Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

kojicic15 Hvala na primjerku. Iz drugog je grada lik sa ovim tijelom. Ali kazem, cisto da vidim licno performance AF iz prve ruke bi mi mnogo znacilo.

Falcon Kako sam rekao, ovdje u bih su takve cijene. Najjeftiniji MK II je 900€ 170K okidanja, slijedeci 1050€, 1100€ itd.

Pa sedi u auto/bus, iscimaj se do srb i ustedi par stotina eura (bar vam je gorivo jeftino). Ako ti vec fotografija pravi pare onda nemoj da zalis para da ulozis u opremu.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Par kolega praktikuje kupovati opremu u BG. Tako, idu busem, jeftina karta. Ja do sada nisam imao neke potrebe jer sam u startu uzeo 1100D nov, bila i ovdje povoljna cijena te sam 1.8 i 15-85 nasao povoljno. Ali kada cujem da je MK2 600€ dodje mi da placem. Kod nas su astronomske cijene tehničke robe a ljudi nemaju sta jesti. Radio sam u najvecoj maloprodajnoj IT firmi pa su mi kompletno sva primanja bila 250€ a prijavljen na 170€.

Ako vam kazem da kod nas ljudi idu u BG, kupuju IT opremu u radnjama, vrate se vamo, dignu cijene da imaju zaradu i da vrate pare od transporta i nama opet bude jeftinije kupiti od takvih nego kupiti u prodavnici. Kada je problem u garnatnom roku, malo se ceka radi transporta da prodavac vrati u srbiju ali bude sve ok.

Para mi nije zao samo eto, kako kazem.. nisam do sada imao neke potrebe pa nisam o tome ni razmišljao.

Poslednja izmena:
Sta mislite o D3300 kao prvom DSLR-u za pocetnika? :)

Nisam citao danima teme, ali moram da se nadovezem na ovu konstataciju:
Dalje, pitanje objektiva! Ulazak u svet 35mm digitalije, sto se tice objektiva kosta jos vise.
Koliko kosta objektiv koji ima auto focus i koji ce ti na kropu dati isti kadar i isti bokeh kao 50mm 1.8 STM na FF koji je 125 eur?

Ok, verovatno ce biti onda D3300. Koji je Canon konkurent u tom cenovnom rangu?

Samo da javim da sam u subotu preuzeo jedno 5D MK1 tijelo. Ruzno vrijeme bilo pa ga tek sada uspio isprobati. Tijelo je kupljeno od jedne kompanije koja je koristila aparat za fotografisanje svojih proizvoda. Sad.. historija aparata je dubiozna. Neko ga je syeb'o prije tri godine sa ubacivanjem kartice pa su ga slali u minhen na popravku gdje su po njihovim rijecima kompletno sve izmjenili radi elektronike. U sta sumnjam i daje zastavica ali elem.. poslije toga je malo koristen jer su oni dugo na 7D pa je ovaj stajao. Counter nisam provjeravao jer mi nista ne znaci jer je resetovano tom popravkom.

Kompanija je bila jako ljubazna. Zvali su me u svoj studio da ga provjerim i da testiram koliko zelim ali kako su u drugom gradu, nisam mogao te su oni meni dostavili aparat gdje je dosao i njihov fotograf ako bi imao dodatnih pitanja. Pa sam ga samo malo probao onako na kafi sto se moglo probati i nadao se najboljem.

Fizicki je aparat ocuvan. Neam zamjerki. Dosle su 512MB i 4GB kartice, jedna baterija i punjac. Kaze mi momak da baterija moze trajati do nekih 500 okidanja sto je ok za mene dok se ne uzme rezervna. Davao mi je i jedan grip ali kaze da gubi kontakt te ga nisam uzeo.

Kako sam rekao, danas sam stigao tek da ga probam i nemam adekvatno staklo dok ne uzmem 24-105 pa sam nabacio ovog plastikanera 50mm 1.8 II. I mogu reci da sam jako zadovoljan. Bas onako kako sam ocekivao. Nije razlika ogromna ali je u svakom segmentu nesto bolji. Primjetno su fotografije oštrije i detaljnije i ako ovaj objektiv nije neka referenca za ostrinu. Šuma je primjetno manje i boje su nekako, ljepše, toplije out of the box i mozda je placebo ali kao da lakse dolazim do zeljenog rezultata u lightroomu nego sa 1100D. Žuta i zelena su kao dosta jace u odnosu na 1100D ali me nemojte drzati za rijec.

No ono gdje je ogromna razlika je ovo sto n1tr0 spominje i na sta sam se prvo zalio. Kropanje objektiva. Cisto reference radi ako nekoga zanima koliki je krop (onako odokativno povucene linije):

http://pokit.org/get/img/abdf8af457535042285ad293d6eb3d07.jpg

Mana onako, vec bi bio ekran. Veze nemama jesam li pogodio fokus ili ne. Fokus pogodim izgleda iz prve ali nisam siguran. Kada se zumira slika onako je malo mutna. Na 1.8 je ovaj objektiv problematican sa fokusom, to znam pa nemam neki oslonac da vidim da li sam pogodio ili ne pa ponovom slikanje. Ali nije sada neka katastrofa. Brzna fokusa je ok, to me brinulo i zadovoljit ce moje potrebe ali nisam siguran sta konkretno fata fokus jer je kvadrat velik, nije tacka dok on ima ako se ne varam i one "asist" fokusne tacke oko kruga i ako nisam sigurna ni da li su ukljucene. No, to istrazim poslije. Evo par semplova onako, cisto prosao kroz grad. Mozda je negdje jaca obrada ali se igrao malo sa jacim bojama. Nista posebno. Vecinom sam radio sa 1.8 da vidim kako izgleda mani DOF na FF i skonta koliko je ružan bokeh na ovom objektivu.. hehe.

1pvi4bjiq849xt2zg.jpg

pa64hwl37ti3wdtzg.jpg

44av313o4x4zun4zg.jpg

r6jijjclccfezt1zg.jpg

yht54ud7i9p9tf8zg.jpg

m5y4o5pzld3t3o3zg.jpg

ci47bwpd8w5gy04zg.jpg

g2ix46ln2qk65bpzg.jpg

bsr9tqdcya9e3yrzg.jpg

I evo poneki crop ako koga zanima i ako ponavljam, 50mm 1.8 II na 1.8 nije bog zna kako oštar:

f56c45ctu10y471zg.jpg

35rx246viro4dcazg.jpg

bwyqq50tp65namtzg.jpg

in0iktse09u23i3zg.jpg

39fooncebg81ddnzg.jpg

Pazi kad vadis memorisku na 5d da ne guras previse da ne polomis pinove

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Ma pusti kropove i pixelpeeping i ostale gluposti. Idi fotkaj, 5D je fenomenalan aparat i jedino sto njim sa njim treba da se radi je da se fotka, fotka, i samo fotka. On je jedno od najzahvalnijih tela za objektive, sve je na njemu ostrije a boje na tom 5D su nesto sto svi, koji su ga koristili i prodali, sanjaju i dalje.

(zbog tvoje sigurnosti, proveri da li ogledalo ima ona ojacanja, kucaj na googlu pa vidi o cemu pricam, veruj mi ne zelis da ti otpadne dok fotkas)

Moze li malo detaljnije?Citao sam za err message i potencijalni problem sa kablom za ekran.Ima li jos nesto?

Crkava sve zivo na tom aparatu, najcesce slotovi za kartice, ploca, ostaje zaglavljeno ogledalo... na papiru sjajan aparat, ali previse problema

Pa...i nemam neki izbor...d750, 6d ili jos jedan nikon-d610.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Canon 6D ili Nikon D610, a ako hoces jeftinije polovno 5D mk2 ili D600.
Sad jos samo da odlucis da li bi radije Canon ili Nikon :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Onda kupi kompakta i resen problem :)

Nemoj me pogresno razumeti, ali sa tim aparatima (naravno uz ok objektiv) ne postoje neke mane koje neces umeti resiti.

Ako pricas o kupovini polovne opreme pauzimanju onoga u boljem stanju, onda ok - nismo se razumeli, ali opet ja bih sistem odabrao na osnovu citave slike - telo, objektivi, eventualno blicevi ako su ti bitni :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mislio sam na mane kao kod d750(potencijalni fizicki problemi).
U svakom slucaju idem na full frame.

Poslednja izmena:
6d ubedljivo najbolji FF. Imas ih oko 900e skoro pa novih sa par hiljada okidanja.

Hocu devojci da uzmem neki aparat, ona videla Olympus E-PL2, zaljubila se u njega i sad nece nista drugo. Nasao sam jedan kao nov primerak sa 1000 ispucanih fotki za oko 130e. Ona fotka sa samsung s4, koji ima ok kameru. Ono sto mene zanima je da li ce uopste osetiti neko poboljsanje sa prelaska sa samsung s4 telefona na ovaj aparat?

@salecar87, naravno da ce fotke biti bolje, narocito ako ce da puca raw, veci senzor, veca dinamika, bolje iso performanse itd. Fotke same od sebe nece biti bolje, sa ovom masinicom mogu jako lepe stvari da se urade a to trazi da se uci o fotografiji i tehnikama fotografisanja pre svega. Takodje, jako je bitno kakvu ce optiku staviti na ovo sokocalo. BTW 130 evra je puno za ovo sokocalo, 100 plafon!

Poslednja izmena:
@Marti Misterija, hvala, uzecu joj taj verovatno, pa neka se zanima. Videću da li ima šta za oko 100e.

@ed_hunter3, jesi razmišljao da započneš svoj stand-up comedy show?

Vrh Dno