Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Kupi jeftiniji. Svejedno ces doci u situaciju jednog dana da ih prerastes pa ces pozeleti nesto mnogo bolje. Onda ces znati sta ti treba ;)

Они који знају су ти већ рекли да ти је свеједно од та два:).

Jel to do mene ili mi se cini da je D5100 vise za snimanje nego za fotografisanje? :)

Ne moze da bude vise za snimanje, kada se blenda ne menja u live view-u i kada nemas manuelne opcije za video... :)

^ To su samo ochigledne stvari, a usput ima jedno 30 sitnica koji govore da to uopshte nije aparat za snimanje, i zato ga (i uopshte Nikona) retki koriste za to. Sad to sto se Nikon trudi da njihova tela budu za snimanje, problem je sto ne znaju kako da to naprave :)

Mene mori jedna stvar. Da li uzeti d5200 , d3300 ili 700d. Pretezno cu fotkati u raw i kit objektiv cu koristiti bar god dana pa tek onda cu uloziti u objektive neke. I da li ima velike razlike u af sistemu u prsksi? Na papiru mi je sve poznato.

Naravno da ima, cemu bi postojala onda tri razlicita tela :) Razlika je dobra i u ergonomiji...

Koji od ova 3 bolje fokusira objekte u pokretu? Vise naginjem ka canon-u ...fotkacu pretezno landscape , portrete..

Koji od ova 3 bolje fokusira objekte u pokretu? Vise naginjem ka canon-u ...fotkacu pretezno landscape , portrete..

D3300 je najgori a D5200 i 700D su tu negde, s tim da to zavisi dosta i od samog objektiva koji koristis, i za pokret ne mozes bas da ocekujes mnogo od tela te klase i objektiva koji idu uz njih.

Pozdrav :)
Da li da kupim D5100 sa 18-55mm ili da kupim eos550d (malo slabije tijelo) sa Sigma 18-125mm?

Ja uvek gledam u buducnost kada uzimam. Pogledaj lepo kakve fotke prave oba tela, kakve objektive imaju (kvalitet, cene).
Jel kupujes novo ili polovno?
Takodje znas da Sigma iako je 3rd party ima verziju za C i N posto nije isti mount za oba i nacin funkcionisanja?

Kupujem polovno, pocetnik sam pa me zanima, znam da d5100 ima bolje tijelo od 550d al dobijem bolji objektiv uz njega a uz d5100 dobijam 18-55 :)

Zasto mislis da je ta sigma bolji objektiv? Samo ima duzi raspon pa je zato skuplja...

Odes lepo u radnju i probas nekoliko modela jednog i drugog proizvodjaca, nema veze ako mozda nema tih modela, isprobas sta ima iz oba tabora cisto da vidis koji ti vise odgovara, menije, raspored dugmica itd itd. Meni je Canon vise legao, plus mozes da kacis neke stare dobre, a jeftine manuelne objektive. Recimo Helios 58mm je super za pocetak i ucenje osnova, a kosta 800 dinara + 1000 za m42 adapter. Koji god da uzmes neces pogresiti u svakom slucaju!

Imao sam d5100, sada imam 550D, isti je to q, samo treba gledati objektive... I eventualno onaj ekran na D5100 ume da bude koristan, a sa druge strane ako ces snimati, onda je 550D bolja opcija.

Poslednja izmena:
Ja sam letos kupila svoj prvi DSLR aparat, i pre kupovine konsultovala sam ljude koji vec ovakve aparate koristili i koji se bave fotografijom, takodje mi youtube mnogo pomogao, razni tutorijali i video testovi. I na snapchatu sam uporedjivala dosta modela, na kraju sam kupila Nikon D3200, objektiv 18-105 mm, i slobodno mogu reci da je aparat odlican, sada sam uzela i lens filtere, jedinu zamerku za telo kod D3200 bih navela sto nema viewfinder tj. lcd ekran na otvaranje, ali sve ostalo je savrseno.
I drago mi je tto nisam uzela 18-55mm objektiv kao vecina sto kupuje, jer ovaj mnogo vise postize :)

Viewfinder ima jer kroz njega i gledas kad fotografises, nas izraz je trazilo.
Viewfinder nije isto sto i pokretni ekran.
;)

Mislila sam na pokretni LCD ekran, mada sve je stvar navike. Skoro sam uzela i wireless remote control, mnogo dobra stvarcica :D

Mozda sa ovim
a2a25e2d89a0dacbd5afa7c9e354fd96.jpg

Pa ok, nije los ekran za pejzaze, fotkanja predmeta u studiju, ali kako ga koristite sa subjektima koji se ne daj boze krecu? Govorim o DSLR-ovima (ne MILC-ovima) i to ne o necemu tipa 70D vec entry level, a pod time kako ga koristite mislim na fokus...

Mislim da ne koriste ekran za pokretne subjekte u toj meri. Ja ponekad uključim "3D tracking" u ekranskom prikazu i on dobro prati subjekte za ne-sportska slikanja.

@red baron: u tome je i poenta moga posta... Takodje, meni je iskreno lakse kada gledam ono sto kadriram kroz opticko trazilo.

E posto cu uzimati D5100 a nema autofocus motor, pa koje mi objektive predlazete msm kako idu oznake da znam da objektiv ima autofocus :) *** pocetnik sam pa ne znam

Objektive sa G oznakom. znaci 50mm 1.4G ima motor, 1.4D verzija nema

Nazad
Vrh Dno