Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

+ još veći rizik da te šutne DFS.

Preobimno, pročitaj
A samo ukratko radar kanali, koji kad detektuje ruter radar te iseli sa istog kanala...

Poslednja izmena:
Pozdrav
Zna li ko, da li Xiaomi ruter ax1500 može da radi kao extender- repeater (koliko sam video model 4a to može).
Naime postavio bih ga u hodnik da preuzima preko wifi internet sa supernova rutera u dnevnoj sobi i širi dalje po ostaku kuće.
Ovo trenutno sve funkcioniše samo sa nekim Asus extenderom koji baš i ne radi sjajno .

AX1500 doesn't support range extender mode. It supports AP mode (Case 1), which you could use to extend the wireless coverage in your home using ethernet connection to your ISP router.

Pozdrav
Imam optiku 500/300 u kuci i oprema mi je u suterenu.
S obzirom kakva je kuca kad se popnem na prizemlje nemam wifi,a o spratu da ne pricam.
Razvuceni su mi kablovvi tj Lan pa bi stavio bi jedan ruter na prizemlje a jedan na sprat

Xiaomi ax3200 mi zapao za oko s cenom oko 50€

Sta mislite o tome i koje mogucnosti bi imao sa dva komada?

Na spratove stavljaj access point-ove, imaš preporuke u ovoj temi za relativno povoljne Grandstream koji su daleko bolje rešenje od rutera.

Ili je to poseban ssid za internu komunikaciju izmedju rutera kako bi se ostvarila MESH konekcija izmedju njih. Ako mozes da proveris MAC adrese tih SSID bice mnogo jasnije. Ako je isti MAC onda je hidden SSID, ali ako se ralikuje onda je vrv ovo sto sam napisao. Mada i tu ima izuzetaka.

Mora da priznam da niste slagali sa hajpovanjem Grandstrima, oko 100 klijenata dnevno se kaci na njega (ne svi odjedno ali u periodu od 24h) i 0 problema, jako zadovoljan za kolicinu para kako se ponasa, mislim da cemo definitivno da ubacim jos neki u buducnosti kad se uslovi za to stvore

Mora da priznam da niste slagali sa hajpovanjem Grandstrima, oko 100 klijenata dnevno se kaci na njega (ne svi odjedno ali u periodu od 24h) i 0 problema, jako zadovoljan za kolicinu para kako se ponasa, mislim da cemo definitivno da ubacim jos neki u buducnosti kad se uslovi za to stvore
Kao što rekoh, to je proverena i dokazana mašina. I biće još bolji jer neprekidno rade na firmware-u, ubacuju nove mogućnosti i peglaju sitne bagove koje korisnici pronalaze. Ne zaboravi da uređaj ima Captive Portal u sebi. Možeš celom objektu da udahneš dozu profesionalizma i sigurnosti ako napraviš sopstveni brendirani WiFi login portal. Takođe podržava izdavanje vaučera za korisnike i ima HotSpot 2.0 koji je još uvek u beta fazi, ali radi. Poigraj se sa time kad uhvatiš vremena.

Pozdrav clanovima i u ovoj temi. Kazu da cu tu dobiti odgovore u vezi kupovine wifi rutera.
Zelo bi da kupim nov Wi-Fi ruter. Brzina interneta mi je 200/20, ali mi ruter na 5g daje brzinu max 92/20, dok ruter od operatera ima mnogo vece brzine, ali nemam signala u celoj kuci od njega.
To je koaksijalac stari, nemam optiku (supernova) Preporucite mi nesto do max 5000rsd, ili manje ako moze

TP-Link Archer AX12 AX1500/WiFi6/3xGLAN+1xGWAN​

Pozdrav clanovima i u ovoj temi. Kazu da cu tu dobiti odgovore u vezi kupovine wifi rutera.
Zelo bi da kupim nov Wi-Fi ruter. Brzina interneta mi je 200/20, ali mi ruter na 5g daje brzinu max 92/20, dok ruter od operatera ima mnogo vece brzine, ali nemam signala u celoj kuci od njega.
To je koaksijalac stari, nemam optiku (supernova) Preporucite mi nesto do max 5000rsd, ili manje ako moze
Imao sam slican problem i resio ga sa tenda rx3 ax1800. Kupio je na KP za 47€. Sad ih ima ih vec od 38.
Uglavnom u opisu pise da ima ripiter mod, ali ima i AP mod i vrlo jednostavno se povezuje pri prvom ukljucenju. Ja sam je povezao kao AP da probam (i tako je ostalo) i sada nemam ni prekide ni mrtve zone, a kupio sam je jer mi crko ripiter tp-link wifi6 (koji je bio duplo skuplji). Brzinu imam takodje 200/20 na optici, a na wi-fi-6 mi je najcesce od 197-200, retko se desi da padne nize, ali nikad ispod 194. ping 4.

Prelomio i izbacio skroz arube koje su vec neko vreme pravile probleme, stavljena 3x 7660 i jedan ruter zaboravio sam mu model no sada duguljasti beli(setihs se pa ide edit
, jako lepo vizuelno izgleda.
1 ap pokriva nasih 450kv prostora bez problema sa ova 3 smo mirni iha ( mesh rezimu) a ruter je jako pristojan, nisam sitgao previse da se igram sa njim ali i njegov built in wifi ima domet kao i 7660 tanjir 🤯🤯🤯

EDIT: setih se koji je model rutera

GWN7062​

Prelomio i izbacio skroz arube koje su vec neko vreme pravile probleme, stavljena 3x 7660 i jedan ruter zaboravio sam mu model no sada duguljasti beli(setihs se pa ide edit
, jako lepo vizuelno izgleda.
1 ap pokriva nasih 450kv prostora bez problema sa ova 3 smo mirni iha ( mesh rezimu) a ruter je jako pristojan, nisam sitgao previse da se igram sa njim ali i njegov built in wifi ima domet kao i 7660 tanjir 🤯🤯🤯

EDIT: setih se koji je model rutera

GWN7062​

Ako ti treba još jači signal, GWN7615 je nešto jeftiniji jer nema WiFi 6, ali signal mu je 30% jači od GWN7660. Jedina mana mu je nešto veća temperatura, ali signal mu je najblaže rečeno ludački.

Gde ces jace od ovoga 1 7660 pokriva koliko nam je pre trebalo 5 aruba....ma da se i ovaj greje fino ali bez nekih smetnji u radu za sada

Uzeo sam ruter TP-link archer AX23 i progledao. Povezao sam ga na postojeci ruter od Supernove i radi u access modu. Telefoni zivnuli, pokrivenost je bolja, veza mi deluje stabilno i preuzimanje mnogo brze nego samo sa onim njihovim ruterom koji se dobija. Moje pitanje je, posto necu nesto cackati po naprednim opcijama i ruter ima upotrebu Home varijante da li da instaliram Openwrt ili ne?

Uzeo sam ruter TP-link archer AX23 i progledao. Povezao sam ga na postojeci ruter od Supernove i radi u access modu. Telefoni zivnuli, pokrivenost je bolja, veza mi deluje stabilno i preuzimanje mnogo brze nego samo sa onim njihovim ruterom koji se dobija. Moje pitanje je, posto necu nesto cackati po naprednim opcijama i ruter ima upotrebu Home varijante da li da instaliram Openwrt ili ne?
OpenWRT se instalira samo ako ti treba neka funkcija koju fabrički firmware nema. Na primer, WireGuard VPN Server. Ako nemaš potrebe, ne diraj ništa.

Hvala, radoznalost me malo muci vise nego stvarna potreba.
Network wide AdBlocker, MultiWAN load balancing i VPN mogu poprilično poboljšati iskustvo korisnika u kućnim uslovima. Ja ti preporučujem da odgledaš nekoliko snimaka na YouTube pre nego što se upustiš u tu avanturu. Instalacija je laka, ali konfigurisanje posle instalacije može da bude problem ako nemaš iskustva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno