Hi hi hi! Sada pročitah ovu zanimljivu temu.
Mene je struja drmala X puta i to raznolika. Inače radim na 110, 220 i 400 kV trafostanicama. Naravno, nikada me nije drmnulo ništa tako veliko jer su snage spojeva toliko velike da nesrećnike koji su to doživeli obično nije jako identifikovati. Ali je zato zanimljivo da je u 400kV postrojenju indukcija toliko velika da, ako ste u šorcu i nekoj izolovanoj obući, lepo osetite peckanje iz trave koja vam dodiruje noge (vi ste izolovani na vašoj obući i u vama se indukuje neki napon koji se onda prazni preko uzemljene travke). Ali to samo golica, nije strašno.
Gadan je jednosmerni napon kojeg na ovakvim objektima ima do 220V i to su izvori veoma velikih snaga. Posebno je opasan jer DC napon može poremetiti neke elektrolite u organizmu što dovodi pojam nemam do čega ali se leži u bolnici danima. Mene je polovina tog napona (110V) drmnulo više puta, srećom na kratko, i za razliku od AC ne dovodi do grčenja ali se lepo oseti da trne sve od vrha prstiju na ruci do kolena (koje je bilo na masi). I sve se to desilo jer neki glupi komercijalista kupuje neizolovane šrafcigere. Takođe, kratki spojevi na DC naponu se veoma teško prekidaju. A gori kao "prava struja".
Kod kuće, paaa... ...imao sam i ja iskustva sa bojlerima i punjačima akumulatora. Punjač za accu sam kao mali koristio za električni vozić. E sada, pošto sam voleo i autiće da vozim preko pruge (napravio sam i pružni prelaz), često sam pravio kratak spoj što je dovodilo do pregorevanja osigurača u ispravljaču. Postala mi je rutina da menjam licne u njemu. Sem što ga jednom nisam isključio iz struje. Sećam se da je ćale utrčao u sobu i pitao: "Šta se dereš?".
Ajde da se imalo pravim pametan. Nije napon taj koji ubija nego struja. (Baš bistro

). Podaci kažu da su najopasnije AC struje od 20 do 70 mA koje idu direktno kroz levu ruku u telo. Pri takvim uslovima, srce pokušava da kuca sa 50Hz i to dovodi do gotovo trenutne smrti. Struje manje od te samo tresu, veće dovode do potpunog zgrčavanja tela (uključujući i srce) i mogu se podneti neko vreme, još veće (ne znam veličine) mogu dovesti do kidanja mišića a one baš velike dovode do opekotina. Postoji i opasnost od spomenutog poremećaja elektrolita ali nije izražen kod AC. Ako proveravate da li negde ima struje, sumnjiv provodnik dodirujete recimo spoljim delom kažiprsta desne ruke. Ako će da vas pecne, prst se grči i odvaja od provodnika. A ako vas ne pecka, i dalje ne zanači da nema struje. Ako ste izolovani od mase, slobodno možete biti povezani sa fazom, nećet ništa osetiti.
Ne verujte puno osiguračima. Oni ne spašavaju vas već kablove. Fidovka je majka za spas od struje u kućnim uslovima.
A neverovatno mi ja da 60% populacije Srbije i dalje misli da ako nekog lupi struja treba da ga zakopaju u zemlju. Nedavno sam imao raspravu sa više ljudi, čak i mlađih, o toj gluposti i nisam ih baš ubedio.
Možda je neko i čuo priču da je čovek, radeći na mešalici za beton, hteo da istrese kamenčić iz cipele. Scena, čovek se drži za električnu mešalicu i trese nogom. Njegov kolega misli, trese ga struja i lupi ga drškom od lopate po ruci da ga odvoji od mešalice. I polomi mu ruku.

:d
I da, Biba struja je prevarant.
edit: Dobro, ne prevarant, već "mađioničar".