Šta je novo?

Kuhinjski nozevi i ostrenje

Pa dobro, kada se generalno prica o japancima, misli se (uglavnom) na klasicne rucno pravljene non stainless nozeve, poznati po ostrini i dugorocnom drzanju iste, kao i po patini (flekama oksidacije) i rdji ako se ne odrzava kako treba.
Slozicemo se da su klasicni japanci posebna prica i rabbit hole :)
Kada bolje razmislim, mozda je za pocetnike najbolja double sided dijamant ploca tipa 400/1200 grit, nisu skupe (makar u eu nisu, npr na amazonu), ne treba im voda niti odrzavanje a naostrice bilo koji celik lako, brzo i vise nego dovoljno za kucne potrebe.

Još malo dezinformacija pošto je tako procenjeno. Koristi se više uglova oštrenja u zavisnosti za šta je predvidjen nož (šta se seče) a noževi u kućnoj upotrebi uglavnom se oštre pod istim uglom pa je za neke češće a za neke redje oštrenje jer se koriste za sečenje svega što padne pod ruku ili na kuhinjsku dasku. Za spomenute dijamantske ploče bi trebalo malo vode jer voda se koristi da smanji temperaturu usled trenja i to joj je funkcija za svaki vid oštrenja.
Što se tiče linka bio mi je zanimljim jer je pisala osoba koja poznaje materijale a i voli da čačka po kuhinji, relativno skoro sam natrčao na taj tekst.
Postoji i tema gde se pita za preporuku za oštrač noževa i objašnjeno za pošetak najjeftiniji kamem i stari nož a ruka se lako "uhvati" (položaj noža za adekvatan ugao).

Sad ozbiljno, da li postoji varijanta noža solidne cene da ne moram da mislim o tome bar 2-3 godine, a posle toga da mogu i da ga bacim i kupom novi?
Keramički nož, baš tako je zamišljen da se koristi.

Za spomenute dijamantske ploče bi trebalo malo vode jer voda se koristi da smanji temperaturu usled trenja i to joj je funkcija za svaki vid oštrenja
Vidis, mozda je u pravu covek za dezinformacije, koje si ocigledno pokupio sa nekog vanjskog izvora a ne iz prve ruke.
Da je iz licnog iskustva, znao bi da bi trebao da trljas noz kao lud o dijamant da bi se ugrejao.
Takodje bi znao da ako ne koristis "pro" dijamantske ploce, koje koriste nerdjajuci celik kao osnovu gde su sinteticki nano dijamanti lepljeni sa epoxy na njih i kostaju pola bubrega, da ce voda sa jeftinijih ploca "baciti" dole dijamante jer ce izazvati rdju koja ce nastati usled koriscenja jeftinijih legura metala u osnovi i "dici" epoxy lepak sa ploce. Evo ti primer sa neta:

1723706078137.jpeg

A šta da radimo mi koji ne želimo da budemo najbolji prijatelji sa oštračima ili jednostavno nemamo vremena da trošimo na razne nebitne stvari? Kad bih sabrao sve što moram da servisiram redovno po kući ceo život bi samo sa majstorima proveo.
Sad ozbiljno, da li postoji varijanta noža solidne cene da ne moram da mislim o tome bar 2-3 godine, a posle toga da mogu i da ga bacim i kupom novi? Živim u BG ali nikad nisam ni video neku oštračku radnju, ne bih ni znao gde da tražim
A sta si radio do sada?
Kupovao par kineskih o straca i shvatio da si se zeznuo.
Sada si na ovoj temi misleci da ces zeznuti sistem i sada ces sa 6500din kupiti jedan kamen i imati do pola naostren noz.
Pa kad zeznes ostrice nozeva onda ces na kraju ipak otici kod ostraca koji cete odrati jer ce provaliti da si se igrao ostraca.
Da moze sa jednim kamenom da se pravilno naostri noz onda ne bi dukelander poslao slike da ima 5 kamenja,
sto bi ih on kupovao kada mozes sa jednim skupljim da resis sve probleme.
Takodje ako ti smeta druzenje sa ostracima i serviserima, a sto se onda druzis sa frizerima na svakih mesec dana,
kad mozes da kupis kineski trimer i da se sam osisac,
Tu ti ne smeta druzenje?
Ili priznajes da treba neka vestina da ne bi isao cosav ili celav na ulici.
Kao sto napisah bolja varijanta je imati par kvalitetnih nozeva i jednom godisnje obilaziti ostraca, to nije tako cesto niti skupo a imacete kvalitetno naostrene nozeve.

Mislim da nije dijamantski kamen dobar za početnike, mada da se ogradim nisam ih nikada koristio, imam jedan iz woby hausa koji sam uzeo da bi sa njime ravnao obično kamenje, i ne bih se usudio da sa njim išta oštrim, a atoma na primer koja valja je poprilično skupa.
Nije dobro jer mnogo brže skidaju materijal sa noža, a to za početnike znači da svaka promena ugla ostavlja veće posledice i greške se teže praštaju.

Što se tiče keramičkih noževa, to zaobići u širokom luku, ni ne razmišljati o tome.

Dobro da je pomenuta rđa u temi, pa da dodamo kao savet za početnike obavezno stainless nož, pa ko zavoli može da pređe i na karbonske.

Bilo je i u lidlu na primer sad skoro tih jeftinih kamenja, ali i to sve nije za preporuku, univerzalno i sigurno rešenje je uvek king combo 1k/6k i po ceni i po kvalitetu tu nema zamerki.
Tako da je jedan kamen sasvim dovoljan, ovaj je doduše combo, mada ako se kupi nov nož, recimo onaj što sam preporučio iz metroa ili dick ili wmf, dovoljan je samo jedan kamen, recimo 500,1000 ili 2000 gradacije i da se samo sa njim održava oštrina, upitno je za kuhinju da li je bolje oštriti na 1k ili 6k strani.

A sta si radio do sada?
Kupovao par kineskih o straca i shvatio da si se zeznuo.
Sada si na ovoj temi misleci da ces zeznuti sistem i sada ces sa 6500din kupiti jedan kamen i imati do pola naostren noz.
Pa kad zeznes ostrice nozeva onda ces na kraju ipak otici kod ostraca koji cete odrati jer ce provaliti da si se igrao ostraca.
Da moze sa jednim kamenom da se pravilno naostri noz onda ne bi dukelander poslao slike da ima 5 kamenja,
sto bi ih on kupovao kada mozes sa jednim skupljim da resis sve probleme.
Takodje ako ti smeta druzenje sa ostracima i serviserima, a sto se onda druzis sa frizerima na svakih mesec dana,
kad mozes da kupis kineski trimer i da se sam osisac,
Tu ti ne smeta druzenje?
Ili priznajes da treba neka vestina da ne bi isao cosav ili celav na ulici.
Kao sto napisah bolja varijanta je imati par kvalitetnih nozeva i jednom godisnje obilaziti ostraca, to nije tako cesto niti skupo a imacete kvalitetno naostrene nozeve.
Opušteno čoveče, nemoj da se uzbuđuješ, ima mnogo važnijih stvari u životu od oštrih noževa.
Nikad u životu nisam oštrio noževe, ni sam niti nosio, niti znam gde bih nosio. Jesam doduše jednom na pijaci video čoveka koji sedi na gajbi i ima onaj točak ispred sebe i oštri, mada ga više nema.
Do sada sam koristio razne noževe, najzadovoljniji bio nekim Zepter koji godinama nije izgubio na oštrini. Jeste plaćen jako puno, ne sećam se.
Ovde sam pitao da li postoji neka varijanta da ne moram da budem rob stvarima, kao što ti reče dosta mi odlazaka kod frizera i svačega, ne trebaju mi još i oštraći noževa, a još manje sam time da se zamajavam.
Veliko hvala @Poolmaker na konkretnom i korisnom savetu. Probaću

Poslednja izmena:
Takodje bi znao da ako ne koristis "pro" dijamantske ploce, koje koriste nerdjajuci celik kao osnovu gde su sinteticki nano dijamanti lepljeni sa epoxy na njih i kostaju pola bubrega, da ce voda sa jeftinijih ploca "baciti" dole dijamante jer ce izazvati rdju koja ce nastati usled koriscenja jeftinijih legura metala u osnovi i "dici" epoxy lepak sa ploce. Evo ti primer sa neta:
Ne živim sa primerima sa neta a dijamantske čestice odredlene granulacije se ne lepe na ploču već se sinterovanjem pravi ploča koja se lepljenjem ili nekim drugim postupkom pričvršćuje na osnovu a to prikazano je oksidacija osnove koja izbija. Postupak izrade kamenja za oštrenje se isto radi sinterovanjem samo što nema lepljenja (radi se iz dva koraka). I dijamantska ploča i kamen se habaju a koliko brzo zavisi od kvalita čestica i pritiska prilikom sinterovanja.

Imam kući 6-7 noževa
Jedan je dobar , ostali su ispod proseka
Već mesec dana planiram da naučim
I ovo
Kontam da mi je dobra ova granulacija za kućnu varijantu
Kada se obučim da počnem polako da kupujem kvalitetnije noževe

Ako su ti tupi nozevi i uzmes samo 1000/3000 grit, ima da nabijes bicepse (ili sta vec) dok ih naostris. Veruj mi, pricam iz iskustva :)
To je klasicna pocetnicka greska, jer to je prvi korak i najtezi je za rad u smislu vremena i energije i najvise se tu gresi u tzv oblikovanju apexa.
Tu se skida najvise materijala sa obe strane ostrice i ako ne odradis pravilno, dzaba ti najbolje kamenje na svetu, neces naostriti noz. Tj hoces, ali ce ti trebati vecnost za samo jedan noz.
Zato postoje 200/400/600 gritovi da bi te spasli takvih muka i gresaka.

Kupiš brusni papir za mokro brušenje (obično je A4 format) ili ti narodski vodenu šmirglu granulacije 240, 600, 1000 i eventualno 2000 za nazovi poliranje i sasvim ti je dovoljno za početak uz jedan krš nož. Isečeš daščicu 100x200mm i brusni papir na širinu 100mm i veće dužine od 200mm (297mm je dužina formata A4 znači ne skraćuješ) da može da se zategne preko daščice, sedneš u dvorište uz vanglu sa vodom, rukom dodaš malo vode na brusni papir i kreneš polako dok se ne promeni zvuk (bude kao da grebe) opet dodaš malo vode i idemo dalje. Sam ćeš uvideti kada trebaš da predješ na veću granulaciju i to je sva nauka, rećiće ti se koja granulacija kamenja ti treba ako sebi kažeš ja ovo mogu da radim i kreneš u kupovinu.

Ja sam zadovoljan kako oštri kopija Horll 2, dovoljno oštro (nije žilet), na jeftinom (mekom) nožu barem mesec dana drži zadovoljavajuću oštrinu. Potroši se vremena kao sa onim oštračima gde se provlači oštrica a rezultati puno bolji. Kamenje je skil a ona skalamerija što je @JoKa okačio je baš kako sam opisao, možda za kuću u stanu mesta tome nema.

Samo je problem što većina Horl 2 kopija uopšte ne rade, ne vrte se, ja sam imao sreće.

Za početnike u oštrenju je uglavnom najbolje ono što je Mali Perica napisao. Naravno, ima tu mnogo varijacija koje kasnije sam otkrivaš i prilagođavaš sebi ali tako se najlakše uči.
Naravno, ne učiti na skupim i kvalitetnim noževima,. Ja sam iz zezanja kupio u Kineskoj radnji "njihov" manji noz za 300-400 din i to odlično može da posluži za učenje. Direktno iz radnje je sekao papir bez ikakvih problema a kada ga stvarno dobro naoštirš bude kao žilet. Ne drži dugo oštrinu što je i razumljivo ali baš zbog toga je odličan za učenje.

Lično sam za varijantu "običnog" mekšeg kuhinjskog noža koji se češće i lakše oštri od nekog kvalitetnog noža koji ne možeš sam da naoštriš i moraš da ga paziš kao oči u glavi. Ćisto iz praktičnih razloga.

Part One:

Za spomenute dijamantske ploče bi trebalo malo vode jer voda se koristi da smanji temperaturu usled trenja i to joj je funkcija za svaki vid oštrenja
Ne živim sa primerima sa neta
Za početnike u oštrenju je uglavnom najbolje ono što je Mali Perica napisao
Mislim da nije dijamantski kamen dobar za početnike, mada da se ogradim nisam ih nikada koristio,

Posto smatram sebe pragmaticnim i nisam ljubitelj yt/internet copy/paste experata, rekoh da testiramo neke tvrdnje iz ove teme u real life posto sam danas uzeo da naostrim sve nozeve koje koristimo u kuhinji pa da iskoristim priliku za testiranje + objasnim osnove gde ce se zainteresovani totalni pocetnici iznenaditi koliko je lako naostriti noz i mozda krenu u svoje avanture.
Usput cu objasniti najbrze i najprakticnije metode + dodatne koje vecini nece nikada trebati.

Kao sto uvek biva, kada kreces sa necim, cena je uvek problem jer si zelen i neces da ulazes jer ni ne znas da li ce ti se svideti, sto je normalno. Zato sam naveo da je dijamantski double sided kamen mozda najbolji jer je jeftin, cist i lak za rad.
Mnogi na netu dele ostrenje na vise koraka ali ja delim na 3 - grubo, fino i deburr (guglajte sta je burr i zasto ne valja).
Ovo sam uzeo na Amazonu i cena je sada citavih 18e:

1724013345812.png

Licno sam ga uzeo samo zbog 400 grit strane i zato sto je dijamant (mnogo brze skida materijal od klasicnih), jer stari 400 kamen zahteva odredjene pripreme (detalji kasnije) pa da ubrzam stvari.
200/400 i eventualno 600 grit su najvazniji prvenstveno kao sto vec rekoh radi ustede vremena i rada, jer prvi korak je najzahtevniji od svih po tom pitanju.
Kod prvog testiranja sam koristio samo ovu dijamantsku plocu koristeci obe strane i odradio deburr na istoj. Trebalo mi je 5 minuta da naostrim relativno tup noz (ostrina/tupoca je jako relativna/subjektivna stvar) do mere gde sa lakocom sece deblji papir cistim guranjem noza kroz isti bez cimanja napred-nazad.
Inace i tup noz ili ostrica sa burr moze da sece papir ako se noz pomera napred-nazad ali ga nece seci cistim vertikalnim guranjem kroz papir. Znaci moja metoda (iako papir metoda nije nesto merodavna) je cisto vertikalno guranje noza kroz papir i kada dodjem to te tacke, stajem sa ostrenjem.
A stajem jer znam kakav celik je u kuhinjskim nozevima i limite celika kod ostrenju, detalji kasnije.

Znaci - dijamantska ploca sa 400 i 1000 grit. Da bi ostrio noz, treba da znas materijal. Srecom vecina klasicnih od najjeftinijih do skupljih kuhinjskih su tzv meki nerdjajuci celik nozevi, nemacki medju najpoznatijima. U kuci koristimo Victorinox i Dick nozeve, klasicni nemacki celici.
To znaci da zbog mekoce se lakse tupe (ali i lakse ostre) ali mekoca ih stiti i od chipovanja tj lomljenja ostrice, sto se kod tvrdih japanaca cesto desava. I posto je meksi materijal u pitanju, nema smisla ici sa niskim uglovima ostrice kao kod japanaca te se smatra da je oko 22-25° idealno.
Sta znaci 22° ili bilo koji ugao? - ugao centralne povrsine noza u odnosu na kamen.
Kako da znam ugao? - uz pomoc pomagala tipa fiksni drzaci sa predefinisanim uglovima, vodeni, mehanicki ili digitalni meraci.

Uzeo na Amazonu vodeni merac za citavih 6e koji je magnetni i jednostavan - namestis ugao i "zalepis" na noz:

1724016582126.jpeg

Prislonis noz na kamen kao da ga ostris i centriras vagu:

1724016622054.jpeg

Posto je nemoguce ostriti sa ovakvim pomagalom na nozu, prislonis prst druge ruke kojim ces "voditi" noz i stisnes malo jace:

1724016904894.jpeg

Ostace otisak noza na prstu:

1724017089967.jpeg

Koji ces oznaciti markerom/hemijskom/ cim vec i uvek ces imati vidljiv ugao na prstu. Ponoviti postupak na svim prstevima koji su vodilje noza:

1724017110451.jpeg

Namerno sam stavio 20° ugao jer je to ugao kada je prst prislonjen na kamen. posto necemo da gulimo prste po kamenju, blago dizanje prsta iznad kamena je taman tih 2° razlike i tu si negde na idealnom uglu.
Tacnost ugla nije toliko bitna koliko je bitno da si konzistentan sa uglom tj da uvek drzis (donekle) isti ugao.

Prvi korak - presao sam na 400 grita 20x 2 = 20 prelaza po svakoj strani noza i kada sam osetio konstantan burr ( https://support.wickededgeusa.com/portal/en/kb/articles/drawing-a-burr ) po celoj duzini ostrice i onda :
Drugi korak - prebacio sam se na 1000 grit tj okrenuo kamen. Tu sam presao 10x 2 i onda sam odradio :
Treci korak - deburr je jako vazan zavrsni korak, gde se neznim i laganim prelazima uklanja burr sa ostrice. Stropping je najefikasniji metod ali nije neophodan, za kucne potrebe mozete direktno i na kamenu na zavrsnom gritu kao ja sada.
I kao sto rekoh, za 5 minuta je naostren noz koji ce zadovoljiti 99% korisnika i koji ce dugo drzati ostrinu.
Da ne bude tebi 5 minuta jer znas, dao sam sinu koji u zivotu nije noz ostrio da po gore navedenim metodama naostri isti tip noza i trebalo mu je nepunih 10 minuta da naostri noz na zadovoljavajucu ostrinu:

1724018588941.jpeg

I to je sva filozofija, makar sto se tice klasicnog kuhinjskog levela ostrenja nozeva.

Ako hocete next level, idemo na keramicko kamenje, koje sto je veci grit daje veci ogledalo efekat ostrici i ostrinu.
Ovde sam samo koristio Shapton 2000 grit, cisto da "ispeglam" ostricu i nisam isao dalje ali su rezultati na papiru u osecaju secenja bili osetni:

1724018961165.jpeg

Ali ostrenje na kamenju koje zahteva vodu nije najcistije:

1724019104690.jpeg

Srecom lako se pere i kamen i ruke.
Ovo ne postoji kod dijamantskih kada se ostri na suvo, kako su i predvidjeni.
Ali Mali Perica rece da treba vode i na dijamantske, sto je bila savrsena prilika da testiramo. I stavih vodu na dijamant. U prethodnom postu se vidi dijamantska ploca koja je vec bila koriscena i u savrsenom stanju.
Dijamantska ploca posle 15 minuta sa vodom:

1724019327386.jpeg

Part Two:

I dijamantska ploca posle cele sesije ostrenja:

1724019520171.jpeg

Nisam slikao ali i na drugoj strani je krenulo isto tj oksidacija izbija svuda.... Toliko o dijamantskim plocama i vodi :)

I onda sledi pitanje: moram li imati kvalitetne nozeve? - Ne, jer cak i najjeftiniji danasnji koje kupis u megamarketima imaju pristojan kvalitet celika.
Ovo je noz iz kompleta gde su 3 noza kostala citavih 2,99 eura u nekoj Akshn radnji i za nijansu je "slabiji" od Victorinox koji su bili 8x skuplji od njega:

1724019846152.jpeg

Sece odlicno i najbitnije - drzi ostrinu.

Jos jedna mana keramickih je sto se trose - i to nepravilno. Nije neophodno ali je pozeljno raditi lapping kamenja.
Evo primer kako se to radi, gde grafitnom markiram kamen pre peglanja:

1724020000188.jpeg

Posle par pelaza pocinje da se vidi razlika:

1724020076892.jpeg

Da bi na kraju, posle jos par prelaza ispalo:

1724020108804.jpeg

i kamen je spreman za sledecu sesiju.

ALI, nije najbitnije samo dobro naostriti noz, bitno je i odrzavati ostrinu jer svaki noz koji se koristi, ma koliko dobar bio - gubi na ostrini.
Za to koristim cim osetim da je noz gubi na ostrini Dick steel rod (ne znam kako se zove srpski), koji je 50+ godina u familiji:

1724020766690.jpeg

Kao i ovaj japanski kamen na slici pored Dick-a od 400/1000, takodje 50+ godina star ali pravilno odrzavan i koriscen.
Njega sam koristio pre dijamantskog za 400 grit, ali ovaj tip kamena zahteva potapanje 30 minuta u vodu pre koriscenja, za razliku od instant dijamanta i od instant "navlazi pre koriscenja" Shapton keramickih.

Ukratko to je to, cisto da se vidi da ostrenje nije neka nauka i da je jednostavno.

Prilozi

• 1724020065908.jpeg
    1724020065908.jpeg
    243.3 KB · Pregleda: 86
I proglasi mene Duke yt/internet copy/paste expertom, baš lepo.
Nije lepo da quote-uješ moju rečenicu, ispod toga napišeš da sam eto copy/paste expert, a onda se nigde u tekstu ne osvrneš na to što sam ja napisao.

Ja i dalje stojim da je dijamantsko kamenje loše za početnike,
jer kao što sam naveo skidaju previše materijala i manje praštaju greške.
Tako da je realno da početnik dođe u situaciju da pošto ne može da drži skroz konstantan ugao da malo povisi ugao i da na dva tri prevlačenja preko kamena zaobli previše ivicu i da ne dobije na kraju željenu oštrinu.
Ovo isto se dešava i na običnom kamenju, ali su manje greške pa se na kraju dobije convex oštrica, slučajno ali dobije se, i rezultat je bolji.
Druga mana dijamantskog kamenja je što je povratni osećaj mnogo lošiji od običnih kamenja, nije dobro za početnike.

Jedini argument protiv moje tvrdnje je koliko vidim da si dao sinu da naoštri i ako može on može svako.
On je pročitao ovaj tekst i naoštrio nož, a ti si stojao sa strane i nisi mu ništa govorio, ni jednu reč?
Ako je tako bilo onda u redu, mada je opet jako mali uzorak da bi tvrdio zbog toga da je neko copy-paste expert.

Još nešto, kod nas amazon ne postoji, tako da nabavka jeftinog kamenja nije opcija, najjeftinije što ja znam je taj što sam napomenuo da imam dijamantski iz woby haus-a, i da ponovim taj kamen ne bih preporučio nikome.

Takođe mala napomena, ovde je bilo reči o kupovini novog noža i oštrenju,
nov nož je oštar, kako tako ali budu oštri, moj savet za početnike je da nikako ne koriste grubo kamenje, naročito ne dijamantsko, jer apex već postoji, dakle samo dooštravate nož, dakle 1k recimo, grubo kamenje samo kada vam komšija da neki krš od noža pa formirate apex ali to dođe kasnije.
Dakle koristite 1k za nove noževe kada učite da oštrite, a grublje kamenje za starije noževe.
Doduše ovo važi ako pratite već postojeći ugao apexa, dakle morate da pratite da li se ugao oštrenja poklapa sa već postojećim uglom, da se prevuče par poteza na kamenu pa pogleda na svetlu gde skida i da se uskladi ugao sa tim.
A ako koristite vođicu za ugao neku, onda sigurno menjate ugao apexa pa onda mora grublje kamenje, ali sad opet komplikujemo stvari.

TLDR: Da ponovim već koji put, za početnike nešto najjeftinije je ( a da je dostupno za laku kupovinu kod nas ) - nož iz metroa, jedan chef jedan petty, kamen king 1k/6k , to je recimo 10.000din, a kao dodatak ima na gore pomenutom linku škola oštrenja, trenutna cena 4.500, ne znam šta obuhvata ali eto može da se proveri, mada sada ima sve youtube-u, a ako ste baš zainteresovani nađete i nekog forumaša koji bi vam pokazao ukratko.
To sve ukupno i nije baš jeftino, ispadnu noževi još i najjeftiniji, ali to vam je ulaganje za jako dug vremenski period, jedino kamen da polomite pa mora novi da se kupi.

Evo ovako na primer
IMG_20240819_090909_1.jpg

To je kažem najjeftinije, bolje je dodati para i uzeti bolji nož, ali ovaj za početak je super a kasnije uzmete bolji a ovaj prosledite nekom drugom.

Eto malo copy paste, toliko od mene u ovoj temi, sretno svima i želim da uživate u ovom hobiju, poz.

Ne znam sto si se osetio prozvanim, na copy/paste sam mislio na uopsteno stanje na netu, tebe sam citirao zbog testa sa sinom, nema potrebe za dramom.
Naravno da sam govorio sinu jer i da hoce, ne moze iz teksta jer ne zna srpski.
Poenta je da je jednostavno kao i da bilo ko da krene prvi put nece uzeti najbolji noz da proba vec nesto sto moze i da unisti, sto bi svako normalan uradio.
Ali najbitnije - nece baciti 100+ evra na set kamenja i skonta da nije za njega, to je srz cele.price. Ako vidi posle par pokusaja da mu ide, lako ce upgrade na bilo sta.
Inace Srbija itekako ima pristup Amazonu, samo se treba malo raspitati.
Skola ostrenja - odes na Reddit - Sharpening i iznenadis se koliko ljudi naucilo da ostri bez ikakvog predznanja i skole. Inace super sub, prijatni ljudi koji uvek pomognu.
Ostalo ne bih komentarisao vec sam objasnio jednom, ko razume, shvatice.

Sa dijamantskim brusnim materijalom je uvek problem, evo već 3 decenije ručno obradjujem neke nemetale sa dijamantskim diskom, i znam kakvi su problemi a da pipnem sa metalom disk (da naoštrim neki šrafcigerčić) mogu da bacim disk, nikakvo ravnanje ne pomaže ili da ostavim pa da se igram jedino sa šrafcigerčićima.
Što se tiče oštrenja noževa spočetka devedesetih sam uzeo nož koji je izlupan čekićem sa talasastim sečivom, nož je korišćen za sve i svašta pa i za sečenje kostiju odakle i tragovi udaranja čekića, i u to vreme štaću prvi kamen na koji sam naišao a da nije za oštrenje kose i sreća imao sam dremela pa sam lagano uz hladjenje dobrano ispravio. Morao je da radi i štap i kanap jer su moji kukali kako nemaju oštar nož a kamen je nepoznatog porekla i granulacije (kasnije kada je počelo da stiže kamenje uporedjivanjem pod prstima je grubo 240 i 600 ili 800) i bude oštrica ravna gledano sa lupom 10x. U svemu mi je pomogao tekst starog oštrača u časopisu Sam svoj majstor da krenem u oštrenje za svoje potrebe a taj nož koji ima 60+ godina je živ i dan danas i u svakodnevnoj upotrebi je a peglam mu jedan stomačić i dalje jer nisam hteo da trošim nož, pohaban je nekih 4-5mm a vreme mu je da se po drugi put menjaju korice.
Poenta cele priče o oštrenju je ono što sam napisao za krš nož, neki nož koji je maltene za bacanje, da li će biti brusni papir ili najjeftiniji kamen i doći do krajnjeg cilja a ne raditi mehanički, rekli su mi da trljam.
Sečivo je uglavnom na 30° (oštreno na 15°) fabrički naoštreno i nezahvalno je pričati o uglovima oštrenja jer postoje razlike u oštrenju u zavisnosti od namene i proizvodjača i nož se oštri na V a ne na izlomljeno V.
Dick steel rod je po naški spominjani masat i on se koristi za privremeno oštrenje dok nož ne ode kod oštrača i to je glavna alatka mesarima koji bar jednom mesečno nose noževe na oštrenje. To je alatka od tvdog metala i jednostavnim trljanjem svlači metal sa noža i pravi oštricu ali se pojavljuje i "igla" ispod oštrice i u preseku gledano dobije se V oštrica sa kružićem na dnu. Kod prijatelja sam video da ih danas rade i nazubljene i izgeda kao pregruba turpija ali šta ću ćutim jer nisam oštrač, to radim za sopstvene potrebe.

SAM

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    245.6 KB · Pregleda: 66
  • 02.jpg
    02.jpg
    335.3 KB · Pregleda: 63
  • 03.jpg
    03.jpg
    249.6 KB · Pregleda: 68
  • 04.jpg
    04.jpg
    211 KB · Pregleda: 118
^ Jos uvek imam, i koristim sve nozeve iz onog kompleta na zadnjoj slici. I, naravno, ostrim ih njihovim, starim, masatom. :)

P.S. Super tekst. Makar sada postoje jeftina tocila kao i kamenje i filcevi za iste, tako da svako bez imalo muke i nauke moze da ostri sve sto treba. Od sekire do makaza i burgija. ;)

Lepo si napisao "da svako bez imalo muke i nauke moze da ostri sve sto treba" ali je pitanje da li će pravilno naoštriti.
Postoje tri grupe brusnog kamenja:
1. grubo, granulacija 80-320
2. srednje, granulacija 400-800
3. fino 1000-3000.
Date su granulacije koje su za kućnu upotrebu i treba imati od svake vrste po jedan kamen a bira se u zavisnosti koliko su pohabani noževi i koliko će se čekati da se nož istupi da bi se naoštrio.
Evo ja uzeh na AE kamen 2000 čisto da vidim kakvo im je kamenje a i nemam tu granulaciju. Za 6-7$ ima da se uzme 3 kom. širine 3cm predvidjeno za ugaoni alat za brušenje, normalna širina dvostranog kamenja je 5cm +/-1cm u zavisnosti od proizvodjača.

Sa dijamantskim brusnim materijalom je uvek problem, evo već 3 decenije ručno obradjujem neke nemetale sa dijamantskim diskom, i znam kakvi su problemi a da pipnem sa metalom disk (da naoštrim neki šrafcigerčić) mogu da bacim disk, nikakvo ravnanje ne pomaže ili da ostavim pa da se igram jedino sa šrafcigerčićima
I mi u firmi imamo dijamantska seciva i brusilice, tu sam ostrio moj D2 noz jer tada nisam jos uzeo dijamantski kamen, a D2 celik moze samo dijamant da naostri, nema sanse sa standarnim kamenjem.
Brusilicama nista ne fali, verovatno jer su predvidjene za obradu ovakvih materijala.

Koliko inače košta oštrenje, da odneseš kod oštrača nekog?

250 do 350 dinara, zavisno od veličine noža

Masat bi trebalo da samo ispravlja ivicu. Odrzava ostrinu, ne ostri dodatno.
Cak i moj buljavi wusthof bude lepo ostar maltene godinu dana, ako predjem preko masata 4-5 puta svaku stranicu pred seckanje taj dan.

Ne da bi trebalo, nego je tako: masat samo ispravlja ivicu (da nož ne izgleda kao testera). Izuzetak su keramički masati koji baš blago i skidaju burr. Ko ima običan masat, pa pređe na keramički (uzeo sam u Ikei), primeti razliku.

Ovaj noz, los kvalitet.

Prilozi

• IMG_20241215_150616.jpg
    IMG_20241215_150616.jpg
    154.1 KB · Pregleda: 81
Ovaj noz, los kvalitet.
Zavisi kakav je celik ali meni takav noz deluje pretezak. Ja sam tip koji voli veliku ostru nozekanju i uglavnom se jednog noza hvatam.
Prezadovoljan sam nozevima sa Alija, imam 2 Sunoku 7", identicna. Ok su kvaliteta, dugo drze ostricu kada se naostre.
Ne mogu da prezalim Xinzuo 5", koji je zeni upao u kantu i bacila ga je. Damask, ludacki ostar noz koji 3 godine nije bio naostren. Jedini noz kojeg sam se plasio a moja zena ga volela jer je mali, izgleda bezazleno. Taj noz je kao hirurski skalpel bio, ako pipnes ostricu prstom zaustavices se tek na kosci, neces ni osetiti. Ono nisam nikada doziveo do tada. Kupio sam ga na nekoj akciji za neke smesne pare, tipa 10$ i od tada zelim ceo set. Sada je takav oko 40$. Ni to nije previse obzirom kakav je kvalitet, kod nas se kupi solidan noz za te pare.
Eto, ko hoce bas kvalitetne nozeve ima najtopliju preporuku za Xinzuo.

Ceka i kuhinja renoviranje a posle toga jednostavno moram uzeti.

Nazad
Vrh Dno