Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drustvo dali ima nesto solidno do 150k i 65" velicina?Dali postoji nesto sto ce raditi na 4k i 60fps sa ukljucenim HDR-om?Akcenat je pretezno usmeren ka gamingu i konzolama pa sve ostalo!Danima vec prelistavam temu i opet znam kao sto sam znao na pocetku!Vidim da hvale LG CX seriju,ali i cena mu je momacka za 65" i jos plus Burn in ili kako se vec zove!Tako da sam odustao od toga!

Došlo je vreme da se uzme veći tv, za novi stan :D

Idem na 55", s obzirom da nemam više mesta. Gleda se sa oko 2.5m, pod blagim uglom u najgorem slučaju (uglavnom ću ga tako gledati, tu je lenjivac :D).
Prostorija je jako svetla, sa desne strane je odmah veliki prozor, a ceo stan je na jugozapadnoj strani - te je tokom celog danas sunce sa te strane.

Međutim, što se tiče upotrebe on će 80% da bude na kablovskoj i da se gledaju TV kanali. Ali ja TV uzimam zbog preostalih 20% :D
Služiće za PS5 (kad uspem da uzmem, sada će na PS4), povremeni sport (fudbal i NFL najčešće) i pretežno serije i poneki film.

Budžet je okvirno 1000e - domaće radnje, ide na kreditnu karticu.

I da, trenutno sam se zaludeo sa QE55Q80TATXXH, tako da želim da me ubedite da je ok da dodam pare za to :D
Zašto ne OLED? Pa jako često se desi da supruga upali tv, da “priča u pozadini”, da se ne ugasi kad se izađe iz kuće, itd. Lakše mi da ne razmišljam.

PS u spojleru je slika dnevne sobe, čisto ako nekome treba vizuelizacija, ujedno može da se vidi i refleksija u toku dana. Prostor između donjeg dela i prve police je 90cm.

Ja sam uzeo 55q80t I nemam zamerke i platio sam poprilično jeftinije nego u radnjama i kad kažem poprilično mislim poprilično ;)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Došlo je vreme da se uzme veći tv, za novi stan :D

Idem na 55", s obzirom da nemam više mesta. Gleda se sa oko 2.5m, pod blagim uglom u najgorem slučaju (uglavnom ću ga tako gledati, tu je lenjivac :D).
Prostorija je jako svetla, sa desne strane je odmah veliki prozor, a ceo stan je na jugozapadnoj strani - te je tokom celog danas sunce sa te strane.

Međutim, što se tiče upotrebe on će 80% da bude na kablovskoj i da se gledaju TV kanali. Ali ja TV uzimam zbog preostalih 20% :D
Služiće za PS5 (kad uspem da uzmem, sada će na PS4), povremeni sport (fudbal i NFL najčešće) i pretežno serije i poneki film.

Budžet je okvirno 1000e - domaće radnje, ide na kreditnu karticu.

I da, trenutno sam se zaludeo sa QE55Q80TATXXH, tako da želim da me ubedite da je ok da dodam pare za to :D
Zašto ne OLED? Pa jako često se desi da supruga upali tv, da “priča u pozadini”, da se ne ugasi kad se izađe iz kuće, itd. Lakše mi da ne razmišljam.

PS u spojleru je slika dnevne sobe, čisto ako nekome treba vizuelizacija, ujedno može da se vidi i refleksija u toku dana. Prostor između donjeg dela i prve police je 90cm.

Pa pazi Q80T jeste vrhunski TV ali je u ovom trenutku bas zacenjen, vidi XH90, na akciji je i ima dobru cenu mislim 105k je dobra cena za njega, a evo ti i poredjenja ta dva modela..

https://m.youtube.com/watch?v=XGmq8P5mPPQ

A za drugog clana imas 65XH90 na akciji za 140k mislim da bolji TV za te pare neces naci ako gledamo domace maloprodaje ili ako hoces da ustedis i nije ti bitan HDMI 2.1 ali su bitniji uglovi gledanja onda 65XH80, najsvetliji ekran u klasi, i sad je isto na akciji, a i ima ga jedan clan kome sam ga ja mislim i prodao ako je kupio na Bezaniji da ne kazem gde [emoji4] Prosto Q60T i Q70T su stvarno losiji za novac za koji se prodaju, a LG Nanocell ne znam zasto ali bas zacenjen ove godine..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
+1 za Samsung QE55Q80TATXXH
Odličan izbor, podrška za HDMI 2.1, 1500 nita osvetljenje, FALD, dobar upscaling, dobrar zvuk, AMD feesync, nije kao Q80R ali dobar, i ne razmišljaš kao što si spomenuo koliko će biti uključen sa nekim logom(burn in).

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

A za drugog clana imas 65XH90 na akciji za 140k mislim da bolji TV za te pare neces naci ako gledamo domace maloprodaje
Opa pa ovo i nije tako lose!Bas ga hvale svuda,samo ne znam hocu li stici da pazarim!Jos je tu i T..... koja mi bas ne uliva poverenje!
Jel mu je to ova oznaka Sony KD65XH9077SAEP 4K?

Poslednja izmena:
Opa pa ovo i nije tako lose!Bas ga hvale svuda,samo ne znam hocu li stici da pazarim!Jos je tu i T..... koja mi bas ne uliva poverenje!

To ti je oznaka za srebrni model, verovatno sa njim akcijaju, ima i XH9096 on je crn i mogu nogice da budu uze postavljene. A sto se prodavnice tice sta da ti kazem, bar sto se tice garancije ne radi nista preko njih sve direktno radis preko Inputa koji je glavni za Sony proizvode u Srbiji i kod njih se ostvaruje produzena garancija, sad imas i dobru cenu i 5god garancije, za BF si imao samo dobru cenu.

Sto se Q80T tice on nema 1500nita ni priblizno, ima slabije osvetljenje od mog Samsunga KS7000 koji je star jos malo pa 4god, jedini koji imaju preko 1000nita su Samsung Q90/95T i Sony XH95, kod njih se bas primeti jace osvetljenje jer su izlozeni u prodavnicama koje pokrivam pa mogu da uporedim.

Oba modela u vel 65" i 9077 i 9096 su na akciji kod pantomimičara, i koštaju isto, kažu da je vikend akcija.
Tako da mozes da biras boju koja je u "modi" ;-)

Ne pišu baš istinu , jedan ozbiljniji profesionalac V. T. izmerio jedva nešto preko 860 nita. ccc

I to je odlicno ako je toliko izmerio za Q80T, npr moj KS7000 je klasifikovan kao HDR1000 tj da moze 1000niti da pukne i moze ali na malom procentu ekrana (oko 1400niti na 2% ekrana) ali dzabe kada u realnom radu baca nesto malo preko 500niti sto je opet svetao ekran i to je po meni poslednji best buy Samsung, brutalan TV..

Bro82 nema na cemu, mislim realno dobar TV za pristojan novac, mislim ko bi rekao da ce Sony televizori biti jeftiniji u odnosu na slican LG ili Samsung (jedino kod OLED-a su i dalje skuplji vise nego sto bi trebalo)..

I da li si ti dobio polisu ili bilo kakvu potvrdu produžene garancije?

EDIT: Osiguranje u slučaju kvara podrazumeva plaćanje određenog iznosa u odnosu na premiju osiguranja umanjenu za stopu amortizacije. Zato i važi nakon isteka garantnog roka.

Da pojednostavim, meni ako treće godine crkne tv i ne mogu da ga poprave moraju dati drugi.

Tebi ako crkne tv i ne mogu da ga poprave platiće ti osnovnu cenu tv (cena koju si ti platio umanjena za pdv i trgovačku maržu) umanjeno za amortizaciju. Pri čemu se električni uređaji otpisuju po degresivnoj stopi amortizacije što znači da prve godine gube najviše svoje vrednosti, druge godine nešto manje i tako dok potpuno ne budu amortizovani.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Analizirajuci dokumenta na sajtu uniqa osiguranja smatram da je razor81 potpuno u pravu i najverovatnije cu odustati od tcl 55 c715 a uzeti hisense h55u7b iako nije qled jer je ovo sa garancijom na tcl potpuna prevara a to ce, nazalost, pokazati vreme. Imajuci u vidu da se uz h55u7b za 64k dobija i precistac vazduha koji kosta 14k da li gresim u odluci ?

Ne lažu baš puno, samo oko 40-50% hahaha,, bez obzira QE55Q80T je svakako dobar izbor po ceni od 970(pa na više) evropskih novčanih jedinica.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Oba modela u vel 65" i 9077 i 9096 su na akciji kod pantomimičara, i koštaju isto, kažu da je vikend akcija.
Tako da mozes da biras boju koja je u "modi" ;-)
Ovaj 9077 je rasprodat pa sam porucio 9096,boja mi je tu najmanje bitna!Pitao sam kako se dobija aktivacioni kod za produzenu garancija,ali nije znala ni ona!Kaze da se kao na kutiji nalazi neki deo koji se "izgrebe" i tu se nalazi taj kod!Nista kada dodje i ako dodje javljam utiske!
Bro82 nema na cemu, mislim realno dobar TV za pristojan novac, mislim ko bi rekao da ce Sony televizori biti jeftiniji u odnosu na slican LG ili Samsung (jedino kod OLED-a su i dalje skuplji vise nego sto bi trebalo)..
Neko koje vec 12 godina na prastarom LG sa 15k sati rada,ovo je za mene svemirski brod!Meni cak i 32" ne deluju malo!:DZamalo nisam kupio Hisense U8QF,ali dovoljan je bio tvoj post da se predomslim!Trazio sam ja taj Sony,ali ga nisam mogao naci kod nas posto ima drugu neku oznaku X900H ili tako nesto pa mi nije nista izbacilo!

Edit:Umalo da zaboravim da pitam!Kako funkcionisu HDMI kablovi?Dali se kupuju neki posebni 2.0 ili 2.1 verzija za 4k ili nekim cudom rade i ovi stari koje vec imam?

Poslednja izmena:
Ovaj 9077 je rasprodat pa sam porucio 9096,boja mi je tu najmanje bitna!Pitao sam kako se dobija aktivacioni kod za produzenu garancija,ali nije znala ni ona!Kaze da se kao na kutiji nalazi neki deo koji se "izgrebe" i tu se nalazi taj kod!Nista kada dodje i ako dodje javljam utiske!

Neko koje vec 12 godina na prastarom LG sa 15k sati rada,ovo je za mene svemirski brod!Meni cak i 32" ne deluju malo!:DZamalo nisam kupio Hisense U8QF,ali dovoljan je bio tvoj post da se predomslim!Trazio sam ja taj Sony,ali ga nisam mogao naci kod nas posto ima drugu neku oznaku X900H ili tako nesto pa mi nije nista izbacilo!

Edit:Umalo da zaboravim da pitam!Kako funkcionisu HDMI kablovi?Dali se kupuju neki posebni 2.0 ili 2.1 verzija za 4k ili nekim cudom rade i ovi stari koje vec imam?

Slusaj sto se garancije tice ne funkcionise tako nije greb greb fazon [emoji28] Znaci kada ti stigne TV idi do neke njihove prodavnice, prilozi fiskal ili ugovor na daljinu sta vec dobijes i dace ti kod jer ih imaju u radnji, znaci papir gde ti pise kod i uputstvo kako da ga aktiviras. Ne znam koji si deo grada ali ako si u Bg-u u svim njihovim jacim prodavnicama imas Sony promotera i pomoci ce ti tj dace ti kod..

Vredi li 55U7QF 82k? I šta bi za te novce bilo bolje. Bitno je da ima postolje uže, da može na policu širine 80cm da stane. Nekako mi bezveze da uzmem 50, hteo bih bar 55, ali razlika u ceni je velika izmedju ta dva tv-a.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Drugari treba mi preporuka za tv, za video sadrzaj u mracnijoj prostoriji prostoriji. Neko mi rece da za ovu potrebu gledam Philips OLED tj. Philips generalno. Jel ima vlasnika Philipsa, kakvi su utisci?

Drugari treba mi preporuka za tv, za video sadrzaj u mracnijoj prostoriji prostoriji. Neko mi rece da za ovu potrebu gledam Philips OLED tj. Philips generalno. Jel ima vlasnika Philipsa, kakvi su utisci?
Ovo mi je prvi post na temi (a mislim i na benchmark forumu), iako ovu temu pratim jako dugo.

Kako i na drugim nekim forumima, tako i ovdje primjetim da postoji averzija prema Philips televizorima ;) . Iskreno ne znam zasto. OK bila je jedna losa serija prije 5+ godina (kad su ih Kinezi preuzeli). Generalno, kupio sam ta 3 televizora u zadnjih 3 godine (roditelji, brat) i svaki radi fenomenalno.

Trenutno je kod mene u kuci 58PUS8545 i mogu potvrditi da je to jedan sasvim dobar uredjaj za tu cijenu (platio sam ga 615eura). Vjerujem da bi vecina korisnika bila zadovoljna sa slikom. Kalabrirao sam sliku pomocu postavki sa interneta i to mi daje najrealniii prikaz boja, tj najmanje me zamara...ali npr. kad mi dodju roditelji u goste (kod njih je 55PUS7304) , mater kaze da joj je slika nesto bledunjava( kod njih standard postavke).

Android radi fantasticno (sa Kodija pustam 4K materijal preko WIFI), zvuk je sasvim zadoviljavajuci...generalno, sasvim dobar tv za taj budzet. Ambilight je nesto kao bonus , na koji sam se ja navikao i koristim ga stalno, neko mozda nece ni ukljucivati.

OLED je naravno sve ovo + jos bolja slika i zvuk. Naravno, vise kosta.

Poenta mog posta, nemoj se dati da te neko nagovori da je Philips smece i da zbog toga ne kupis. Preporuka je da uzmes uredjaj koji je u ovom momentu najpovoljniji, tj koji ima najbolji odnos ulozeno/dobijeno i sa kojin dobijas ono sto trazis(placas) , npr. odredjeni kvalitet slike,zvuka, andorid da/ne, garancija,itd..

Ma nismo se razumeli. Svaki proizvodjac je orjentisan ka nekom segmentu, Sony veci prioritet daje video sadrzaju, Samsung gleda da u svemu bude adekvatan (ali nigde ne briljira), itd.

Neko mi rece da Philips svoje televizore primarno tweakuje za video sadrzaj i u tome je navodno najbolji. Odustao sam od kombinovanja TV i monitora, cini mi se da precutno i namerno gimpuju televizore za ovu primenu. Kupio sam bio Sony x90h i vratio zbog 4k blura, kupio Samsung Q80T, sasvim verovatno ide nazad, FALD ne moze da se iskljuci sem u PC modu i to kroz servisni meni a u PC modu ni jedno podesavanje nema plus na sve to contrast enchancer je zakljucan na high i nikako se ne moze kompenzovati za to, ubija sliku opasno. FALD isto za desktop apsolutno nikako ili da se nabije svetla pozadina da ga "vara" stalno na max (i da vas boli glava) ili da trpite algoritam koji ne da nije optimizovan za desktop nego bas iritira.

Plus na sve to, Q80T nista straobalno nije bolji od 5 godina starog Samsung QLED 6800. Odziv na oko isti po svim mogucim testovima (blur busters, razni YT demoi za ghosting, etc) ili razlika neprimetna, input lag isto ne mogu da ocenim razliku kad su oba u game modu, cak Q80T ima opasno gori input lag van game moda, sigurno ~100ms, 6800 nije preko 50ak. VRR isto ne radi, kad se ukljuci syncuje se sa backlightom i dobijete stroboskop kad padne ispod 120 fps framerate, epi napad u najavi. I sad treba da se ispruzim 1000+e da se ne pomerim skoro nigde, aj 120hz jeste napredak i hdr izgleda jelte dosta bolje. 6800 ima kvazi HDR podrsku u smislu da cita metadata ali sve sto uradi je nabije kontrast i backlight na max, ne izgleda bog zna kako ali efekat je priblizno tu, za manje zahtevnog korisnika otp bi bio isti utisak.

Ako je vec ovakva situacija, onda idemo na TV koji je najbolji za filmove i neki gaming monitor sa gsync/144hz+ etc. Kapiram da za filmove i serije OLED najbolje zavrsava posao a tu nema ni burn in rizika mnogo mada bih razmislio i o LCD kad se izvaga sve, cena, kvalitet, etc. Q80T me uopste ne odusevljava u pogledu video reprodukcije, egal je sa 5 god starijim modelom. Pricamo naravno o SDR, sto mi je i 90% materijala jos uvek.

Poslednja izmena:
TV "podrzava" 4k120Hz ali tako sto duplira horizontalne linije i ispade da mu je propusna moc dovoljna samo za 3840x1080 sto rezultuje u opasnom bluru na 4k120Hz. Ako ti treba za video sadrzaj i neces da se igras na njemu ili da ti bude monitor onda je skroz ok tv. I u 60Hz nema nikakvih problema pri ni jednoj upotrebi. FALD definitivno duplo bolji nego na Samsungu a uz to moze i da se iskljuci.

EDIT: Jos jedno upozorenje sto se tice Q80T, ako hocete HDMI 2.1 funkcije trebace vam i odgovarajuci kabl. Ja ni sa kablom od 1m ne uspevam da izvucem korisnicko iskustvo bez bugova, sto duzi kabl to postaje jos gore. 3 kabla sam kupio i na sva 3 je sto samo srazmerno duzini imacete manje ili vise problema. Samsung tvrdi da su kablovi u pitanju a ja garantujem da nisu jer svaki kabl kada se zakaci, radi bez problema ali kada god se desava bilo kakva reinicijalizacija (handshake) imate sansu da tv odlepi i da morate da resetujete input signal plus, game mode, ceo tv, ceo komp, pre nego sto proradi nazad a i onda ce da proradi u 60Hz pa ajmo jovo nanovo da ga naterate ponovo da se vrati na 120Hz. Kad uhvati handshake sve radi (sto znaci, nije kabl) vec Sljamsung sw/hdmi kontroler koji ne moze da se izbori nisacim sto nije apsolutno idealna veza. Sa istim kablovima drugacije rezultate dobijam kada je input na PC i kada je na Game console, cak game console input otkljucava dosta drugih podesavanja i radi stabilnije nego PC input. Mnogi na netu se kunu da su kupovali krace kablove, razmestali po kuci i onda kad je izasao update 1430 probali stare i duze kablove koji sad odjednom rade bolje nego sto su radili, Samsung bakar enhancer izgleda.

Def nije godina za kupovinu TV, potvrdjeno empirijski.

Poslednja izmena:
^ Još samo da nam kažeš koja firma u Srbiji je pristala da im dva puta vraćaš različite modele TV-a koji nemaju neke tehničke mane, nego nisu ispunili tvoja očekivanja, a oni tebi da na kraju vrate pare...

Bilo koja, prema zakonu o zastiti potrosaca. Naravno, ja tv vratim da ne izvalis ni da sam ga otvorio. Nisam bahat ali koristim svoja prava, zasto da ne.

I kako to mislis "nemaju neke tehnicke mane"? Kad moze Sony da pusti u prodaju tv koji duplira horizontalne linije i da mi proda pricu da je to 4k i da blur "ne smeta mnogo" mogu i ja da ga vratim bez trunke moralne dileme. I Samsung kad ne moze da uhvati signal na PC modu izbacuje poruku "kupite high quality kabl" a onda ista ta situacija sa Game console inputom radi, mozda ubaguje jednom u 15 puta (prebacivanje na HDR mod pri 120hz). Na PC inputu crashuje tv svaki put bez izostanka, ne moze da se izvede. Tebi ovo nisu tehnicke mane?

Inace povrat robe je standardna praksa svuda u svetu. Costco u americi recimo daje 90 dana return, kod nas mozete da izvucete tehnicki 28 dana ali nikada nisam to isprobao, ako vidim da ce ici nazad, vracam u 5-7 dana i niko nikada nije napravio problem.

^ ^
Znamo svi šta piše u zakonu, ali piše i na tarabi...
Pun je forum negativnih iskustava sa vraćanjem robe kupljene online, a pogotovo sa povratom para, jer roba za robu (u tvom slučaju Tv za Tv još nekako i pristanu da zamene), želim ti da ne budeš među njima...
Samo zamisli situaciju da na sudu moraš sudiji (u većini slučajeva ili matorac 2 godine do penzije, ili gospođa koja računar ne zna da upali) da dokažeš (jer je teret dokazivanja na tebi) da roba nije saobrazna jer ne može da uradi neki mamodžambo, tj. nešto što je njima apstraktno i realno niti ne znaju da postoji i čemu služi...
Srećno sa tim...

Elem, bila je priča za Sony da je softverski i da su prošli model sredili izbacivanjem novog firmware... Za Samsung ne znam...

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav, planiram uzeti neki tv do u rangu 60k maksimalno.
Ono sto sam izdvojio su ovi uredjaji:

1. SONY KDL-43WF665 SMART
2. LG 43UN73003LC SMART
3. SAMSUNG Crystal UE43TU8072UXXH SMART
4. PHILIPS 43PUS7505/12 SMART

Sta savetujete? Nije da se razumem, a nije ni da se ne razumem :D uglavnom, tv bi bio koristen za tv program i gledanje filmova. TV ne uzimam sebi, tako da korisnik nije previse zahtevan.
Ukoliko imate neku preporuku za tv do tog cenovnog ranga, a da je bolji od navedenih napisite pa da pogledam. Hvala vam unapred.

Poslednja izmena:
Ja sam vratio neki masažer koji su "uvalili" babi, došli kući da joj rade prezentaciju, I ona pristane da kupi, 35.000. Ja joj posle kupio na aliexpress-u za 38 dolara. Malo su negodovali u telefonskom razgovoru, tražio sam dozvolu da snimim razgovor i oni pristanu. U tom razgovoru kažu da hoće da pristanu da se vrati uređaj, ali da mora da se plati prva rata (pošto je kupljeno na rate). Poslao im email sa obrazloženjem zašto moraju da zamene, nisu odgovorili.

Onda nađem na apr-u ko je ovlašćeno lice, i sročim u slobodnoj formi opomenu pred utuženje, za firmu i za njega lično, prikačim snimak razgovora sa zaposlenim, i kažem da sam time tražio odustanak od ugovora na daljinu u roku predviđenom zakonom. Isti to odštampam i odnesem lično na pisarnicu firme da imam napismeno da sam sam to predao u odgovarajućem roku.

Epilog, za dva dana zvali da kažu da prihvataju sve. Znam da ne želi ili ne ume svako da se zeza ovako, ali da postoji način, uvek postoji.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno