Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Manuelni fokus zavisi od objektiva a ne od tela.
Kada se već interesuješ za manualni fokus logičan izbor je canon 550d ;) koji je po meni i bolji od nikon d3100.
A inače ovo ti je dilema, ne vidim trilemu :D

Zaboravio sam staviti D80 sto mi je jedan fotograf preporucio :)
Znaci Canon :D

Ako samo telo trazis onda predlazem 600d objektiv mozes dokupiti za 50e

Zaboravio sam staviti D80 sto mi je jedan fotograf preporucio :)

Jesi li siguran da je D80? Da nije mozda D90?

Ili mozda taj drugar koristi D80, pa ti ga je zato preporucio :d

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Flesnu sam zadnji firmware za 7D, sada ja situacija sa autofokusom mnogo bolja kod 50mm... Sa blendom na 2 omasi po nekad kada je slabije svetlo 1 od na 10 fotki, pri dnevnom svetlu od 50 fotki ni jednom nije omasen fokus. Sa blendom na 2.5 od 30 fotki jednim je omasen fokus, pri slabijem osvetljenju. Sa blendom 2.8 ni jednom nije omasen fokus od nekih 30 fotki pri slabom svetlu. Sa osnovnim firmware-om tek posle 3.5 slika je ostra bez greske u svim uslovima, sa 2.0 kad omasi fokus to ume bas da bude mutna slika, dok je sa 2.8 bilo vise fotki sa blago omasenim fokusom...

Jedno pitaje...
Sta znaci Peripheral Illumination Correction, na sta utice ako ne moze da se ukjuci ova opcija ? Kako da je ukljucim za objektiv 55mm f2 posto objektiv nativno nije podrzan, dok recimo 15-85 jest...

Poslednja izmena:
Peripheral Illumination Correction je ispravka vinjete (zatamnjenje ćoškova na fotografiji). Možeš preko Canon softvera da učitaš profile za Canon objektive u sam aparat (do 20 profila u aparatu) pa da to koriguješ u samom aparatu, ili da to radiš naknadno u postprodukciji. Taj 55mm mislim da nije Canon objektiv, zato nikad nećeš ni moći da koriguješ vinjetu iz samog aparata.

Lose sam napisao ne 55 nego Canon EF 35mm f2 IS USM... Kako da ucitam, povezem aparat sa racunarom pomocu usb-a ili na neki drugi nacin ? Kada pokrenem EOS Utility pojavi se ipcija wi-fi/lan ? Sta dalje ?

Resio sam problem... Trebalo je da se promeni nesto od opcija u Devices and Printers...

Poslednja izmena:
Da li treba da se stavi zadnji Firmware ??? Na sajtu postoji verzija 2.0.5 a na aparatu he 1.2.5... Kako je najlakse uraditi update ako treba ?

Možeš da skineš firmware fajl sa neta, staviš ga na memorijsku karticu i onda dalje ideš sa aparata. Jednostavnije je da nakačiš aparat na komp, pokreneš EOS Utility i ideš na opciju - camera settings/update.

Odradio sam to, u svakom slucaju hvala :)

Koje je namena i sta se dobija sa ovim extenderima i sa objektivom EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM, zanima me da li ima smisla nabavljati ovo... Koje su prednosti i mane...

Canon Extender EF 12 II
Canon Extender EF 1.4x III
Canon Extender EF 2x III

Poslednja izmena:
Prvo, ne možeš EF-S objektive da kačiš na EF navoj. Drugo, sve i da možeš, samo određeni objektivi mogu da se koriste sa extenderom:

http://www.bhphotovideo.com/FrameWork/charts/canon2xExtender.html

Treće, sve nekako i da se sve to napravi da radi, extenderom bi dobio blendu manju od f8 (veći broj) i samim tim izgubio autofokus. Dakle ima jedno 3-4 nepremostive prepreke da to radi, a dovoljno je samo jedna da ne može da radi... kao što i ne može.

Hvala na odgovoru, samo sam zeleo da znam cemu sluzi i da li je funkcionalno :p

Zato sto su ovde svi Canon orijentisani I posle ce ti biti krivo sto si uzeo Nikona I niko nece da prica sa tobom....;)

ako ti treba video uzmi Canon-a ,
ne znam da li D90 ima nov, ako je polovan verovatno je dosta svadbi odradio :)

a moze I ovako : Nikon za posao , Canon za zabavu :-devil-: :D

da jos dodam....ako izlistas temu I procitas pazljivo (ne mogu reci celu temu ali vecinu), mislim da ces pronaci I sam odgovor na pitanje...
I usput I nauciti nesto novo....

Poslednja izmena:
A moze i Canon za ljude, Nikon za zombije...
Salu na stranu kada imas takvu dilemu najbolje je da sam vidis sta ti treba - uporedi specifikacije, uzmi sample fotki koje prave.
Iskreno ne znam zasto poredis D90 sa XXXD, to bi trebao bolje sa XXD serijom da poredis, a XXXD od Canon sa DXXXX od Nikon gde se vrv racuna od 3XXX navise, a 7XXX ne.

Ne razumem zasto bas D90 za posao, jednako je bedno telo kao i 550D :) To sto ga neki u Srbiji koriste za posao znachi samo koliko smo bedni i nista vise :d

Ne razumem ni ja...tako izgleda....svi "profi" svadbari su sa Nikonom D90 zadnjih godina od kada se pojavio (pre toga D80)
a klinci i ekipa cepaju filmove sa raznim nosacima sa Canonom 550D

mada sam, na par svadbi, kad se 5d pojavio video napucane cice, sa aparatom, i gripom, i nekim f2.8 objektivom - izgleda i kosta bogaoca kad se pojavilo = izgledaju ultra profi odmah sa tim budzama tako za neupuce goste, stavile blic u celo i na automatiku...bole ih tuki za sve brz fokus - smesak i skljoc....ludilo.... :S:

odosmo sa teme, uzmi Canon ako vec biras izmedju ta dva, imas na oglasima vise objektiva, mozes i neki lep video snimiti,
i za kraj veca podrska zajednice sa foruma :d ;)

Uzmi Nikon.

pozdrav,evo imam dilemu da li da kupim nikon d70/70s znam da je dosta star model ali to bi mi bio prvi dslr,a budzet mi je dosta ogranicen,nekih 100e,a bas hocu dslr :) ,hvala.

Sve mi se cini da ce vecearas da padne jedan 5D Mark III, cisto da se slaze sa objektivima hehe:D

Preskoči Mk3, uzmi odmah 1D X, da te ne gledaju sa visine ovde :D

To je neka dobra prilika da se uzme nov za male pare, pa ako se kockice poklope zasto da ga ne uzmem kada ce me kostati isto kao 6D, a nova masina, ja ga prvi otvaram... Svako bi to iskoristio, jos uz to dajem moj aparat koji sam platio 650e za 700e u zamenu + doplata :) Jest da se karte otvaraju mnogo pre nego sto sam planirao, to je valjda zato sto imam srece u zivotu :p

Sad ce dezurni kriticari da opletu po meni heheh :D al nema veze :p

pozdrav,evo imam dilemu da li da kupim nikon d70/70s znam da je dosta star model ali to bi mi bio prvi dslr,a budzet mi je dosta ogranicen,nekih 100e,a bas hocu dslr :) ,hvala.

D70(s) ima CCD senzor, boje su mu jako kul, ali ISO do 800 pa i ajde, preko toga bzvz, mislim ja ga koristim do maksimuma, i cak i tu mi je prihvatljiv za normalnu upotrebu. Sem toga, meni jako gotivan aparat. Kao tenk je. Jos jedna dobra stvar je sto ima srafciger i od nikonovih objektiva mozes da navrnes sta hoces. Uzmi uz njega 50/1.8 AF (~60 evra) ili 50/1.8D (~80 evra) kad skupis pare i neki tipa 18-70 ili 18-55 odmah i samo udri!

Poslednja izmena:
Vrh Dno