Šta je novo?

Koliko puta vas je udarila struja?

cale me je podsetio na dogadjaj kad sam bio klinac. cackao sam neki stari telefon koji prethodno nisam iscupao iz zida. naravno mislio sam da je mehanizam za zvono slican onom na budilniku :). naravno, neko je pozvao i na prvi/kratki ring opicila me je struja. bilo je wtf. i onda duzi ring i moja momentalna dreka.
btw, nije bas "narodna" struja, ali je extra fora ono cudo za mrsavljenje/oblikovanje misica "abtronic" ili "abgymnic" sto se reklamiralo pre brdo vremena. stavis na najace i one elektrode za pojedine grupe misica stavis nekom na vrat ili celo - kao oni fazoni gestapo mucenja ili jos bolje jackass :D

Mene je jednom cale "priljucio" na onaj stari telefon sa kalemom. Rece "drzi ovde" i poce da okrece. Bilo to pre 20-ak godina ali se secam da nije bas bilo jako prijatno.

U vojsci, "VES" - Veza telefonac u Sarajevu temo neke 1991, imali smo zanimljiv način dobrodošlice za "guštere" tj nove vojnike.

Poljski telefon M63 (onaj sa ručicom za generisanje struje) smo priključivali na metalne krevete u spavaonici i čekali da "gušter" u snu rukom dodirne ram kreveta, a ona JAKO okretali ručicu - i time budili jadnike sa nekih 110V - nimalo prijatno iskustvo. A znam da je VRLO VRLO neprijatno, jer sam i ja po prirodi stvari bio gušter, i na svojoj koži naučio ovu lepu dobrodošlicu od svojih desetara.

Ali ono što je meni ostalo u sećanju je kad prođe udar, posle par sekundi tako ti bre lepo i opušteno sve. :D

Ziva istina. :)
Mene je nekoliko puta drmala niska struja, ali jednom sam se posteno opekao i to samo zato sto sam bio lenj. Nakon neke ko zna kakve zurke pre par godina dosao sam kuci, pustio stub i zakuntao - budi me neka grozna muzika u gluvo doba noci i pozelim da ugasim stub. Ali ne lezi vraze, nisam imao daljinac, stub na drugom kraju sobe, ali "srecom" steker je bio blizu. Onako bunovan i znojav, zatvorenih ociju krenem da napipavam steker... i napipao sam ga :hair: Secam se da mi je cela ruka na nekoliko sekundi utrnula i da mi se nakon toga vise nimalo nije spavalo. :d Stavise, dobro je iskustvo i bas dodje lepo i opusteno posle toga ;)

O kakvom to lepom osećaju posle udara struje vi pričate? Meni ni malo nije bilo prijatno posle toga. Nemojte da me terate opet da čačkam po napajanju. :D

dr.Tiristor je napisao(la):
Nije tacno. Puni se kond uz pomoc dve diode i dva konda, na foru udvostrucivaca. A napon potreban za okidanje ksenonke se dobija preko impulsa sa VN trafoa koji si spomenuo i on za manje snage iznosi 4kV.

Ochesh da kazesh da je mene opichilo ~ 4kV. Moguce.
Iskreno moguce je da sam lupio za mehanizam. Bilo je to odavno. Neshto je bilo.
A bilo je tu i dioda i kojechega.

Znachi 350V pa josh VN trafo okine to na 4kV ako sam skapirao prichu.

Dobro je da ne zivite na selu.
Tamo posle strujnog udara zakopavaju u zemlju ili stajsko dubre. :p

E ljudi jel ziv josh uvek onaj Biba struja shto je prichao da bi seo kod Amera na el. stolicu ali mu oni ne daju? :D

Za one neupucene. Biba struja je lik koji izdrzava 220v pa i mnogo vishe kao da to nije nishta.
Sprema se za 100kV

Naravno chovek drzi Guinness-ove rekorde.

Ochesh da kazesh da je mene opichilo ~ 4kV. Moguce.
Iskreno moguce je da sam lupio za mehanizam. Bilo je to odavno. Neshto je bilo.
A bilo je tu i dioda i kojechega.

Znachi 350V pa josh VN trafo okine to na 4kV ako sam skapirao prichu.

Dobro je da ne zivite na selu.
Tamo posle strujnog udara zakopavaju u zemlju ili stajsko dubre. :p

E ljudi jel ziv josh uvek onaj Biba struja shto je prichao da bi seo kod Amera na el. stolicu ali mu oni ne daju? :D

Za one neupucene. Biba struja je lik koji izdrzava 220v pa i mnogo vishe kao da to nije nishta.
Sprema se za 100kV

Naravno chovek drzi Guinness-ove rekorde.
i przi virsle na dve viljuske u rukama :D :D :d

osim standardnog statičkog elektriciteta (dodir kola ili nekog drugog metala, pa čak i druge osobe, pogotovu nakon nošenja jedne jakne), nisam imao nikada "čast" direktnog kontakta sa strujom...

Ahaha, ne znas sta si propustio :d.
Koliko se ja secam, jednom iz grla za sijalicu, ali to je bilo toliko kratko, a i moja ruka je jedva dodirivala povrsinu, i to spoljnim delom, tako da sam momentalno sklonio ruku. Jedva da sam osetio kratkotrajan bol i peckanje.

Kazu da me je udarila jednom kada sam bio bas mali, tako da se toga ne secam. Igralo se dete :D .

Jednom je malo falilo da dobijem batine zbog struje. Naime popravljao cale neki stari telefon, fiksni, i bio je na drugom kraju stana. Rekao mi je da pozovem kada mi on vikne, ali sam ga lose razumeo pa sam pozvao tog trenutka, a on je spajao zice. Samo sam video unimer, koji je lezao na njegovom stomaku, a on na podu, kako leti metar, dva u vazduh :D. Posle toga...eh...

Poslednja izmena:
Hm, ja sam dok sam bio klinac liznuo bateriju koja je gabaritima identicna onoj od 9V ali sa razlikom da je ova imala 49V. Baterija iz nekog ISKRA vojnog uredjaja. Kad mi to jezik nije iscupalo nece nista. Najgore sto baterija nije imala neku oznaku voltaze, bila je skroz zelena. Naravno, kasnije sam saznao i voltazu!
poz.

Mene je bas dosta puta udarala struja, ali dva udara nikada necu zaboraviti!
Elem pripremali smo jednu kucu za krecenje, moj zadatak je bio da perem zidove sa onim parocistacem, sve u vodi i uredjaj probije bilo je veselo, spasila me "fidova sklopka" tada sam imao 15 godina. Drugi put sam se uhvatio za napojni vod rasvete u ulici, kako bolje da ne znate :zgran: proslo je isuvise dobro, samo malo krvi ispod noktiju, oprzeni prsti i dva dana pregleda na institutu u Sr. Kamenici, ali eto me ziv sam :) imao sam 19 godina taj put. Od onda kada je osetim cupam ruke ko "Bruce Lee" i dreknem :smoke: zasto nemam pojma :D a najvise puta me je udarila iz trakastih grejaca koji se koriste za grejanje cevovoda. Pravo da kazem uzasan je osecaj, deo koji udari nema sanse da pokrenete u momentu udara, jedino telom ako uspete da se cupate, i to nije "voljna", vec cisto refleksna radnja :trust:
Ali najjaca fora je kada neznalici date kapu od svecice, svecicu izvadite iz motora, pomocniku date da turi prst u kapu da bi drzao kompresiju a potom svom tezinom i snagom po kurbli :-devil-: Izum mog ludog komsije :S: lik ga smarao za voznju motociklom, ovaj odlepio i epilog znate :eyebrows:

Poslednja izmena:
Evo i moje neko iskustvo sa doticnim.Prvo kad me je udarila(a ne secam se) imao sam 4 godine.Trpao sam prste gde ne treba.Tad je i cala malo zveknula.Drugi put kad sam popravljao neki monitor.Skinem oklop monitora i i ukljucim ga u struju i saznam odakle dolazi zujanje, reko ma sad cu da ga opravim.Naravno iskljucim ga iz struje i podignem onako bez oklopa,pravo da vam kazem ne znam ni zasta sam uhvatio, ali me je opasno streslo.Tad sam ga i razbio!!! Sedeo sam posle toga 2 sata i imao neki cudan osecaj.a da na vrhovima leve ruke su mi se prsti smezurali(zasto opet ne znam). Takodje me je par puta zveknula od sam popravljao krs pokvarenih napajanja. 2 ili 3x!

Naravno, kasnije sam saznao i voltazu!

Znaci tako se odredjuje snaga baterije :) , liznes procenis i zapises :D

Ja sam prosle godine imao zamalo iskustva sa ovom nasom domacom strujom.
Elem resio ja da antenu od wirelessa stavim na neku drugu sipku na krovu, jer je do tada virela kroz prozor :D . Inace se bojim visine ali za bolji net valja rizikovati :d. Skinu ja antenu i vucem sve kablove, predjem na drugu stranu krova (gde je bila ta sipka) i poceo da montiram. Primetio ja i pre toga da su neki kablovi povezani na nju ali sam bio ubedjen da je to od telefona. Posto se montiranje oteglilo, na ulici su vec pocela da se pale ulicna svetla i kako sam namestao tu antenu ispod tih kablova hteo sam da je stavim sto vise i gurao ja tu antenu ka tim zicama kad krajem oka primetim da se svetlo na banderi pali/gasi. Tad skontam da to nisu kablovi od telefona nego struje :hair: :hair:
Nastade panika i reko sebi za**bi i ostavio je tamo na toj sipki jer je bila zasrafljena i nije mi padalo na pamet da je skidam.

Naravno 3 dana posle, kad je nastala frka za netom, skinuo sam je i vratio na dotadasnje mesto (na prozor).

osim standardnog statičkog elektriciteta (dodir kola ili nekog drugog metala, pa čak i druge osobe, pogotovu nakon nošenja jedne jakne), nisam imao nikada "čast" direktnog kontakta sa strujom...
Ahaha, ne znas sta si propustio :d.
Trkni Zoni do prvog steketa, zabodi nesto u jednu od rupa, pa kada dodjes sebi dodji i ovde da se upises u listu freestyle elektronicara... :D

image016ib2.gif

Znaci tako se odredjuje snaga baterije :) , liznes procenis i zapises :D

:S: pa, covjek uvjek pokusava da uci na svojim greskama :) to je zadnja baterija koju sam liznuo... uh, apstinencijska kriza je trajala jakkkooooo dugo!!! A voltaza, to sam ipak saznao na drugi nacin :)

jednom dok sam bio klinac i u mrklom mraku proveravao da li u lusteru ima sijalice.

Prvi put na poslu, u bolnici na odeljenju za elektroterapiju. Vidim ja kod jednog pacijenta priključenog na diadinamik kabl klizi iz gumene elektrode i hoće da ispadne. Ja da ga uhvatim u letu i jauknem. Otrnela mi ruka do lakta.
Od tada mi se često dešavalo da me drmne. Zadnji put opet na poslu, pre desetak dana. Gde radim imamo jedan aparat, zovu ga NewJet. U pitanju je najverovatnije niskofrekventno električno polje, pratvara pacijenta u živi kondenzator. Ako se očešeš o njega, zdrma te.

Mmmmm struja. I ja sam u klubu "jos sam ziv". Struja me je udarala ne brojeno puta pocevsi sa 5 god. pa na dalje. Prvi put sam kako klinac cackao hotelsku klimu, ona koja stoji na podu. Ne secam se bas dobro svega, znam da sam mogao da poginem, ako ne od struje onda zbog stakla. Otvorih ja deo gde se podesava klima. Tamo je imao jedan tockic koji sam vrteo i samo znam da me je struja bacila na staklena vrata. Imao sam srecu sto se vrata nisu polomila inace ne bih ovo pisao sad. To je bil omoje prvo vatreno krstenje sa strujom sa svega 5 god.
Sledeci upecatljiv trenutak je bio sa 10-11 god. Gledam ja majstore koji popravljaju lift kod mene u zgradi. Zanimljivo mi je bilo to, ja sam ih non stop nesto zapitkivao i oni mi ponude da se vozim sa njima na krovu lifta, izgleda kao u horor filmovima. Elem. Meni je sve to bilo zanimljivo, a pogotovu kad gledam kako lift ide sa otvorenim spoljnjim vratima. Gledam ja majstore, oni gurnu komad zice u dve rupice koje su pri vrhu. To su rupe gde ulaze one dve sipkice koje su na vraima. Posle par dan ocu i ja to da izvedem i nadjem debelu zicu sa debelom izolacijom. Gurnem ja zicu kao sto su i majstori gurali, kad bang, eto mene na podu.
Ni dan danas mi nije jasno zbog cega me je udarila struja, kada sam radio isto sto i majstor, iskren da budem i ne zanima me.
Par godina kasnije isti taj lift je imao manu, nisi smeo da u isto vreme zatvaras vrata i stiskas dugme. Vrata su metalana i tabla sa dugmicima isto. Svako ko je tada ziveo u Crvenom Soliteru, dobro zna ovu pojavu. Samo tesko je bilo odvici se od toga da zatvaram vrata i stiskam dugme, ali odvikao sam se.
Imao sam TV, ali nije imao izlaz za slusalice, stari Ei Nis. Resim ja da mu izvucem zice sa zvucnika i prikljucim na pojacalo. Iskljucim ja iz struje povezem sve, ali ostavim otvoren da vidim da li to sve radi. Upalim, sve radi i ja srecan, rekoh daj da rasklonim kablove i zatvorim TV, ali nisam ugasio tv. Vucem ja kabl i slucajno zakacim ono cudo sto stoji na lampi i malo se svuce ali ne do kraja. Navucem ja dzemper preko sake i krenem da ga vratim kako je bio kad bam, baci mi ruku na prozor koji je bio odmah iza tv-a i polomm staklo.
Jos mnogo puta me je udarala struja, ali ovoga se dobro secam i sve je bilo do neke 15 god. Od tada sam se malo opametio pa bas pazim, ali do tada me je struja udarala ne brojeno puta.
Ovo nema veze sa udaranjem struje, ali je zanimljivo jer mi se desilo pre 2 god. Popravljam ja blender, iskljucen iz struje sve radim po propisu. Nekih 10ak puta sam ga vadio iz struje i kad sam zavrsio krenem ja da ga sklapam. Montiram ja noz i u trenutku kada sam zavrsio montiranje, krenem ja da vadim ruku, upali se blender i iskasapi mi prst. Imao sam srece sto sam vadio ruku inace bih sebi potkratio sve prste na desnoj saci. Prosao sam samo sa posekotinama do koske, a moglo je da bude uhh, kako se kaze, bog me je sacuvao, u pitanju su bili delici sekunde. A sve se to desilo zbog poklopca koji je skliznuo i pao na prekidac.
Jos jedna situacija gde me nije udarila struja, a desilo se pre par 3-4god. Tacnije nista mi se nije desilo ali moglo je svasta. Cistim ja akvarijum i vadim vodu iz njega, a ni na kraj pameti mi nije da je grejac ukljucen. Iskljucio sam ja pumpe, ali je grejac bio ukljucen u drugu uticnicu, tako da sam zaboravio na njega. Vadim ja vodu kad od jednom cujem pucanje stakala i malo puf i cujem da je iskocio automatski osigurac. Sreca moja pa je grejac tako konstruisan da mu je 0 na dnu inace bi svasta bilo. Staklo je puklo zbog prevelikog grejanja, a termostat ga nije iskljucio. Samo je mali deo grejaca ostao u vodi i kad je puklo staklo napravio je kratak spoj.
Mislim da ne postoji elektricni uredjaj u kuci koji nisam otvorio. Od dzepnih video igrica do frizidera.
Znam da ovde ima i mladjih ljudi pa bih vam dao jedan savet.

NIKADA, ALI NIKADA NE CACKAJTE NESTO DOK JE POD NAPONOM. Ja sam se uvek pravio, ma znam ja, pazim ja i zbog toga me je nebrojeno puta udarala struja. Imao sam vise srece nego pameti, pa sad eto kuckam ovaj tekst.

Pamet u glavu i uticnicu iz zida.

Za sve one koji hoce da osete strujni udara :d neka nabave ovo i na elegantan nacin to ucine.
Bazdareno je za 10A 250V, a ima adaptere za sve uticnice.
Postoji i dodatak za grupno drmanje :D :D :p

samoub.jpg

samoubi2.jpg

samoub1.jpg

samoub3.jpg

Poslednja izmena:
Nas su u prvom razredu srednje skole prikopcavali svakog na 65-70V da vidimo kako trese! Pa vi vidite da li skolstvu treba reforma! U vojsci me je tresnula indukovana struja iz poljskog telefona. To je onaj telefon sto se zavrti rucica na njemu da bi radio, kao iz partizanskih filmova. :) To je vec bolelo. :-(

Hehe, pa koga u vojsci nije tresnula struja sa induktora? btw, cuo sam ( a mozda i lazu) da sa tim dresiraju kerove da ne jedu hranu koju im nepoznati bacaju (kao, sprovedu zice u komad mesa, pa kad pas zagrize, obrnu induktor par puta...). Mnogo nezgodno ako zica zapne keru o zub...

Mene je treslo po prstima direktno iz telefonske linije (cini mi se da je 50V u pitanju). Uhvatio ja na poslu da prespajam zice sa modema direktno na telefonsku liniju i u tom trenutku zvoni fon... I kazem ja koleginici "javi se i reci da im se javljas za 5 minuta!" Bolje i to nego da me je peckalo po prstima dok ne odustanu...

Jedared sam menjao luster, a nisam ugasio prekidac... pa me osinulo po prstima...

Isto po prstima kad sam bio mali.. vracao se sa grudvanja i pozvonio da me puste u kucu, a posto su mi ruke bile mokre, dobro me proprzilo...

Lose uzemljenje u jednoj kuci gde sam nesto namestao... tu sam se drzao za radijator da ne propadnem iza frizidera... i kako sam se naslonio na friz, tako me udarilo po podlaktici...

A jednom sam trazio djavola... parcetom gromobrana sam "dzarao" banderu, posto je onaj poklopac kojim je instalacija ulicnog osvetljenja zasticena otpao. Za divno cudo, nije me drmnula struja, ali je pola ulice ostalo bez osvetljenja...

Dosta od mene :-devil-:

I btw... ako vec pipate struju, racunajte da vam se misici nevoljno grce, tako da ako vec pipate, pitajte nadlanicom npr.; tako ce vam se ruka zgrciti i odvojiti vas od izvora struje (a ne da se vatate za sumnjive cevke, pa da vam se prsti zgrce i ne mozete da pustite...).

P.S. Nisam doziveo "opustenciju" posle udara, vise mi je bila adrenalinska navala... ono, tresu se noge i sav si high...

Poslednja izmena:
po struci sam elektricar i cesto radim pod naponom. struja me je drmala MNOGO puta.Od varnicenja sam dobijao i opekotine. I ja mislim da se vremenom covek navikne na udar struje i da moze da ga kontrolise.

Jedno vreme me stalno klepao static, sada vise ne.
Kontam, mozda zbog odecje, ili raspolozenja?

sam sam sebe jednom strefio tj kao klinac od 10 11 godina ja se igrao oko uticnice i skinem lancic sa vrata i polako ja gurnem u uticnicu reko da vidim sta ce da bude pa mogu samo da kazem da mi je veselo bilo jer roditelji nisu odmah primjetili sta sam uradio pa sam tu malo duzhe ostao prikacen nisam mogao doci sebi sledecih 3 sata.
sad ocekujem ceshce da ce me udarati struja jer studiram it a kako sam zaboravan ocekujem dobre udare:D

Ja vise ne mogu ni da se setim koliko puta je bilo drmanja na motoru, na shtekeru, prilikom cheprkanja po kompu i mazhenja kondenzatora :)

NEgo vrtim film i ne mogu da se setim jesmo tebe Ivice przili u srednjoj sa strujom (ovo je banana - onaj tamo je buksna ;) ) ili je to pricha iz osnovne shkole ???

@sikili - sta reci osim fantastican izum - da deci bude lakse da nauce na svojoj kozi da je to No-No :d

I evo samo mali doprinos sa BEST OF & WORST OF drmanjima struje:
1. najgori trip - kada se uhvatis za shipku ili zicu sa celom shakom a sprokleta struja ti bas zakochi shaku u zatvorenom polozaju da ne mozes da pustis

2. najbolji trip - kad izadjes sa novom devojkom i opali vas statika kad se priblizite .... Uvek dobar povod da se pricha razvije dalje 8)

Ma mene nije drmala struja u shkoli. Jes da sam pogreshno utakao voltmetar jer sam pobrkao utichnice. Umesto u 24v ja roknuo u 220v ali nishta se nije desilo, samo se Mileva (profesorka iz OET-a izbezumila..:) ) Nisam ja kriv shto im se izbrisalo ono 24V na utichnici. Zashto nije nishta puklo? Pa ja namsetio domet da moze da izdrzi 220V ali nisam izmerio nishta jer sam zaboravio da prebodem banane na unimeru.(nisu bile za napon nameshtne vec za neshto drugo, ne secam se). Samo se videla jedna varnica kada sam chupao nazad unimer.

Ali ne mogu da zaboravim onu vezbu sa autotransformatorom i kad je ona bakica menjala milevu. Mi povezujemo sve i u vezbi podignemo napon na preko 300V na AT-u. One bananice jad i beda od izolacije i sam ne znam kako me nije ubilo kad sam ischupao jednu a onao varnica cepa jedno 5 cm-a. Tada sam se poplashio i pogasio sve. Je*besh vezbu ako izginesh.

@Srga
Mislim da je Shilju jednom opalila na praksi kad je pravio strob.
A i ja sam mu poturio vrucu lemilicu pa se opekao. Neshto je bilo.

Kod nas u zgradi kad su neki elektrichari chachkali brojila.
I samo se chulo u ulazu neki nenormalan krik a potom je smrdelo samo tako.
Secam se da je mashina za vesh u tom trenutku totalno nebulozno radila dok nije sve stalo.
Liku je izgorela ruka samo tako i morao je u bolnicu. Njegove kolege su od straha poskakale u podrum a on se nekim chudom izvukao. To brojilo se zatopilo i "iscurelo" iz kucishta. Haos.

Jednom komshiji je zbog kvara na brojilu umesto nule doshla josh jedna faza.
Kako su lepo sijalice svetlele, a tek televizor,na 380V ;) Osigurachi nishta.

E zato i ne volim ove topljive osigurache. Automatic i fidelovka je ekstra.
Cepne munja a i sve ti pogasi po kuci nemashd a se mislish.

E sad se setih da me je cepala struja na josh jednom mestu.
Ekstra fazon. Probio ortaku grejach na bojleru a cevi za vodu mu i nisu bash bile uzemljene kak treba. Ja prao ruke i nishta. Sve ok. Sagnem se ja da popijem malo vode onako sa chesme i dok sam uhvatio prvi gutalj a ono samo igra slika pred ochima. Kao ono kad vidite neki CRT monitor na televiziji kako trepce.

Pokarabasilo mi refresh rate. :D Posle me malo i bolela glava ali nista strashno.

Ja sam kao klinac(3-4god) gurnuo ekser u trofaznu uticnicu,ne secjam se tacno znam da mi je keva rekla da sam leteo 3-4m.To je bilo jednom sto se tice trofazne,a sto se tice ove dvofazne tj "obicne" drmnula me je nekoliko puta,ne znam tacno kada.
Ecjam se da sam i ja jednom pokusao da proverim kako cje lampica od 1.5v svetleti na 220v,znam samo da je lampica na sekund zasvetlela kao munja.

Akio vam treba svedok, pozovite M!ST!CX-a... :d :D :d

@ivica: Ne, ne ti si umesto napona namestio da meris struju, ako se dobro secam, i jos kada si ga prikljucio u 220v bilo je malo dima i bummmmma.A posle je sva uzrujana Mileva rekla da je malo falilo da se ubijes :D

A sto se mene tice, struja me nije udarila jer pazim, ali sam jednom slucajno glinericom na sijalicnom grlu napravio kratak spoj i pocele su da lete varnice svuda unaokolo i glinerica se bukvalno zavarila u grlo, a i izbio je glavni osigurac i zgrada je ostala bez struje na kratko.

Poslednja izmena:
Vrh Dno