Samo da javim da sam u subotu preuzeo jedno 5D MK1 tijelo. Ruzno vrijeme bilo pa ga tek sada uspio isprobati. Tijelo je kupljeno od jedne kompanije koja je koristila aparat za fotografisanje svojih proizvoda. Sad.. historija aparata je dubiozna. Neko ga je syeb'o prije tri godine sa ubacivanjem kartice pa su ga slali u minhen na popravku gdje su po njihovim rijecima kompletno sve izmjenili radi elektronike. U sta sumnjam i daje zastavica ali elem.. poslije toga je malo koristen jer su oni dugo na 7D pa je ovaj stajao. Counter nisam provjeravao jer mi nista ne znaci jer je resetovano tom popravkom.
Kompanija je bila jako ljubazna. Zvali su me u svoj studio da ga provjerim i da testiram koliko zelim ali kako su u drugom gradu, nisam mogao te su oni meni dostavili aparat gdje je dosao i njihov fotograf ako bi imao dodatnih pitanja. Pa sam ga samo malo probao onako na kafi sto se moglo probati i nadao se najboljem.
Fizicki je aparat ocuvan. Neam zamjerki. Dosle su 512MB i 4GB kartice, jedna baterija i punjac. Kaze mi momak da baterija moze trajati do nekih 500 okidanja sto je ok za mene dok se ne uzme rezervna. Davao mi je i jedan grip ali kaze da gubi kontakt te ga nisam uzeo.
Kako sam rekao, danas sam stigao tek da ga probam i nemam adekvatno staklo dok ne uzmem 24-105 pa sam nabacio ovog plastikanera 50mm 1.8 II. I mogu reci da sam jako zadovoljan. Bas onako kako sam ocekivao. Nije razlika ogromna ali je u svakom segmentu nesto bolji. Primjetno su fotografije oštrije i detaljnije i ako ovaj objektiv nije neka referenca za ostrinu. Šuma je primjetno manje i boje su nekako, ljepše, toplije out of the box i mozda je placebo ali kao da lakse dolazim do zeljenog rezultata u lightroomu nego sa 1100D. Žuta i zelena su kao dosta jace u odnosu na 1100D ali me nemojte drzati za rijec.
No ono gdje je ogromna razlika je ovo sto
n1tr0 spominje i na sta sam se prvo zalio. Kropanje objektiva. Cisto reference radi ako nekoga zanima koliki je krop (onako odokativno povucene linije):
http://pokit.org/get/img/abdf8af457535042285ad293d6eb3d07.jpg
Mana onako, vec bi bio ekran. Veze nemama jesam li pogodio fokus ili ne. Fokus pogodim izgleda iz prve ali nisam siguran. Kada se zumira slika onako je malo mutna. Na 1.8 je ovaj objektiv problematican sa fokusom, to znam pa nemam neki oslonac da vidim da li sam pogodio ili ne pa ponovom slikanje. Ali nije sada neka katastrofa. Brzna fokusa je ok, to me brinulo i zadovoljit ce moje potrebe ali nisam siguran sta konkretno fata fokus jer je kvadrat velik, nije tacka dok on ima ako se ne varam i one "asist" fokusne tacke oko kruga i ako nisam sigurna ni da li su ukljucene. No, to istrazim poslije. Evo par semplova onako, cisto prosao kroz grad. Mozda je negdje jaca obrada ali se igrao malo sa jacim bojama. Nista posebno. Vecinom sam radio sa 1.8 da vidim kako izgleda mani DOF na FF i skonta koliko je ružan bokeh na ovom objektivu.. hehe.