@Sirius9
Iz svega sto si napisao, kako si sam priznao, fotoaparati i fotografija nisu tvoj reaon, ali ipak o svemu tome imas vrlo čvrst ali pogresan rezon. Objasniću još jednom, manje zbog tebe a više zbog drugih ljudi koji će biti u sličnoj dilemi kao i ti, pa da im pomognem. Tebi to neće pomoći jer ti imaš već mišljenje, pogrešno naravno u potpunosti, ali očigledno da ti je Univerzum namenio da moraš da naučiš neku lekciju iz tih svojih zabluda. Evo redom.
1. Niko ovde nema 10k u opremi. Niko! Niko ovde na forumu ne živi od fotografije. Utripovao si se da su ti saveti da moraš da imaš kameru od 2k i 5k u objektivima da bi to ličilo na nešto. Niko ti ne daje takve savete. Ne slušaš šta ti se govori. Niko ovde ko je kupio aparat od par k evra nije ga kupio a da prethodno nije znao zašto i zbog čega ga kupuje.
2. Polovna oprema da! Apsolutno da! Postoje preprodavci koji su pouzdani ljudi i koji imaju neki svoj integritet. Od njih može da se kupi odlična polovna oprema, često je u garanciji koja se lako rešava, za slučaj da je potrebno. Preko 2/3 moje opreme je kupljeno polovno, kao novo, od pouzdanih ljudi! Nikada nikakav problem. Kako se neko odnosi prema fotoaparatu, vrlo jasno i lako se vidi po stanju opreme, vrlo lako se proveri na licu mesta a većina preprodavaca ti daju neko vreme/nekoliko dana da se uveriš da je sve sa opremom u redu.
3. Prašina! E moj ti. Ako nisi spreman na to pitanje a ti lepo nemoj da kupuješ aparat i objektive! Jednostavno nemoj! Kako god da ih skidaš, menjaš, paziš i slično, prašina će ulaziti i pre ili kasnije ćeš nositi na čišćenje senzora, ako ne naučiš da sam to radiš. To mora da ti bude jasno jer menjaš i filtere za gorivo, vazduh itd.
4. Zašto je polovna oprema, pogotovo iz onih nižih klasa tako jeftina!? Pa recimo da 90% ljudi, koji su kupili u nekom trenutku aparat i objektive, misle da će samim time što imaju takvu opremu, da prave fotke koje su viđali po netu! Tu je osnovni zayeb! Fotografija je zanat/umetnost! Traži veliko znanje i veštinu! Mora da se uči, mora mnogo da se radi, mora mnogo da se vežba, uči LR i PS, kompozicija, teorija boja, obrada raw-a, ali pre svega mnogo prakse i da čovek bude svestan da je prvih 5-10k fotki uglavnom ništa više od običnog snepa! Svi smo prošli to! Dakle, neko kupi novo, proba nekolko meseci, vidi da ne dobija rezultate kakve viđa po mrežama i drugim mestima, mrzi ga da nosi stalno aparat sa sobom, da uči, da vežba, shvati da plitak dof i kremasti bokeh (ludačka opsesija mlađih generacija fotografa) zahteva objektive sa velikom blendom i većim senzorom (čitaj pare), smore se i ode aparat na prodaju! Par k okidanja ali zato cema polovina novog! Zakonitosti tržišta. Uglavnom se gadžetari razočaraju što nisu Erwit Elliott ili Steve McCurry posle samo par meseci posedovanja entry level aparata sa kit objektivom, ali njihov problem, kao i većine je što su lenji, neće da uče i nemaju strpljenja. Meni je fotografija hobi nekoliko decenija ali ja svaki, pazi sad, svaki yebeni dan čitam/učim nešto o fotografiji! Deset minuta, 15 minuta, ali svaki dan.
5. Da ponovim, za druge koji su u sličnim dilemama. Kupovina DSLR sistema od 0 u 2022.g je apsolutno pogrešan put! Možete da mi verujete ili ne, vaše su pare, ali sam 1000% siguran da ćete, ukoliko imate nameru da vam fotografije bude hobi, a to je fenomenalan i prelep hobi za ceo život, to shvatiti pre ili kasnije. Pre = više para u džepu, kasnije = manje para u džepu! Pre = MILC = veće šanse za uspelije fotke, kasnije = e pa ***!
Toliko i hvala na pažnji...