Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja ti kazem da sam negde procitao da se kod nas u svim velicinama nalazi VA. i ne, nije to pravi nacin da se proveri, najbolji nacin je da golim okom vidis koji je panel jer ako se ne vidi golim okom onda i nema razlike izmedju ips i va.

A gdje si procitao i je li isto sa nekog foruma gdje ljudi naklapaju ili je iz relevantnog izvora? Daj mi link. Citanje modela panela nije pravi nacin da se provjeri? Interesantno... A ja sam ga vidio i golim okom i to ne jedan 55MU6172 nego nekoliko njih zato sto su kao i svi modeli iz MU6172 bili best buy jedno vrijeme i puno(meni poznatih) ljudi ih je kupilo. Svi 55MU6172 od redom su bili IPS paneli serijskog broja modela: 55B6AU0VM.

Poslednja izmena:
citao neke testove (ili gledao neke jutub klipove) sad koji ne mogu da se setim ali pokusacu da nadjem i secam se da je bas pisalo da 55 dolazi sa pls panelom ali da je verovatno za nase trziste stavljen VA panel kako su neki korisnici prijavili, oni nisu proverili jer nisu imali taj model, na testu je bese bio 50(sad mene jede jer ne mogu da se setim gde sam video). Da kako ces proveriti tip panela na osnovu modela? mozes da vidis proizvodjaca, hercazu, godinu, a to predzadnje slovo V oznacava tip panela koje ne znamo sta je. Najbolji nacin za proveru je licno proveriti, ti si siguran da su IPS ok, verujem ti, znam da znas razliku izmedju ips i va. Ali verujem da i heroj87 zna pa ako su se gubile boje pod uglom i imale duboku crnu u mraku onda je VA. Kako god i da je ips i da je va opet je q6 ako ne pa duplo bolji tv od pomenutog (ako neko razume koje razlike treba da vidi, obicnom korisniku kao sto smo videli i fox ima realisticnije boje nego samsung ili lg) jer se dosta i razlikuju zbog same qled tehnologije, boja, i osvetljenja (verujem i kvaliteta izrade) dok je npr q6 vs q7 mnogo manje uocljiva razlika. Kao sto je mnogo manje uocljiva razlika izmedju MU6 i MU7,MU8...

Poslednja izmena:
citao neke testove (ili gledao neke jutub klipove) sad koji ne mogu da se setim ali pokusacu da nadjem i secam se da je bas pisalo da 55 dolazi sa pls panelom ali da je verovatno za nase trziste stavljen VA panel kako su neki korisnici prijavili, oni nisu proverili jer nisu imali taj model, na testu je bese bio 50(sad mene jede jer ne mogu da se setim gde sam video). Da kako ces proveriti tip panela na osnovu modela? mozes da vidis proizvodjaca, hercazu, godinu, a to predzadnje slovo V oznacava tip panela koje ne znamo sta je. Najbolji nacin za proveru je licno proveriti, ti si siguran da su IPS ok, verujem ti, znam da znas razliku izmedju ips i va. Ali verujem da i heroj87 zna pa ako su se gubile boje pod uglom i imale duboku crnu u mraku onda je VA. Kako god i da je ips i da je va opet je q6 ako ne pa duplo bolji tv od pomenutog (ako neko razume koje razlike treba da vidi, obicnom korisniku kao sto smo videli i fox ima realisticnije boje nego samsung ili lg) jer se dosta i razlikuju zbog same qled tehnologije, boja, i osvetljenja (verujem i kvaliteta izrade) dok je npr q6 vs q7 mnogo manje uocljiva razlika. Kao sto je mnogo manje uocljiva razlika izmedju MU6 i MU7,MU8...

Pomocu proizvodjaca. Ako je BOE(sto i jest u 55MU6172) onda je IPS jer BOE uopste ne proizvodi VA panele za televizore.
A za to da je Q6 duplo bolji od bilo kojeg MU6172 se apsolutno slazem, to nije upitno. Samo kazem da je ta razlika za nijansu manje drasticna kod VA panela u MU6172 nego kod IPS panela u MU6172 ali je opet Q6 duplo bolji i od jedne i od druge varijante.

Poslednja izmena:
Mi mislimo da boe ne proizvodi VA panele, do sada je bila takva situacija ali nikako ne mozemo da znamo sta se stvarno gde proizvodi i kakvo djubre uvaljuju. Kao sto lg ima neke svoje varijacije VA panela koje ko zna ko proizvodi. no nebitno da ne duzimo dalje.

Ljudi, molim za preporuku, uopšte ne pratim tržište :(
Molim preporuku za manji TV, za studentkinju, zahtevi bi bili:
- koristio bi se kao monitor za laptop, uglavnom office i internet. Preciznost reprodukcije boja nije ključna.
- da ima DVB-C tuner, i CI slot, (vezuje se na SBB).
- ako može da strimuje sa DLNA servera, to bi bio plus
Dimenzija bar 32", pa naviše. U stanu postoji dobar, veliki TV

vidi, ako ide u neki regal, mora da bude prostora okola. tipa, najmanje po 10 cm

Nije regal, i nije problem sa disanjem. Kači se na zid, u ugao, o toliko ima prostora do prozora.
Prolazi 91-92 cm.
Znači, veći deo vremena će biti korišćen kao monitor, taj aspekt je jednako važan kao i TV.

Mi mislimo da boe ne proizvodi VA panele, do sada je bila takva situacija ali nikako ne mozemo da znamo sta se stvarno gde proizvodi i kakvo djubre uvaljuju. Kao sto lg ima neke svoje varijacije VA panela koje ko zna ko proizvodi. no nebitno da ne duzimo dalje.

BOE jest kineski proizvodjac panela ali se radi o ogromnoj i transparentnoj kompaniji za koju se zna sta proizvodi a ne o nekakvom podrumskom proizvodjacu panela. Uostalom, ne bi Samsung saradjivao sa njima da se ne radi o ozbiljnoj kompaniji. A iskreno malo me smorila ova tema. Ja ti kazem da je u tom televizoru IPS panel i dao sam ti sve argumente za to a ti ako ne vjerujes to je tvoj problem, uostalom lagano je otici negdje i provjeriti to.

ma ok, ja rekoh da ne duzimo, i kad nadjem gde sam procitao ti mozes da napises da su to nagadjanja. nekome je ips nekome va i to je to. uopste je nebitno tv je ionako dno :-devil-: life goes on...

Tu izgleda nema vise ni S od samsinga. Paneli neki boa iz kine, sklapa se u slovačkoj.. ta 6 serija u klasi sa Voxom

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Os (tizen) je samsung, 5g garancije, ko ima, je od samsunga.
Kum ima vox, velika je to razlika

ma sustina je da se vise ne zna sta se gde ugradjuje i da nista nije sigurno. jos uvek kopam gde sam procitao i znam da je bio neki domaci sajt/klip, a evo i sa poljskog av foruma:

In this thread:

viewtopic.php? f = 1703 & t = 1275315 & p = 11731956 & hilit = + UE55MU6172 # p11731956

I found that UE55MU6172 is VA, see:

"The UE55MU6172, which I photographed in the showroom with a macro photo of a pixel structure, was VA - that was Alza." The UE55MU6192 and the UE55MU6172, with which I helped my friends, were always VAs. "

Can anyone else confirm it?

Post by Ryan Giggs 29. 11. 2017 23:20
Obviously, there are both types. I have a 4-piece experience and everything was ips. All reviews are all ips.

dakle potvrdjuju se i VA i IPS paneli pa kako gde zapadne, no kao sto rekoh totalno nebitno. Panel lutrija odavno nije strana bilo kog proizvodjaca ( sem ako nije oled :) )

edit: jos uvek trazim nase podatke, nasao sam ceski forum gde se isto vodi rasprava i tu (sa sve slikama pixela) potvrdjuju da ima i VA i PLS. Dakle moguce i da nije samo jedan proizvodjač na tom modelu.

UE55MU6172 bought last week at nay.sk - VA

ceo thread http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1276456&st=0&sk=t&sd=a

Poslednja izmena:
Nije regal, i nije problem sa disanjem. Kači se na zid, u ugao, o toliko ima prostora do prozora.
Prolazi 91-92 cm.
Znači, veći deo vremena će biti korišćen kao monitor, taj aspekt je jednako važan kao i TV.

Eto, uklapa ti se UE40MU6172 po veličini, knap ali staje. Isto ti važi i za budžet. Popularan je model, 4K televizor, dosta se pisalo o njemu, imaju ga mnogi članovi foruma (ja od nedavno imam takvu pedeseticu).
Postoji i sličan ovogodišnji model UE40NU71xx, ali po svim testovima nije ništa bolji, samo je malo skuplji. Sedmica u oznaci ne znači da je bolja serija, bukvalno je naslednik prošlogodišnje serije 6.

Ako želiš neki drugi brend, imaš dobre Sony modele od 40 inča (poput KDL-40WE660), ali mislim da oni u toj veličini uopšte nemaju UHD (4K) nego samo FHD modele. Mnogi će reći da u toj veličini i nema razlike između FHD i UHD rezolucije, ali ako se sedi blizu i koristinkao monitor, bolje je da bude veća rezolucija (manji pikseli).
LG uopšte ne pravi televizore u veličini 40", a 43" ti je preveliko.
Hisense ima modele od 39", sa njima možeš dosta povoljno da prođeš.

Tu izgleda nema vise ni S od samsinga. Paneli neki boa iz kine, sklapa se u slovačkoj.. ta 6 serija u klasi sa Voxom

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Tako ti je kod svih poznatih brendova u nizoj i srednjoj klasi televizora. Ono nije bitno odakle je panel, bitno je da ispunjava uslove koje Samsung(ili Sony, Panasonic, LG) ima za odredjenu klasu ili odredjenu seriju televizora a ti ŽNJ brendovi nemaju nikakav standard nego ubacuju panele koje dobiju najjeftinije.
Cak se pokazalo da i Samsungov panel u istoj seriji ima losije karakteristike nego paneli drugih proizvodjaca iz iste serije mada je sve to u toj seriji vise - manje isto.
https://www.rtings.com/tv/learn/panel-lottery-samsung

ma sustina je da se vise ne zna sta se gde ugradjuje i da nista nije sigurno. jos uvek kopam gde sam procitao i znam da je bio neki domaci sajt/klip, a evo i sa poljskog av foruma:

dakle potvrdjuju se i VA i IPS paneli pa kako gde zapadne, no kao sto rekoh totalno nebitno. Panel lutrija odavno nije strana bilo kog proizvodjaca ( sem ako nije oled :) )

edit: jos uvek trazim nase podatke, nasao sam ceski forum gde se isto vodi rasprava i tu (sa sve slikama pixela) potvrdjuju da ima i VA i PLS. Dakle moguce i da nije samo jedan proizvodjač na tom modelu.

ceo thread http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1276456&st=0&sk=t&sd=a

Ok, konacno neki link od tebe a ne neka naklapanja i hvala na tome. S obzirom da se radi o forumu a ne o relevantnom izvoru nisam 100% siguran da je tacno ali sada barem uzimam tu informaciju kao mogucnost da ipak 55MU6172 negdje ima i sa VA panelom. Meni sada samo nije jasno kako ja nisam naletio ni na jedan 55MU6172 sa VA panelom a vidio sam ih sigurno preko 10(moguce cak i oko 15, nisam brojao), sve od reda su bili sa IPS panelom.

Moguce da je neka posiljka bila sa VA panelima, ostale sa PLS.
Ja imam IPS Sharp 46" kao monitor vec 10 godina, znam da ono nije IPS, tu nema ni trunke dileme.
Kod mene ti je svejedno sedeo direktno ili pod uglom od 40%, a tamo smo otisli fazon 25% i vec se primecuje senka.
Evo sta kazu ljudi iz Ceske, makro slika i zvanican odgovor Samsung podrske, gde kazu da je VA panel:

Mu.PNG

Mu1.PNG

mu2.PNG

mu3.PNG

Poslednja izmena:
Heroj87 bolje da nisi nista pisao. :D Poceo sam vjerovati da stvarno postoje i VA paneli u 55MU6172 dok nisam vidio posljednju sliku koju si stavio gdje mu takodje odgovaraju da se radi o Edge LED televizoru a mislim da je sad svima vec poznato da se radi o Direct LED televizoru. Kad im je ta informacija netacna ne vjerujem im ni ovo za panel. :)

Izvinjavam se ako je neko vec pitao i pisalo se o tome. U Grckoj sam video F&U FL 2 D 5504 UH 55" 4k smart 5v za 400e. Da li je neko upoznat sa tom markom i zna li se nesto o njemu?

Heroj87 bolje da nisi nista pisao. :D Poceo sam vjerovati da stvarno postoje i VA paneli u 55MU6172 dok nisam vidio posljednju sliku koju si stavio gdje mu takodje odgovaraju da se radi o Edge LED televizoru a mislim da je sad svima vec poznato da se radi o Direct LED televizoru. Kad im je ta informacija netacna ne vjerujem im ni ovo za panel. :)
Jako je zeznuto kada nesto istripujes na osnovu mizerne kolicine informacija, pa se drzis toga kao pijan plota, cak i kada dokazi za suprotno postoje.
Ovo je poslednje sto cu okaciti i pricu smo zavrsili, nas trojica videli VA panel, drugar zna da je imao va panel u svom tvu i tu nema diskusije, barem ne smislene.

Evo primera 3 vrste panela, pa neka svako izvuce zakljucak koji je isti kao onaj 55mu6172 sa gornje slike.

IPS
34f0a75bd98ce6b11078eedfa649190c.jpg

PLS
c8c427ffd3eda1c5650b22bd514eedc4.jpg

VA
622c5570e94e29097cc40a8043769029.jpg

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
On meni postavlja fotografiju piksela i subpiksela. :laugh: Ehhh drug moj kad sam ja to gledao pod povecalom i ucio o tipovima panela na osnovu izgleda piksela, ima skoro i 10 godina. Ona fotografija piksela jeste VA panel, tacnije AMVA3 ali otkud ja znam da je slikan taj TV a ne nesto skinuto sa neta i predstavljeno na tom forumu kao fotografija piksela na panelu 55MU6172, ocigledno je da se ne radi o pouzdanom forumu jer ima oprecnih informacija?
Nisam ja rekao da sad 100% tvrdim da nema 55MU6172 sa VA panelom, ocigledno ima u toj prici neke istine ali samo kazem da mi taj link sa tog foruma vise nije nikako validan jer tamo ni Samsung podrska ne zna kakvo im je pozadinsko osvjetljenje u televizoru a da znaju kakav je panel a jos se pozadinsko osvjetljenje(edge ili direct) moze prepoznati samo jednim pogledom na TV.
I da zakljucimo ovu glupu raspravu, Q6 je puno bolji od MU6172 i tu nema price. Ako je u nekom modelu MU6172 VA panel onda je Q6 duplo bolji a ako je IPS panel onda je Q6 i vise od duplo bolji.

Poslednja izmena:
ma 30 puta bolji pa ljudi ne znaju da l' im je VA ili IPS panel. (Kako mi da znamo da si ti video PLS panel, a ne VA? ja mogu da kazem da sam video u tom modelu oled panel...) Cinjenicu smo ustanovili, a to je da postoji i sa PLS i sa VA panelom pa kako kome zapadne. Ja sam procitao da samo za neki evropski deo rade VA, ostalima su svuda PLS e sad pitanje je ko od koga nabavlja. Druga cinjenica je da samsung i dalje trpa sve sto stigne u srednje i nize klase televizora da cak ni samsung ne zna sta je na kraju sklopio i gde, a kamoli da mu podrska zna koje je osvetljenje (ali su potvrdili da ima sa VA panelom). Jedino sto ostaje kao sto jaksa kaze je tizen, ostalo nije vredno pomena, a kamoli bilo kakve rasprave u toj klasi. Kome je bitno da li je VA ili IPS taj model treba izbegavati i to je to.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno