Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ako si raspoložen da čip-inuješ za nešto iz 2019 ili mlađe I am all in (msm do 500€, ne bavim se profi fotografijom, više od toga zaista ne mogu da opravdam), koliko vidim A6400-A6600 su to godište. Kad već apsolutno mora da se ide na mirorles.

Uopste se ne radi da li si pro ili nisi. Postavio si pitanje, dobio si relevantne odgovore od ljudi koji na tu temu znaju ohohoooo... i uradis kontra dobrih saveta! Ne to nije drugo misljenje/stav, nego jednostavno uradis pogresno. Takodje nije bitno sta je koje godiste, koliko sta kosta itd itd.
Poceti sa DSLR sistemom iz pocetka u 2022. g. je naprosto veoma pogresno!
Tvoje pare, tvoja muzika ali sto trazis savete kad nisi spreman da ih cujes.

Po to logici treba da se spale na lomaču svi koji ne ispoštuju nečije mišljenje sa foruma :) Čovek je zatražio mišljenje, a pruža se kolike su mu mogućnosti. Ne vidim ništa loše u kupovini DSLR-a, ima gomilu kvalitetnih objektiva za ne velike pare za taj Canon koji hoće da uzme, ako mu legne fotografija za 2-3 godine sve može da rasproda i da pređe na mirrorless. Jedino što mislim da greši što uzima novo telo, za nekih 300-350e može da se nađe 6D u odličnom stanju i da škljoca dok mu ne dosadi i za godinu dana da imam minimalan gubitak vrednosti ako bude prelazio na drugi sistem ili bude odustao od fotografije.

@Marti Misterija U pravu si. Delimično. Slušam ja savete ali je problem što savete daju ljudi koji u foto opremi imaju 10K€ ili više i po prirodi će u startu reći "ako nisi spreman da za pristojno telo daš 2K€ onda nađi neki jeftiniji hobi." I tako dođemo do deceniju starih pra-pra-deda aparata najbolje što postoji u 2022 godini za date pare.
Moja je greška što nisam usko specificirao uslove kupovine ali razumem tvoj stav, ima ovde dosta ljudi koji zarađuju extra lovu od fotografije pa mogu da kupe telo od par hiljada € probe radi i ako im se ne svidi prodaju itd. i to je kul ali ima i nas kojima se fotoaparat sigurno neće isplatiti koliko god koštao pa gledamo da budemo racionalni u izboru.

@delboy razmišljao sam i o polovnom aparatu, gledao oglase na kp ali nekako smatram da razlika u ceni između polovnih i novih ne opravdava rizik kupovine polovnog. Fotoaparat je specifična roba i vrlo je bitno to kako se vlasnik ophodio prema njemu a ti to nikako ne možeš da znaš pre kupovine, eventualno ako možeš da isprobaš pa pogledaš fotku na kompu, uveličaš, gledaš dali ima nekih nedostatak na slici koji su do aparata ili možda objektiva itd. to je u mom slučaju neizvodljivo tako da o stanju mogu da zaključujem samo iz slika koje je prodavac postavio a opis ionako ništa ne znači jer znamo koliko su ljudi iskreni. Posebno što se tu skidaju objektivi, nikad ne možeš da znaš da li je neko stavljao poklopce da bi minimizirao ulazak prašine, da li je nečije dete guralo prste gde im nije mesto... Čišćenje ogledala i/ili senzora je nešto o čemu neću ni da razmišljam, to mi je kao da jeftino kupiš skup auto koji je prethodno bio zgužvan u saobraćajci ali ništa nemoj da brineš ispeglan je i super izgleda spolja (karikiram malo ali basically taj je feeling)...
Po oglasima koje sam gledao zaključio sam da, ako je telo u dobrom stanju i ima ispod 5K okidanja razlika u ceni spram novog je manja od 100€,
Ako je aparat u istom stanju, kao nov, kupljen mart-april 2022, baš oglas koji sam gledao, kupljen u radnji koja je poznata po višim cenama od svih na tržištu, 3-4K okidanja, kutija i ostalo a prodaje se za 250€ manje od novog! Zašto? Zašto bi neko uzeo nov aparat, platio ga tipa 600€, jako malo ga koristio, nije mu legao recimo i prodaje ga za 400€ nema logike sem ako nema nekog problema koji nije pomenut i ne vidi se na slikama...
Kad se neko godinama bavi nečim i kad mu kroz ruke prođu različiti uređaji/modeli on zna tačno šta su mane, slabe tačke, šta treba pogledati ili pitati da bi prepoznao moguće probleme, Ovo znam jer se i ja bavim nečim 10+godina i možeš da mi pričaš šta god hoćeš, ja kad pogledam znam tačno u kakvom je stanju i da li je čačkano.
Fotoaparati nisu moj reon ali eto, to je neko moje rezonovanje,

Cene polovne foto opreme na našem tržistu su baš takve. Ljudi neće da kupe polovan aparat skoro nov za "samo" 100e manje, pa se skoro nova oprema prodaje za <50% cene nove posle par godina čak i uz vrlo malo korišćenja. Skroz skupi objektivi koji se u glavnom koriste za posao još i drže cenu, ali recimo Nikor DX objektivi se mogu naći baš povoljno u dobrom stanju.
Mislim da je pogrešno izbacivati iz razmatranja polovnu foto opremu i davati punu cenu.

Pametnije polovno ako se već kupuje nešto veoma prevaziđeno, mada bih i u tom slučaju opet dao prioritet nekom MILC, bar A6000 npr.

Stvarno ne znam što bi iko uzimao entry level DSLR. Nije to nikakvo uživanje za upotrebu, jako su to mala tražila i zamara oko.

Nekom je prisustvo optičkog tražila u telu manjeg obima parametar za kupovinu. Jedino gde ga je neophodno zadržati je „rolling shutter", no zavesice kod MILC sistema su sve reaktivnije, tako da ni to više nije problem. Imam još uvek 5D II, ali a6300 mi je u pretežnoj upotrebi bilo u fotografiji ili videografiji. Vrlo je izvesno da određeni modeli lako planu kroz svega par godina pa ih je teško naći nove.

Gledao sam ponovo oglase.
Rekao bi da je 90% ponude od preprodavaca, čim se nešto interesantno pojavi oni to ugrabe.

@Sirius9
Iz svega sto si napisao, kako si sam priznao, fotoaparati i fotografija nisu tvoj reaon, ali ipak o svemu tome imas vrlo čvrst ali pogresan rezon. Objasniću još jednom, manje zbog tebe a više zbog drugih ljudi koji će biti u sličnoj dilemi kao i ti, pa da im pomognem. Tebi to neće pomoći jer ti imaš već mišljenje, pogrešno naravno u potpunosti, ali očigledno da ti je Univerzum namenio da moraš da naučiš neku lekciju iz tih svojih zabluda. Evo redom.

1. Niko ovde nema 10k u opremi. Niko! Niko ovde na forumu ne živi od fotografije. Utripovao si se da su ti saveti da moraš da imaš kameru od 2k i 5k u objektivima da bi to ličilo na nešto. Niko ti ne daje takve savete. Ne slušaš šta ti se govori. Niko ovde ko je kupio aparat od par k evra nije ga kupio a da prethodno nije znao zašto i zbog čega ga kupuje.

2. Polovna oprema da! Apsolutno da! Postoje preprodavci koji su pouzdani ljudi i koji imaju neki svoj integritet. Od njih može da se kupi odlična polovna oprema, često je u garanciji koja se lako rešava, za slučaj da je potrebno. Preko 2/3 moje opreme je kupljeno polovno, kao novo, od pouzdanih ljudi! Nikada nikakav problem. Kako se neko odnosi prema fotoaparatu, vrlo jasno i lako se vidi po stanju opreme, vrlo lako se proveri na licu mesta a većina preprodavaca ti daju neko vreme/nekoliko dana da se uveriš da je sve sa opremom u redu.

3. Prašina! E moj ti. Ako nisi spreman na to pitanje a ti lepo nemoj da kupuješ aparat i objektive! Jednostavno nemoj! Kako god da ih skidaš, menjaš, paziš i slično, prašina će ulaziti i pre ili kasnije ćeš nositi na čišćenje senzora, ako ne naučiš da sam to radiš. To mora da ti bude jasno jer menjaš i filtere za gorivo, vazduh itd.

4. Zašto je polovna oprema, pogotovo iz onih nižih klasa tako jeftina!? Pa recimo da 90% ljudi, koji su kupili u nekom trenutku aparat i objektive, misle da će samim time što imaju takvu opremu, da prave fotke koje su viđali po netu! Tu je osnovni zayeb! Fotografija je zanat/umetnost! Traži veliko znanje i veštinu! Mora da se uči, mora mnogo da se radi, mora mnogo da se vežba, uči LR i PS, kompozicija, teorija boja, obrada raw-a, ali pre svega mnogo prakse i da čovek bude svestan da je prvih 5-10k fotki uglavnom ništa više od običnog snepa! Svi smo prošli to! Dakle, neko kupi novo, proba nekolko meseci, vidi da ne dobija rezultate kakve viđa po mrežama i drugim mestima, mrzi ga da nosi stalno aparat sa sobom, da uči, da vežba, shvati da plitak dof i kremasti bokeh (ludačka opsesija mlađih generacija fotografa) zahteva objektive sa velikom blendom i većim senzorom (čitaj pare), smore se i ode aparat na prodaju! Par k okidanja ali zato cema polovina novog! Zakonitosti tržišta. Uglavnom se gadžetari razočaraju što nisu Erwit Elliott ili Steve McCurry posle samo par meseci posedovanja entry level aparata sa kit objektivom, ali njihov problem, kao i većine je što su lenji, neće da uče i nemaju strpljenja. Meni je fotografija hobi nekoliko decenija ali ja svaki, pazi sad, svaki yebeni dan čitam/učim nešto o fotografiji! Deset minuta, 15 minuta, ali svaki dan.

5. Da ponovim, za druge koji su u sličnim dilemama. Kupovina DSLR sistema od 0 u 2022.g je apsolutno pogrešan put! Možete da mi verujete ili ne, vaše su pare, ali sam 1000% siguran da ćete, ukoliko imate nameru da vam fotografije bude hobi, a to je fenomenalan i prelep hobi za ceo život, to shvatiti pre ili kasnije. Pre = više para u džepu, kasnije = manje para u džepu! Pre = MILC = veće šanse za uspelije fotke, kasnije = e pa ***! :)

Toliko i hvala na pažnji...

možda čovek hoće da pravi kućni studio pa da slika neke žemske a dslr deluje moćnije i potentnije u takvim slučajevima...vi odma skočili na umetnost :)

Niko ovde na forumu ne živi od fotografije.
Ajde! :ROFLMAO:

Da ne nabrajamo sad i gledamo teme u nazad. :)

Ostalo manje-više. Tebi kao nekom "autoritetu" (znaci navoda nisu omalovažavanje već nepoznanica s obzirom da si imao neke svoje izložbe, radio u ... nebitno), sigurno neće niko "uvaliti" nešto što ne valja, plus se razumeš u opremu i možeš na licu mesta da je testiraš. 99% ljudi ne poznaje nijednog čoveka "od integriteta" da bi išli kod njega da kupe aparat i opremu, a ovde na forumu je zabranjeno reklamiranje tako da ne mogu ni da pretpostave o kome je reč (ja makar za ovih 20 godina ne videh da se ikada iko pominjao - ne računam pro forumaše (bivše moderatore) koji se bave fotografijom, videom, ... i prodavali su opermu na oglasima - a i tu je bilo sumnjivih prodaja - ona pocepana torbica, ima je u temi o ispalama ako je još živa).

Mnogi ljudi "od integriteta" će da prodaju manje kvalitetnu robu, izrabljenu, potpunom laiku (naravno u ispravnom stanju, ne dovodim to u pitanje) nego nekome ko ima "poznato" ime u tom vašem "krugu 2". I to je činjenica zbog koje ne treba osuđivati ljude koji se odluče da kupe nešto novo.

Uostalom, svako svoje pare neka troši kako želi. Tema služi da neko pita nešto, ne podrazumeva da to što mu se ovde napiše mora da prihvati, pa čak i da je 100% ispravno što svakako nije jer svako ima neke svoje razloge zbog čega troši svoj novac baš na takav način.

Poslednja izmena:
Ja već jedno bar 7-8 godina nisam ulazio niti na milc vs dslr teme niti na foto teme generalno, slučajno zalutam ovde, kad ono, pa vi još niste završili...

:p :D

I ja smatram da ko kreće od nule, bolje da odmah krene sa milcom. Polovnim.
Ako će nastaviti dublje u foto priču, milc mu ne gine. Ako reši da batali priču, milca će lakše prodati.

Stoji priča da su sada deselerovi srednje klase skoro džaba, kao i optika za njih (doduše, ona osrednja, dobra je i dalje nešto skuplja), ali i tržište polovnih milcova je sada ok. Samo ne treba žuriti, i treba gledati i neke druge oglasnike sem KP.

Ja se ne bih slozio da DSLR je losa prica za pocetnike... zbog jeftinije optike, a sva radost fotografa je u optici, ne u telima. Dakle, foto opema nikad nije bila jeftinija (DSLR) i skuplja (FF MILC), ogromna je razlika u ceni a MILC realno ne donosi mnogo toga (tela su manja ali objektivi isto teski, preciznije fokusira ali baterije se brze prazne, ukratko nema razloga da se DSLR odbaci). Za pocetnike i dalje d90 :)

E drugari, ovo je za mene ipak špansko selo. Ali dvoumim se između Canon 4000d, Canon 250d i (ako je baš lepa razlika u kvalitetu i jednostavnosti Canon m50 mk 2. Treba mi aparat za početnika, da mogu uperiti, škljocnuti i vremenom pokušati manuelno do boljih slika. u GT je trenutno Canon M50 II BK M15-45 IS SEE ~76k, a 4000d 40k, prilično velika razlika u ceni, ali da li vredi?

Procitaj sta je sve napisano u temi. Odgovori su ti manje vise tu. C4000D je teska arheologija, C250D nesto mladji ali to su aparati koji pripadaju sistemu EOS koji umire. Nista bolje nije ni sa C M50mk2 koji je mirorless a ne dslr aparat ali je takodje Canonov sistem koji je de facto napusten.
Davanje toliko para na sve to u 2022 je po meni cisto bacanje para.

Ako možeš protegni se do Sony A6100 + 16-50mm ili ZV-E10 + 16-50mm (ako mora novo to je nekih 95k). Ako nemaš problem sa polovnim A6300 je odličan izbor, a imaš i jeftinije A6000, A5100. To je živ sistem sa puno objektiva što jefitnih što skupih gde možeš da rasteš ako želiš.
Canon M50 ,iako je mirorless, je napušten sistem. Canon je prešao na R modele koji su dosta skuplji.

Hvala vam na savetima, ali nije mi jasno šta znači "napušten sistem"? Mislim koji problemi iz toga mogu nastati? Laik sam, ne pada mi na pamet da menjam objektive (mada video sam da ima adapter za to, pa da podežava i neke druge) ili se bavim "pro" fotografijom. Ovo bi koristio kao zamenu za kameru na telefonu jer je kamerica mala a opet deluje ok za igranje. Nekako mi neverovatno da za 600e čovek ne može kupiti pristojnu zamenu za kameru na telefonu.

Naravno da možeš da kupiš odličan aparat sa objektivima za 600e koji će da pojede sve današnje telefone po pitanju kvaliteta fotografije kao i komfora rada, ono što hoće da ti kažu je da ulažeš u sistem koji je budućnost, odnosno već i sadašnjost, a to je mirrorless. Lično bih uzeo nešto polovno, i telo i objektiv da isprobam kako sve to funkcioniše, kakvi su mi afiniteti i da li mi leži fotografija. Možda bih pre preporučio Canon 7D i 50mm STM za nekih 300e eventualno 18-55 STM za još 50e, pa ako ti se sve dopadne lako ćeš prodati i preći na mirrorless i krenuti u igranku :)
I da, jedan dobronameran savet, tela i objektivi se kupuju polovni, menjaj objektive, vidi šta ti najviše odgovara.

Slažem se, i tela i objektivi polovno, ja sam dosad zamenio sigurno 15 tela, objektiva još više, možda su 3-4 bila nova, ostalo polovno. Ima na oglasima dobre opreme, dosta toga još u garanciji, ima pouzdanih prodavaca i preprodavaca. Ako ti se ne sviđa na oglas, gubitka nema ili je minimalan. A kod novog to ipak nije slučaj.

E drugari, ovo je za mene ipak špansko selo. Ali dvoumim se između Canon 4000d, Canon 250d i (ako je baš lepa razlika u kvalitetu i jednostavnosti Canon m50 mk 2. Treba mi aparat za početnika, da mogu uperiti, škljocnuti i vremenom pokušati manuelno do boljih slika. u GT je trenutno Canon M50 II BK M15-45 IS SEE ~76k, a 4000d 40k, prilično velika razlika u ceni, ali da li vredi?
Beži druže, beži i ne okreći se.
🤣

Firma u kojoj radi moja sestra joj je dala zadatak da nađe opremu za product photography, koju bi firma kupila novu. Do sada je sestra povremeno u tu svrhu od mene uzimala Canon 250D sa 18-55mm i 50mm f/1.8 i neki običan stativ. Nije imala neke posebne zamerke, osim na nedostatak stabilizacije na 50-ici, ali je izgleda svakako više koristila 18-55mm. Video je bitan koliko i fotografija. Zvuk je nebitan. Nije znala odmah da mi kaže za budžet, ali misli da će im sve preko 150k biti previše.

Mene je zamolila da joj dam neke ideje, meni je prvo pao na pamet M50 Mark II, pa sam potom bacio pogled ovde i vidim da je neki konsenzus da nije najbolja odluka uzeti sada nešto od njihovog napuštenog sistema. Nisam baš najbolje upoznat sa ponudom drugih proizvođača. Vidim da se spominje Sony i da su tu aktuelni a6100 i a6400, ali ne znam da li im je dovoljan već i a6100 ili treba ići na a6400 niti znam koje bi objektive u tu svrhu trebalo dokupiti, a da opet nisu preskupi. Vidim da su spomenuti Sigma 30mm f/1.4 i Sony 35mm f/1.8, da li bi oni odgovarali? Kakav je video, kakva je stabilizacija?

Za 150K evrića može dobra oprema da se kupi, batali te 15 godina stare modele i idi odma na Sony Alpha a7 III 🤣

Verujem da je 150.000 rsd bilo u pitanju :D

Curi se bliži rođendan I želeo bih da je iznenadim sa objektivom, jer mi je spominjala da joj fali još jedan "tip". A ja se stvarno ne razumem u ovu priču.

Koristi Canon ds126741 I ima ova dva objektiva iz attachmenta.

Pomoć u vezu toga šta da joj kupim, a da je kompatibilno sa aparatom 😬

Prilozi

• IMG_20230126_112228.jpg
    IMG_20230126_112228.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20230126_112111.jpg
    IMG_20230126_112111.jpg
    139.7 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20230126_112258.jpg
    IMG_20230126_112258.jpg
    105.5 KB · Pregleda: 39
Nazad