Šta je novo?

Koliko puta vas je udarila struja?

ali sam jednom slucajno glinericom na sijalicnom grlu napravio kratak spoj i pocele su da lete varnice svuda unaokolo i glinerica se bukvalno zavarila u grlo, a i izbio je glavni osigurac i zgrada je ostala bez struje na kratko.
and the winner is ^^^^^^^^^^^
roflmao.gif

Ma pobednik nisam ja nego Kutija, procitaj njegov post pogotovo 4ti put.A ja mislio da je covek ozbiljan :D

Poslednja izmena:
@ivica: Ne, ne ti si umesto napona namestio da meris struju, ako se dobro secam, i jos kada si ga prikljucio u 220v bilo je malo dima i bummmmma.A posle je sva uzrujana Mileva rekla da je malo falilo da se ubijes :D

A sto se mene tice, struja me nije udarila jer pazim, ali sam jednom slucajno glinericom na sijalicnom grlu napravio kratak spoj i pocele su da lete varnice svuda unaokolo i glinerica se bukvalno zavarila u grlo, a i izbio je glavni osigurac i zgrada je ostala bez struje na kratko.

A greshish. Nije bilo nikakvog dima. Unimer je bio nameshten da meri napon a bananice su bile pogresheno/utaknute u one rupe da mere struju i ja nisam zatvorio kolo inache bi bilo svega i svachega.

I josh neshto i da sam pogreshno povezao i da je instrument odleteo u majchinu, ja sam i dalje drzao buksne na izolovanom mestu.

I jednosmerna struja je opasna.

Mnogo gadnije je proshao instrument kod kuce tj. kablovi na njemu. Punio se kamionski akumulator od cirka 520Ah kapaciteta. Ja sam hteo da izmerim struju punjenja i ona je iznosila oko 7-8A. E posle mi doshlo da proverim napon al' zaboravim da prebacim unimer na napon i vidim ja neshto mi toplo u rukama. :wall: Kablovi od unimera su izgoreli momentalno a na skali je pisalo -1 odnostno premashio sam domet. :d Unimer nije crkao i dan danas radi sa novim kablovima.

A shtos sa akumulatorima je najacha. Stavio lik u selu da napuni akumulator od traktora. I naravno sav radostan ga vraca. Stavi klemu za masu, pa onda za plus i kljuchnom kojim je stezao plus klemu zakachi onaj chunak za filter vazduha. Kratak spoj. Akumulator eksplodira al' sva sreca na drugu stranu inache bi ostao bez lica od kiseline. Zato kad se stavlja akumulator uvek prvo plus pa masa a kad se skida obrnuto.

Da ne govorim o onim nesrecnicima shto su dozivljavali shokove po trolama.

Komshija mi je prichao da se neki njegov ortak dobro proveo chachkajuci Tesla coil na ETF-u. I to iskusan student.

Onda neki klinci u mom kraju i zice za pracku koje su virele iz bandere.
Pipne jednu prstom, nishta, pipne drugu nishta, trecu nishta.
I onda je bilo, ma seci sve chetiri odjedom, nema struje...:D i naravno zavarishe kljeshta za banderu a jednog je malo i opalilo.
A ne da su imali srece da ih ne opali odmah nego. :d

A ti vidim pravish vatromet sa glinericom. :D

Poslednja izmena:
220 me drmalo vise puta puta, i to naravno kad koncentracija opadne, ali zasto me stalno drma kad uvatim da rasrafljujem F-konektor od kablovske (SBB), nije mi jasno. Tek, jednom zabodem unimer, kad ono 96 voltića~...

Aj da se i ja upisem... :D

Jednom sam gledao neki film na TV-u, lezao na krevetu i posto nemam mira ni kad lezim, nego uvek nesto cackam, izvadim iz telefona kabl (sto vodi do zida) i prvo sam rukom drndao onu zabicu (RJ-11), a onda iz dosade uhvatim zubima da vezbam na toj istoj zabici i uspem jezikom da liznem kontakte (tj. pljuvackom napravim kratak spoj). Kad me spicilo preko jezika :zgran: Sreca nije zvonilo tada :d

Drugi biser... Secate se onih baterijskih lampi sto su se pre prodavale, sto su se punile na 220v, sto se skida poklopac sa zadnje strane koji skriva "viljusku"? E pa, zatrebala mi baterijska, ja je upalim a ona prazna. Krenem da je ubodem da se napuni, mrak u sobi i ne vidim tacno gde je produzni ali znam da gde bi trebalo da bude. I stavim dva prsta preko onih viljuski, paralelno, i pipam tako viljuskom i prstima, trazim uticnicu... iiii nadjem je :hair:

Ili, kako se proverava da li je baterija za daljinac od alarma za kola dobra ili ne (ona malecna, ali 12V ima). Obliznes se pa usnama isprobavas. Ako ti se zatvara levo oko i strobuje, dobra je :D

Jednom sam gledao neki film na TV-u, lezao na krevetu i posto nemam mira ni kad lezim, nego uvek nesto cackam, izvadim iz telefona kabl (sto vodi do zida) i prvo sam rukom drndao onu zabicu (RJ-11), a onda iz dosade uhvatim zubima da vezbam na toj istoj zabici i uspem jezikom da liznem kontakte (tj. pljuvackom napravim kratak spoj). Kad me spicilo preko jezika :zgran: Sreca nije zvonilo tada :d

Drugi biser... Secate se onih baterijskih lampi sto su se pre prodavale, sto su se punile na 220v, sto se skida poklopac sa zadnje strane koji skriva "viljusku"? E pa, zatrebala mi baterijska, ja je upalim a ona prazna. Krenem da je ubodem da se napuni, mrak u sobi i ne vidim tacno gde je produzni ali znam da gde bi trebalo da bude. I stavim dva prsta preko onih viljuski, paralelno, i pipam tako viljuskom i prstima, trazim uticnicu... iiii nadjem je :hair:

Ili, kako se proverava da li je baterija za daljinac od alarma za kola dobra ili ne (ona malecna, ali 12V ima). Obliznes se pa usnama isprobavas. Ako ti se zatvara levo oko i strobuje, dobra je :D

A kad ti pregore osiguraci u stanu ... liznes li i njih :d :d :d

ti si brate ludji od struje, svaka ti cast nisam se nasmejao skoro ovako!!!

Poslednja izmena:
@Falcon: ti si gori od mene i mog lizanja kondezatora za ves masine :D :D :d

Mene svaki dan drma struja (tj. staticki elektricitet) kad izadjem iz auta i dodirnem vrata :)

meni se to isto desava i to ja mislio samo moj auto kad ono svaki e sad vise posle voznje zatvaram vrata nogom.:p

struja me drmala nebrojeno puta vise volim da proverim jezikom adapter da li radi nego unimeromali sta cu takav sam.:-devil-:

izdvajam jedan dogadjaj
elem 3 god srednje skole elektrotehnicke drugar mi se zali da mu neradu el rostilj. i ja sad odem do njega da to opravim. ceo poduhvat smo obavili na njegovoj terasi koja ima jedno 3-4metra inace terasa od kuce prizemna. skinuo ja rucku od rostilja kad ono jedna zica odlemljena ja je zalemim i sad probamo radi extra on se obradovao. i sad se vi pitate pa kad me zveknula. e posle toga otisli do garaze nesto i on u medjuvremenu izadje i pusti svoje kucence rotvajlera tako kad on zvao koje ja nisam video do tada ja da izadjem iz garaze kad ono imam sta da vidim stoji njegovo "kucence" od 50 kg rotvajler je se :zgran: jer sam imao neprijatna iskustva sa kucama. a on skoci na mene oborime i pocne da lize izem ga. drugar umire od smeha ja krenem da ga vitlam i zavrsimo na onoj istoj terasi i ja gledam cime da ga udarim kad ono tu onaj isti rostilj naravno jos ukljucen u struju ja ga zgrabim:wall: i samo se secam da se budim na drugom kraju terase a drugar izbezumljeno gleda kaze da je prizor bio ja kod rostilja odjednom ja letim padam i nn budim se jedno vreme tad sam zaradio i gadnu cvorugu.:smash:

Poslednja izmena:
Šta je bilo sa "kučencetom"? :d

pa sad vise nije zivo uginulo posle par godina od neke bolesti inace taj dan nista posle ga zatvorio u box i meni dao led da stavim na cvorugu

Aj i ja da napisem svoje srecno iskustvo iz detinjstva.. Struja me je drmala X puta tako da se nekih bisera i ne secam, ali jedno nikad necu zaboraviti.:) Imao sam mozda 13-14 godina i u starom stanu sam imao neki tada 15ak godina star bojler, i naravno kad se kupam retko sam gasio bojler, nisam ni kapirao zasto bi trebalo ako me do sad nije nista drmnulo i tako me je jedanput dok sam stajao prvi put drmnula struja iz bojlera dok sam se kupao, inace kada je bila ona metalna ako to ima neke veze.:S: Samo se culo jedno jako krngggggg iz bojlera i jak isprekidan zvuk dok me je struja drmala, kao kalasnjiov:p , na svu srecu posto sam stajao u roku od par sekundi sam uspeo da spustim kvaku na bateriji i ugasim vodu! I struja je prestala..(zamislite da sam imao onu bateriju sto treba da se zavrce voda!)
Heee a to nije sve.. Posle toga sam neko vreme uredno iskljucivao bojler i onda sam opet poceo da zaboravljam polako i opet se desila indenticna situacija sa indenticnim ishodom znaci drugi put.. Moja mama nije pridavala neke vaznosti tome i bojleru iako sam se zalio, samo je govorila cuvaj se.. E al prica ne bi bila prica da nema i treceg puta!
Posle nekog vremena opet zaboravih da iskljucim bojler ali sam ovog puta ko gospodin covek legao u kadu da se opustim dok se tusiram,) a baterija nema sanse da se dohvati iz lezeceg polozaja.. I taman se ja uziveo kad ono krrnnngggg i zvuk kao mitraljezz.. Znaci nisam znao kako se zovem i sta se desava u trenutku ali sam bio svestan zalepljen za kadu, secam se da sam pomislio ''Gotov sam j*** te!'':hair: Vreme je odbrojavalo i skupih nekako snage da viknem MAAAAMMMAA , BOOOOJJJJLLLEEEERRRR! Ona nekako otrca do kuhinje gde se gasio bojler i spustila prekidac koji je inace sevnuo kako kaze! A ja ostadoh u onoj glupoj kadi u soku i secam se da sam se tresao sam od sebe, i nisam mogao da se smirim jedno sat vremena.. Inace preziveh nekih 10-15 sekundi udara.. Danas kad nekom to ispricam svi se smeju i kazu ''zato si ti takva b****a!''
E sad moze li mi neko reci od poznavaoca struje na koju foru sam preziveo i koliki napon je to bio? I kakav je to zvuk iz bojlera bio?

Pa preživeo si na tu foru što nisi bio jedini provodnik, već je i voda bila tu, napon je valjda 220V, a za zvuk iz bojlera ne znam. MEne kad drma iz bojlera samo počne da mi radi strob pred očima i malo pecka, tako da znam da probija (imam par godina iskustva, pitaj šta te zanima :D :D ).

2 puta....

1. put mi je akvarium sa ribicam stajao na TA (total anihilation) peci.... i primetim da se ribice cudno ponasaju... kada sam prisao blize i naslonio se na pec rukom sve mi je bilo jasnije... zbog nekog problema sa pumpom za vazduh ceo oklop peci je bio pod 220

2. put sam nesto petljao oko rasvete po gajbi - gola zica itd.

- p.s. ono sto su meni pricali za 220 struju je sledece: vazno je da ti kroz srcani misic ne prodje struja veca od 50V... Struja jaca od 50V izaziva nepravilnost u otkucajima srca i samim tim je opasna po zivot...

mene je struja udarila dosta puta. i nikad mi nije bilo prijatno. naravno. nikad više ne bih voleo
da mi se to desi. jednom kad sam bio klinac. pukla mi žica na gitari i ja je turim u šteker misleći
da ću od tada imati električnu gitaru. ono čega se sećam jeste da me je odbacilo i da mi je sve ispred mene bilo mračno. da ironija bude veća. prošlo je neko vreme i ja sam po drugi put to uradio. :wall: :smash:
posle kad sam "porastao" i drndao neko pojačalo kao da ga popravim. baš se sećam toga. kad me je drmnula, kroz zube sam neki odvratan osećaj imao. plus počeo sam da se grčim.
i još nekoliko puta me je udarila. -strašno. sad čak i kad osigurač menjam imam frku.

mene je struja udarila dosta puta. i nikad mi nije bilo prijatno. naravno. nikad više ne bih voleo
da mi se to desi. jednom kad sam bio klinac. pukla mi žica na gitari i ja je turim u šteker misleći
da ću od tada imati električnu gitaru. ono čega se sećam jeste da me je odbacilo i da mi je sve ispred mene bilo mračno. da ironija bude veća. prošlo je neko vreme i ja sam po drugi put to uradio. :wall: :smash:
posle kad sam "porastao" i drndao neko pojačalo kao da ga popravim. baš se sećam toga. kad me je drmnula, kroz zube sam neki odvratan osećaj imao. plus počeo sam da se grčim.
i još nekoliko puta me je udarila. -strašno. sad čak i kad osigurač menjam imam frku.

Ziv si - znaci da je sve ok :)

...put mi je akvarium sa ribicam stajao na TA (total anihilation) peci.... i primetim da se ribice cudno ponasaju... kada sam prisao blize i naslonio se na pec rukom sve mi je bilo jasnije...

Ajoj strasno :zgran: Bolje da ovo nisam procitao :(

Jesu li posle ok bile?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Hehe da bile su OK,zavrsile su u WC solji :D

- p.s. ono sto su meni pricali za 220 struju je sledece: vazno je da ti kroz srcani misic ne prodje struja veca od 50V... Struja jaca od 50V izaziva nepravilnost u otkucajima srca i samim tim je opasna po zivot...

Otkad se to struja izrazava u Voltima? :D :D :d

Aj i ja da napisem svoje srecno iskustvo iz detinjstva.. Struja me je drmala X puta tako da se nekih bisera i ne secam, ali jedno nikad necu zaboraviti.:) Imao sam mozda 13-14 godina i u starom stanu sam imao neki tada 15ak godina star bojler, i naravno kad se kupam retko sam gasio bojler, nisam ni kapirao zasto bi trebalo ako me do sad nije nista drmnulo i tako me je jedanput dok sam stajao prvi put drmnula struja iz bojlera dok sam se kupao, inace kada je bila ona metalna ako to ima neke veze.:S: Samo se culo jedno jako krngggggg iz bojlera i jak isprekidan zvuk dok me je struja drmala, kao kalasnjiov:p , na svu srecu posto sam stajao u roku od par sekundi sam uspeo da spustim kvaku na bateriji i ugasim vodu! I struja je prestala..(zamislite da sam imao onu bateriju sto treba da se zavrce voda!)
Heee a to nije sve.. Posle toga sam neko vreme uredno iskljucivao bojler i onda sam opet poceo da zaboravljam polako i opet se desila indenticna situacija sa indenticnim ishodom znaci drugi put.. Moja mama nije pridavala neke vaznosti tome i bojleru iako sam se zalio, samo je govorila cuvaj se.. E al prica ne bi bila prica da nema i treceg puta!
Posle nekog vremena opet zaboravih da iskljucim bojler ali sam ovog puta ko gospodin covek legao u kadu da se opustim dok se tusiram,) a baterija nema sanse da se dohvati iz lezeceg polozaja.. I taman se ja uziveo kad ono krrnnngggg i zvuk kao mitraljezz.. Znaci nisam znao kako se zovem i sta se desava u trenutku ali sam bio svestan zalepljen za kadu, secam se da sam pomislio ''Gotov sam j*** te!'':hair: Vreme je odbrojavalo i skupih nekako snage da viknem MAAAAMMMAA , BOOOOJJJJLLLEEEERRRR! Ona nekako otrca do kuhinje gde se gasio bojler i spustila prekidac koji je inace sevnuo kako kaze! A ja ostadoh u onoj glupoj kadi u soku i secam se da sam se tresao sam od sebe, i nisam mogao da se smirim jedno sat vremena.. Inace preziveh nekih 10-15 sekundi udara.. Danas kad nekom to ispricam svi se smeju i kazu ''zato si ti takva b****a!''
E sad moze li mi neko reci od poznavaoca struje na koju foru sam preziveo i koliki napon je to bio? I kakav je to zvuk iz bojlera bio?

Svaka cast na postu, umirao sam od smeha! :laugh:

Ajd da i ja kazem moje iskustvo:
Posle nove godine, okacene one kineske svetiljke po zidu.I ja onako sav srecan, jel pocela je nova godina, lepo uzmem da ih izvucem iz struje i kako je bio dobro izolovan kabal, tresnulo me bas dobro, osetio sam do ramena.Ali posle sam se smejao sopstvenom "kriku" koji sam napravio, nisam znao da mogu da proizvodim takve zvukove :eyebrows:

I naravno, prilikom cackanja svecica na apencu (apn4), bas da vidim kako baca varnice svecica.Pa super je radila samo sto sam video varnice u glavi :bottle: P.S:Ne znam koliki se napon dovodi do svecica?Mislim da nije bas tako mali...

Ajoj strasno :zgran: Bolje da ovo nisam procitao :(

Jesu li posle ok bile?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ma ribice jesu - ali ja nisam :mad:

Ispao je kabal iz drndave pumpe za vazduh i naelektrisao TA pec, ali posto akvarium (staklo) ne provodi struju - one su bile bezbedne, s tim sto su se malo gusile i kasljucale :p

...za to vreme ja sam igao kolce oko istog... :banana:

Kad bolje razmislim gore mi je bilo samo kad sam pao sa tresnje (nekoliko metara visine)...
...zato sto ono kad sam se davio na moru ne mogu da racunam - nesecam se niceg...

...bolje da ne brojim koliko mi je ostalo od 9 zivota :S:

mene je zveknula struja kada sam gurnuo viljusku u steker

Ispao je kabal iz drndave pumpe za vazduh i naelektrisao TA pec, ali posto akvarium (staklo) ne provodi struju - one su bile bezbedne, s tim sto su se malo gusile i kasljucale :p

...za to vreme ja sam igao kolce oko istog... :banana:

Uh srecom, na kraju ste svi ipak dobro zavrsili :)

Kakve li bi price (kad bi znali da pricaju :D) imali da ispricaju vrapci koji su videli svoje drugove, kako stojeci na jednoj zici (narocito po kisi), repom dodirnu drugu :-devil-: :D

mene je zveknula struja kada sam gurnuo viljusku u steker
Nisi to ocekivao, jel da? :d

:laugh:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Bilo je slučajeva kad mi se učini da nešto elektrizira, pa moram da proverim da li je to stvarno, ili mi se učinilo :d a inače sam izuzetno oprezan tako da nema nekih zanimljivosti.
A što se bojlera tiče, on je kod mene strašno za*ebavao, pecka i dok pereš ruke, onda se ćale iznervirao i oko svake sevi, tamo gde se priključi česma, omotao debelu izolovanu žicu i na novo uzemljenje. Od onda ništa.

Nazad
Vrh Dno