Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

@Falcon primetis li razliku u wifi signalu izmedju rutera koji si imao vs Asus koji sada imas? Da li je sada malo bolji isti ili losiji na 2.4 iako je zagadjen etar...

Nisam obracao paznju od kako sam presao na 5GHz sa svojim uredjajima. Zena se ne buni na 2.4Ghz sa svojim telefonom, kao ni gosti koji su se kacili po navici na 2.4 jer sam ostavio isti naziv i password.
Obraticu paznju ubuduce :)

PS. UI je pregledan i informativan, spisak aktivnih klijenata na ruteru.

Prilozi

• clients.png
    clients.png
    94.7 KB · Pregleda: 204
Kupio preko KP, da ne reklamiram ovde prodavca, ključna reč za pretragu oglasa je "RT-AC87W" (u pitanju je beli tj. White model RT-AC87U rutera).

Imam kablovski ruter wr740 I potrazi sam za boljim ruterom. Ono sto mi je potrebno je da bude cenovno pristupacan i da bude dual-band, gigabitni, guest network, openvpn, usb moze i ne mora, i mobilna aplikacija za android ( osnovna podesavanja, zakaceni uredjaji, reboot itd... ). U mogucnosti sam da nabavim novi TP-Link C2 (AC750) ili polovan Asus RT-N65U. Na Asus-u je moguce instalirati ruski Padavan firmware ali kako nisam koristio nista drugo osim fabrickih firmwera i dd-wrt-a ( odlicno se pokazao na wr740 ) neznam kakav je u praksi. Nisam neki zahtevan korisnik, potrebno mi je da ruter bude stabilan i da ima sto bolji signal. Ukoliko je neko koristio pomenuti tp-link-ov model ili je imao iskusta sa ruskim softwerom na asusovim ruterima neka podeli iskustva. Razlika izmedju novog C2 i polovnog RT-N65U je oko 3k din.

Koristim RT-N65U i zadovoljan sam sa njim jedino je slabiji signal u odnosu na TP link 841N ako ti to nesto znaci... Poslednji Asusov FW je na njemu i nema greske u radu.

Da li neko može da mi preporuči ruter za kancelariju? Trenutno imamo neki Huawei (Telekom ADSL), ima nas 8 koji se kače na WiFi (plus neko kad dođe sa strane), i nekad ne radi nekad radi pa bih zbog toga da promenimo taj ruter i da uzmemo neki kršteni koji će da radi bez prekida. Ja imam kod kuće Asus RT-N14U kojim sam zadovoljan, možda je signal malčice slabiji, ali nije nikad bagovao. Da li bi bilo bolje da uzmemo neki Asusov ili TP link? Cena nije od presudnog značaja.

Skenirao sam wireless mreže i ima ih 26 na 2,4GHz u mom stanu. "Pobegao" bih na 5GHz, koji ruter je solidan u odnosu cena/kvalitet za kućnu upotrebu?

Uzmi ovaj kao sto je Falcon uzeo, za te pare mislim da je nesto najbolje.

Pozdrav,

Može neka preoruka za WiFi ruter koji ima Guest Network opciju stim da se toj mreži ograniči protok. Ako ne grešim gledajući po netu ASUS ima Guest Net opciju ali ne postoji mogućnost da se ograniči protok samo toj mreži. Kako je sa ostalim ruterima ima li koji ovu mogućnost a da je pristupačniji?

Do sada sam koristio ADSL čiji je modem pokrivao celu kuću. Sada sam prešao na kablovski i dali su mi Cisco EPC3925 ali ima lošiji WiFi signal pa moram da uzmem dodatni WiFi ruter koji bi bio direktno povezan sa Ciscom i slao WiFi. Gledajući po netu video sam Guest opciju koja bi mi značila ali samo u situaciji ako bi mogao da ograničim toj mreži protok.

Hvala :)

Kako ne postoji na Asusu?
Imam 66U, postavio guest network, i ograničio na 2 Mbps, sve lepo radi.
Omogućava kreiranje više guest mreža, svakoj se definiše protok.

Gledao sam konkretno za Asus RT-AC51U i nisam nasao tu opciju da limitiram Guest Net. Mozda ima kod 66U ali on je ipak dosta suplji ovaj je oko 6000din.

Nema ograničavanja brzine na Guest mrežama ni na RT-AC87U. Inače, RT-AC68U ima identične mogućnosti kao i RT-AC87U, nema nikakve razlike.

Da li je probao neko Merlin FW, koliko se razlikuje od stock? Znam da im je filozofija da se bave više usavršavanjem stock fw sa minimalnim odstupanjem, nego što rade kao DD-WRT koji prave "sve sa svim" firmware...

Ne, imam ga već nekoliko godina, uvek koristim poslednji stock. Nisam ni probao Merlin. Iskreno, ne znam koja bi mi opcija falila.
Bilo bi dobro da ima bogatiji QoS, kao i limitiranje bw na guest mrežama.
Koristio sam isti takav u okruženju sa 30+ korisnika, nije ni osetio.

za tvoj imas Merlin koji je usavrsio originalni sa dodatnim funkcijama i redovnije se azurira juce izasao najnoviji instaliras ga najnormalnije kao i stock
https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC66U/Release/

Da odgovorim sam sebi :) Nije mi đavo dao mira, flešnuo sam Merlin FW na Asusa. Od novih opcija što sam video, okačio sam screenshotove u post. 1/2

screencapture-192-168-1-1-Advanced_PerformanceTuning_Content-asp-1488495195493.png screencapture-192-168-1-1-Advanced_SettingBackup_Content-asp-1488495265039.png screencapture-192-168-1-1-Advanced_SNMP_Content-asp-1488495206666.png screencapture-192-168-1-1-Advanced_TOR_Content-asp-1488495135801.png screencapture-192-168-1-1-Advanced_VPNStatus-asp-1488495127727.png

2/2

screencapture-192-168-1-1-Advanced_Wireless_Survey-asp-1488494486367.png screencapture-192-168-1-1-Tools_OtherSettings-asp-1488494441251.png

Zainteresovali ste me sa dual band ruterima...
Jel moze misljenje kakvi su:
ASUS RT-AC52U
D-LINK DIR-809

Jako me zanimaju mogucnosti ogranicenja i kontrole protoka po korisnicima.
Trenutno mi tu funkciju obavlja obican wifi ruter koji je povezan na mikrotik, pa bih ako moze da se to zavrsi sa jednim dual band uredjajem.

da li na sve asuse moze da se instalira taj merlin fimware?
Ima li za dlink nesto slicno?
kakav im je domet?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno