Pozdrav i tebi.
U pravo vreme ulaziš u priču, čestitam. Pošto ne znaš ništa na tu temu, za tebe je najbolja najjednostavnija opcija. To bi bila neka od jačih centralizovanih menjačnica, moja preporuka je Binance.
Treba ti devizni račun u nekoj banci (Komercijalna banka je npr za izbegavanje) i Visa kartica. Ako to već imaš, osnovna registracija na Binance se odradi za par minuta i limit za kupovinu je u vrednosti 300 dolara (drugi nivo registracije traje par nedelja, tu ti treba sken lične karte, facial recognition... kad to završiš, tu su veliki limiti za kupovinu i povlačenje na mesečnom nivou) , obavezno plaćaš evrima jer je to najpovoljnije za nas. Ako se ko registrovao u skorije vreme, nek me demantuje ako je bilo kakvih promena u međuvremenu.
Za evre kupiš BUSD, odabereš opciju Buy crypto pa klikneš na Credit/debit card i dalje pratiš uputstva. To ti odmah leže na Wallet/Fiat and Spot. Ako ti Spot trade deluje komplikovano, na Binance imaš i opciju Convert, prostije od toga nema.
Da zamislimo da te zanima BTC, danas konvertuješ npr 20% u BTC po ceni od 22000 (neka bude da je toliko, mrzi me da proveravam) i pratiš situaciju. Iduće nedelje skoči na 26k, konvertuješ nazad u BUSD. Padne ispod 20k, dokupljuješ za još 20% itd. Za početak ti je to dovoljno. Šta god da kupiš možeš da prebaciš u neki svoj hot/cold wallet. Ima novčića koji su prilično povoljni za prebaciti, a ima i ETH.
Verovatno još jednostavnije da kupiš preko svog novčanika, ali je to dosta skuplje.
Znaš li koji novčić kupuješ i zašto baš taj? To ti je jednako bitno kao i kako da kupiš.