Šta je novo?

Koliko puta vas je udarila struja?

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ne mislim na neke nenormalne napone i amperaže, mislim na ovu "domaću", "narodnu" struju... :d
Ne vezano za kompjutere mada je mene baš tako zveknula 2x, oba puta kada sam čačkao (oko / u) napajanje (govorimo o 220V) i još 2x ovako, u "normalnom" životu...
Zadnji put sam se uhvatio za hladnjak fetova u PSU-u, pokušavajući da ucentriram LED (koji sam sam ugradio :d) gde da baca svetlo... Sreća pa sam se odmah "otkačio"! Nekako sam uvek podsvesno oprezan ali to nije dovoljno.
Posle toga nisam znao šta ću sa sobom 2h, sav sam se bio uzvrteo, nisam imao mira, srce mi je ubrzano radilo, došlo mi da izađem da trčim... Valjda sam se uplašio? :D
Dakle ne dirajte hladnjake u napajanju dok je pod naponom!!!

ја сам једном (не питајте зашто) лизнуо адаптер који је укључен у струју (онај метални део на крају). струја има тако неки... киселкаст укус.

Meni je najupecatljiviji trenutak bio kada sam jeo pomorandzu za kompom i valjda mi disk pao pored stola, ja se segnem da ga dohvatim i onako mokre prste gurnem u produzni kabl. :d
Opicila me je stuja samo tako, cvokotao sam jedno 10ak minuta ali sam kao sto vidite i dalje ziv. :D
Desilo mi se posle toga, da me jos par puta "zvekne" ali nista strasno(valjda sam se navikao). :d

ја сам једном (не питајте зашто) лизнуо адаптер који је укључен у струју (онај метални део на крају). струја има тако неки... киселкаст укус.

A nije to ništa, ti si "osetio" neku slabu struju reda 12-9V.
Tako sam ja zezao ljude po kraju, terao sam ih da liznu krajeve na 9V (ona ružna kockasta) bateriji... To je to tako da znam o čemu pičaš! :d

Kada sam imao nekih 7 godina, posto u utikacima za stuju u hodniku je bilo u svakom mala lampa (znate ona mala lampa sa pijace sto svetli nesto bezveze koja sluzi bash zbog dece, da ne bi bacali prste gde ne treba), meni nije bilo jasno zasto trositi toliko struje da bi ona tako slabo svetlela (posto sam kontao da sve sto se ubacuje tamo isto trosi, jer je sve 220 volti :D), i ja sam je izvadio, pokusao da je otvorim (kao i sve ostale moje igracke) ali bezuspesno, igrao sam se sa njom i koliko sam mogao da vidim, ucinilo mi se da ima lampicu iste velicine kao one iz igracaka na baterije od 1.5V (a sve sto sam imao od igracaka sam rasklapao i imao jednu kesu punu elektromotorcica, lampica, zica... itd...). I ja ono, bez da pitam roditelje, dok su oni bili u sobi, uzeo tu malu lampicu iz te kesice (koja je imala dve bele zice duzine nekih 5cm-a) i pravac u utikac, da vidim koliko jako svetli, posto sam iz prethodnog iskustva znao da kada stavim slabiju bateriju slablje svetli, a jacu jace, a takodje sam znao da baterije imaju 1.5V, a "utikaci" 220V, pa me bash interesovalo koliko ce jako da svetli :D. Inace te podakte o voltima sam znao posto mi je voltmetar bio dostupan u tim godinama, pa sam na sve zivo stavio te krajeve da vidim sta ko i koliko cega ima :D).

Sta mislite, sta je bilo? :D
Pa BOOOOOOOM :D, ta lampica je bila pretvorena u prah bukvalno :D a ja sam se tako usraoooo, ijaoooo. Od tada, nikada vishe nisam nista ceprkao oko utikaca za struju :)
Inace nije nista bilo, nije me "dotakla" struja, ali mozda bash zbog toga ja danas ne mogu da dam jedan primer za ovu temu :D. Opametio sam se na vreme :)

Poslednja izmena:
nije bas "domaca" struja, ali je o5 nezaboravno iskustvo. u 7. razredu osnovne (cini mi se '98) bio sam sa skolom na ekskurziji na palickom jezeru. i naravno tu je standardan obilazak zoo vrta. stojimo drugar i ja i gledamo majmune koji su u nekoj uvalini u zemlji ogradjenoj kamenom ogradom. na ogradi sipke spojene (na prvi pogled) nekim kanapom/zardjalom zicom. dolazi lik iz odeljenja i lozi ortaka i mene ko sme da uhvati za "ono" :eyebrows: pokazujuci na kanap/zicu. i naravno ja da vidim u cemu je intriga :trust: i pljas sa obe ruke - zdrmala me je struja nisam skapirao sta mi se dogodilo dok nisam pustio (bogme dobrih 3-4 sekunde) pita ortak sta je, kazem mu da je el. ograda. mislio je da ga lozim dok i on nije uhvatio. festa! :beat:

Poslednja izmena:
u 7. razredu osnovne (cini mi se '98) bio sam sa skolom na ekskurziji na palickom jezeru. i naravno tu je standardan obilazak zoo vrta. stojimo drugar i ja i gledamo majmune koji su u nekoj uvalini u zemlji ogradjenoj kamenom ogradom. na ogradi sipke spojene (na prvi pogled) nekim kanapom/zardjalom zicom. dolazi lik odeljenja i lozi ortaka i mene ko sme da uhvati za "ono" pokazujuci na kanap/zicu. i naravno ja da vidim u cemu je intriga :trust: i pljas sa obe ruke - zdrmala me je struja nisam skapirao sta mi se dogodilo dok nisam pustio (bogme dobrih 3-4 sekunde) pita ortak sta je, kazem mu da je el. ograda. mislio je da ga lozim dok i on nije uhvatio. festa! :beat:

Takodje,samo sto nas par niko nije terao,sami smo to uradili :D ,ma bila je ludnica,morali smo jos par puta da probamo,inace kad sam bio klinac,jedno 4-5 godina sam imao,vadio sam iz kasetofona gajtan i pipao taj kraj dok je bio ukljucen u struju,znaci to sam radio kad god sam slusao muziku i uvek sam se plasio ali to mi je izgleda u krvi,jer me je struja uvek zanimala ali to zanimanje se zavrsilo zajedno sa srednjom elektrotehnickom.

Imam jedno iskustvo koje je izgledalo prilično dobro.. :D

Sa 12 godina bio sam u IS Petnica na nekom seminaru i na ulazu u Petničku pećinu,na obali potoka,nalazila se neka zarđala bandera iz koje je virila žica pri samom dnu.
Stavio sam nogu na nju,ni sam ne znam zašto i istog trena me je protresla struja i bacila u vodu. Osećaj struje je bio kao da mi je nešto ukočilo i steglo celo telo.

Malo sam ogulio lakat,a svi prisutni su se pocepali od smeha.. :mad:

super su dogadjaji ... ja sam dobio jednom do lakta, kad sam u skoli gurao mokar sundjer u obijenu uticnicu (kad ga je vadio iz nje malo kasnije, dobio je i profesor), i telefonska, valjda 24V, preko prstiju, i onaj telefon u vojsci kad se stave prsti tamo gde ne treba, i okrece cegrtaljka, ne secam se koliko tu bude V

sto se tice 220 i slicnih, nisam imao prilike

два пута пре 10-15 година сам летео више од 3м од "народне" струје.
једном покушавајући да поправим сијалично грло (доњи контакт се спустио па није дохватао сијалицу), након експлозије био сам потпуно црн, у лежећем положају 3-4м од лампе са друге стране трпезаријског стола, други пут склопка која укључује трфазне утикаче је страшно зујала па реко да је поправим :d :wall: , станем на столицу да је дохватим на разводној кутији кад, паф одлетех са столице, а да ни сада незнам шта сам додирнуо. Тако да око више струје не чачкам.
ове ситне ударе не бројим, од свећице на мотору је супер лупа ли лупа (оно као чистиш свећицу као клинац, па да видиш да ли баца варницу, закурблаш па директ по рукама).
осећај се може описати као утрнутост дела тела који је непосредно био у контакту, а читаво тело, наравно бриди од адреналина, не поновило се.

Poslednja izmena:
U vojsci kad smo kuvali kapetanu kafu u nekom starom kuvalu koje je gubilo kontakt gurali smo prste u vodu da proverimo da li radi :p
(kids don't try this at home):d

Sa nekih 7-8 godina sam se popeo na termoakumulacionu pec da bih dohvatio termostat,
i ukljucio "vruc vetar" :d . Kad sam dodirnuo termostat shvatio sam da letenje nije za ljude .
Leteo sam 3 metra kroz vazduh i imao tvrdo prizemljenje . Tako me je fino tresnulo, da sam
u trenutku shvatio izraz "lud ko struja" .

Poslednja izmena:
Ne mislim na neke nenormalne napone i amperaže, mislim na ovu "domaću", "narodnu" struju...

Ta "domaca", "narodna" struja me je drmala nebrojeno puta. Iskustvo nije prijatno, al dobro, desava se, posebno kada negde zurim ili hocu nesto nabrzaka da uradim.

Interesantnije je iskustvo bilo sa 15kV i nekoliko kV, ne znam tacno koliko (znao sam tada), ali ce autoelektricari mozda znati. Prvi slucaj mi se desio na placu. Tamo imamo jedan staaari televizor, Ei Nisov (dok se fabrika jos zvala Nikola Tesla) radjen po licenci Philipsa, iz 60. i neke. Imao je samo jedan program, jer tada mi nismo ni imali vise programa. Zbog toga je imao tjuner sa samo jednim programskim mestom na VHF podrucju, jer je TVB imao samo prvi program. E sad, kasnije se pojavio TVB 2, na UHF kanalima, koji onda nismo mogli ni pod razno da gledamo (mislim, moji nisu mogli da gledaju, posto ja jos nisam ni bio u planu da se rodim :D). Cale je nabavio jedan UHF tjuner, povezao ga preko preklopnika (TV je imao cetiri preklopnika na prednjoj "masci") da se kombinacijom istih, preklopi sa prvog na drugi tjuner. I podesavanje tog UHF tjunera je bilo otpozadi (podesim jednom TVB 2 i nema vise sta da menjam). Tokom godina, televizor se kvario, cale ga popravljao, tako da je vecim delom bio otvoren otpozadi i tako je radio. Jednom, devedesetih, ja bio bos, pridjem TV-u i sad, da se ne bih zavlacio pozadi da nadjem potenciometar za "tuning", uzmem da to uradim naslepo, na dodir :d I cackam ja tamo, trazim, pipkam... kad u momentu pipnem elektrode katodne cevke! WAUUU!!! Kakav grc, kakav trzaj... WAUUU neponovljivo! :banana: Naravno, ruka sama, refleksno odskoci. Posle sam od caleta saznao da tu ima 15kV, naravno, ne i mnogo struje (jer evo, sada sedim i kucam ovo :type:) tek toliko da dobro drmne.

Drugi slucaj mi se desio kad sam pravio tiristorsko paljenje za Keca. Oni koji su se time bavili, znaju da tzv. elektronsko paljenje (koje moze da bude tranzistorsko ili tiristorsko - bolje, ali i komplikovanije) moze da se ugradi i na stare benzince sa platinama. Nista se ne menja na klasicnom razvodniku i bobini, samo se otkaci kondenzator vezan na platine (jer vise nije potreban) i zica koja vodi od razvodnika (sa platina) prema bobini i izmedju umetne ova "nova elektronika". Platine, koje i dalje daju impulse za bobinu i koji su bili oko 12V bi pokretale elektroniku iz tiristorskog paljenja i preko specijalno namotanog transformatora, podizale taj napon na nekoliko kV, koji bi zatim tiristor u ritmu platina pustao dalje u bobinu, bobina to jos dodatno povecavala i vracala u razvodnik (preko onog sredisnjeg kabla), gde bi se to dalje razvodilo na svecice. Mnogo jaca varnica - auto bolje ide :cigar: LM, sve sam to malo objasnio (i udavio) kako radi. U sobi sam uradio simulaciju svega toga, da bih proverio radi li to uopste. I kako ja da znam da li na izlazu ima napona, nego da pipnem :d Povezem masu i plus paljenja na ispravljac od 12V, spojim sa masom "prekidaca", a drugi kontakt (koji bih stavio na platine) drzim u vazduhu. Drugom rukom uhvatim kabl koji ide na bobinu i onda... na kratko pipnem onaj kontakt koji sam drzao u vazduhu sa masom. UH!!! Takav mi je filing prosao kroz ruku koja je drzala kabl za bobinu :banana: Extra! I fantastican i zastrasujuc u isto vreme :D Hteo sam ponovo, ali ono zastrasujuce me je odbijalo.

I eto, to su bili moji bliski kontakti sa strujom. Jednom recju, extra :eyebrows:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

1.Bio sam mali, heh, i mislio sam da su baterije zaista skupe, pa sam vokmen povezao na 220 v, i :exploder: ali preziveo sam...rekao sam da sam zapalio petardu, sasvim slucajno u kucji:S:

2:Jednom sam iz ciste radoznalosti spicio prst u polupan stekeru u ucionici, da me ubijete ako znam zasto sam to uradio:S:

3.U skorije vreme sam par puta zaboravio da iskopcam kabal iz modema:hair: to je tako neprijatan osecaj, kao prokleti induktorski telefon M63, ko je bio vezista u vojsci zna kako izgleda kad nekoga na spavanju protrese ta divna sprava:-devil-:

I jos par manjih incidenata:wall:

SuperStarr i ja sam se hvatao za hladnjake od DEBELIH u PSU :D
To je ujedno i jedini moji kontakt sa 220V, rukovali smo se i seo sam odmah. :) :d

Jednom, 220V - kad sam stavljao fanless napajanje sa heatpipe-ovima u kućište. Da napajanje nije skroz ispravno saznao sam tek kad sam dotakao heatpipe-ove (pokušavajući da vidim koliko se greju u radu). Osetio sam u momentu udar od prepona do vrata. Sreća te se nisam oslanjao na radijator koji je bio na 2cm od mene.

220V je bilo sigurno.

Napajanje sam par puta posle toga otvarao i neke delove bolje izolovao. Iako izolovano, unimer je sada pokazivao 53.5V (umesto 220V). U početku je glimerica svetlela prilikom prislanjanja na zadnji heatpipe, ali je posle par dana to sve prestalo (!?) Da kucnem u drvo, sad sve radi bez ikakvih problema. Heatpipe-ove ne pipam više prstima, iako glimerica ne pokazuje da ima napona na njima. Na koju foru nema više napona - nemam pojma! Ala ga opravih, svaka mi čast. :D

Poslednja izmena:
hehehe dobar thread ajd da kazem moje dozivljaje :), vozio ja kao klinac Tomos Automatic i ko pomenu ono sa svecicama onda zna kako lepo to zna drma, ajd to nije strasno na to smo se zezali svi kao deca iz mog kraja, tripovali jedne druge ko sme da pipne, elem dalje, ko spomenu Palicki zoovrt, majkum mu zica je crvena koliko se meni cini ali deluje da je plasticna kao oni kanapi za prostiranje vesa sto ima po pijacama ali ne drma tu jaka struja ali je cool *******cija, idemo dalje...
Ja mali, nekih 12 godina, resio da skinem uticnicu iz zida i da stavim onu sa dva utikaca, i sad umesto da ugasim sklopku rekoh neka ja cu to na zivo, skinem ja staru uticnicu sve lagano, btw sve radim glinericom, i povezem ja zice na novu i krenem da je srafim u zid i drzim kaziprst ispruzen po duzini glinerice i tako srafim (ne znam sta mi je to tako trebalo) i gle cuda sklizne glinerica i upadne pravo u rupu gde je zica i medi takodje poleti prst na onaj deo glinerice koji nije oblozen plastikom i samo sam cuo booooommm, glinerica izletela a ja se budim posle 7-8 minuta na drugi kraj sobe, znaci pao sam u nesvest koliko me je tresnulo. Ima jos,
ne znam sta se desilo sa mojom starom satelitskom antenom (mislim na konvertor samo) i na analogni risiver, i sad cackam ja nesto menjam kablove i jbm li ga sta sam prespojio ali kad god se pipne tanjir od antene siba struja samo tako ali samo tako ispeckao sam se nekoliko puta ali nista jako da drma, i ja to ostavio tako jel radi antena super i dodje mi drug i nesto slucajno izasli da vidimo na terasu i on se osloni na antenu rukama, *** znaci tad sam prvi put u zivotu video kako se nekome dize kosa na glavi bukvalno, njega je spicilo zesce morao sam da ga lupim da se odlepi od antene, posle toga lnb i risiver odose u kantu jel su prestali da rade.
Sta se jos zbilo meni, namestam uticnice u nekom lokalu koji sam trebao da izdam i sad pomazem majstoru elektricaru da zavrsimo to sto pre, inace znamo se drugari smo, i on krenuo da gasi osigurace ali ***** nije ugasio struju skroz nego kao samo za taj deo lokala gde smo namestali uticnice i pitam ga ja jedno 2-3 puta jel si ugasio struju? jesam jesam, nista krenem ja da proverim da li je ugasio i srafcigerom oblozenim gumom pipnem zicu, srafciger mi je izleteo iz ruke kao da je ispaljen iz topa i pravo u zid s***** boju a taman lokal sredjen. Drmnula me struja vise puta oko cackanja raznoraznih aparata, feeling jeste zastrasujuc ali i extra u istom trenutku e da i najjace je sto imam "kvazi" upaljac koji u stvari kad se stisne dugme drma struja ali samo ono do lakta ne vise od toga ali protrese ruku lepo, kako sam przio narod u gradu tim upaljacem hehehheeh, ajd ako me drmne struja u skorije vreme saznacete....

zaboravih da dodam jos jedno iskustvo, zove me majka da pogledam da li neki ispravljac radi posto joj kao nesto ne radi neki uredjaj u kuhinji i ja gledam trange frange al nemam na sta da ga probam a uticnica ona standardna za 12V ispravljac i donesem ja diskmen i povezem ga na ispravljac i tako me slatko u tom trenutku tresnuo diskmen po nosu a ja stao i zbunjen ne znam sta se zbiva, iskljucim ispravljac i otvorim ga i imam sta i da vidim, uopste i nije ispravljac tj nema trafo unutra koji prevodi 220V na 12V nego idu direktno 220V zice a ispravljac ima tezinu kao da ima trafo unutra, cudio sam se za to i dan danas a od diskmena ostao samo garez hehehehe

Poslednja izmena:
Nije me nikada udarila struja jer sam kao mali pored oca naucio kako da je se cuvam i kako da manipulisam sa njom. Navescu primer kada je bilo gusto u srednjoj skoli, poneo sam glinericu i onesposobio prekidace za svetlo (izvukavsi zice), a onda sam na srafove dodao malo super lepka, tako da sam otezao popravku. Sve sam ovo uradio za vreme zime i dok smo bili druga smena. Trebalo im je vise od 7 dana da otkriju gde je kvar i jedva su ga sredili, a mi smo lepo imali po 2-3 casa dnevno ha ha ha. Struja je cudooo

vrh fora za skolu i prekidace :Klanjanje

Poslednja izmena:
Jednom na shasiji od TV. Uhvatim da se bash za prekidach i veselo je bilo. Osetio sam do ramena.

Jednom popravljao fotoaparat. Neki stari. Naravno radi na baterije i pitate se otkud cam mogao da osetim. E vidite za blic mu je bilo potrebno oko ~350V na koliko je bio jedan kondezator. Znachi okinesh sliku i onda se chuje zzzzzzzzzzzzzz i polako nestane a onda mozesh ponovo da okinesh. Napuni se. preko nekog osilatora i nekog trafojchica na 350V. E ja se malo uhvatio za krajeve kondisha i on se ispaznio na mene a ne na onu lampicu. Osetio sam do lakta i nashu u chudu. Stresla me a uredjaj radi na 2 AA baterije.

P.S. Nije fora da se lize baterija uopshte. Fuj.

E dugachije udara jednosmera od naizmenichne a i drugachije visoki napon i razlichite frekvencije. Postoji tzv. skin efekat. Grubo recheno gustina struje na povrshini je razlichita sa razlichitom frekvencijom. http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect

Mene je udarala par puta...

Jednom dok sam nesto prckao oko molexa u kucistu, naravno pri ukljucenom kompu. Sta se tacno desilo, ni dan danas ne znam ali znam da sam se probudio par minuta kasnije u udaljenijem kraju sobe.

Drugi put, pak, me je zveknula struja pravo u glavu :D
Namestao sam neki brand krsh drugu i, posto je kuciste bilo polozeno, ja sam se nadvio nad njim kako bih video sta unutra sve ima. E sad, na zidu je stajala metalna polica koju sam ja dodorivao glavom dok sam radio. U principu nisam obracao paznju. Medjutim, jednom sam se bas jako naslonio na nju... i samo pao :D Kasnije se ispostavilo da je neki genije usrafio policu pravo u instalaciju...

Treci put, kada sam sprecio da me zvekne struja :D Ustekao sam punjac od Powerbooka u steker posto je baterija bila pri kraju. I sad, posto je Powerbook sav od aluminijuma napravljen, odjednom mi se ucinilo da je povrsina tastera tastature pa i sama shasija... nekako hrapava, kao da izmedju nje i mojih prstiju postoji neki nevidljiv sloj. I kada sam pipnuo glinericom...sve je bilo jasno :) struja je probijala...

I, cetvrti put... onaj ko je upisao ETF pre 4 godine, mozda je ovo i cuo ako je bio na OET-u 1. Elem, u srednjoj skoli na praksi iz .... necega, iz dosade smo nasli neki stari kondezator. Pretpostavljam da je bio iz ves masine jer mu je kapacitet bio solidan, par mikrofarada. Ortak ga je gurnuo u steker i napunio a ja sam se nasao pametan da liznem... paaaaa.... odleteo sam bar 2-3 metra od stola i udario ledjima o vrata. Pravi sok za organizam i 10 minuta smeha za 500 studenata i profesora Djordjevica :D

Poslednja izmena:
Posle kise je bas pravo vreme da se skupljaju gliste za ribe (ko peca i ima dvoriste zna sta pricam :d ).
Elem, uhvati mene tatko da mu 'svetlim' dok trazi gliste. Tako lepo ja za njim sa produznim na ramotavanje od 40m i metalnom sobnom lampom u drugoj ruci, na nogama gumene papuce (jako pomaze u mokroj travi od 30tak cm :p ).
Zadjemo lepo u dvoriste, upalim ja lampu i pocnem da repujem kao pravi crnac (nemam ih u familiji), sreca je tatko ukapirao sta je pa je iscupao utikac lampe inace bi ostao kao prepeceni crnac u dvoristu :D :D

Par meseci kasnije lepimo mi tapete (opet sa tatkom, cudo kako su roditelji stetni :p ), i naravno kao i u svakoj sobi tu je par stekera i prekidaca za svetlo, pa i oni dodju na red kad tad.
Tatko ode i iskljuci osigurace, naravno pogresne :wall: , skinem ja steker, leva ruka na crnu zicu, desna na plavu.... tri sata kasnije.... "Dobar dan, a ko ste vi gospodine ?" :d :d :d

Naravno posle toga me vise nikada nije udarila struja, naucio sam da nista i nikada ne radim sa "starijom i mudrijom" rodbinom :D

Ne vezano za kompjutere mada je mene baš tako zveknula 2x, oba puta kada sam čačkao (oko / u) napajanje (govorimo o 220V) i još 2x ovako, u "normalnom" životu...
Malo, brate, malo.... Mene ako za 15 godina nije zveknula 500 puta nije ni jednom. od 42 pa do 6kV. Siroki spektar napona i frekvencije...

E vidite za blic mu je bilo potrebno oko ~350V na koliko je bio jedan kondezator. Znachi okinesh sliku i onda se chuje zzzzzzzzzzzzzz i polako nestane a onda mozesh ponovo da okinesh. Napuni se. preko nekog osilatora i nekog trafojchica na 350V.
Nije tacno. Puni se kond uz pomoc dve diode i dva konda, na foru udvostrucivaca. A napon potreban za okidanje ksenonke se dobija preko impulsa sa VN trafoa koji si spomenuo i on za manje snage iznosi 4kV.

Mene svaki dan drma struja (tj. staticki elektricitet) kad izadjem iz auta i dodirnem vrata :)

Mene je par puta udarala struja iz mreže, npr. najgenijalnije mi je bilo kad sam menjao grejač na bojleru, sve povezao da vidim da li radi, a onda probao da vidim da li curi voda i, tako.

Ali ono što je meni ostalo u sećanju je kad prođe udar, posle par sekundi tako ti bre lepo i opušteno sve. :D

Zviznula me 2 puta, onako posteno.... Srecom nisu mi se spalile obrve i opale trepavice, kao mom komsiji.
Kada je rec o statickom, majko moja mila, kako izvadi kuciste iz kutije, skonem najlon, ete ga tuf!!!! ubija brate, poceo sam da se cimam zbog toga, postacu novi Spidermanov neprijatelj!!!

Mene je jednom cale "priljucio" na onaj stari telefon sa kalemom. Rece "drzi ovde" i poce da okrece. Bilo to pre 20-ak godina ali se secam da nije bas bilo jako prijatno.

Nazad
Vrh Dno