Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Kako u Srbiji nabaviti one hardverske wallete (Trezor itd)? S obzirom da svaki kosta preko 50e, da li je neko narucivao online, i kako je prosao sa carinom?

Drugo, sta predlazete od hot walleta za BTC? Takodje me zanima koji wallet predlazete za XRP?

Mislim da postoji tema o hardverskim walletima.

jos kazem kolegi advokatu, spremi se na trolovanje i ****** epskih razmera, medjutim nisam ni bio blizu, sve moj do mojega, "real life" iskustva 1% , "virtual life" 99% , al je vama lepo i super ste ususkani, najveci filozofi i kurajberi , najveci strucnjaci, spoj svetskih umova seoskih razmera...sto veca prica manje para u novcaniku, realno ste smesni. Covek sa specijalizacijom u medjunarodnom pravu, sa debelim iskustvom u pravosudju kod nas, sticajem okolnosti prati ovu pricu preko mene od pocetka skoro , od 2012, pa ima i dodira u prvom licu sa svim segmentima i problemima i prakticno mu ne moras nista objasnjavati oko kriptoa, i vi to odbacujete. Naravno ovo je forum, kome on treba. Barem jednom mesecno se pokajem sto sam ikad ista postovao kome ovde.

ma ja sam za da dodje i reko h bas lepo da je neko otvorio temu, e sad moze da ne kaci licne podatke jer su to shvatili kao reklamu, kome treba javice se na pm

Pozvan je nekoliko puta na normalnu diskusiju ali se odma istripovao kao uvredjena mlada...svaki post posle prvog je bio u fazonu to, to i to ali ne treba nista brisi temu...

Sent from my Z5

Kolege koje pišu da ne postoji zakon o oporezivanju kripta i da kad se usvoji taj zakon onda treba plaćati (ako nisam pogrešno razumeo pisanije) moram razočarati jer je trenutno na snazi porez na prihod...ukratko.....jeste kopali - jeste, jeste prodali-jeste, jel' to prihod - jeste....izvol'te platiti jer u protivnom kršite zakon koji je na snazi....dodatno oporezivanje je na godišnjem nivou ako predjete 2.2miliona dinara (za 2017).....ako prihoduješ (ne bitno od čega ako NIJE ZAKONOM ZABRANJENO) i 100 dinara moraš prijavit i platiti porez....možete se "grbaviti" koliko hoćete ali tako trenutno stoje stvari...

Razočarali ste čoveka, zato neće više ništa da piše.

A realno ako je od 2012 na forumu trebalo bi da skapira da nema objave nikakvih ličnih podataka a posebno ne stilu kao reklama.

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

@karanovic:

I jel svako ko je i 100e povuko prijavio to kao prichod?
I komentara gore samo ovi koji tu vecu lovu obrcu.

Poslednja izmena:
Razočarali ste čoveka, zato neće više ništa da piše.

A realno ako je od 2012 na forumu trebalo bi da skapira da nema objave nikakvih ličnih podataka a posebno ne stilu kao reklama.

@karanovic:

I jel svako ko je i 100e povuko prijavio to kao prichod?
I komentara gore samo ovi koji tu vecu lovu obrcu.

Ja sam preneo slovo važećeg zakona (kojeg se možeš pridržavati kao pijan plota ili eskivirati tj. kršiti) jer mnogi pišu da kripto nije regulisam pa samim tim i porez...otkud ja znam ko je, koliko i da li je (ili nije) prijavio svoje prihode? :zgran:

Poslednja izmena:
To ako ti sam zamisliš da prihod od rudarenja spada u ostale prihode, bez ikakvog tumačenja države. Možda država misli da je kapitalna dobit, možda da treba PDV... Porez se plaća na osnovu rešenja, garantujem ti da će te u Poreskoj bledo pogledati kad prijavis takav prihod. Jednostavno, NIJE regulisano samo tržište kriptovaluta.
Prodaš nešto nelegalno, plate ti u btc, ti ih prodaš i kažeš državi evo mi prihod od kopanja, daj da platim 20% i imaš čistu lovu.
Sve države tvrde da nije regulisano a u Srbiji prijavis prihod i miran si, jel?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zanimljivo da mnogi iz postova izvlače ili zanemaruju šta i kako hoće...da podsetim da "pranje para" NE spada u "nije zakonom zabranjeno"...keš koji ti leže na račun dobijaš od pravnog lica...a ima i drugih stvari..... "poslala mi tetka" kod običnih ljudi ne prolazi....nego, ima ovde dosta stručnjaka...oni će objasniti neupućenima šta i kako...izvin'te na smetnji....

Najlakse je obratiti se nekom knjigovodji. Banke i poreske bas i ne moraju znati od cega prihodujete [emoji16]
Lepo u prvu knjigovodstvenu agenciju, izvadi se koji dinar za finansijski savet i pitati lepo. Knjigovodje takodje prate privredni savetnik-sluzbeni glasnik i veoma su dobro upuceni u to gde se sta moze knjiziti, kako se koji priliv moze tumaciti i knjiziti i sta vam je pametnije raditi ako imate vece prilive od rudarenja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Oko cega se ovde vodi polemika majko mila....nije ni cudo sto su iskusniji clanovi odavno odustali od foruma.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ovo što @master.yoda piše meni izgleda najpametnije.
Ostalo je čisto polemisanje....

Kako samo da razvrstas sta je prihod u kripto svetu? Recimo udjes sa 100e, izgubis 50e, povuces 50e, sve to kroz jedno 10 transakcija izmedju fiata, btc i altova. Jel treba da platis porez na tih 50e koje si povukao iako si u minusu 50e?

Probajte i sa njima, ja probao prvo kod njih, poznatija agencija za vodjenje knjiga i obracun poreza iz NS. Kada je zena cula da sam fizicko a ne pravno lice i sta zelim od njene agencije odmah je preporucila da odem direktno u poresku upravu jer oni "znaju ipak bolje od nas to"....mozda ubodete kod nekog ko zna svoj posao. :D

Probajte i sa njima, ja probao prvo kod njih, poznatija agencija za vodjenje knjiga i obracun poreza iz NS. Kada je zena cula da sam fizicko a ne pravno lice i sta zelim od njene agencije odmah je preporucila da odem direktno u poresku upravu jer oni "znaju ipak bolje od nas to"....mozda ubodete kod nekog ko zna svoj posao. :D
Ima jedan knjigovođa u BG-u, znaju ga kolege paušalci i dropšiperi - ako se iko razume i zna da nađe kvaku u zakonu - on je.

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Sad nesto citam te propise, kaze da se ne placa porez na igre na srecu (dobitak ostvaren u kazinima i na aparatima). I kripto je igra na srecu, tako da moze da podpadne u ovu kategoriju.

Proveri to opet, mislim da su se porezi na to baš plaćali. Osim ako onaj ko organizuje lutriju nije u obavezi da ti od dobitka odbije odmah i plati porez.

Porez na dohodak dobijen u igrama na sreću se plaća 20%.
Godišnji porez na dohodak građana se plaća 10% na iznose između 3 i 6 prosečnih godišnjih zarada, a preko 6 se plaća 15%. Ovo drugo vam je bolja opcija

Kao sto znamo, kriptovalute nisu igra na srecu, a ono sto ne znamo ali mozemo zdravorazumski pretpostaviti je da drzava nece tretirati iste kao igre na srecu.
Ako bi ih kojim slucajem (ne znam kojim cudom) tako tretirala, ovo gore pada u vodu jer je ucestvovanje u igrama na srecu koje se odrzavaju u inostranstvu, a za koje se ulog uplacuje u Srbiji zabranjene zakonom. Zabranjeno je sakupljanje novca za takve igre na srecu, a zabranjeno je i uplacivanje kreditnim karticama.
***, o cemu mi pricamo... :smash:

Član 10
Zabranjeno je priređivanje igara na sreću suprotno odredbama ovog zakona, kao i:
1) učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu, za koje se ulozi plaćaju na teritoriji Republike Srbije;
2) omogućavanje uplate uloga u Republici Srbiji za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu putem platnih kartica, a od strane izdavaoca platnih kartica sa sedištem na teritoriji Republike Srbije;
3) omogućavanje uplate uloga u Republici Srbiji za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu na drugi način;
4) ...
5) ...

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_igrama_na_srecu.html

Dakle, ako kriptovalute nekim cudom jesu igra na srecu, onda je direktno krsenje zakona to sto uopste neko ucestvuje u tome, tako da ni ne dolazimo do stavke poreza, jer se ne moze oporezovati delovanje koje je kaznjivo zakonom.

Poslednja izmena:
Dejan.
Ako je to sa vesti iz posta iznad tvog...zar to nije do sada menjano 100x najmanje obzirom da je text iz 2011 godine?
Ako je zaista samo 15%..pa ne znam sto bi se iko bunio ako predje taj odredjeni limit,pogotovo ako se radi o iznosima od nekoliko stotina hiljada...da ne kazem cega :-D
A za igre na srecu,naravno da se uzima,zar DLS ne odbija prlikom isplate dobitnika svojih 20%?

Poslednja izmena:
Ako taj knjigovodja nece da da informaciju-dace neki drugi. Ako nece ni drugi, dace neki advokat koji radi privredno pravo. Ljudi, pa nemoguce da taj deo zakona ne moze saznati fizicko lice osim ako neko bude procesuiran. Ima toliko mogucnosti da se sazna kad nekog to interesuje... samo se treba malo mrdnuti iz fotelje

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
Reagovanja: MPM
Dejan.
Ako je to sa vesti iz posta iznad tvog...zar to nije do sada menjano 100x najmanje obzirom da je text iz 2011 godine?
Ako je zaista samo 15%..pa ne znam sto bi se iko bunio ako predje taj odredjeni limit,pogotovo ako se radi o iznosima od nekoliko stotina hiljada...da ne kazem cega :-D
A za igre na srecu,naravno da se uzima,zar DLS ne odbija prlikom isplate dobitnika svojih 20%?
Nije sa vesti, koliko sam upoznat ništa se tu nije menjalo.
DLS tih 20% naplaćuju u ime države, slična je stvar i sa ostalim porezima i doprinosima. Sve to firme naplate pa kasnije proslede državi.

I od kladionica drzava naplati nekako, pa koliko god da dobijas ne placas porez

Sent from my Z5

Vrh Dno