Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Nešto tipa od RT-AX56U - RT-AX58U ili pandana. I možda Xiaomi AX 3600 što je ivanbass1 pomenuo (barem po specifikaciji) i slični primerci...
Dakle minimum 100€ ako hoćeš da radi i da budeš miran neko vreme.

Pogledah malo ove rutere i odlucih za ovaj jaci Asus. Imam jedno pitanje, ako je off, nek brisu mod-ovi.
Da li postoji neki limit koliki hard disk (preko enclosure-a) moze da se prikljuci na RT-AX58U?

Pogledah malo ove rutere i odlucih za ovaj jaci Asus. Imam jedno pitanje, ako je off, nek brisu mod-ovi.
Da li postoji neki limit koliki hard disk (preko enclosure-a) moze da se prikljuci na RT-AX58U?

Nećeš se zeznuti sa tim modelom, to je fina srednja klasa sa AX, niti je šampion niti je spor recimo baš neka zlatna sredina, i trebalo bi da si poduže miran...
Ne da ja znam, prima svaki disk svake veličine - bitno je da enclosure ima eksterno napajanje (za bilo koji ruter poželjno) da ne bude čudnog ponašanja, i poželjno je da se disku (i kućištu ako ima) mogu ugasiti štednje (samogašenja); a glavno je da može i sa hub-om da radi (isto da ima eksterno napajanje) pa može i fleš i 2 disk-a itd. (jedino što to malo optereti ruter ako se svemu pristupa odjednom).

Nećeš se zeznuti sa tim modelom, to je fina srednja klasa sa AX, niti je šampion niti je spor recimo baš neka zlatna sredina, i trebalo bi da si poduže miran...
Ne da ja znam, prima svaki disk svake veličine - bitno je da enclosure ima eksterno napajanje (za bilo koji ruter poželjno) da ne bude čudnog ponašanja, i poželjno je da se disku (i kućištu ako ima) mogu ugasiti štednje (samogašenja); a glavno je da može i sa hub-om da radi (isto da ima eksterno napajanje) pa može i fleš i 2 disk-a itd. (jedino što to malo optereti ruter ako se svemu pristupa odjednom).

Nisam shvatio ovaj zadnji dio, za hub. Mislis da enclosure moze sa USB hub-om da radi? Kako bi to trebalo da se gugla?
Inace planirao sam Toshiba P300 od 3-4 Tb i neki enclosure sa eksternim napajanjem, samo da bude usb 3.0

Nisam shvatio ovaj zadnji dio, za hub. Mislis da enclosure moze sa USB hub-om da radi? Kako bi to trebalo da se gugla?
Inace planirao sam Toshiba P300 od 3-4 Tb i neki enclosure sa eksternim napajanjem, samo da bude usb 3.0

Šta tu ima da se shvati, klasičan USB 3.x hub (samo da bude i on sa eksternim napajanjem) sa više izlaza. I naravno da u njega može kao što sam već rekao i enclosure i fleš i ... Isto kao da ga ubodeš u PC.
E sad desi se ponekad da se neki hub ne svidi ruteru, to bi morao potražiti (ako ti i treba uopšte) po netu koji je ljudima sigurno radio na tom modelu ili uopšte ASUS modelima slične generacije.

P.S.
Znam da sam za taj model video da ima preko USB korektnih Samba 65/44 MB/s i FTP 118/90,5 MB/s čitanje/pisanje
Naravno ako nađeš kućište sa LAN portom, to je UVEK bolji izbor...

Poslednja izmena:
Šta tu ima da se shvati, klasičan USB 3.x hub (samo da bude i on sa eksternim napajanjem) sa više izlaza. I naravno da u njega može kao što sam već rekao i enclosure i fleš i ... Isto kao da ga ubodeš u PC.
E sad desi se ponekad da se neki hub ne svidi ruteru, to bi morao potražiti (ako ti i treba uopšte) po netu koji je ljudima sigurno radio na tom modelu ili uopšte ASUS modelima slične generacije.

OK, skontao sam, mislio sam da enclosure treba da ima specijalnu opciju da radi sa usb hub-om. Jurio sam sa LAN portom, ali kod nas nema, provjericu kod madjara

OK, skontao sam, mislio sam da enclosure treba da ima specijalnu opciju da radi sa usb hub-om. Jurio sam sa LAN portom, ali kod nas nema, provjericu kod madjara

Ne opterećuj se previše, ako nađeš super, ako ne za strimovanje su brzine dovoljne...

Kad kupis dobarr ruter a komp daleko za kabl ;)

Intel AX2400mbps PCI-E kartica.

Od 500/50 izvlači 487/50, milina :)
21$ sa shipping-om dok je moglo pre 2 meseca...
afa4e373551712304222f7a7d64bc065.jpg
967357f51a6eb36b45206db17ceb07e7.jpg
b8fcd5437aa09da99d278ab1bac9a924.jpg
bdedf990db8bdfe85d831bc8680c27b6.jpg
Gde si ga uzimao, daj link

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Shipping 229 USD.

Sa eBay je besplatan shipping, ja poručio za 27 USD. Da ne štemam zidove ako ne moram,

Valjda će stići :D

Edit: 28 dolara ipak.

Poslednja izmena:
Na brzaka kako sam gledao, čip je isti, ali su ti modeli koje pominješ bili na zelenom PCB-u, uglavnom bez hladnjaka. Verovatno i ovakvih ima jeftinije, ali šta sad...

Plus sam u ovoj prodavnici već kupovao, barem mi se tako čini, na mobilnom sam motao linkove.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pozdrav , zanima me vase misljenje o Asus RT AX55U?
Sada imam obican od sbb (ubee) i ne moze da mi pokrije ceo stan (56 kvadrata).
Uvek je upaljen laptop kao torent server, 2 telefona, i dva racunara. ili da gledam modele ax56u ili ax58u ?

Imam tenda mobilnu aplikaciju za upravljanje ruterom, i doro je radila do danas. Danas se jezik u aplikaciji prebacio na kineski i nikako ne mogu da ga vratim na engleski. Pokušavao sam reinstalaciju app-a, resetovanje rutera, ništa ne pomaže. Jel ima neko ideju kao prebaciti na bilo koj drugi jezik.
716489136dc318079313f43dc0abeb58.jpg

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Koji xiaomi ruter da uzmem u mi storu da bi imao signal u najudaljenijem delu kuce? Imaju sad 20% popusta, pa bi to da iskoristim

Послато са Mi 10 Pro помоћу Тапатока

Zar imaju na sve stvari?

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Nije, gledao sam ja. Hteo onaj 2350 ruter da uzmem.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Planiram da uzmem Archer C6U koji kosta ~40eur. Mene interesuje da li se isplati dodati 20eur za AX10 (AX1500) ruter odnosno 35 za AX20 (AX1800) ruter zbog WiFi 6 i novije tehnologije?

Radice u repeater modu na brzini 300/30, i bice oko 4-5 WiFi uredjaja i jedan kabl. Sta je najbolja kupovina?

Ja bih svakako isao na ax radi buducnosti. A gledao sam i testove, ax isporucuje nesto vece brzine u odnosu na ac na postojecim kucnim instalacijama. Razmisli i o Honor ax3 ili Huawei

Xiaomi sa poslednjim firmware-om podrzava Mesh na svojim ruterima (AX 3600 i AX1800 koliko sam video).

AX3600 mi jos nije stigao, poslat je 30.12, ocekujem ga u ponedeljak ili utorak, pa cemo videti kako ce se pokazati.

Zanimljivo je sto je kod AX3600 OpenWRT sa skinom, sto znaci da ima svakakve opcije. Evo komentara sa foruma jednog:
It's hard to explain with text, so I made a YouTube video, hope you guys can learn from it. These XiaoMi routers are OpenWRT based, logically once you get SSH access, you can do whatever you want, if you familiar with OpenWRT. From my personal experience, the AX3600 beats all my routers/APs in hand, including Asus GT-AC5300/AC86U, Huawei AX3/AX3 Pro, Ubiquiti nanoHD/LR, Aruba IAP-225/IAP-315, MikroTik cAP ac/hAP ac2/Audience and many many more in terms of coverage and speed. Also, instead of writing their own firmware, XiaoMi decided to use OpenWRT and put a pretty GUI on top of it, so it's basically OpenWRT router + official Qualcomm driver(NSS enabled), with a decent skin, stability isn't a problem anymore, and due to official driver, performance is great too, it can also do QoS with full speed of my 800/200 Unifi plan. Regarding mesh, I see no lagging during roaming APs, 802.11 k/v and Qualcomm Wifi-Son supported, tested with ping in iPhone, FaceTime and MobileLegend. Love it! AX1800 is about 5% lower than AX3600 in WiFi, and can only do QoS at about 500mbps, without QoS can fully run my 800/200mbps, so my personal recommendation is to get an AX3600 @RM340 from Taobao, and add AX1800 as a mesh AP if you need any extra coverage, both wireless and LAN can do, @about RM170 each from Taobao too.
https://forum.lowyat.net/topic/4995315

Poslednja izmena:
@nikoola
Da 2x RT-AX58U bi trebalo da reši sve tvoje probleme olako.
A 1x AC86U (ili AX88U) bi trebali i sami da pokriju tu površinu ALI to dijagonalno na 2 sprata ovisno od tipa zida armirani beton ili sl. bi moglo biti problem...
AC86U je iako je samo AC, jači model hardverski od AX58U (ima više kanala, brži CPU...) zato.

@matrax
Naravno da jeste, ALI zahteva daleko više znanja za setovanje od ASUS-a koji je komercijalna varijanta sa vrlo lakim UI; dok MikroTik nikako ne spada u to ako hoćeš zaista da ga podesiš (njega predlažem i uzimam samo firmama i ja im ga naravno i podesim).

A mogla bi zato i kombinacija ASUS ruter i neki AP (kao predloženi Ubiquiti), ako ti LAN ne treba na drugom delu stana...
Unifi je banja za namestiti, bilo samostalno bilo sa kontrolerom.
Ali da nema potrebe ići na Umiru ako jedan AP (običan) završava, nema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno