Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Baš sam ti htio reći ako tebi ne bude odgovarao da mi proslijediš kontakt da to završim. ***

Kod takvih stvari najcesce nema razmisljanja, ako je do ro ocuvan i presao je malo kao sto si napisao to ide odmah.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

*******i, HOYA ND1000 valja ali samo nova HD serija, a to nije filter iz tvog linka.
B+W n'ume da napravi los filter vec decenijama. Nema greske sa njima.

E pa hvala drugari, tako sam i mislio :) Ima ovaj B+W na stanju tako da njega kupujem :)

Nove igracke :)))) i jedno pitanje... Da li imam smisla nabavljati ND filter koji redukuje svetlo za recimo 4-6 blendi posto su ova dva -10, zelim ekspoziciju od 20-30s u svakoj situaciji pa nesto razmisljam da ovo nije malo prejako bas za svaku situacij, a posto nemam iskustva onda da pitam, valjda neko ima :)

Canon EOS 5DS | Canon EF 100mm f/2.8L Macro | ss1/40 | ƒ/2.8| ISO 1000

Nove igracke.jpg

U bre Nenade ja ti na to pitanje ne znam odgovor ali sad kad krenem da te stizem sa slikama nagrabusio si :)

Salim se naravno, konacno moj prvi DSLR je D7100 + 35mm 1.8...Krecem od tog sistema za dalje cemo videti...

^
E pa nek je sa srecom, da te lepo sluzi :)

^
Ma jok, mozda samo malo hahahaha :D

Dobro je to staklo. Ja sam sad na sigma 150mm sa stabilizacijom. I mogu reci da mi mnogo bolje lezi :).

Ne znam, hteo sam ovo da imam, neki cvetic da uslikam i tako neke sitne stvarcice, ume to jako lepo da izgleda i meni veoma zanimljivo, uz to sasvim nova dimenzija na polju fotografije.. :)

Lepo sam ti rekao, 100L je strasna teglica, ubija kako radi, cestitam na kupovini.
Bice ti dovoljan ND filter koji skida 3 blende, na njega uvek mozes da navrnes CPL koji ce da skine dodatnu blendu i malo jace...

Ne znam, hteo sam ovo da imam, neki cvetic da uslikam i tako neke sitne stvarcice, ume to jako lepo da izgleda i meni veoma zanimljivo, uz to sasvim nova dimenzija na polju fotografije.. :)
Vidim ja postaćeš mi kolega u jurnjavi cvetića i bubica. ;) Srećna kupovina pa da se skorije vreme i vidimo,bar piće da popijemo.

^
Navracao sam par puta u prolazu tamo gde radis ili gde si radio, al tebe nije bilo :p

@Marti Misterija
Hvala druze... CPL ne zalim da koristim sa ovom kamerom i ovom staklima, to je ipak za neku malo skromniju opremo, ovo sve sto imam otkida po pitanju boja, dinamike i kontrasta, nece taj CPL nista da doprinese a ako se ne koristi kako trebu moze dosta da upropasti... Vec sa malo ispitao kako sljaka ovaj ND10, uzecu i ND3 i ND6 za 85 i 35 posto su oba 72mm...
Sad mi treba neki daljinski okidac za B mod... Moze i onaj canon orginal posto sigurno podrzava 5Ds. Samo ne znam gde ima kod nas.

Jos jedno pitanja... Cevi za povecanje uvecanja EF12 II i EF 25 II, sta se dobija a sta gubi ovim elementima, znam sta se dobija da moze vise da se pridje objektu a sta se gubi ?

Nisam 100% siguran, ali mislim da se gubi infinity focus :)

To je za macro i gubis fokus preko 3m. Mozda i manje,ne secam se.

Samo to ? Ostrina i kvalitet ostaju isti ? Bas me briga za fokus preko 3m bitno mi je da musici vidim oko hehehhehe

Pa pazi sa 100mm i taj 12 ce ti dati jos malo prostora da pridjes.Ali samim tim dof ti se smanjuje i otvor blende.AF je takodje los i moras manuelno da fokusiras.Sve u svemu ja probao i odustao.I na kraju uzeo 150mm :)

E pa to me zanima, koje manuelno fokusiranje nema sanse da se bakcem sa tim...

Ako hoces da slikas makro ne vredi ti autofokus, moraces da se bakces sa manuelnim...

^
Juce sam ulovio jednu najmanju muvu na svetu :p Cisto radi probe al i kad se probam ja se trudim da to bude dobar kadar, i od 5 dve su bile sa fokusom bas gde treba a osatale 3 sa blago promasenim fokusom al fotkao sam bas sa plitkim dof-om bukvalno samo glava musice je u fokus sto sam i hteo, tako da za sad ne vidim problem sa AF uz to nije mi namera da fotkam insekte vec tako neke sitne detalje iz prirode sa finim svetlom :)

^
@Marti Misterija
Hvala druze... CPL ne zalim da koristim sa ovom kamerom i ovom staklima, to je ipak za neku malo skromniju opremo, ovo sve sto imam otkida po pitanju boja, dinamike i kontrasta, nece taj CPL nista da doprinese a ako se ne koristi kako trebu moze dosta da upropasti... Vec sa malo ispitao kako sljaka ovaj ND10, uzecu i ND3 i ND6 za 85 i 35 posto su oba 72mm...
Sad mi treba neki daljinski okidac za B mod... Moze i onaj canon orginal posto sigurno podrzava 5Ds. Samo ne znam gde ima kod nas.

Ja koristim cpl svaki put kad sam napolju, ne utice na ostrinu ali skida refleksije (nesto sto se u postu nikako ne moze uraditi), niti degradira fotografiju u bilo kom smislu, naprotiv, pojacava kontrast, saturaciju. Sa druge strane ND filteri ubijaju ostrinu. CPL je filter koji svako treba da ima i koristi u situacijama kada ima puno dnevnog svetla. Nekada ga cak i koristim u macro/product fotografiji kada to okolnosti zahtevaju.
Takodje, vodi racuna da, zahvaljujuci fizici, kada radis 1:1 makro, life size sto se kaze, na veoma malim distancama od subjekta mozes da gubis i do dve blende svetla, dodatna rasveta, stativ, igranje sa ekspozicijom i kompenzacijom i jos kojesta mora da se uzme u obzir...

^
Hvala druze, nema sumnje da mora mnogo racuna da se povede o raznim detaljima, tek cu ja to da iskusim :)

Sta je bolje uzeti za pravljenje review-ova automobila za youtube, neku akcionu kameru tipa Sony HDR AS200 ili neki dlsr pa sa njim snimati klipove? Kapiram da sa akcionom kamerom mogu da se rade snimci slicno kao sa nekim aparatom, plus sto kamera moze da se stavi kod glave pa da se snima voznja, enterijer automobila itd. Misljenja?

Nazad
Vrh Dno