Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Haha kakvi ste likovi :D

Nitro neka te sluzi,cekamo neke fotke kvalitetne

Pa dobro, eno jedne, okacio je micko :d
Inace hvala, nadam se da hoce, vec mi se mnogo djasvi aparat :)

O N1tro, cestitam, da lepo sluzi i puno dobrih fotki napravite! :D

@ n1tr0
Znaci ipak si ga pazario... Dobra je to kupovina, uzdravlje neka te sluzi :)

Nikon D7200

Nikon D7200, konačno. Dosta spekulacija i odlaganja (trebalo je inicijalno biti predstavljan na CP+).

Ovo su razlike u odnosu na D7100:
Fokusne tačke su nepromenjene: 51 fokusna tačka, 15 ukrštenih
osetljilvost fokusa do -3ev
6 kadrova u sekundi (12 bit RAW + jpeg), 5 kadrova za 14-bit raw
bafer: 18 RAW fajlova 14-bitnih (100 jpeg fajlova)
iso: 100-25600 (plus 51200 i 102400 ali samo crno-belo za oba)
video: 1080p 60fps (samo 1.3x isečak), 1080p 30fps (ceo kadar)
Vajfaj

Mnogi su se nadali više. Ostaje da se vidi da li se možda čuvaju neke stvari za mogući D9300 o kome se odavno govori (naslednik D300). Mada, Nikon je do sada pokazao da ne želi DX formatu da omogući da bude konkurencija ful frejmu. Muka mi je od njihove agresivne politike gde kažu kako je DX samo stepenica dok ne "apgrejdujete" na ful frejm. Ovo nije istina, DX može ostati format za sebe nego oni žele da zgrnu pare. Ali to im se obija o glavu.

Primetio sam na snimcima poređenja da je video kod D7200 oštriji, sa više detalja nego kod d7100. Ne znam šta im je trebalo da osakate video pri 60fps, verovatno procesor ne može da obradi sliku dovoljno brzo pa su morali staviti manju površinu.

http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/dslr-cameras/D7200.html

Poslednja izmena:
Pozdrav svima
Interesuje me mišljenje o Sony DSC HX 400V

Pozdrav i tebi!

Taj Sony nije DSLR, tj. nije za ovaj topic :) Otvori neki topic za njega.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nije za ovu temu zaista. Potraži ili otvori temu za izbor prosumer/ultrazoom aparata.

Edit
P.S. kizo oćeš u modereatore, em si brži em se poklapaš po sadržaju :)

Smatrajte ovo snapchat postovima.

Poslednja izmena:
Eh sad zaboravih koji bese kiza copyright ima na fotkama, ali pod uslovom da ima svoj el classico, da ga promeni pre ulaska u moderaciju :d

A za D7200 - a cena? Ako bude blizu 7D mk2 sumnjam da se moze smatrati konkurencijom Canon-u...

Poslednja izmena:
Planiram da uzmem battery grip za moj Canon 70D, pa me zanima, da li ima smisla davati više para za originalni grip ili je sasvim prihvatljivo uzeti neku zamenu?
Kakva su iskustva ljudi koji ih koriste?

Imam kopiju na 5d2, 30% cene originalnog i primeti se da je "lakse" izrade od originala ali posto ga ne koristim stalno, meni svejedno. Ranije sam imao originalne Canon gripove i to je sve jako lepo napravljeno i radi ko pesma samo je cifra preterana. Ako ces da ga imas stalno na aparatu i od fotkanja cure neke paru u novcanik, onda mozda vredi razmisliti o originalu.

Ja imam kopiju na 6D, nemam u planu da uzimam original, ovaj mi sasvim fino radi...

Mogli bi mu mozda napisati koje ste konkretno koristili - verujem da postoji vise kopija na trzistu i da nisu iste...

Meike, Aputure, slicna stvar, koji god da uzme od tih "brand" kineza...

P.S. kizo oćeš u modereatore, em si brži em se poklapaš po sadržaju :)

Jok ja :D Dugo sam ovde (duze od 2004. nego su nesto menjani forumi, baze i ostadoh na 2004.) pa mi nekako prirodno da spomenem, obavestim, uputim, predlozim... stavec, kad zatreba :)

Planiram da uzmem battery grip za moj Canon 70D, pa me zanima, da li ima smisla davati više para za originalni grip ili je sasvim prihvatljivo uzeti neku zamenu?
Kakva su iskustva ljudi koji ih koriste?

Ja za 7D koristim nekog Kineza, jeftinog sto je dolazio sa dve baterije i daljinskim upravljacem :D Super sve radi, nema jedino onaj dzojstik za menjanje fokusnih tacaka (ne znam da li ga ima i originalni)... plastican je pa je malo razlika u odnosu na magnezijumski 7D.

Generalno, nije toliko losiji koliko je jeftiniji :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Koristio bih ga samo kada treba da snimam preko dva sata videa u kontinuitetu, pa želim da izbegnem žongliranje baterijama.
Kopija it is :D

Ja za 7D koristim nekog Kineza, jeftinog sto je dolazio sa dve baterije i daljinskim upravljacem :D Super sve radi, nema jedino onaj dzojstik za menjanje fokusnih tacaka (ne znam da li ga ima i originalni)... plastican je pa je malo razlika u odnosu na magnezijumski 7D.

Nema nažalost ni original grip za 7D taj dzojstik tako da ne gubiš ništa. A ako je original magnezijumski, ja to nisam primetio :D Mislim da je ipak u pitanju super kvalitetna plastika.

Imao sam nekog kineza na 50D, samo muke sa njim. Ako ga stegneš malo jače, krene sam da fokusira (pošto uvek koristim back button focus), a on/off prekidač je trajno bio u on položaju, kako god da se postavi prekidač :d Srećom, izleteo na oglasima polovan original grip pa sam ga brže bolje zamenio a ovaj penzionisao.

U principu, preskupo je kupovati nov original grip ali polovni se mogu naći za normalne novce i po meni, to vredi te kupovine. Ja ne skidam grip sa aparata sem kada putujem, odgovara mi dodatna težina, stabilniji je aparat, mnogo je zgodnije koristiti ga u portret modu sa gripom a o autonomiji sa dve baterije tek ne treba govoriti.

Ako je cena ista ili priblizna po meni ti je D5100 bolji izbor...nema neke drasticne razlike ali ih ima, D5100 je vece telo, bolje podnosi ISO, ima rotirajuci ekran, jos dosta sitnih funkcija nekom bitnih, nekom nebitnih...sto se tice 16 mpix je meni sasvim dovoljno za razliku od 24 kolko ima D3200..

Prema nekim "testovima" sa neta (mada malo je to drugacije u praksi) isto podnose ISO. Sto znaci da u slucaju uzimanje u obzir rezolucije na D3200 bi se videlo vise suma, ali opet sve to mora da se proba u praksi. Meni samo malo nejasno sta ce Nikonu 24 Mpix kada iskreno ne znam koji pristupacni Nikon objektiv moze i pribliznu opticku rezoluciju da izgura pogotovo za crop. :d

Prema nekim "testovima" sa neta (mada malo je to drugacije u praksi) isto podnose ISO. Sto znaci da u slucaju uzimanje u obzir rezolucije na D3200 bi se videlo vise suma, ali opet sve to mora da se proba u praksi. Meni samo malo nejasno sta ce Nikonu 24 Mpix kada iskreno ne znam koji pristupacni Nikon objektiv moze i pribliznu opticku rezoluciju da izgura pogotovo za crop. :d

35/1.8G, 50/1.8G zvacu to bez problema. U ostalom ta 50ica je nikonu nesto najbolje sto ima, gledano odnos cena/kvalitet. 55-200VR takodje za ono koliko kosta je ultra dobar opticki, AF mu je blagi ocaj, ali opticki i on gura tih 24mp...

Ako mene pitas, Canon ima mnogo veci problem sa jeftinom optikom. Sve je to kul kod Canona, ako gledas L objektive, ali ako gledas ove jeftine, matore, koje nikon ima na sve strane, ja bih pre uzeo nikon telo uvek (ali neki sa srafcigerom). Znas koji nervni osip dobijam ovde sto ne mogu da nadjem jeftin zum normalnog raspona za Canon. Svi ovi 24-85, 28-105, 28-135IS, i brdo onih govanaca tipa 28-90, 35-105 i ostali su opticki ocaj boziji. Kao stvarno su toliko losi da je ono tuzno. Kod Nikona najobicniji 28-80G, koji sam platio 20 evra da mi stoji kao poklopac na nikon telu, reze kao umobolan na D810 a kamoli na nizim rezolucijama, kao bez zezanja, ono je retardirano ostro.

Poslednja izmena:
Imao D5100 a sada D3300 . Vidi se razlika u kolicini detalja sa 24Mpix , nije dramaticna ali u nekim situacijama bas prija .
Sto se tice suma iako ga navodno ima manje na novom senzoru u praksi su tu negde , stim sto je na D3300 verovatno zbog odsustva low pas filtera po meni nekako ruzniji i nekako zna da napadne neocekivano , mucki s ledja :D
Ako pucas jpeg (ja ne) opet mala prednost za noviji procesor. Sa druge strane razliku izmedju Raw 14Bit vs 12Bit zbog kojeg sam se plasio da cu izgubiti DR u obradi nisam do sada primetio .
D3200/D3300 nema obrtni ekran ali ima dodatno dugme koje npr. meni mnogo vise znaci .
Da ne duzim , nesto osakatili nesto dodali sve u svemu veoma slicno , odlicna tela za svoje pare sa sjajnim rezultatima ako nije zurba (pejzazi , studio stock , makro ...) , pa ako nemas specijalne zahteve kupi jeftiniji a ostatak ubaci u fond za kupovinu 85mm 1,8G :)

Da to ce mi biti prvi DSLR, D3200 ili D5100 pa ne znam koji da kupim

Mislio sam d3200 zbog bolje rezolocije i MP al posto se na razumijjem previse u DSLR, pa sam to mislio ucit tek kada ga kupim :) znaci 5100

Znaci da ti je svejedno koji ces uzeti, uzmi koji mozes povoljnije da nadjes.

Nije mi svejedno, hocu da cujem misljenje ljudi koji znaju vise od mene :)

Vrh Dno