Zašto bi menjao Mikrotik? Meni radi ultra stabilno, a kako nisam nikakav ekspert za mreže nešto osnovno sam naučio iz RouterOS-a i uspevam da se snađem, prelazak na nešto drugo bi mi realno stvorio glavobolju dok ne pohvatam šta i kako treba. Net brži od 1gbps ne verujem da ću imati (trenutno je 600/600). Realno mi nedostaje poe out - ali nema ga ni gwn7001, tek 7002 ga ima, uz 2.5gbps portove. Ruku na srce, nije on skup, koliko vidim oko 75e u DE, ali na sve to, značajno je veći od MT-a. 21x13cm, dok je mikrotik 12x10cm (debljina je ista). Zajedno sa ovim AP-om, cena je oko 210e, dok ako uzimam samo AP, moram da uzmem i poe injector, to je još oko 15e (dakle ili nešto preko 100, ili oko 150e) da zadržim MT. Nije neka razlika, naročito što bih mogao da prodam ovaj MT (ili negde da ga uposlim), nego ne znam zašto bih se u to sve upuštao (i rizikovao da mi to ne stane u ormarić).
Trenutno koristim UAP AC lite, i čak i sa njim radi sve manje više ok, samo što povremeno imam skok pinga na wlan, na kablu toga nema. Brzine u većini stana apsolutno ok. Čak nemam pojma gde mi je podignut kontroler koliko ga nisam ni proveravao ni podešavao ništa, godinama bukvalno. Bio se zaglupeo jednom pa sam ga oživljavao sa TFTP, od tada, ništa. U stanu imam razvučenu mrežu na 8 mesta, u upotrebi je trenutno 1 (za AP), biće 2 kad prebacim mini pc u stan kod sebe. Trenutno me samo ti povremeni skokovi pinga nerviraju pa zbog toga razmišljam da menjam nešto. Ubiquiti iskreno ne bih razmatrao, em mi je previše skup, em ne vidim zašto je bolji od MT (ili GS) - verovatno da grešim odnosno da postoji razlog za tu cenu, ali jednostavno nisam planirao takve izdatke.
Verujem da bi kombinacija GWN7002 i GWN7665 bila poprilično future proof i apsolutni overkill za moje potrebe, a za nekih 200e se uklapam u sve.