Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

da li moze ovako nesto ?
Ne.

PoE injector mora biti 802.3af ili 802.3at. Od jeftinijih imaš ovako nešto za 1500 din.

Pozdrav ekipa 👋

Presao sam u Supernovu i dobio njihov modem Technicolor TC7210, koji ujedno ima ocajan WiFi signal. S' toga mi je potreban ruter koji bih preko LAN povezao sa modem i omogucio WiFi (paket mi je 150/10) oko 5-6 uredjaja ce biti uvek aktivno na WiFi

Svakako jurim kvalitetan ruter, ali opet ne bih neko ludilo od rutera kao i opcije koje nikad u zivotu necu koristiti (jer sam basic user)

P.S. Zgrada je na 2 nivoa

Hvala svima unapred na predlozima

Poslednja izmena:
Tebi ne gine neki mesh, jer je ipak na 2 nivoa. TP link Deco ili Cudy mesh, jedno je malo skuplje, jedno jeftinije. Sa jednim ruterom nista neces dobiti.

Ili jos skuplja varijanta 2 plafonska AP-a.

Ja sam vrlo zadovoljan sa Deco X75 mesh-om. Imam cak 6 uredjaja po objektima u domacinstvu. Takodje, drugar koristi isti sistem, kuca od 3 sprata. Izmedju ostalog, ja imam i dva internet provajdera kuci, tako da mi je Yettel modem povezan na master Deco i ostali su uvezani u topologiju mreze, sto LAN kablom, sto wireless.

Zato što je smeće od hardware-a unutra. Ista priča i sa skupim Asus WiFi6 i WiFi 7 ruterima. Zamisli daš 200-300 a u nekim situacijama i 400-500 eura za router i ne možeš da staviš custom firmware.
Nisam skroz ispratio pricu izvinjavam se - da li to znaci da je u AX55 bolji cipset i ima veci domet nego AX73? Imam oba modela na dve razlicite lokacije i zakljucak na prvu mi je da AX55 pokriva bolje veci prostor...

@alex303 GWN7660 ili GWN 7665? Razlika u ceni je oko 40e (90 vs 130 evra). Relativna razlika velika, ali je apsolutna razlika realno mala. Svi uređaji koje koristimo imaju WiFi 6e (telefoni i laptopovi, tv je na wifi5). Čak i za desktop koji nije uključen preko godinu dana imam wifi 6e karticu. Da li se isplati ta razlika u ceni? Brzina nije neki prioritet, koliko da ne ispadaju sa mreže uređaji i da mogu da imaju bar 100mbps stabilnih (uključujući i tv). Pored ovoga, planiram i veći broj zigbee uređaja, ali računam da to neće imati neki uticaj na wifi jer na 2.4GHz ne očekujem da ću imati osim manjeg broja smart uređaja koje ne uspem da nađem na zigbee protokolu. Ruter je mikrotik hap ac2, treba mi i poe, pa mi upravo pade na pamet da i ruter zamenim tako da ima odgovarajući poe port. Tu je prioritet da dimenzije budu što manje (ide u mali ormarić iznad vrata - nešto veći od ac2 + poe adapter ne bi stao), i hardverski da bude što jači, wifi je ugašen. Imam nekoliko VPN konekcija uključenih stalno, kao i VPN server koji se koristi po potrebi (wireguard).

Dakle da sumiram pitanje: kupiti GWN7665 i koristiti sa HAP ac2, ili GWN7660 i zameniti i ruter?

@alex303 GWN7660 ili GWN 7665? Razlika u ceni je oko 40e (90 vs 130 evra). Relativna razlika velika, ali je apsolutna razlika realno mala. Svi uređaji koje koristimo imaju WiFi 6e (telefoni i laptopovi, tv je na wifi5). Čak i za desktop koji nije uključen preko godinu dana imam wifi 6e karticu. Da li se isplati ta razlika u ceni?
Porediš 2 potpuno različite zveri. GWN7665 je triple band uređaj koji pored 2.4 i 5 Ghz ima i 6Ghz band. Ovo može da bude ekstremno korisno u sredini koja je "zaprljana" mnoštvom WiFi signala gde može doći do smetnji na 2.4 ili 5Ghz. Druga stvar. GWN7665 ima 2 LAN porta od kojih je glavni uplink port 2.5Gbps što je velika stvar ako u budućnosti planiraš brži net i segmentaciju putem VLAN-ova.
Brzina nije neki prioritet, koliko da ne ispadaju sa mreže uređaji i da mogu da imaju bar 100mbps stabilnih (uključujući i tv). Pored ovoga, planiram i veći broj zigbee uređaja, ali računam da to neće imati neki uticaj na wifi jer na 2.4GHz ne očekujem da ću imati osim manjeg broja smart uređaja koje ne uspem da nađem na zigbee protokolu.
Što se toga tiče, nećeš imati problem koji god da uzmeš. Samo je bitno da se sve lepo podeli i iskonfiguriše.
Ruter je mikrotik hap ac2, treba mi i poe, pa mi upravo pade na pamet da i ruter zamenim tako da ima odgovarajući poe port. Tu je prioritet da dimenzije budu što manje (ide u mali ormarić iznad vrata - nešto veći od ac2 + poe adapter ne bi stao), i hardverski da bude što jači, wifi je ugašen. Imam nekoliko VPN konekcija uključenih stalno, kao i VPN server koji se koristi po potrebi (wireguard).

Dakle da sumiram pitanje: kupiti GWN7665 i koristiti sa HAP ac2, ili GWN7660 i zameniti i ruter?
Ja bi svakakon zamenio taj HAP ac2. Ako se opredeliš za GWN7660, onda uzmi Grandstream GWN7001 kao router. Ako se opredeliš za GWN7665, onda kao router uzmi Ubiquiti Cloud Gateway MAX.

Oba uređaja imaju dimenzije koje tebi odgovaraju. Oba uređaja podržavaju sve vrste VPN-a. Oba uređaja imaju PoE out, tako da nema cimanja sa adapterima. Ubiquiti je skuplji jer sa njim nadograđuješ mrežu na 2.5 Gbps i dobijaš NVR.

Ja sam skoro uzeo GWN7660E (nije bilo nigde GWN7660, a rekoše mi da je jako slično) i UCG Ultra ruter. Dosta je jeftiniji od UCG Max koji se ne može naći bez ssd-a. Mislim da je za 5GHz wifi i 1Gb/s protok sasvim OK kombinacija. Imao sam dosta dugo Mikrotik , ali sve što naučim oko RouerOS-a, brzo zaboravim ako ne čačkam neko vreme.
Brzina wifi na 5GHz je do 700Mb/s u istoj sobi gde je AP, a u susednoj koja je razdeljena betonskim zidom, ide oko 450Mb/s.
Originalni predlog je takođe bio od strane @alex303, ali sam malo modifikovao :)

Poslednja izmena:
Zašto bi menjao Mikrotik? Meni radi ultra stabilno, a kako nisam nikakav ekspert za mreže nešto osnovno sam naučio iz RouterOS-a i uspevam da se snađem, prelazak na nešto drugo bi mi realno stvorio glavobolju dok ne pohvatam šta i kako treba. Net brži od 1gbps ne verujem da ću imati (trenutno je 600/600). Realno mi nedostaje poe out - ali nema ga ni gwn7001, tek 7002 ga ima, uz 2.5gbps portove. Ruku na srce, nije on skup, koliko vidim oko 75e u DE, ali na sve to, značajno je veći od MT-a. 21x13cm, dok je mikrotik 12x10cm (debljina je ista). Zajedno sa ovim AP-om, cena je oko 210e, dok ako uzimam samo AP, moram da uzmem i poe injector, to je još oko 15e (dakle ili nešto preko 100, ili oko 150e) da zadržim MT. Nije neka razlika, naročito što bih mogao da prodam ovaj MT (ili negde da ga uposlim), nego ne znam zašto bih se u to sve upuštao (i rizikovao da mi to ne stane u ormarić).

Trenutno koristim UAP AC lite, i čak i sa njim radi sve manje više ok, samo što povremeno imam skok pinga na wlan, na kablu toga nema. Brzine u većini stana apsolutno ok. Čak nemam pojma gde mi je podignut kontroler koliko ga nisam ni proveravao ni podešavao ništa, godinama bukvalno. Bio se zaglupeo jednom pa sam ga oživljavao sa TFTP, od tada, ništa. U stanu imam razvučenu mrežu na 8 mesta, u upotrebi je trenutno 1 (za AP), biće 2 kad prebacim mini pc u stan kod sebe. Trenutno me samo ti povremeni skokovi pinga nerviraju pa zbog toga razmišljam da menjam nešto. Ubiquiti iskreno ne bih razmatrao, em mi je previše skup, em ne vidim zašto je bolji od MT (ili GS) - verovatno da grešim odnosno da postoji razlog za tu cenu, ali jednostavno nisam planirao takve izdatke.

Verujem da bi kombinacija GWN7002 i GWN7665 bila poprilično future proof i apsolutni overkill za moje potrebe, a za nekih 200e se uklapam u sve.

Ipak sam loše video, 7002 ima 1gbps portove, i 2.5gbps sfp portove što mi ne znači puno. Ima poe out ali 802.3af a ne at, što znači da ne može da napaja 7665, tako da za njega svakako mora poe injector. Ako menjam ruter svakako nemam mesta i za njega i za poe injector, tako da onda mogu da uzmem najviše 7660e, i to (ruter + Ap) me izađe nekih 160e. Ako uzimam 7665, uzimam i poe injector I to me izađe oko 150e. Ostaje pitanje da li mi išta znači zamena rutera jer gubim 6ghz band. Moj MT jeste hardverski slabiji ali nisam do sada naleteo na nešto što nije mogao da izgura.

Kako se kotira hap ax2 u odnosu na 7002? Vidim da ima 4 jezgra i 1gb ram, definitivno je jači od ac2, ali baš ne vidim šta dobijam zamenom rutera.

Neko mozda uzimao TPLink ili Asus sa 4G podrskom? Plan mi je da uzmem za vikendicu, a da ne pravim Mash bez potrebe. Nema prepreka nigde jer je kuca montazna, a plac 6 ari tako da cenim da ce to da pokrije jedan ruter na dobroj poziciji. Imam sada A1 ali je ocajan.

Pala je odluka na neki od ova dva modela: Asus TUF Gamin AX3000 V2 ili Asus RT-AX59U AiMesh.

Acer Wave 7 za 80€ da li je dobra kupovina?
Kao gledao sam neki 6e da uzmem zbog zagušenosti kanala jer živim u zgradi, ali ovaj je prilično jeftin. Ne znam koji je razlog povolje cene? Gledao sam na amazon.de

Odakle izvuče taj ruter, nisam ni znao da Acer pravi mrežnu opremu. :oops:

Pozdrav, nadam se da sam ubo temu.
Naime imam SBB ugrađen kod mene u kući. (Žuta). Kako bi mogo razvuci komsiji kabal, i da li može. Tipa u neki ruter i da on ima neta u kući🙂

Prilozi

• 20250222_170415.jpg
    20250222_170415.jpg
    318 KB · Pregleda: 87
Nije tema, ali nema veze.
Treba ti samonoseci kabl za spoljnu upotrebu, mrezni, cat6a idealno, ali proci ces i sa manjom kategorijom.
Prvo moras da razvuces obican kabl do mesta izlaska iz svoje kuce, onda da to spojis na spoljni samonoseci, prebacis taj kabl do njega i onda kod njega ide switch ili ruter pa odatle on razvlaci po svojim prostorijama.
Ako on stavi samo switch, onda su njegovi uredjaji u istoj mrezi kao tvoji, vide se medjusobno i on moze da kompromituje tvoju mrezu.
Alternativno, mozes na port prema njemu da stavis dmz, pa da on stavi ruter i napravi podmrezu gde bi on imao double NAT, sto nije sjajno, ali nije ni strasno.

Ali iskreno, najbolji savet je da nista od toga ne radis nego ga pustis da on uvede sve svoje i obojicu ne boli glava.

ako je komsija u ovoj nizoj kuci pored, mozes i obican lan kabl da korsitis. a posto ste dovoljno blizu, ako namestis svoj ruter tako da i komsija hvata signal, dovoljan ti je jedan wifi extender kod komsije i to je to... to ti je najlaksa opcija...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno