Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Znaci *** da se ne maltretiram a i da ne cimam coveka dzabe. Inace,cekam da mi uvedu Ikom u kucu. Rekli su da ce se protruditi da uvedu u toku ove nedelje. Do tad trazim ruter. Za sad uzimam ovaj,ako se neko ne javi sa drugim predlogom.

Predlog - stavi ga na prvi sprat, a ne prizemlje u centar (sta god uzeo). Ili tipa u zapadnu prostoriju ako su ti bitne prostorije na zapadu...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odradi ping sa routerom. Nadji koji ti je gateway (posto ti je to vrv IP od routera) i pinguj ga. 50ms je mozda slucajnost - sumnjam da ne 38ms ping do routera - meni je uvek 1ms, desi se retko da je 2ms.

Moze ti biti situacija da su smetnje od nekog drugog wifi, ili previse uredjaja na routeru posto je to slabiji router i sl.

Resio sam da promenim svoj verni WRT54GL (sa dd-wrt) s obzirom da se zaista muci sa routovanjem vecih brzina. Trenutno sam na 60Mb/s dl, ruter prosledjuje na LAN samo 33Mb/s (to ide do 42Mb/s kada je overklokovan na 250MHz).

S obzirom da radim od kuce, pouzdanost mi je na prvom mestu, spreman sam da tu pouzdanost dobro i platim. Wifi n nije neophodan. 5GHz mi ne treba. Lepo bi bilo da postoji mogucnost za flashovanje otvorenih firmware-a, ali nije neophodno. Stari ruter ce preuzeti ulogu repeatera, tako da mi tx power nije previse bitan (opet, bilo bi lepo da postoji opcija da se zameni antena).

Sta preporucujete?

Koji WI-FI ruter uzeti?

Kako nije wifi n neophodan? Pa sta ce ti onda ruter novi? N je povecao teoretski max protok sa 54 na 600mbit tako da ti N definitivno treba ako mislis da ti 60 mega isporucis na wifi uredjaj. Uostalom, tesko da ces naci neki ruter danas bez N.

Moj predlog ide za Asus RT-AC56U, ima DD-WRT mada i default firmware lepo radi, ima giga lan, AC, N, 5GHz, usb port, guest network, traffic QoS, bandwidth analyzer i jos brdo stvari... Bices miran barem 5 godina.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, menjam stari ruter zbog slabog protoka kroz LAN i slabog dometa (sto bi se doduse moglo resiti boljom antenom). Radna masina mi je povezana na kabl, wifi brzina mi samim tim nije previse bitna.

Hvala na preporuci, bacicu pogled.

Onda obavezno pogledaj na smallnetbuilder kod rutera kojeg planiras WAN to LAN throughput jer to je tebi najveci problem bio ovde.

Pogledaj za svaki slucaj - desi se nekad da poneki u seriji ima bas problem, a znas kakav je Marfijev zakon - nemoj da dozvolis da ubodes taj model :)

Hocu, hvala na savetu. :) Sustinski bih bio presrecan da mi novi ruter bude upola pouzdan kao stari. Fancy funckionalnosti mi uopste ne trebaju, evo sad citam sta sve imaju novi ruteri, ni za sta nisam cuo. U moje vreme to nije bilo. :) Koji je danasnji ekvivalent wrt54gl seriji?

Wrt1200 i 1900 ali su nestabilni u 3 lepe sem ako ne stavis dd-wrt ali onda gubis neke funkcionalnosti. Ima i onaj Asus AC87U mislim da je oznaka ali to su ti vec 150-200 eur ruteri a po meni je onda bolje airport extreme uzeti. Od jeftinijih ja sam imao problema sa svima, ali npr linksys cisco serija mi je pravila probleme (svako malo ping na 500ms), d-link je bio super dok broj klijenata na njemu nije presao nesto manje od 10, onda je poceo da brljavi i svako sat vremena da se blokira na minut, ili sam morao da ga restart rucno nekad.

Sad sam pogledao apple i asus sto si spomenuo, bez problema idu u €250+ kod nas. Da preformulisem svoje pitanje, postoji li ruter koji ce da radi bez da *****ava a da ne kosta €250? :)

Ako vec nemas LAN uredjaj koji radi rutiranje (onaj sto si povezivao na wrt54gl) onda najbolje da kupis lan ruter neki jeftiniji, a ako imas onda samo switch i povezes sve bitno na switch preko kabla, cak i taj wifi ruter povezes na njega. Od jeftinijih bi stvarno morao progledati koji su ok, a sad nemam vremena - uglavnom manje vise dosta ce da izgura tu brzinu pogotovo na blizinu, ali uvek je problem stabilnost istih :)

Ne znam tacno sta podrazumevas pod "lan ruter", ali kapiram sta si hteo da kazes i cini mi se da nije losa ideja. Ostaje mi jos samo problem nesto slabijeg dometa starog rutera, ali to se resi jacom antenom.

P. S. Pretpostavljam da je lan ruter obican ruter bez wifi.

Poslednja izmena:
Poznat i kao "switch" :) imas onaj gore asus sto sam preporucio za oko 120 na KP ako mozes da se rastegnes.

Pa neki jeftin TP-Link? Tipa 740, 841N, ljudi kažu da se nalaze za crvenu i malo više. Ima N, ima 100Mb LAN, brz procesor, dobru memoriju, i svi alternativni ga podržavaju. Sa njima dobiješ i izolovanu mrežu za povremene posetioce. Mislim, mogu i ja da ti preporučim nešto bez kompromisa, samo kaži ;-)

Poznat i kao "switch" :) imas onaj gore asus sto sam preporucio za oko 120 na KP ako mozes da se rastegnes.
120 nije problem. Ima u prodaji i neki ac55u za 90, noviji od 56-ice. Vidim da je cip drugaciji, qualcomm vs broadcomm. Nikako da nadjem dobar review.

Pa neki jeftin TP-Link? Tipa 740, 841N, ljudi kažu da se nalaze za crvenu i malo više. Ima N, ima 100Mb LAN, brz procesor, dobru memoriju, i svi alternativni ga podržavaju. Sa njima dobiješ i izolovanu mrežu za povremene posetioce. Mislim, mogu i ja da ti preporučim nešto bez kompromisa, samo kaži ;-)
Jeftinih tp-linkova mi je prosla gomila kroz ruke, nijedan ne radi pouzdano (skace ping, gubi vezu), a svi su mi crkli posle 6 meseci. Ali da, sto se specifikacija tice, savrseno bih bio zadovoljan jednim takvim, samo da radi. :)

Poznat i kao "switch" :)
Обичан лан рутер и свич немају никакве сличности, осим што рутери често у себи имају неки свич. Тачније, рутер има један улаз и један излаз а у последње време се на излаз стави свич па их има углавном 4.

Pa što ne kažeš da nije problem stotka+ ?!?

Ovaj R7000 ne poznajem, spec mu super, ali....

Ja kući imam Archer C7, dobar na 2.4, na 5n onako, na 5ac nula. Mada svi padaju tu, tako da se ne tangiram mnogo. Ali sve su ružniji i ružniji. Ja bih pre išao na ono što su ti rekli Ninoslav i nitro, ako ništa drugo estetika na nivoYu ;-)

Koji WI-FI ruter uzeti?

Ja imam Asus RT-AC68U, za njega mogu da garantujem da je perfektan, 3 antene, meni je uptime redovno po 2-3 meseca, imam 15+ uredjaja. Ako neces taj i skup ti je onda mozes AC66U koji je vrlo slican 68ici.

Ako hoces jos jefinije onda 55icu ili 56icu ali sa njima nemam iskustva.

Poslednja izmena:
Stotka nije problem s obzirom da radim od kuce i pouzdan inernet mi je presudan. U skladu s tim, kad internet spontano krene da grca sklon sam sakacenju (sebe ili, ako ima prisutnih, drugih). :)

Posle malo razmisljanja, odlucio sam da se ipak drzim podalje od polovnih rutera, s obzirom da mi je pouzdanost prvi prioritet.

Kako stvari stoje, sveo sam svoj izbor na ASUS. 87-icu necu, s obzirom da mi te performanse nisu potrebne, a citam po netu da je dosta ljudi imalo problema s njim (navodno svi reseni skorasnjim firmware-ima, ali opet).

Izbor je pao na 68u ili 56u (68u ima 3 eksterne antene, 56u dve interne, inace hardverski identicni). Vidim da se ljudi kunu u njih po snb forumu.

55-ica je navodno novija verzija 56-ice, ali na netu ne mogu da nadjem ama bas nista o tome, pa cu i taj model zaobici.

AC66U je izgleda prerada N66U, znatno sporiji procesor (single core nasuprot dual u 56/68). Kad vec kupujem ruter (sto nije svaki dan), nije na odmet i malo future proofinga. :)

Onda 68 definitivno, resio si problem i future proof je

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno