Part One:
Za spomenute dijamantske ploče bi trebalo malo vode jer voda se koristi da smanji temperaturu usled trenja i to joj je funkcija za svaki vid oštrenja
Ne živim sa primerima sa neta
Za početnike u oštrenju je uglavnom najbolje ono što je Mali Perica napisao
Mislim da nije dijamantski kamen dobar za početnike, mada da se ogradim nisam ih nikada koristio,
Posto smatram sebe pragmaticnim i nisam ljubitelj yt/internet copy/paste experata, rekoh da testiramo neke tvrdnje iz ove teme u real life posto sam danas uzeo da naostrim sve nozeve koje koristimo u kuhinji pa da iskoristim priliku za testiranje + objasnim osnove gde ce se zainteresovani totalni pocetnici iznenaditi koliko je lako naostriti noz i mozda krenu u svoje avanture.
Usput cu objasniti najbrze i najprakticnije metode + dodatne koje vecini nece nikada trebati.
Kao sto uvek biva, kada kreces sa necim, cena je uvek problem jer si zelen i neces da ulazes jer ni ne znas da li ce ti se svideti, sto je normalno. Zato sam naveo da je dijamantski double sided kamen mozda najbolji jer je jeftin, cist i lak za rad.
Mnogi na netu dele ostrenje na vise koraka ali ja delim na 3 - grubo, fino i deburr (guglajte sta je burr i zasto ne valja).
Ovo sam uzeo na Amazonu i cena je sada citavih 18e:
Licno sam ga uzeo samo zbog 400 grit strane i zato sto je dijamant (mnogo brze skida materijal od klasicnih), jer stari 400 kamen zahteva odredjene pripreme (detalji kasnije) pa da ubrzam stvari.
200/400 i eventualno 600 grit su najvazniji prvenstveno kao sto vec rekoh radi ustede vremena i rada, jer prvi korak je najzahtevniji od svih po tom pitanju.
Kod prvog testiranja sam koristio samo ovu dijamantsku plocu koristeci obe strane i odradio deburr na istoj. Trebalo mi je 5 minuta da naostrim relativno tup noz (ostrina/tupoca je jako relativna/subjektivna stvar) do mere gde sa lakocom sece deblji papir cistim guranjem noza kroz isti bez cimanja napred-nazad.
Inace i tup noz ili ostrica sa burr moze da sece papir ako se noz pomera napred-nazad ali ga nece seci cistim vertikalnim guranjem kroz papir. Znaci moja metoda (iako papir metoda nije nesto merodavna) je cisto vertikalno guranje noza kroz papir i kada dodjem to te tacke, stajem sa ostrenjem.
A stajem jer znam kakav celik je u kuhinjskim nozevima i limite celika kod ostrenju, detalji kasnije.
Znaci - dijamantska ploca sa 400 i 1000 grit. Da bi ostrio noz, treba da znas materijal. Srecom vecina klasicnih od najjeftinijih do skupljih kuhinjskih su tzv meki nerdjajuci celik nozevi, nemacki medju najpoznatijima. U kuci koristimo Victorinox i Dick nozeve, klasicni nemacki celici.
To znaci da zbog mekoce se lakse tupe (ali i lakse ostre) ali mekoca ih stiti i od chipovanja tj lomljenja ostrice, sto se kod tvrdih japanaca cesto desava. I posto je meksi materijal u pitanju, nema smisla ici sa niskim uglovima ostrice kao kod japanaca te se smatra da je oko 22-25° idealno.
Sta znaci 22° ili bilo koji ugao? - ugao centralne povrsine noza u odnosu na kamen.
Kako da znam ugao? - uz pomoc pomagala tipa fiksni drzaci sa predefinisanim uglovima, vodeni, mehanicki ili digitalni meraci.
Uzeo na Amazonu vodeni merac za citavih 6e koji je magnetni i jednostavan - namestis ugao i "zalepis" na noz:
Prislonis noz na kamen kao da ga ostris i centriras vagu:
Posto je nemoguce ostriti sa ovakvim pomagalom na nozu, prislonis prst druge ruke kojim ces "voditi" noz i stisnes malo jace:
Ostace otisak noza na prstu:
Koji ces oznaciti markerom/hemijskom/ cim vec i uvek ces imati vidljiv ugao na prstu. Ponoviti postupak na svim prstevima koji su vodilje noza:
Namerno sam stavio 20° ugao jer je to ugao kada je prst prislonjen na kamen. posto necemo da gulimo prste po kamenju, blago dizanje prsta iznad kamena je taman tih 2° razlike i tu si negde na idealnom uglu.
Tacnost ugla nije toliko bitna koliko je bitno da si konzistentan sa uglom tj da uvek drzis (donekle) isti ugao.
Prvi korak - presao sam na 400 grita 20x 2 = 20 prelaza po svakoj strani noza i kada sam osetio konstantan burr (
https://support.wickededgeusa.com/portal/en/kb/articles/drawing-a-burr ) po celoj duzini ostrice i onda :
Drugi korak - prebacio sam se na 1000 grit tj okrenuo kamen. Tu sam presao 10x 2 i onda sam odradio :
Treci korak - deburr je jako vazan zavrsni korak, gde se neznim i laganim prelazima uklanja burr sa ostrice. Stropping je najefikasniji metod ali nije neophodan, za kucne potrebe mozete direktno i na kamenu na zavrsnom gritu kao ja sada.
I kao sto rekoh, za 5 minuta je naostren noz koji ce zadovoljiti 99% korisnika i koji ce dugo drzati ostrinu.
Da ne bude tebi 5 minuta jer znas, dao sam sinu koji u zivotu nije noz ostrio da po gore navedenim metodama naostri isti tip noza i trebalo mu je nepunih 10 minuta da naostri noz na zadovoljavajucu ostrinu:
I to je sva filozofija, makar sto se tice klasicnog kuhinjskog levela ostrenja nozeva.
Ako hocete next level, idemo na keramicko kamenje, koje sto je veci grit daje veci ogledalo efekat ostrici i ostrinu.
Ovde sam samo koristio Shapton 2000 grit, cisto da "ispeglam" ostricu i nisam isao dalje ali su rezultati na papiru u osecaju secenja bili osetni:
Ali ostrenje na kamenju koje zahteva vodu nije najcistije:
Srecom lako se pere i kamen i ruke.
Ovo ne postoji kod dijamantskih kada se ostri na suvo, kako su i predvidjeni.
Ali Mali Perica rece da treba vode i na dijamantske, sto je bila savrsena prilika da testiramo. I stavih vodu na dijamant. U prethodnom postu se vidi dijamantska ploca koja je vec bila koriscena i u savrsenom stanju.
Dijamantska ploca posle 15 minuta sa vodom: