Moze da se proveri i na bankomatu i slanjem SMS poruke (https://www.nlbkb.rs/stanovnistvo/digitalni-servisi/sms-servisi)Problem je sto nemas uvid u stanje kartice bez e-bankinga (a e-banking nemas bez racuna). Stanje jedino vidis kada nesto platis karticom, pa dobijes SMS gde vidis i preostali iznos.
Ja sam pre par godina tako čekao i kad sam otišao ispostavilo se da su izgubili zahtev za izdavanje kartice.Predao zahtev za izdavanje Visa Prepaid, rečeno da stiže za dve nedelje. Nakon 3 i po nedelje nikakva informacija od strane banke. Nisam klijent banke, prvi put sam imao iskustvo sa NLB Komercijalnom i stičem utisak da su dosta neozbiljni
Kakva je naknada tj provizija za placanje u inostranstvu Visa PayWave karticom, sa deviznog racuna u nlb komerc, mislim fizicki u inostranstvu ( ne online placanje netflix i sl) ?
3. Naknada za placanje roba i usluga u inostranstvu*** Bez naknade
***Prilikom knjiženja primenjuje se prodajni kurs Komercijalne banke ad Beograd za devize koji važi na dan knjiženja
Zaboravili da napomenu za visu
Ukoliko se originalna valuta transakcije izvršene Visa karticom u inostranstvu razlikuje od referentne valute (EUR)
konverzija u valutu EUR se vrši prema kursu koji primenjuje kompanija Visa. Nakon izvršene konverzije,
konvertovani iznos transakcije će biti uvećan za 2% i tako dobijen ukupan iznos će se naplatiti Korisniku.
taj pdf nisam procitao uvek citam tarifnike ;-)) dobro si napisao .,mada su trebali staviti i tu stavku u tarifniku ...slicno kao provera stanja na bankomatima se naplacuje sa visom 15 din sa MC ne .Prodajni kurs NLBKB se primenjuje samo kod konverzije referentne valute (EUR) u RSD. A to se dešava samo ako nemaš sredstva na deviznom računu u EUR. Ako imaš sredstva na deviznom računu u EUR, nema te konverzije nego samo konverzije iz valute plaćanja u referentnu valutu (EUR), po kartičarskom kursu.
Što se Vise tiče:
https://www.nlbkb.rs/content/dam/nlb/nlbkb-rs-serbia/documents/opsti-uslovi-poslovanja/opsti-uslovi-poslovanja-beograd-od-01-05-2024/Pravila izdavanja i koriscenja debitne kartice od 01.05.2024.pdf
Strana 5:
Tako je. Ponasao sam se kao da sam kod kuce, izdata kartica uz tekuci racun. Ne znam da li bi bilo isto da sam obavljao kupovinu na drugom kontinentu.Najverovatnije MIB ima vezanu karticu samo za dinarski račun pa se u tom slučaju primenjuje prodajni kurs.
Ako bi tražio da ti vežu karticu na devizni i direktno trošiš EUR, onda ne bi bilo konverzije. Međutim, za Visa kartice banka vrši konverziju u druge ino valute i dodaje još 2%. Na Masteru toga nema. U slučaju da me pitaš da li postoji neka banka koja uz potrošnju sa tekućeg ne računa bankarski kurs, za sada samo AIK kod dinarskih kartica ne radi konverziju, već MasterCard i u Poštanskoj štedionici za Račun plus bivše mts banke je korektna autokonverzija, ali pošto i oni rade integraciju iduće nedelje, ispratićemo da li se kasnije po tom pitanju nešto menja.Tako je. Ponasao sam se kao da sam kod kuce, izdata kartica uz tekuci racun. Ne znam da li bi bilo isto da sam obavljao kupovinu na drugom kontinentu.
Izgleda da će ta reaktivacija morati da se radi nakon nekog vremena. Meni je prošle nedelje odbijena kartica na POS terminalu za NFC ali kada sam je ubacio i uneo PIN onda je prošlo. Nakon toga radi normalno. Prethodna reaktivacija je bila negde krajem prošle godine. Ne znam da li bi je odbili da je bilo online plaćanje ali ako bi onda im je novi stistem baš bezveze.Da li vam radi plaćanje online? Odbijena MC danas na Ananasu, regularno uključen online kanal, plaćano tom karticom i ranije. Posle uvođenja Gpay, još pre Nove godine sam je “reaktivirao” PIN-om na bankomatu da može i pay pass i online i radilo regularno do sada..
Izgleda da će ta reaktivacija morati da se radi nakon nekog vremena. Meni je prošle nedelje odbijena kartica na POS terminalu za NFC ali kada sam je ubacio i uneo PIN onda je prošlo. Nakon toga radi normalno. Prethodna reaktivacija je bila negde krajem prošle godine. Ne znam da li bi je odbili da je bilo online plaćanje ali ako bi onda im je novi stistem baš bezveze.
Tu karticu si ranije trebao da dodas na Ananas i da se ne zezas.
Vaucer mogu da ti odblokiraju.
I do Ananasa je, a ne banke.
Imao sam takav problem sa barem 3 banke i razlicite kartice...
Setih se da je ovo neko pomenuo, pa sam hteo da isprobam ovaj (maltene arhaicni) sistem - i nema nacina da proveris stanje na prepaid kartici, samo na kreditnim karticama, tekucem racunu i stednji.Moze da se proveri i na bankomatu i slanjem SMS poruke (https://www.nlbkb.rs/stanovnistvo/digitalni-servisi/sms-servisi)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari