novo.
Trenutno ne vidim slične aparate za tu cenu. S120 mi izgleda trenutno preskup za to što nudi. Razmišljam o nekom DSLR-u za malo više novca.
Slikam ponekad mobilnim random stvari, samo da imate orijentaciju: link. Doduše, vrsta fotki je ograničena mogućnostima telefona. Slikao bih i nešto drugo, npr. predstave u pozorištu i druge događaje.
  1. Na reviewovima su spomenuli kako D3300 nije loš pri slabijem svetlu. Da li ima prednosti veći broj Mpx i sa kit objektivom (9 realnih Mpx valjda)? D3200 je do sada verovatno ispario. Ovog (D3100) verovatno više nema (Jel' neko zna da li fotostore radi? Stalno se prekida veza kada zovem.)
  2. Na tubu Tony Northrup kao alternativu preporučuje Canon 1xxxD sa boljim sočivom. Navodno ima objektiva dosta jeftinijih od Nikonovih, ali da li su ti primetno bolji od kit? Ima recimo 1200D jeftin, mada ne znam koliko je prodavac pouzdan. Ima i u fotodiskontu (link), ali malo skuplji (koliko vidim, isti kit).
U budućnosti bih kupio i neki zoom za predstave i kompresiju perspektive (jel 200mm ekvivalent minimum za ovo?).
Imam i stari Zenit sa Heliosom. Ovo ne utiče na odluku, ali me zanima šta bi bilo pogodnije (ako bi bilo uopšte) za ovaj objektiv.
Znam da je već bilo razgovora na ovu temu, ali uređaje obično koristim jako dugo (npr. komp 8god. mobilni 11 :D). Šta bi bilo pametnije na duže staze s obzirom na tu činjenicu?
Takođe, da li je korisno imati najbrže kartice i sa ovim jeftinijim aparatima (3,4,5 slika u sekundi)?
Za iskusnije forumaše - da li je cena s1xx serije ranije drastično padala ili je s110 bio izuzetak?
Ne žurim sa kupovinom, ali slikanje sa 0.3Mpx odavno nema mnogo smisla.

Poslednja izmena:
Fotostore bi trebalo da radi...azuriraju sajt...pre pola godine sam kod njih kupovao telo...doduse otisao licno, telefonom je samo bila provera imaju li na stanju.

Hvala na informaciji. Loše sam postavio link gore za D3100. Sada sam ispravio: link. Misio sam na paket
Nikon D3100 - Digitalni fotoaparati
Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED VR DX Zoom-NIKKOR
Sandisk Extreme 8GB 30MB/s klasa 10
Hama Syscase Colt 110
za 319€
Pretpostavljam da samo nisu ažurirali sajt.

Poslednja izmena:
Ucini sebi uslugu i nemoj vise gledati Tony Northrupa, prodavca zmijskog ulja... :d
Nema realnih ili nerealnih mpix i slicnih TN & DxO gluposti...

Ucini sebi uslugu i nemoj vise gledati Tony Northrupa, prodavca zmijskog ulja... :d
Nema realnih ili nerealnih mpix i slicnih TN & DxO gluposti...

Zašto "ocrni" čoveka? Daj neke šire (insajderske) informacije, ne samo ovako. Imaju li ti njegovi klipovi nekog smisla ili ga čisto onako ne voliš?

Meni je bio simpatičan lik, mada mu nisam upamtio ime (google pomogao da vidim o kome je reč).

Gledao sam nekoliko njegovih klipova, baš kada sam se razmišljao između D3300 ili 1200D i nije mi izgledao kao "prodavac zmijskog ulja ..." :D

Nakon toga ga više nisam pratio, pa ne znam, možda se nešto promenilo u 2017.

prodavca zmijskog ulja
:D
Možda se nisam dobro izrazio. Tony reče da se zbog lošeg kvaliteta kit objektiva prednost koju daje veći broj piksela ne iskoristi. Potrebno je mnogo kvalitetnije sočivo. Zbog toga preporučuje 1200D ili slično ako je ograničen budžet. Da se iskoristi D3300 maksimalno (doduše verovatno i 1200D), bilo bi potrebno uložiti mnogo više, pa je onda logičnije uzeti to što je jeftinije.
Ako je ovo tačno, zanimalo bi me kakav objektiv bih morao da pazarim da bi se potencijal bolje iskoristio. Za one koji se duže bave fotografijom: da li kompanije imaju naviku da ukidaju opremu za starije fotoaparate u cilju prodaje novih? Ako cene padaju a odgovarajući objektivi mogu da se nabave i više godina nakon prestanka proizvodnje tela, onda je duže staze možda bolji Nikon u ovom slučaju.
Ako ovo za piksele nije istina, onda još bolje što se mene tiče. Pretpostavljam da veći broj megapiksela ima nekih prednosti a možda i mana bez obzira na to da li je ono Tonyjevo filozofiranje tačno.

Poslednja izmena:
Ako je aparat stariji od '87. kod Kenona da, onda ti stariji objektivi nece valjati, bez adaptera.[emoji1]
Za objektive ne moras da brines, nisu to proizvodjaci telefona, pa da batale posle godinu...bar ne jos.[emoji4]

Kako vam se cini Olympus OM-D E-M5 II u poredjenju sa Canon/Nikon DSLR masinama priblizne cene (600e za telo)?

Preporuka za neki all rounder, djeca, proslave, putovanja, većinom slikanje, video rijetko. Budžet je 400e +-50.
Mislim uzeti Nikon D3400 sa kit objektivom, ali mi neki glas u glavi govori da bi mogao skupljati prašinu više nego što će slikati. Vjerojatno bi ga vadio iz ladice samo za putovanja i posebne prilike. Bilo bi dobro da mi može stati bar u torbu oko struka, pa da ga češće koristim. Premišljam se oko toga da odem na neki mirrorless. Ima li neki kvalitete fotografije slične Nikonu, a da ulazi u budžet?

Poslednja izmena:
Bilo bi dobro da mi može stati bar u torbu oko struka, pa da ga češće koristim.
Bolji telefon ili kompakt ako ih jos ima...cim u startu razmisljas o teretu, da li ce i gde ce da stane, bilo kakav aparat poput milca ili dslra gde se menjaju objektivi, otpada.

Sent from my m2 note using Tapatalk

@zauzet nadimak
Ako nemas volje i zelje da se posvetis fotografiji onda je za sve to bolje da koristis neki malo bolji mobilni, daleko bolja opcija nego da bacas pare a na kraju rezultat isti. Veoma je jednostavan rada sa kamerom i koriscenje prednosti koje pruza, ali ipak treba da se nauci, izvezba, a to najbolje i kroz praksu i umerenu edukaciju. Znaci zaboravi na opcija kupis i sklocas sa ocekivanjem da ce to da bude bolje nego mobilnim telefonom.

Momci mislim da smo se krivo razumjeli, imam već prilično solidan telefon (LG G4) njega sam i uzeo jer je u to vreme imao jednu od najboljih kamera (+ manualne kontrole) i za svakodnevno slikanje, soc. mreže i slanje preko mesendžera je odličan. Sad tražim nešta da mi bude korak napred u fotografiji.
Nije veličina toliko presudna, ako ne nađem mirrorlessa koji mi može adekvatno zamjeniti DSLR (D3400) uzeću njega. Inače, kad smo se već uhvatili veličine, za mirrorlesse postoje torbe da ih stavim oko struka u koje stane baterija i dva objektiva sa tijelom, to za DSLR ne postoji, u tom slučaju su mi leđa slobodna za veliki ruksak ili nosiljku za dijete :) ali, bitnija mi je kvaliteta i neki future proof nego veličina.

Sa mogućnostima entry level DSLR-a sam upoznat, tu me nema šta iznenaditi, MILC-evi su mi nepoznanica jer ih nisam u praksi susretao niti znam nego ko ih ima. Ono šta me zabrinjava, je da sam našao na netu da im je AF sporiji što bi moglo predstavljati problem pri nekim "živim" scenama, sad ne pišem o Sony A6000 i sl. nego o entry level ponudi (npr. Canon M10 mi je zapao za oko, prvenstveno zbog cijene/senzora, a tu je i mogućnost korištenja drugih Canon objektiva).

Ako ti je bitna velicina, a ipak ti ne trebaju izmenljivi objektivi neki aparat iz Fuji X100 serije mozda? :)

@zauzet nadimak - evo ovako, Sony A6000 je milc broj jedan po prodaji ikada, evo uskoro ce pune tri godine kako se pojavio i dalje je br 1 na Amazon listi milc prodaje. Imam ga od momenta kad se pojavio i obesmislio je svaki krop dslr ispod 1k $/e. Sony A5100 ti je A6000 samo bez trazila. M10 se nije proslavio, mislim ceo Canon milc program se nije proslavio, jer Canon zaostaje po tom pitanju za vodiecim trojcem milc-a Sony/Olympus/Panasonic pa realno jedno 4 godine, ako ne i vise. Kad budes uradio neke fotke sa aparatom koji ima mnogo veci senzor nego mobilni telefon, narocito u svetlosno izazovnijim uslovima, bice ti jasno zasto mobilni telefoni jos dugo nece biti ni blizu aps-c aparata.

Poslednja izmena:
Preporuka za neki all rounder, djeca, proslave, putovanja, većinom slikanje, video rijetko. Budžet je 400e +-50.
Mislim uzeti Nikon D3400 sa kit objektivom, ali mi neki glas u glavi govori da bi mogao skupljati prašinu više nego što će slikati. Vjerojatno bi ga vadio iz ladice samo za putovanja i posebne prilike. Bilo bi dobro da mi može stati bar u torbu oko struka, pa da ga češće koristim. Premišljam se oko toga da odem na neki mirrorless. Ima li neki kvalitete fotografije slične Nikonu, a da ulazi u budžet?

Ja još uvek koristom Eos M...i nemam nikakvih zamerki.Koristim ga za slične stvari koje si ti naveo uz dodatne lens adaptere možeš jaaako jeftino da se igraš sa tim aparatom.

Imam ga od momenta kad se pojavio i obesmislio je svaki krop dslr ispod 1k $/e.
X-T20 - 800 eur u legalnoj prodaji? Sony ga obesmislio? Hm... Ne bih rekao... :)
Mozda je nekad to vazilo, ali sada definitivno Fuji se probija kod crop MILC-eva - kako po kvalitetu izrade, tako i po kvalitetu samog senzora u telima, af tracking, crop objektivima itd. Koje to Sony crop prime-ove ima?

Nazad
Vrh Dno