Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Jel ima i neki guide kako da ga nabudzim kao zamenu za SBB-ov modem/ruter
Niko ne voli kablove ali najjeftinije "budzenje" je da povežes što više uređaja na kabl. Ne koristim više SBB ali ako imaš pristup podešavanjima probaj da zamenis wifi kanal. Ja sam to rešio tako što sam podesio modem (supernova) da radi samo na 5.8ghz i kupio dodatni ruter koji radi na 2.4ghz.
Koja je verzija software-a ? Daj screenshot uvodnog ekrana.
Svejedno je koji je firmver problem je što svi u zgradi imaju isti modem (technicolor) a ponekad su to zastareli modeli kao što je slučaj sa supernova provajderom. Telefoni jednostavno "ogluve" i konstantno dropuju konekciju. Od supporta sam jedino dobio preporuku da "zaključam" kanale tj. da deaktiviram automatsko biranje kanala za 2.4 i 5.8.

Poslednja izmena:
Svejedno je koji je firmver problem je što svi u zgradi imaju isti modem (technicolor) a ponekad su to zastareli modeli kao što je slučaj sa supernova provajderom.
Aj se sada vrati nazad i ponovo pročitaj to što sam napisao sa sve citatom. Ali pročitaj pažljivo.

Following the announcement by the Wi-Fi Alliance, Windows is adding support for Wi-Fi 7 for consumer access points with the current Insider Preview builds in the Canary and Dev Channels.

Singapur, 10 Gbps plan i TP-Link Archer BE805 Wi-Fi 7 ruter od provajdera za 42€ mesečno:

Poslednja izmena:
20240327211336639_s.png

20240327211342045_s.png

Ljudi, trenutno koristim Netis WF2411. Ne mogu da kazem da je los, desi se mozda u tri meseca da jednom zakuca ali problem je sto ne moze da pokrije celo dvoriste sa signalom.
Da li da idem na ovde vec spominjani TP LINK C64, ili mozda ima neka jeftinija opcija?

Jel postoji neki solidan ruter, koji bi se prvenstveno koristio za WiFi, do neki 8000?

Naime, trenutno se u kući koristi Tenda AC10 i to prva verzija, iako je nakačeno dosta uređaja na istu (telefoni, konzola, televizori, sijalice...) solidno se nosi sa tim, ali postoji problem što u radnoj sobi imam užasan kvalitet signala, tako da sam razmišljao da u tu sobu ubacim dodatni ruter, pošto već imam sproveden LAN kabl i tako poboljšam pokrivenost signalom u tom delu kuće.

Na forumu se baš retko pominju Tenda ruteri. Imam pozitivna iskustva sa njima, konkretno sa AC8, koji koristim i kao repeater.
Nisu skupi, postužu dobre brzine prenosa i stabilan signal, pa možda možeš da uzmeš u razmatranje.

Da li neko koristi Mercusys AC12G ruter? Da li moze da isporuci brzine 500/500 , kakva je stabilnost rada i jacina 5G signala?
Stavio sam ga prije 3 nedelje na Supernovin Tehnicolor na kom sam isključio samo Wi-Fi. Nije mi se dalo da se igram dalje.
Blago rečeno, preporodio sam se.
TV, 2 telefona i laptop su mi konstantno na 5GHz i radi stabilno zasad.
Za maksimalne brzine ne znam jer ovdje gdje mi je ruter imam paket 80/8 tako da nisam relevantan.

Stavio sam ga prije 3 nedelje na Supernovin Tehnicolor na kom sam isključio samo Wi-Fi. Nije mi se dalo da se igram dalje.
Blago rečeno, preporodio sam se.
TV, 2 telefona i laptop su mi konstantno na 5GHz i radi stabilno zasad.
Za maksimalne brzine ne znam jer ovdje gdje mi je ruter imam paket 80/8 tako da nisam relevantan.
Hvala na podeljenim utiscima. Citao sam na netu, ali reko da li ima neko inf ko ga koristi...

Jel postoji neki solidan ruter, koji bi se prvenstveno koristio za WiFi, do neki 8000?

Naime, trenutno se u kući koristi Tenda AC10 i to prva verzija, iako je nakačeno dosta uređaja na istu (telefoni, konzola, televizori, sijalice...) solidno se nosi sa tim, ali postoji problem što u radnoj sobi imam užasan kvalitet signala, tako da sam razmišljao da u tu sobu ubacim dodatni ruter, pošto već imam sproveden LAN kabl i tako poboljšam pokrivenost signalom u tom delu kuće.

Zapao mi je za oko taj TP Link, mada me je zainteresovao i onaj Xiaomi Mash AX3000, ali nisam siguran jel to uopšte ima smisla kupovati kao single unit, te da li bi uopšte mogao da se nakači na Supernova modem ili eventualno na Tendu koju već posedujem.

Ljudi imam problem sa ruterom/vadsl modemom.U večernjim satima zakucava non stop kada je na njega povezano više uređaja.Zamrzava slika na iptv, skroz zakuje wifi.Da li bi mozda bilo rješenje promijena modema?Imam mtel(mts) zte modem.Brzina neta je 50mbit, dijeljen na 3 tv sa iptv plus ostali uređaji koji se povežu.Da li se uopšte ovaj modem može mijenjati?Na netu ne mogu nikakav sličan model da nađem(sa ovim izlazom i za fiksni telefon).

Pozdrav drustvo ako moze mala pomoc tj preporuka potreban mi je ruter prvenstveno za TV koji poseduje 802.11n 5ghz i 802.11ac standard wifi-a. Trenutno imam Supernova internet 200megabita sa nekim ZTE ruterom bez antena i jedva dobaci signal do tv-a bukvalno ruter na jednom cosku kuce a tv na drugom i tu izmerim mozda 15 megabita... :( Onda sam stavio u hodnik na pola razdaljine 5m od glavnog rutera i 8m do tv-a neki kineski ripiter i povezao ga lan kablom i on mi daje oko 30megabita nekad i manje (bez kabla 15megabita) pa me interesuje neki ruter koji bi bio u mogucosti da isporuci tv-u bar 80-100 megabita i koji bi bio stavljen na mesto ripitera na pola puta do tv-a i povezan lan kablom iz glavnog rutera. Budzet je do nekih 7000din max, ako ima i za mnogo manje para bilo bi dobro. :D Bacio sam oko na D LINK Eagle Pro AX1500 Smart Router R15 ne znam ni sam ne razumem se bas nista oko rutera sta valja a sta ne... Da vodim lan kabal skroz do tv-a bilo bi ruzno i videlo bi se i trebalo bi mi oko 25m lan kabla, a do ovog ripitera ide tacno 10m lan kabla iz glavnog rutera. Hvala unapred na pomoci i izvinjavam se ako nesto nisam lepo napisao :)

Treba mi pomoc oko izbora mrezne opreme.

Treba da pokrijem dve kuce koje su spojene u nizu, oko 170 - 180kvm.

Imam airport ekstrem 3 gen , trebalo bi uskoro da uvedem optiku pa tu racunam na jos jedan ruter. Na wifi bi bilo max po 7-8 osoba, vecinom vremena 3-4 osobe.

Vise mi treba sto vise ulaza za kabl. Neki dobar switch sa 16 ulaza gigabitna, QoS, i da ima makar dva poe ulaza za napajanje AP recimo grandstream GWN7662 ako mi zatreba kasnije dobar AP.

I ovaj ruter sto je Jaksa predlozio deluje zanimljivo.

Switch mi je najvise potreban volim da je sve na kablu, nesto da radi stabilno. I koji cat 6 kabl da narucim, Class E ili Ea ?

Treba mi pomoc oko izbora mrezne opreme.

Treba da pokrijem dve kuce koje su spojene u nizu, oko 170 - 180kvm.

Imam airport ekstrem 3 gen , trebalo bi uskoro da uvedem optiku pa tu racunam na jos jedan ruter. Na wifi bi bilo max po 7-8 osoba, vecinom vremena 3-4 osobe.

Vise mi treba sto vise ulaza za kabl. Neki dobar switch sa 16 ulaza gigabitna, QoS, i da ima makar dva poe ulaza za napajanje AP recimo grandstream GWN7662 ako mi zatreba kasnije dobar AP.

I ovaj ruter sto je Jaksa predlozio deluje zanimljivo.

Switch mi je najvise potreban volim da je sve na kablu, nesto da radi stabilno. I koji cat 6 kabl da narucim, Class E ili Ea ?
Moja topla preporuka za router ti je fantastični Grandstream GWN7002 koji će iz cele tvoje priče eliminisati taj Airport Extreme. Dobićeš jedan router na koji ćeš moći da nakačiš oba provajdera i uradiš loadbalance/failover. Podržava sve VPN klijente, ima IDS/IPS zaštitu, adblocker i čak 2 PoE izlaza. Može se naći kod nas za 75 eura. Sa ovim routerom takođe eliminišeš potrebu za PoE switchem koji može biti poprilično skup u varijanti sa 16 protova.

Što se tiče switch-a, preporučujem Grandstream GWN7802 koji se kod nas može naći za 175 eura. Ako ti treba PoE na njemu, postoji P verzija, to jest, Grandstream GWN7802P koji se kod nas može naći za 265 eura.

Za WiFi ti je dovoljan Grandstream 7660 koji se može naći za 125 eura.

Kablove uzmi obične CAT6E

Da pazarim GWN 7003, trebaju mi sto vise portova. Ovo su cene sa KP, ima li ove opreme u domacim radnjama ? Ako ima moze li naziv radnje na PP?

Uzeo bi to brate
Stan je 40 kvadrata pa ne bi bušio zid za lan kabal da postavim na sredini stana.
Ili da postavim taj što treba na plafon odmah iznad ruterea na plafon , samo vertikalno da postavim , nema betonskih zidova

Uzeo bi to brate
Stan je 40 kvadrata pa ne bi bušio zid za lan kabal da postavim na sredini stana.
Ili da postavim taj što treba na plafon odmah iznad ruterea na plafon , samo vertikalno da postavim , nema betonskih zidova
U tom slučaju moraš ići na nešto jeftinije rešenje kao što je UniFi Express koji se kod nas može naći za 180 eura. Ovo ni približno ne nudi mogućnosti Grandstream routera, ali imaš sve u jednom uređaju koji možeš staviš u neki ćošak i to će raditi prihvatljivo.

Uzeo bi to brate
Bitno je šta ti treba. Ako ti je bitna samo dobra pokrivenost wifi, a ne neke druge funkcije, onda za stan od 40 kvm možeš proći daleko jeftinije sa nekim "običnim" wifi ruterom i ništa više ti ne treba. Nije to neka kvadratura

Zdravo.
Potreban mi je savet kako da na najbolji način razvučem net po stanovima. Naime spojio sam dva stana i u jednom sam aktivirao MTS optiku. Uz Box 4 sam dobio Huawei HG8245W5-6T i WiFi extender WA8021V5.
Međutim, kako imam 4 noseća zida (armirani beton) u poslednje dve sobe ne dobacuje WiFi signal iako imam extender. Pokušao sam ga postaviti na više različitih lokacija ali kada se prikače četiri telefona, dva lap topa i smart TV nema dovoljno snage sa to sve glatko “gura”.

Ideja mi je sa uzmem LAN kabel i da iz HG8245W5-6T razvučem net u drugi stan pa me interesuje kakav ruter da uzmem koji će pokriti ceo drugi stan i sve WiFi potrošače?
Ili postoji neki ruter koji može glatko da primi WiFi signal i da isti šalje kroz 4 armirana zida pa onda ne moram razvlačiti LAN kabel?

Nazad
Vrh Dno