Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Na zalost asuswrt a ni merlin ne podrzavaju vlan (koliko sam na brzinu uspeo da izguglam)... Mora da se stavi ddwrt ili tomato...

Koliko mozes wifi mreza (razlicitih ssid) da postavis pored guest wifi mreza?

Poslednja izmena:
Ne shvatam sto ti je bitan IP range za guest? (mada ima napredna pravila).
I VLAN za sta ti treba, on ga vec pravi kad razdvoji SSID, osim ako misliš na LAN deo..?

da, da zbog lan dela mi treba...
za ip range za guest sam pitao cisto informativno da bih blize skontao kako ruter konfigurise guest mreze...

Moze ali putem skripte u merlinu preko telneta, diskusija: ovde, ovde i ovde

Na zalost asuswrt a ni merlin ne podrzavaju vlan (koliko sam na brzinu uspeo da izguglam)... Mora da se stavi ddwrt ili tomato...

Koliko mozes wifi mreza (razlicitih ssid) da postavis pored guest wifi mreza?
Sest (tri 2,4GHz + tri 5GHz)..evo ti screenshot https://snipboard.io/S1zEDB.jpg

LAN i glavni Wireless su u istom DHCP opsegu. Pored njega imas jos mogucnost za ovih 6 guest mreza.

Pogledao sam sta ima od rutera kod nas i trenutno se to svodi na:
RT-AC86U - 21k
RT-AC68U - 16k
RT-AX58U - 19.5k

Netgear nisam nigde nasao, tp link u tom cenovnom rangu samo ax50/20

AX86U mozes naci preko KP. Ja kad sam ga uzimao bio je 235 EUR, sad je skuplji koliko vidim.

Pa da, sad je 280e... ne bih dao preko ~20k

I posle svih moji postova, i detaljnog objašnjenja zašto ne, nastavlja se nuditi MikroTik običnim kućnim korisnicima...! :sneaky:

taj MikroTik ~30K dinara i ljudi se zalepe zbog mali milion 1Gbps portova i solidnog broja antena

Na asus merlin fw instalirate YazFi plugin i imate zeljeni subnet na guest mrezama(moze se podesiti i staticki DHCP). Na guest mrezi sam postavio IoT uredjaje.Moze da se pusti pristup na guest mrezu iz home mreze, a brani obrnuto. Od pluginova preporucujem, diversion, conmon, ntpMerlin, spdMerlin, uiDivStats.Pristup podesavanjima imate kroz GUI ili CLI.

u, hvala za ovo... cekam da mi stigne ruter pa cu bas pogledati ove plaginove

Ima dobrih plaginova i sada su svi grafički za razliku od nekad, i kad ih staviš imaš ih i preko GUIa...

Da li je neko mozda koristio ove pojacivace za WIFI. Devojka i ja imamo problem, dve radne sobe razdvajaju 4 zida, i net ne dolazi do druge sobe. A zbog posla moramo da dovedemo i do te druge . Deluje mi kao kul resenje, bez kablova i *******cija.

Deco m4

Sto je kabl *******cija? Uzmes kanalice, imas ih i u boji, caskom sprovedes kabl i zavrsis posao :)

Ovo nije pojacivac signala, ovo je mesh sistem i dobra je stvar, kacio je vec neko na temi da koristi TP-Link ili D-Link budzet Mesh sistem i da dobro sluzi.

Sto je kabl *******cija? Uzmes kanalice, imas ih i u boji, caskom sprovedes kabl i zavrsis posao :)

Ovo nije pojacivac signala, ovo je mesh sistem i dobra je stvar, kacio je vec neko na temi da koristi TP-Link ili D-Link budzet Mesh sistem i da dobro sluzi.
Provlacim preko 20m kabla, kroz tri sobe, i dva hodnika. A i vrata ne mogu da zatvorim.

Ja sam planirao da kupim novi ruter, tipa Xiaomi mi AX1800.
Uzeo sam ja ovaj ruter danas, vrlo lako se podešava, u principu sam zadovoljan. Kažem u principu jer je osakaćenih opcija kada radi u wired repeater modu. Povezan je kablom na UBEE modem sbb-ov, paket mi je 250/25 i toliko izvlači preko svih telefona koji podržavaju 5ghz. Odmah sam isključio wifi6 mode jer za sada nemam nijedan uređaj koji podržava wifi6. A stavio sam smart mode gde je ap isti za 2,4 i 5ghz pa sam odlučuje na osnovu prijema koji će band. Nijednom nije štucnuo a povezani su 4 telefona, 1 tablet, 1 tv, 2 laptopa, Sony ps4 kablom, pc kablom.

Kada radi u router modu, što je default setovanje nakon setupa, brzine su mi iste tj max, onda modem ima 192.168.0.1 adresu a Xiaomi ruter dobije 192.168.0.17 adresu, pa onda njegov dhcp dodeljuje dalje adrese iz opsega 192.168.35.*, tada može da se vidi svaki povezani klijent sa detaljima OS, podešava speed po svakom klijentu, ima URL filtering, parental control i sl...

Znam da sam ranije sa Tendom u router mode-u imao nekih problema kada nisu svi računari iz istog opsega pa kada sa uređaja koji je na ruteru (192.168.35.) pristupam NAS-u koji je kablom direktno na modemu (192.168.0.). Zato sam još onda isključio ruter mode. Da li sam pogrešio? Koji bi mode bio bolji?

Uzmi 1 kršten ruter i završio si...

Koji bi kršten ruter preporučio? (nije bitno wifi 6 i neke brzine, samo da zrači ko lud, da pobijem sve wifi mreže komšija). Cena do 35000 RSD. Trenutno koristim TPLINK 1350Mb/s, Wi-Fi ruter ARCHER C60, ali ne valja za ove stare betonske zidove u blokovima. Hoću nešto što zrači ko Černobil.

To nikako neces moci sa jednim uredjajem ... tu moras da uzmes 1 Wifi ruter i AP ..
Drugacije tesko da mozes ..
Mozes da iskoristis taj ruter .. i da uzmes jos jedan ruter koji podrzava AP mode, i da ga prebacis u AP mode ..

To nikako neces moci sa jednim uredjajem ... tu moras da uzmes 1 Wifi ruter i AP ..
Drugacije tesko da mozes ..
Mozes da iskoristis taj ruter .. i da uzmes jos jedan ruter koji podrzava AP mode, i da ga prebacis u AP mode ..

Onda mislim da mi je ovo najbolje rešenje (mada moram da puknem još para - ASUS AX6100 ruter (2Pack)

Onda mislim da mi je ovo najbolje rešenje (mada moram da puknem još para - ASUS AX6100 ruter (2Pack)

Mislim da je pametan izbor, jer bez probe pitanje kako bi prošao i najjači ruter kroz te betonske (armirane?) zidove...
Mooožda bi uspeo neki skuplji (tipa AX86U, AX88U i sl.); ali bez da probaš nečiji tuđi (bolji) ruter kod tebe, ni ja ne bi rizikovao.
Post automatically merged:

Uzeo sam ja ovaj ruter danas, vrlo lako se podešava, u principu sam zadovoljan. Kažem u principu jer je osakaćenih opcija kada radi u wired repeater modu. Povezan je kablom na UBEE modem sbb-ov, paket mi je 250/25 i toliko izvlači preko svih telefona koji podržavaju 5ghz. Odmah sam isključio wifi6 mode jer za sada nemam nijedan uređaj koji podržava wifi6. A stavio sam smart mode gde je ap isti za 2,4 i 5ghz pa sam odlučuje na osnovu prijema koji će band. Nijednom nije štucnuo a povezani su 4 telefona, 1 tablet, 1 tv, 2 laptopa, Sony ps4 kablom, pc kablom.

Kada radi u router modu, što je default setovanje nakon setupa, brzine su mi iste tj max, onda modem ima 192.168.0.1 adresu a Xiaomi ruter dobije 192.168.0.17 adresu, pa onda njegov dhcp dodeljuje dalje adrese iz opsega 192.168.35.*, tada može da se vidi svaki povezani klijent sa detaljima OS, podešava speed po svakom klijentu, ima URL filtering, parental control i sl...

Znam da sam ranije sa Tendom u router mode-u imao nekih problema kada nisu svi računari iz istog opsega pa kada sa uređaja koji je na ruteru (192.168.35.) pristupam NAS-u koji je kablom direktno na modemu (192.168.0.). Zato sam još onda isključio ruter mode. Da li sam pogrešio? Koji bi mode bio bolji?
Ovisi koliko ti je bitna kontrola nad portovima i daljinski prisup? Ako nije DMZ bi ti radio posao i ako ništa bio bi i bezbedniji iza 2 rutera i imao kao što kažeš sve opcije tvog boljeg...

Koji jeftiniji ruter a da radi na 5ghz?
Nemam neke posebne zahteve.
Koliko su kvarljivi, da li kupiti polovni preko oglasa?

Koju app koristis za Xiaomi?

Jel ima neka druga osim zvanicne?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno