Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

↑Upravo.

Covek prica o 20000dinara, a vi o iphonu....

Sent from my Lenovo A7020a48 using Tapatalk

Covek prica da je fotkao mobilnim i da mu je crn pas previse crn. Danas telefon od 150 eur po danu moze da napravi dobru fotku, ako samo pravilno eksponira fotku. Problem nisu pare, vec (ne)znanje (osim ako nije neki bas bas los telefon)...

edit: evo okacio lepo u drugoj temi:
DSC_0244 by Александар Стојановић, on Flickr

Evo sa Z2 ovo sam jedva izvukao a da se pristojno vidi.
Ako je sa sijalicom uspeo da fotka, znaci po danu ne bi trebalo da bude problem sa Z2 samo da pravilno eksponira (i trebao bi biti dosta bolji kvalitet nego u low light kao ovde). Ako vec hoce nesto kvalitetnije ili mozda zeli da se igra sa DOF, e onda vec ima smisla da kupuje neko telo...

Poslednja izmena:
To bi mozda moglo ovako nekako..
fcf89891a7d838d0ecd6a13c9f28e7f0.jpg

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Zameni psa za nekog svetlijeg, najlakse resis problem :d Aj sad realno, nemoj kupovati bilo sta za 20 hiljada dinara, minimum sto bi trebao da kupis jeste Canon 600D sa 18-55 kit objektivom, to ti je ispod 300 evra polovno... Druga stvar, neces samo psa da fotkas pobogu, ako ulazis u svet fotografije baci se malo na citanje i sve nedoumice ces sam resiti.

Koliko sam video na flickru sve fotke koje je okinuo sa Z2 su u ''Superior Auto'' modu koji je verovatno i dalje ''najautomatskiji'' mod koji postoji na nekom telefonu i za koji se zna da je ocajan posebno u indoor/LL uslovima, sto se i vidi iz prilozenog :d

Dakle, ocigledno nije pokusao ni da izvlaci bolje fotke kroz osnovna podesavanja EV, metering, ISO, WB a ovde se stiglo do preporuka za DSLR :) Moze ali uz mnogo vise truda i ucenja.

Inace takodje imam crnog, stealth psa :d i Z2 kamera se dosta muci na ovim zimskim belinama :) Verovatno bi jedino Nexusi/Pixeli sa hdr+ ''izvukli'' primetno bolje fotke.

Kupio bih prvi dslr, prvenstveno bih fotografisao sitne predmete sa neposredne blizine, ako može neki savet mada kapiram da će svaki obavljati taj posao dobro. Najviše sam razmatrao d3300 ali vidim da je star model nekoliko godina i da se pojavio d3400...

Poslednja izmena:
Kupio sam D3300 pre par meseci, i mogu ti reci da sam zadovoljan sa istim, pre toga sam imao milc oly epl6 koji bi tebi za te sitne zavrsavao posao a jeftiniji je 100e, milc je i manji laksi itd. Prednost D3300 je bolje prati objekte, dok oly ima tac sto mi se cini da ces vise koristiti kod macro-a.

Razlika izmedju d3300 i d34000 je ta sto noviji ima ugradjen bluetooth za povezivanje sa telefonom i valjda su uspeli nekako da aparat trosi manje struje, pa ista baterija treba da traje duze 700 snimaka naspram 500.
Ono sto ti je bitno je ako uzimas nov d3300 sa kit objetivom da vidis da dodje sa novijim kit objektivom AF-P 18-55 a ne sa starim AF-S. Razlika je da novi objektiv ima dodatni motor u objektivu, kao kod canon STM, pa brze radi fokus i nema zvuka prilikom fokusiranja kod snimaka.

Jedno pitanje za kolege.Prodao sam Canon 450d i sad gledam da kupim nesto bolje.Fotkam amaterski za svoju dusu i porodicu:)
Imam u ponudi Canon 650d samo telo 10k okidanja za 280e i Canon 600D+18-55IS II sa 5K okidanja za 320e.Ja imam vec objektiv 50 1.8STM i nemam bas neku zelju za 18-55IS
Ovo mi je ujedno i budzet 300e, natego bi se nekako do 320e, planiram kasnije da kupim Canon 10-18 privlaci me slikanje pejzaza, ulicna svakodnevna fotografija.
Najradije bi isao na Canon 60d ali nikako da naidje neki i uklopi se u moj budzet.

Znam bas slaba ponuda 60d, sve sam blize 650d, cekam tad da obavim kupovinu ali reko jos malo da se posavetujem.

Lenovo Moto Z

Ne dobijaš ništa previše bitno. Bolje uloži razliku u neki makro. A 18-55 IS je sasvim dobar objektiv, za kad poželiš da izađeš napolje s aparatom. 50tica je dobra ali jako ograničena.

Siguran sam da cu ici na 650d pa kad se bude moglo neki Canon siroki za ulicu i pejzaze.

Lenovo Moto Z

Momci, pozdrav svima !

Procitao sam sve diskusije u poslednjih par meseci, uporedjivao karakteristike i odlucio se za D5500.
Cena: 570e iz Subotice ili 600e u PCFOTO (pozvacu ipak PCFOTO najpre, mozda pristane da smanji cenu).

Ono sto me zanima jeste ima li smisla uzimati kit sa AF-P 18-55mm VR? Kad se uzme u kitu, ovaj objektiv izadje oko 60e.
Ili pak posebno kupiti neki od ranije pominjanih prime objektiva.

Slikao bih - sve. Ljude, zivotinje, prirodu.
Nemam iskustva sa DSLR, ali imam sa analognom fotografijom i Praktikom LLC.

Ono sto sam jos primetio jeste da za isti iznos para moze da se kupi Nikon boljih karakteristika od Canona (npr D5500 je po svim testovima bolji od EOS 750D, a razlike u ceni skoro da i nema).

D5600 sa ugradjenim AF motorom je oko 100e skuplji od D5500. Da li je ovo vredi te pare ?

Bilo koji savet je dobrodosao.

Pozdrav !

Poslednja izmena:
Meni je davno bila zelja nikon d5100,pa 5200,pa 5300,pa 5500.ok su to aparati.Jedino sto su ograniceni izborom objektiva.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Meni su se recimo uvijek više dopadala Canonova rješenja što se tiče objektiva u tom pristupačnom rangu, posebno ovi noviji STM zoomovi i primeovi, nisam siguran šta Nikon nudi otkad sam prešao na mirrorless.

Momci, pozdrav svima !

Procitao sam sve diskusije u poslednjih par meseci, uporedjivao karakteristike i odlucio se za D5500.
Cena: 570e iz Subotice ili 600e u PCFOTO (pozvacu ipak PCFOTO najpre, mozda pristane da smanji cenu).

Ono sto me zanima jeste ima li smisla uzimati kit sa AF-P 18-55mm VR? Kad se uzme u kitu, ovaj objektiv izadje oko 60e.
Ili pak posebno kupiti neki od ranije pominjanih prime objektiva.

Slikao bih - sve. Ljude, zivotinje, prirodu.
Nemam iskustva sa DSLR, ali imam sa analognom fotografijom i Praktikom LLC.

Ono sto sam jos primetio jeste da za isti iznos para moze da se kupi Nikon boljih karakteristika od Canona (npr D5500 je po svim testovima bolji od EOS 750D, a razlike u ceni skoro da i nema).

D5600 sa ugradjenim AF motorom je oko 100e skuplji od D5500. Da li je ovo vredi te pare ?

Bilo koji savet je dobrodosao.

Pozdrav !

Ako daješ 600e za Nikon uzmi D7100/7200.

Poslednja izmena:
Nema D7200 za 600€, pre će biti D7100 za 500 i koji € preko sa manjim brojem okidanja...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drugari, hvala na odgovorima, ali i dalje mi niko nije odrovorio vredi li uzimati AF-P 18-55mm VR ili taj da batalim i uzmem neki od prime objektiva.

Takodje niko da mi kaze vredi li AF motor u telu aparata dodatnih 100e ?
Koliko vidim svi novi objektivi vec imaju motor...

cena D7200 prevazilazi moj budzet

Drugari, hvala na odgovorima, ali i dalje mi niko nije odrovorio vredi li uzimati AF-P 18-55mm VR ili taj da batalim i uzmem neki od prime objektiva.

AF-P 18-55mm VR je OK kit objektiv. Ja ga imam i zadovoljava sve moje amaterske potrebe. Zavisi šta želiš i kakve fotografije želiš da praviš.

Ako si klasičan amater, ne naginješ ka umetnosti ili nemaš tu "crtu", a pri tom nemaš ni ambiciju da fotografišeš kao naše "pro" kolege (*******i, MM
mada još ne videh njegove slike :p, mislim da sam video na nekoj online galeriji ali nisam siguran da je to njegovo
, S16, ATI, ..., ne mogu sve da nabrajam) - ustajanje u cik zore, smišljanje i kadriranje od po nekoliko sati, HDR, pod/pre exp i višesatna obrada fotografije, ... , onda ti je pomenuti kit objektiv najnovije generacije dovoljan.

Ako imaš dovoljno novca uzmi kit za svakodnevno škljockanja, a nešto bolje kad osmisliš neki ekstra kadar, ..., namesti ti se nešto super dok šetaš gradom, prirodom,... Opet, to nešto drugo zavisi od toga šta želiš da slikaš (bube, kolače, ..., ili pak panoramu, planinske vrhove, ..., razumeš već valjda :))

To podrazumeva i dodatnu opremu, veća torba, stativ, ... ***. koliko para, toliko i muzike.

Poslednja izmena:
Sa prajmom ce ti biti ostrija slika.Ali za pocetak mozes i taj kit...cisto da imas sa cime da foktas...pa onda krenes sa prajmovima.Danas se posluzih s d5300.Jako lep aparat, dosta je lagan.
Ja sam poceo kao i svi, sa 50mm.

I da pohvalim svog kenonceta, preziveo je kondenzaciju, visoku vlaznost i blato(da, zavrsio je u blatu, tacnije zabio se u blato. [emoji1] [emoji1] ).Bez ikakvih problema.[emoji1]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@old_bookmaker
Tek sad videh sta si napisao... Drugar, ti izgleda ne kapiras bas najbolje neke stvari :) Nije to tako kako si naveo, bolje reci izbanalizovao :p i sve sto si naveo nema monogo veze sa opremom.
Sto ti kaze "a nešto bolje kad osmisliš neki ekstra kadar, ..., namesti ti se nešto super dok šetaš gradom, prirodom,..." nece oprema tu fotografiju uciniti boljimo pa da to bude razlog za nesto bolje od opreme, pre svega objektiv... Kadar treba osmisliti, ugao snimanja, komoziciju kadra, ako nista drugo makar to a to nije visecasovni proces :p ali nije ni vidis nesto i samo kliknes, ako ces tako za to vam nije ni potrebna DSLR kamera, malo bolji mobilni sasvim je dovoljan. Sve ostalo sto si pausalno naveo, kao sto je doba dana kada se nesto fotka, vise ekspocija ako je prevelik DR kadra, obrada, sve to moze a i ne mora tako temeljno, sve je to individualno i zavisi od toga sta zelimo da postignemo. Ja tezim tome da sve sto radim bude maksimalno kvalitetno u svakom smislu, i to nije vezano samo za fotografiju, ali to sam ja, tvoj ili njegov pristup mogu da budu drugaciji... Svakako to sto radite treba u osnovi da ima dobru kompoziju kadra, sto bolje svetlo i koliko toliko pristojnu obradu, kada se povede racuna o ta tri elementa od ideje do realizacje moze da protekne i 15min, ali to ne odredjuje oprema, jedino sto konacni rezultat moze vizuelno da izgleda lepse, kompletnije, najvise zavisno od toga koliko se paznje posvetimo tome sto radimo a u manjoj meri i od opreme koju koristimo :)

Poslednja izmena:
@*******i
Nauci me osnovama slikanja, posteno cu platiti za to! :)
Elem, ovog leta Boze zdravlja planiram putovanje na razne fine destinacije, pa se razmisljam o kupovini nekog pristojnog kompatnog fotooparata da se sve to ovekoveci, sa mobilnim nije to to ... cak sam planirao i Mavic-a da pazarim jer je veoma praktican, pa da se usnimi i iz vazduha to bi dalo jos veceg smeka celoj avanturi ... Kako god moram prvo poceti od osnova, sta je dobra kompozicija, kadriranje itd itd... ima li nekog ko bi imao zivaca da me poduci :)

@k1z4
Nema :d a meni pare ne trebaju uz to los sam pedagog :p
Imas knjiga sa tom tematikom, ali najcesce nisu vezane samo za kompoziciju kadra. Marti se bolje razume u literaturu pa moze nesto da ti predlozi. Sustinski za pocetak neko jednostavno i lagano gradivo, kucas "foto kompozicija kadra" tih prviih nekoliko rezultata u pretrazi sasvim su dovoljni za pocetak da razumes sustinu, malo probas prakticno, pa jos malo dok ne budes siguran da si shvatio, nakon toga dopunis znanje edukacijom ali opet uz mnogo prakse i tako u krug, ako imas talenta nista ti nece trebati sem tih pocetnih koraka ;)
Pronadji nesto vezano za boje i neku literaturu koja se bavi za pocetak ambijentalnim svetlom vezano za fotografiju, lakse ces razumeti zasto nesto zelis da korigujes u obradi... Makar samo da naucis i razmes primarne boje, sekundarne boje, tercijarne boje, analogne boje, i za obradu najvaznije odnos komplememntarnih boja, kako ih kombinovati zavisno od toga sta zelis da postignes, kako odredjeni tip svetla utice na boje u prirodi. Kada naucis kroz praksu i edukaciju da razumes svetlo, sve sto je vezano za svetlo i boje, sa jako malo osnovne obrade moze mnogo da se postignes, to postane vise osecaj nego primena prakticnog znanja u radu. Edukacija u vizuelnoj umetnosti samo je putokaz koji treba da te vodi do individulanog cilja, edukacija ti pre svega objasnjava zasto ti je nesto sto vidis interesantno, lepo i inspirativno, pomaze da razumes sebe, zato ne treba preterivati sa edukacijom, a preterivanje je kada edukacijom pretvoris sebe u nesto sto nisi pod ubedjenjem da je nesto sto je negde zapisano sveto pismo i da je samo tako ispravno i dobro, bez obzira sto sustinski ne razumes i ne umes da dozivis to u sta si sebe ubedio ;)

Dok sam ovo pisao Marti me pretece :p

Poslednja izmena:
Hmmmm... kako sad da shvatim ovo prozivanje!? :d

Kao pohvalu, pre svega. :D Cenim tvoje mišljenje i isvrstavam te u grupu eksperata iako još nisam siguran da sam video tvoje radove. Eto, ako to nije pohvala onda ja ne znam šta je. :)

@old_bookmaker
Tek sad videh sta si napisao... Drugar, ti izgleda ne kapiras bas najbolje neke stvari :) Nije to tako kako si naveo, bolje reci izbanalizovao :p i sve sto si naveo nema monogo veze sa opremom.
Sto ti kaze "a nešto bolje kad osmisliš neki ekstra kadar, ..., namesti ti se nešto super dok šetaš gradom, prirodom,..." nece oprema tu fotografiju uciniti boljimo pa da to bude razlog za nesto bolje od opreme, pre svega objektiv... Kadar treba osmisliti, ugao snimanja, komoziciju kadra, ako nista drugo makar to a to nije visecasovni proces :p ali nije ni vidis nesto i samo kliknes, ako ces tako za to vam nije ni potrebna DSLR kamera, malo bolji mobilni sasvim je dovoljan. Sve ostalo sto si pausalno naveo, kao sto je doba dana kada se nesto fotka, vise ekspocija ako je prevelik DR kadra, obrada, sve to moze a i ne mora tako temeljno, sve je to individualno i zavisi od toga sta zelimo da postignemo. Ja tezim tome da sve sto radim bude maksimalno kvalitetno u svakom smislu, i to nije vezano samo za fotografiju, ali to sam ja, tvoj ili njegov pristup mogu da budu drugaciji... Svakako to sto radite treba u osnovi da ima dobru kompoziju kadra, sto bolje svetlo i koliko toliko pristojnu obradu, kada se povede racuna o ta tri elementa od ideje do realizacje moze da protekne i 15min, ali to ne odredjuje oprema, jedino sto konacni rezultat moze vizuelno da izgleda lepse, kompletnije, najvise zavisno od toga koliko se paznje posvetimo tome sto radimo a u manjoj meri i od opreme koju koristimo :)

Pa vidi, banalizovao sam stvari jer generalno i pitanje je blago rečeno banalno.

Drugo, što se tiče opreme, ti ćeš svakako da izvučeš bolju fotografiju za isti kadar, portret, bilo šta, nego ja sa kit objetivom i najjeftinijim telom. Poenta je više nego jasna.

Treće, meni je i ta oprema Nikod D3300 + AF-P 18-55mm VR više nego dovoljna.

Četvrto, nemam taj luksuz zvani slobodno vreme da ustajem u cik zore ili da čekam zalazak sunca da bih napravio savršenu fotografiju. Meni je dovoljno dobra, za moju kolekciju, i ona koju sam napravio u sred belog dana po vremenu kakvo je zatečeno.

O tome sam pričao kada sam nislio da je potrebno nekoliko sati da se oblaci raziđu, ili pak navuku na nebo, i tome sl. Za to je potrebno vreme, planiranje, strpljenje, ... Naveo sam to kao primer vaše posvećenosti ovom hobiju/poslu i da to tako treba da izgleda ako čovek želi odlične rezultate, koji vi uglavnom i dobijate na svojim fotografijama. Opet je to bila pohvala na vaš rad i na vašu posvećenost, koju ja niti imam, niti ću ikada imati, a verovatno ni 90% onih koji koriste ove aparate.

Meni telefon nikada nije mogao da zameni fotoaparat. Zato sam sa "*****a" prešao na ovo i prezadovoljan sam rezultatima, kao i ljudi oko mene (porodica, prijatelji, kolege s posla, ...). Njima to izgleda super, meni je to dovoljno.

Nemam vremena da radim obradu fotografije nekoliko sati, ili nekoliko dana po nekoliko sati. Uđem u LR, odradim osnovno i to je to. Čuvam RAW ako nekada, mada ne znam kada će to biti, poželim dodatno da obradim neku fotografiju.

Poenta moje priče je da se mnogo filozofira oko opreme, pogotovo kada se ista preporučuje početnicima kao meni i meni sličnima.

Evo mislim da je Sale shvatio poentu moje pisanije. :)

Sa prajmom ce ti biti ostrija slika.Ali za pocetak mozes i taj kit...cisto da imas sa cime da foktas...pa onda krenes sa prajmovima.

Poslednja izmena:
^
Pa shvatio sam nego sam morao da dopunim tvoj kometar posto si previse banalizovao nesto sto je najbitnije, a najmanje je vezano za opremu.

Kombinacija za FF po mom misljenju najbolja, a otvor blende zavisi od kesa i potreba, sutiniski sto manji f broj to bolje, za 35 i 85 obavezno ispod f2 :p Na sve ovo jedan makro i ND filteri 3,6,10 kako bi kreativni spektar mogucnosti bi potpun, i naravno stativ :)
16-35
35
85
100-400

Poslednja izmena:
Ali covek je pitao za Nikon d5500 i objektiv....tesko da ima i zeli da da preko 8000e za sve ovo gore nabrojano.:D

Heheh :D Naravno, ovo kosta i vise u najboljim i najskupljim varijantama, samo nije to poenta i nema veze sa tim sta njemu trebe. To je moje misljenje sta je je idealna kombinacija siroke primene za FF sistem :)

Nazad
Vrh Dno