Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne ide to bas tako. Nikad vrhunsku plazmu nisi mogao da pazaris za sitne pare.
I kada izadje nova tehnologija i dalje za "smesne pare" mozes da pazaris vrlo osrednje primerke prethodne tehnologije.

Lepo oni profilisu trziste.

upravo, nikad mu6xxx nije bio visoka klasa niti ce ikad biti kada god ga kupili. Zna se koji su modeli visoka klasa, a koji su osrednji cisto da zadovolje potrebe. U svakom slucaju uzivajte u kupovini sta god kupili, nista nije ni toliko lose ni toliko sjajno :) Sto se crkavanja tice takodje sam imao problem sa jednim samsungom serije es8 (citaj visoka klasa) ali je popravka hvala bogu bila jeftina (gresku je i sam samung priznao na toj generaciji), lg neki jeftini u drugoj kuci cepa bez problema evo vec par godina. Tako da verovatno samsung ne zna ni toster da napravi :) (sarkazam, citaj sve je to isto). Drugar kupio grundig tv na akciji pre mesec dana dao 45k. Crkao posle 15 dana, ceka zamenu.

Da, zaboravih. Ima neko da radi profi kalibraciju tv, moze li neki kotakt makar na pp?

:wave:

Nema toga, kalibraciju radiš sam. Npr, svi sajtovi koje sam gledao boju ostavljaju na 50, a meni je preko 30 negledljivo.
Inače, nema burn in na ne-oledu :p

Poslednja izmena:
Ne ide to bas tako. Nikad vrhunsku plazmu nisi mogao da pazaris za sitne pare.
I kada izadje nova tehnologija i dalje za "smesne pare" mozes da pazaris vrlo osrednje primerke prethodne tehnologije.

Lepo oni profilisu trziste.

Ne pratim televizore al uopšte nit sam nešto meredovan za njih nit se ista posebno razumem oko njihove tehnologije... Čisto uporedio nekoliko primeraka do 70-80k i ovaj mi se na kraju svideo za 60k.

- Ono što mogu reći kao neko koga generalno ništa specijalno ne interesuju je da LG koj sam uzeo pre 4god koj je tada iole bio dobar ( te godine takodje izašao) a i vala skup oko 500€ tada za 32inch u par reči ne može ni da se poredi sa ovim samsung u nijednom smislu te reči te sam automatski maksimalno happy makar bio i low end klasa.
- E sad dal je ovaj samsung bolji ili lošiji od najboljeg iz 2014 ne znam al znam da sam zadovoljan sa koliko sam muzike dobio za 60k.

- Ono sto znam 100% je da imam 5 godina garancije, on ako sme da crkne ne'k crkne za to vreme, kroz 5 godina ću 99% uzeti neki bolji/noviji/ brzi.

- Što se tiče biranja Tv-a pre svega sam filmo-manijak kao i Tv-shows. Hteo sam 4k i zbog drona jer sem na telefonu na 3k dalje nisam mogao videti, takodje i zbog serija + veći + lepša slika + HDR ... E sad naravno znam i ja da ima bolje, uvek ima bolje, poenta je da nisam hteo kupovati bolje kad mi ovo zadovoljava oči.

- Takodje sam svestan da verovatno za manje para LG možda nudi više ili tamo neki kinez još više, iliti " best buck for the money " elem poenta priče je da ne želim da eksperimentišem + proveren OS + brz servis ne daj bože da zatreba tako da sve to isto ima svoju cenu.

Prošle nedelje baš uzeo i Samsung frižider ženi jer mi dao 10god garancije na kompresor + 5 god na njega, ono što želim reći kupuju me garancijom. Kontam ne bi dao 5god da ne može bar toliko da radi xD

Eto neko moje vidjenje stvari kao nekoga koga ove stvari baš nešto i ne interesuju a zadovoljavaju kao nekog možda malo zahtevnijeg korisnika.

P.s. TV recimo od 50inch pre 10god koj je koštao 200k danas u baš ni jednom segmentu te reči nmz da se poredi sa TV-om ni od 30k po slici ....tako da nešto mi ne pije vodu da se ne napreduje u svim klasama generalno. Naravno unazad pre 2god TV. Najjači je jači od srednje klase danas ...Al za koliko ? I tada je taj bio 200-300k a danas mu sličan tv od 50-60k.

Uz to da dodam LG koj sam ja uzeo pre 4god na KP za 500€ tada u radnji bio preko 650€ danas TV od 24k ista slika i to na voxu.

@Sava89 sa 1750 za sada ne može, radi sa mobilnog telefona probao sam sa peel smart-om.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Aj mi molim te napiši na DM šta i kako Ako te ne mrzi. Čisto me zanima šta ima u tom meni-u.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Poslednja izmena:
P.s. TV recimo od 50inch pre 10god koj je koštao 200k danas u baš ni jednom segmentu te reči nmz da se poredi sa TV-om ni od 30k po slici ....tako da nešto mi ne pije vodu da se ne napreduje u svim klasama generalno. Naravno unazad pre 2god TV. Najjači je jači od srednje klase danas ...Al za koliko ? I tada je taj bio 200-300k a danas mu sličan tv od 50-60k.

Iluzorno je i pricati o periodu od celih 10 godina - ali cak i sa tim primerom si promasio ceo gol.
Plazma od pre 10 godina za tu cifru (~1700€) se popiski lagano i na danasnji TV od 700-800€ u svim segmentima slike osim u maksimalnom osvetljenju i rezoluciji (koja je do 50" i ne previse bitna - 1080p je vise nego dovoljno). A TV od 30k necu ni da pominjem.

A tek ovo za 2 godine - tu si promasio ceo fudbalski teren :d

Poslednja izmena:
Iluzorno je i pricati o periodu od celih 10 godina - ali cak i sa tim primerom si promasio ceo gol.
Plazma od pre 10 godina za tu cifru (~1700€) se popiski lagano i na danasnji TV od 700-800€ u svim segmentima slike osim u maksimalnom osvetljenju i rezoluciji (koja je do 50" i ne previse bitna - 1080p je vise nego dovoljno).

A tek ovo za 2 godine je smejurija teska. Tu si promasio ceo fudbalski teren :d
Pa ja kažem da se ne razumem xD.

Ono sto hoću reći u jako kratkim crtama je 50inch 4k HDR za 500€. Pre 2 god nije moglo za te pare.

A ta plazma pre 10god ne'k mi pusti netflix, HBO, nek mi pusti snimak sa drona u 4k. Nek ode na Youtube [emoji14] Nek mi da da gledam TV na telefonu dok je TV isključen pitaj boga kako, nek mi da da miracastujem, da DLNA sharujem, nek se nakaci na 5ghz wi-fi.

Poenta priče ima napretka kako god okreneš [emoji14]

P.s. i dalje se ne razumem samo kenjkam xD

A da imam i plazmu, spržena, puna tintova, pali se 20min prosek dok dobijem sliku, stojala u spavacoj... ozloglašeni LG je zamenio...namena joj bila kad legnem da malo gledam TV ako zaboravim 1h ranije da je upalim...upalim kad dodjem...Dok se pojavi slika ja zaspao... + joj je što greje sobu zimi, mana jer ne hladi leti ....izbacio sam je u letnjikovac koliko je dobra [emoji14] Inače philips 40inch

Poslednja izmena:
...baš ni jednom segmentu te reči nmz da se poredi sa TV-om ni od 30k po slici...
Sam si napisao da poredimo sliku, tako da zaboravi netflix i ostale bakrace.

Kakav crni HDR za 500€? :)

Pazi, razumem ja tvoju poentu - strpljen-spasen, ali je bas previse banalizujes.
Po tebi ako sacekas 2 godine imaces za 50-60k 65" OLED. Nazalost, moracu da ti srusim sneska - nece da moze... :(

p.s. Nesto se ne secam Philips plazmi od 40". Bilo je od 42", ali Philips nikad nije bio "igrac" kada su plazme u pitanju.

Poslednja izmena:
Sam si napisao da poredimo sliku, tako da zaboravi netflix i ostale bakrace.

Razumem ja tvoju poentu - strpljen-spasen, ali je bas previse banalizujes.
Po tebi ako sacekas 2 godine imaces za 50-60k 65" OLED. Nazalost, moracu da ti srusim sneska - nece da moze... :(
Pa ne baš. I ovih 50 mi je preveliko jer mi daljina od tv-a plafon 2.5m tako da će i budući biti 50 max, sem što će taj za 50-60k za 2 god biti bolji od ovog, svakako ne planiram narednih 4-5god da išta menjam te će mi to još bolje leći. Za tih 4-5 neki nov, dok će ovaj u spavaću a LG u večna lovišta, plazma dok god me greje ostaje.

P.s. Pa ako pričamo o slici kako pre 10 god plazma bolja kad nema HDR ni 4k ...kako si mislio da pustim sa drona H.265 HDR u 4k na njoj makar slika bila 100x bolja kad 99.9% ne podržava H.265, kamoli 4k, kamoli HDR = neće ni pustiti = nema slika = beskoristan/ večna lovišta kad ne može da pusti zašta mi treba :p?

BTW ne zameri, čisto moje vidjenje te plazme. Ako ću je babi dati njoj je dobra za naše raspale kanale...još ako greje ko ovaj moj philips ...puška [emoji14]

Poslednja izmena:
Pa ja kažem da se ne razumem xD.

Ono sto hoću reći u jako kratkim crtama je 50inch 4k HDR za 500€. Pre 2 god nije moglo za te pare.

A ta plazma pre 10god ne'k mi pusti netflix, HBO, nek mi pusti snimak sa drona u 4k. Nek ode na Youtube [emoji14] Nek mi da da gledam TV na telefonu dok je TV isključen pitaj boga kako, nek mi da da miracastujem, da DLNA sharujem, nek se nakaci na 5ghz wi-fi.

Poenta priče ima napretka kako god okreneš [emoji14]

P.s. i dalje se ne razumem samo kenjkam xD

A da imam i plazmu, spržena, puna tintova, pali se 20min prosek dok dobijem sliku, stojala u spavacoj... ozloglašeni LG je zamenio...namena joj bila kad legnem da malo gledam TV ako zaboravim 1h ranije da je upalim...upalim kad dodjem...Dok se pojavi slika ja zaspao... + joj je što greje sobu zimi, mana jer ne hladi leti ....izbacio sam je u letnjikovac koliko je dobra [emoji14] Inače philips 40inch

Brate sta sve napisa,mora da ti je dosadno.Ja kod matorih imam 8g staru lg plazmu,koja je u to vreme bila jeftiniji model .Ona i danas ima bolju sliku od mog novog panasonika,od 80k/prosle godine kupljen/,naravno govorim ,o obicnoj digitalnoj televiziji.Slazem se da su tv e dosta pristupacniji ,nego pre par godina.Ja sam za samsung 3d 40d6100,pre vise i neznam koliko ima mislim 5 6 godina ,platio ravno 100k.I drago mi je zbog toga jer su velike dijagonale sisle u narod,kao sto ti napisa 50 inchi za 500 evra to nikad nije bilo,iako su to low modeli ima izbora.Naravno za kvalitet moralo je ,i uvek ce morati da se plati.

ti pravi hdr za te pare nisi ni dobio :d a pre 2 god, tj modeli za 2016god ako gledamo 2015/2016, nisi mogao da dobijes ni u srednjoj vecoj klasi (dobro de, neki su dobili kroz fw update) Ono za sta si u pravu je samo dijagonala, klase se itekako razlikuju. To sto ti taj tv ima bolju sliku od tva pre 5god u istoj klasi nije merodavno.

kako pre 10 god plazma bolja kad nema HDR ni 4k ...kako si mislio da pustim sa drona H.265 HDR u 4k na njoj makar slika bila 100x bolja kad 99.9% ne podržava H.265
To sto ti pricas su samo funkcije tv-a, nemaju nikakve veze sa kvalitetom obicne slike. No da ne duzimo.

Poslednja izmena:
Auuu, meni nije dobro. Pročitah sve od 690 strane na ovamo i tek sad ne znam šta da kupim :p
Hajde da postavim manje-više konkretno pitanje. Trenutno imam Toshiba 32L4333D televizor. Radi odlično ali omatorilo se pa mi treba veći televizor :) Otišao sam do WW-ina i pogledao aktuelnu ponudu. Odmah sam otpisao koje kakve VOX, FOX, Adler...Favorit modele. Što se ostalih tiče pojma nemam...svi nekako izgledaju...pa skoro isto...ili svi imaju dobre demo-e. Uglavnom evo kratkog spiska modela koji mi se uklapaju u budžet, pa ako može neka pomoć oko odabira:

Lg 43lj594v za ovaj model sam dobio odličnu cenu - 37k
Lg 43uj6307
LG 43UJ635V
Samsung 43mu6102
Samsung UE40MU6402
Samsung UE40NU7112
Sony KDL-43WE755 i za ovaj model imam kao dobru cenu - 45k

Pronašao sam i neke Toshibine modele (prilično povoljne) ali ne znam kako se nose sa gore navedenim. Eh da, tv je za opštu...daily...upotrebu. SBB kablovska 1 ili eventulno dva kanala gledam :p i naravno filmovi...serije sa kompa...usb-a.

ti pravi hdr za te pare nisi ni dobio :d a pre 2 god, tj modeli za 2016god ako gledamo 2015/2016, nisi mogao da dobijes ni u srednjoj vecoj klasi (dobro de, neki su dobili kroz fw update) Ono za sta si u pravu je samo dijagonala, klase se itekako razlikuju. To sto ti taj tv ima bolju sliku od tva pre 5god u istoj klasi nije merodavno.

To sto ti pricas su samo funkcije tv-a, nemaju nikakve veze sa kvalitetom obicne slike. No da ne duzimo.
Ma radi posao dal je pravi ili krivi nebitno mi, bitno da ispunjava šta hoću i to je to. Koliko para toliko muzike. Uvek bilo i ostalo.

@Villy_Da_Man
Neće ti se dopasti kalibrisana slika, sam si rekao da Bench test nema veze s vezom, a upravo je ravni Hisense bio vrlo tačan. Tebi se verovatno (kao i meni uostalom koji sam test i radio) dopada malo našminkana slika kakvu daje Panasonic npr. u dinamičkom modu namenjenom prodavnici gde se valja istaći u odnosu na druge modele koji stoje jedan pored drugog.

kako to, zar ne postoji oni tipovi koji imaju uređaje spider ili slični koji rade uslužno kalibraciju (znam za monitore, valjda je isto)?

Yes, but... :)

Poenta takve kalibracije monitora je tacnost boja za profesionalni rad - da bi se znao kakav ce biti output na isto tako kalibrisanim spravama - monitorima, stampacima, ploterima...
Sa analognim prenosom video signala to jos vise ima smisla - posto razlicite graficke karte na analognom izlazu daju razlicitu sliku. Kod digitalnog signala ako se ne radi nikakvo procesiranje (podesavanje boja, contrast, gamma, brightness) - to je to.

Da, film jeste snimljen kako je snimljen i moze da se insistira na tacnosti boja i u tom slucaju, ali to sto su boje tacne ne znaci da je i slika "najdopadljivija". Pogotovo na TV-ima nize klase.

Iliti - nema mi mnogo smisla profesionalna kalibracija TV-a.

S druge strane, "manuelna kalibracija" uz odredjene pattern-e za podesavanje contrast / gamma / brightness i slicno, a sto u obzir uzima i osvetljenost prostorije i individualnog korisnika (njegov vid i afinitete) - ima smisla, naravno.

Meni je super recimo pocetak Blade Runner 2049 za podesavanje contrast / gamma / brightness (OLED light). Podesi se tako da se vidi odredjeni broj detalja u mraku, ali da se ipak ne pretera. Znaci, licni afiniteti na prvom mestu. Naravno da "idealna" podesavanja ne mogu biti ista za sobu osvetljenu suncem, vestacko osvetljenje i totalni mrak.

BTW, intenzitet boje (color) je lako podesiti na video materijalu sa racunara ili USB-a, ali za klasicnu (kablovsku) televiziju - nema trika da jedno podesavanje odgovara svim kanalima. Onda cu pre da smanjim vrednost tako da mi ne probija oci na nekim kanalima, pa makar po cenu preslabe boje na drugim. Contrast / gamma / brightness ni ne vredi pokusavati na kablovskoj. Copy / paste podesavanja sa HDMI ulaza i to je uglavnom to.

p.s. Kompletne kalibrisane vrednosti za jedan konkretan panel poput White Balance / Color Space i slicnih podesavanja koja je neko na internetu postavio za njihov konkretan primerak (recimo Rtings) najcesce nema smisla pokusavati na drugom TV-u. Iako je model TV-a isti, tip panela isti - dovoljno velike su razlike medju pojedinacnim panelima.

Poslednja izmena:
@Delija razjasnio si mi što na podešavanjima kako ih zovete "našminkanim" kako i volim, elem prebacim kanal hoce oči da mi izgori dok na YT/Netflix/HBO sve kako treba. Eto crk'o bi u neznanju.

- Zaključak kablovska smeće.

Kad bi postojao neki internet način gledanja, neka APP televizije bar u HD kad je FHD kamoli 4k nedostižna fantazija za nas u srbiji Q.Q

@Sava89, postoki EON za korisnike provajdera u okviru United grupe (SBB, Beogrid, itd). meni tu slika deluje bolja nego preko kabla

Ako bih hteo da kupim neki TV od 40ak inci (43 max), a da mi ne trebaju smart funkcionalnosti, sta biste mi preporucili? Planiram da na TVu pustam kablovsku i eventualno neki film/seriju sa USBa. Pretpostavljam da moze da se nadje takav 4K TV do 40ak hiljada din.

Zdravo,
potrebna mi je pomoc i savjet oko izbora/kupovine novog TV uredjaj. Odma da naglasim da se radi o budzetu izmedju 1200 i 1500 eura. Sta je po vama bolja opcija,stariji model nekog LG OLED TV uredjaj kao sto su 55EG9A7V i 55EG910V ili nesto novije tip Samsung ULTRA HD 4K ili SUHD. Da naglasim da TV mora da bude Smart i velicina ekrana da je od 50 do 55 inch. Nadam se da ce neko imati vremen i zelje da mi odgovori na pitanje i da savjet.
Hvala na odgovoru.

Ni jedna od navedenih, ovi OLED su "samo" full HD, a maltene bilo koji Samsung LCD u "budzetskoj" kategoriji je i dalje losiji od OLED-a.

Kao najbolje resenje koje se idealno uklapa u tvoju cenovnu kategoriju bio bi 55" LG OLED B7/C7. Pojavila se nova 8 serija, ali mislim da sa ovom dobijas najvise za taj novac.

Zahtevi su ti inace pomalo preskromni i neodredjeni - maltene bilo koji noviji TV od 400e pa navise je danas 4K i ima nekakvu smart platformu. Pucaj na 4K OLED, kad vec dajes toliko para.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno