Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo sada bas na brzinu bacio pogled u Saturnu, čisto da vidim sta imaju izloženo i razgovarao sa zaposlenim...

Skroz korektno mi je preporučio par modela u par cenovnih klasa :

U 1k klasi - Samsung Qled 6 ili Q6 (ako se ne vara, nisam tačno zapamtio model) - ostavio najbolji utisak ali mi se ne daje toliko novca
Odmah ispod njega i drugi po utisku je Sony Xf85 (full hdr) ali i on je. 55" i 899e

Ononsto me je zainteresovalo su bas ta NU 7xxx (7190 ako se ne varam) I Sony XF75 - oba oko 650e I utisak da imaju najbolje panele u toj klasi od izloženih u radnji

I pokazao mi je "bestseller) mu6120 ili 29 u zakrivljenoj verziju i panel je bio blagi očaj u odnosu na ove...

Tako da mi se izbor svodi na Samsung NU7xxx i Sony XF75... Moraću još još jednom da bacim pogled ali više naginjem ka Soniju zbog lošijeg iskustva sa trenutnim Samsungom...

Inače kakva je situacija sa OS-om kod Sonija pošto voze Android? (ako se ne varam i kod mog 6070 je Tizen koji je skoro sve gutao od formata, osim nekih hevc i sasvim ok su radile YT/Prime/Netflix aplikacije)

OS je trash ako je Android varijanta, najbolji je LG-jev WebOS a iza njega Tizen. Sony ima Android, jeste bolji od Philips i slicnih grozota (na granici upotrebljivog) ali ni blizu LG-ju. Razlog zbog kojeg ja gledam Sony a ne Samsung ili LG je low input lag, upravo zbog Plejstejsna. A i nekako ima smisla da kombinujes Soni sa Sonijem ;)

Racunaj ako ti treba smart funkcija na tim Sonijima ne gine ti dodatni uredjaj koji ce to raditi posto Soni ima slabu mreznu.

Te zakrivljene ne razumem, delovalo mi je kao super ideja dok nisam video uzivo kako to izgleda.

^ Sto se smart funkcije tice nije mi konkretno potrebna, osim YT/Prime video/Netflix aplikacije i cast-a sa telefona (mada je ovaj Tizen na Samsungu zavrsavao posao znao je cesto da zakuca)...

Btw sto se drugih brendova tice - ima li sta vredno preporuke kod Panasonica ili LG-ja?

Moracu sigurno jos jednom da odem i pogledam detaljnije jos koji model, ali gledam za najbolji moguci panel/prikaz slike i najmanji lag u tom cenovnom rangu. Nisam cak nesto ni zaludjen za (pravi) HDR, iako bi bio lep bonus - nemam nista osim PS4-rke sto bi mogao na konstantnijem nivou da koristim...
Tako da ono ne daje mi se 1k evra za HDR zbog mahom igranja na Soniju jer ni to ne stizem cesto, tako da ce i ovo oko 650e da mi zavrsi posao i mislim da ce mi biti to biti definitivni stop-gap za Qled.

Btw. setih se spec etikete, Samsung daje 10 godina garancije na Q6 model sto se pojave burn-ina tice, sto ne videh ni za jedan drugi model u prodavnici.

+edit

Rece mi da je input lag na NU7xxx seriji takodje prilicno mali i da je odlicna opcija za konzole...

Poslednja izmena:
Input lag na svakom iole pristojnom LG-ju ili samsungu iz ove ili prošle godine jeste veoma mali. Ne moraš da juriš sony ako ti je on izbor samo zbog PS4 igranja a ostalo ti se ne sviđa.

A interesantno mi je da primećuješ toliku razliku između Samsungovih MU61xx i NU71xx modela, u korist ovih potonjih. Možda je do podešavanja, a možda i jeste tako. U nekoliko recenzija sam čitao da ovogodišnji modeli iz te klase nisu unapređeni, čak su u ponečemu slabiji (valjda izbačena podrška za DTS). Kažu da je ovogodišnja NU71 serija definitivno naslednik MU61, sedmica je čist marketing i nije viša serija, bar u ovom slučaju.

Ta burn in garancija je marketinski trik jer nijedan lcd nije podlozan burn inu, bilo ips ili va (i daj boze da pozivi 10god). To su izmislili da bi opravdali previsoko pozicioniran i neopravdan qled naspram superiornijeg oleda. Sto se slike tice sve je kao sto si gore naveo, ako hoces najbolju sliku od ponudjenih uzmi q6. i po meni mozda vredi dodati 100e u odnosu na xe85.

sto se nu7 ili xf75 tice, jedan ti je va drugi ips sto tebi ne bi trebalo da ima veze, ali ako sedis ispred tv-a uzmi nu7.

Poslednja izmena:
Gledao ja u prodavnici mu6xxxx i nu7xxxx, isto je to.

Dali je bas skroz isto ne znam ali znam da je samsung na NU izbacio podrsku za DTS. Da sam placao TV po full ceni meni bi to sigurno bio dealbraker. Za ostale razlike ne znam ali za ovo sam se frapirao. Izbacili su i na jacim serijama.
Smart na NU sljaka savrseno, multitasking je odlican. Boje su za pravo cudo odlicne, nisam hteo ni da radim kalibraciju.
Sto se tice input laga, postoji gaming mode gde se procesuiranje slike svodi na minimum tako da je playstation najmanji problem.
Stvarno sam odusevljen TV-om. Uzmite u obzir da sam ja dobio TV po bezobrazno niskoj ceni pa to odusevljenje uzmite da malom dozom rezerve u smislu da ne ocekujete neku magiju. TV je svakako odlican. Devojka koja je apsolutni duduk i koja ne zna sta je D3 primetila je ogromnu razliku dok je gledala Fox HD u odnosu na tv koji je sada u spavacoj. Ja sam prezadovoljan procesuiranjem slike, stvarno ima razlike. Onaj Grundig sto imam nije uopste los TV ali razlika u klasi se vidi jos na kablovskoj, o 4K HDR snimcima nema potrebe ni da pricamo.

Samo obratite paznju na nedostatak DTS-a, za sve ostalo NU7402 ima svaku preporuku od mene.

Tapatalk

Prelistavao sam malo vise temu, videh da je NU serija malo "osakacena" tako da je starija MU6xxx mozda bolja opcija. Ne bi me cudilo da Saturn ima na lageru i te starije modele jer je prodavac iz te sekcije imao listu modela na kompu koje imaju na lageru (i siguran sam da je mi pokazao i MU6xxx na lageru ali ne znam u kojoj velicini) ali nemaju recimo i online u ponudi - tako da prakticno bih mozda mogao da narucim i na slepo, na osnovu preporuke ovde.

Cak sta vise sada i razmatram Samsung ue49mu6400

A sto se tice za MU koji sam video, u pitanju je bila neka verzija sa zakrivljenim ekranom i pitanje je kakva su bila podesavanja. U svakom slucaju planiram da ponesem USB sa sadrzajem koji gledam i prodefilujem kroz podesavanja.

Sto se kvaliteta slike tice u proseku mi je Sony ostavio bolji utisak ali videh da im je OS dosta losiji od konkurencije.

Vidi, dobro prelistaj i pogledaj koje su razlike. Ne verujem da ce Samsung bas tako jednostavno da puca sebi u nogu, da obogalji nasladnika. Bojim se da nije bas tako jednostavno. Ovo za DTS ti kazem iz prve ruke, za ostalo pogledaj. SW ovde radi savrseno, ni najmanji problem, multitasking sljaka ko zmaj.
Pogledaj i Panasonic modele.

Tapatalk

^ ali opet sa druge strane me i ne bi cudilo, posebno zbog ugradjivanje nesto losijih panela u modele sa manjom dijagonalom zarad prodaje vecih.

Nadjoh i ok review za 49NU7100 , donekle i deluje kao step down u nekim aspektima

Snimi na USB drajv taj samsungov promo video sa kerom, probaj u par modela (hdr bi trebalo da se aktivira na TV) i vidi kako koji izgleda.
Imaš u temi o MU6100 seriji neke kalibracijske postavke, s tim da sam ja sada uključio i HDR+, možeš njih da primeniš na modele koji te interesuju.

Ja lično bih išao na Q6 (privlači me taj qled jako :) ) ali, kao što je poznato, dao sam 2x manje para i kupio MU

Vidi, dobro prelistaj i pogledaj koje su razlike. Ne verujem da ce Samsung bas tako jednostavno da puca sebi u nogu, da obogalji nasladnika. Bojim se da nije bas tako jednostavno. Ovo za DTS ti kazem iz prve ruke, za ostalo pogledaj. SW ovde radi savrseno, ni najmanji problem, multitasking sljaka ko zmaj.
Pogledaj i Panasonic modele.

Tapatalk

Samsung jeste obogaljio nasljednika ali nije sebi pucao u nogu jer su NU7xxx modeli kada su tek izasli jeftiniji nego sto su bili MU6xxx modeli kada su tek izasli a kada NU7xxx budu godinu stari bice jeftiniji nego koliko sada kostaju godinu stari MU6xxx modeli.
A razlog zasto pisem da je konkretno NU7100 serija obogaljena je sto je iz nje izbacen bluetooth, DTS podrska i ima malo manje maksimalno osvjetljenje od svog prethodnika a to je MU6100 serija. Sto se tice samo kvaliteta slike tu su skoro isti i ako nekome ne treba DTS i/ili bluetooth onda moze ici i na NU7100.

Poslednja izmena:
Samsung jeste obogaljio nasljednika ali nije sebi pucao u nogu jer su NU7xxx modeli kada su tek izasli jeftiniji nego sto su bili MU6xxx modeli kada su tek izasli a kada NU7xxx budu godinu stari bice jeftiniji nego koliko sada kostaju godinu stari MU6xxx modeli.
A razlog zasto pisem da je konkretno NU7100 serija obogaljena je sto je iz nje izbacen bluetooth, DTS podrska i ima malo manje maksimalno osvjetljenje od svog prethodnika a to je MU6100 serija. Sto se tice samo kvaliteta slike tu su skoro isti i ako nekome ne treba DTS i/ili bluetooth onda moze ici i na NU7100.
7400 ima BT ali DTS je problem na svim ovogodisnjim modelima. Ocigledno su se smorili sa placanjem licence pa su i na top modelima izbacili.

Tapatalk

Kada dodjes do Q6 cene televizora, onda je tu LG oled neuporedivo bolji izbor.
Osim ako ne pricate o 49", onda nema mnogo izbora, jer se u toj rezoluciji ne prave premium televizori.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Gde je 800e tu je i 1k za Q6, gde je 1k tu su i 1,2k i tako dalje "niz zeciju rupu"... :) Bio sam tamo prosle godine sa monitorima i odlucio da povucem crtu dok Samsung ne ispegla onu svoju gaming seriju sa VA panelima i izbace dobre 4k/2k panele (koji su odlicni btw ali su patili od decijih boljki)

Na mene je pored Q6-ice i XF85 (naslednik te XE serije koje je Ji 4Tze naveo ako se ne varam) ostavio utisak ali je Q6 svako vise, medjutim toliko mi se novca ne daje za kezualno igranje i filmove. Ako kolega moze da se ispruzi, na osnovu vidjenog moj glas je za Q6

Poslednja izmena:
Kod nas je 211k 55" Q6, previse.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

^ mozda je mislio na neku levu marku u koju je spakovanon (koja koristi) Samsungove panele...

Cisto sumnjam da i u tom slucaju moze biti dobra opcija jer je pitanje koliko se skrtarilo na drugim komponentama... A ni Samsung nije neki reper kvaliteta u budget/mid-range TV segmentu...

Na turskim sajtovima ima ok recenzije korisnika. S druge strane malo je para za tu dijagonalu. Sunny nije Vestel, ali kapiram da je nekad bolje dati 3x30.000 dinara za 9 godina (3 god garancije), nego uzeti TV od 90.000, a da ne znam hoće li izgurati 9.

Oprostite na neozbiljnosti i offtopic-arenju ali kada god procitam da se TV brend zove Sunny nesvjesno razvucem osmijeh i postanem veseo. :) Moracu ga kupiti makar u najmanjoj dijagonali za vikendicu ili potkrovlje pa da mi podize rasplozenje cim ga vidim, ne moram ga ni upaliti. :D Nekao mi ime zvuci kao su se Samsung i Sony pokarali nakon neke pijane veceri pa se rodio retardirani sin sa imenom Sunny. :D :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno