Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ima 32" 530, uvek bih preuzeo taj ili 40", nego Lg. ako procitas stare postove videces da bi se velika vecina slozila. jos se niko nije zalio na tog samsunga.

Procitao sam postove o Samsungu 32" 530 i vidim da ga svi hvale.Jedino se dvoumim zbog vece dijagonale LG(37")jer vidim da su se neki pokajali sto nisu uzeli veci.Dnevna soba je mala(za sad) i gledace se sa nekih 2,5 do 3 metra.Inace ovo mi je prvi LCD,sada imam CRT 51cm tako da ce mi i prelaz na 32" bitno osjetan.

Hvala

Poslednja izmena:
Ja ga gledam sa oko 2-3m, sasvim dovoljno. bolje uzmi samsunga, a kad budes imao veliku sobu, kupis veci od 40", a samsunga stavis umesto monitora. meni sluzi kao monitor jer nemam tv kabl do njega. a kao monitor je fenomenalan! bolji od monitora iz potpisa koji je na drugom pc-u!

Zvao sam shop da popodne dolazim za tv.Primarna namjena TV-a ce biti gledanje filmova i kanala (IPTV).Najvjerovatnije cu te poslusati i uzeti Samsung.
Ima li veze sto je u njemu AUO panel?

Poslednja izmena:
Evo sta sam na brzaka nasao na netu, nadam se da znas engleski...
Usually samsung panels are better in build quality than auo, but for intense gaming AUO are better, every panel has it ups and downs. Samsung panels have better blacks, color, viewing angles and contrast, auo have faster pixel respons time, some say sharper image and look brighter.
Sto se ugla gledanja tice, svakako ces sa 2-3 metra da gledas pravo u njega zar ne :)? To nije znaci problem, a i kontrast moze da se podesi, mislim, to su sitnice, sta da ti kazem...

Našao sam LG 32LD750 za 48.500,00 din. Da li da rezervišem ili da gledam neki drugi ?

Ja se resavam da kupim Samsung LE-40C530 da mi sluzi kao monitor i za sad sma nasao najpovoljniju ponudu u Bugarskoj (imam prijatelja koji moze da mi to donese) za oko 450e evo linka. Da li vredi uzeti TV(monitor) i ne proveravati koji je panel unutra ili??

Ja ima 32" 530, uvek bih preuzeo taj ili 40", nego Lg. ako procitas stare postove videces da bi se velika vecina slozila. jos se niko nije zalio na tog samsunga.
nemoj bas tako vrati se pa procitaj postove tipa "film mi stane na istom mestu, ne pusta titlove, secka mi...
to doduse nema mnogo veze sa samim tv tjunerom i slikom ali ima sa hvaljenim usb-om i dts reprodukcijom...

Planiram nabavku TVa, najverovatnije dijagonale 32" jer bih ga gledao sa 1.5-2.5m.
TV mi neće služiti kao monitor za komp ili nešto slično.
Takođe, povezao bih komp sa TV preko HDMI kada sam raspoložen da gledam neke filmove, serije i sl (dakle, ne mislim da mi je bitno da li TV pušta sve i svašta).
Poželjno je da TV što manje košta.
Ponajviše se priča o Samsung 32c530 i LG 32LD465 koji su sada na akcijama <45000.
Verovatno bih gledao TV pod uglom, pa je i to bitna stavka.

Pitanja:
1. Da li ići na 1920 ili je i 1366 dovoljno u mom slučaju?
2. Da li ima nekih bitnih prednosti u Samsung ili LG taboru (jedan od ta 2 će biti) ako zanemarimo puštanje filmova sa DTS i sl?
3. Pretpostavljam da će gledanje kablovske (Radijus Vektor) biti ružnjikavo dok ne budu svi kanali u HD kvalitetu, ali da li ima neke prednosti neki od modela ova 2 proizvođača?
4. Generalno - koji mi preporučujete model posle cele ove priče?

Hvala.

Stilgar, ja imam tog samsunga, i do sada mi nije hteo da pusti nekoliko filmova, od preko 100. A to stao pa nece dalje , to nisam doziveo ni kod jednog. Koristim eksterni 2.5" hard u rack-u, wd od 500gb, radi sve ok. I ne razmisljam kad skidam film da li ima dts ili nema. Kolega sa posla ima LG i uvek se drndam da mu prebacim u ac3, i to me jako nervira jer gubim vreme.
Sto se tice da li ce 40" C530 da bude odlican kao monitor, mogu da kazem da ja koristim 32" kao monitor i odlican je. Za 450e , to je smesna lova, kod nas je toliko 32ka.

Planiram nabavku TVa, najverovatnije dijagonale 32" jer bih ga gledao sa 1.5-2.5m.
TV mi neće služiti kao monitor za komp ili nešto slično.
Takođe, povezao bih komp sa TV preko HDMI kada sam raspoložen da gledam neke filmove, serije i sl (dakle, ne mislim da mi je bitno da li TV pušta sve i svašta).
Poželjno je da TV što manje košta.
Ponajviše se priča o Samsung 32c530 i LG 32LD465 koji su sada na akcijama <45000.
Verovatno bih gledao TV pod uglom, pa je i to bitna stavka.

Pitanja:
1. Da li ići na 1920 ili je i 1366 dovoljno u mom slučaju?
2. Da li ima nekih bitnih prednosti u Samsung ili LG taboru (jedan od ta 2 će biti) ako zanemarimo puštanje filmova sa DTS i sl?
3. Pretpostavljam da će gledanje kablovske (Radijus Vektor) biti ružnjikavo dok ne budu svi kanali u HD kvalitetu, ali da li ima neke prednosti neki od modela ova 2 proizvođača?
4. Generalno - koji mi preporučujete model posle cele ove priče?

Hvala.

1.Obavezno 1920X768
2. razlika je u panelu samsung ima spva koji ima "dubinu" crne bolju a ugao gledanja losiji od IPS panela koji je na LG-iju
3. ako ti je gledanje kablovske bitno onda idi na malo skuplji model LG 565 koji ima 100 herca a ako imas mogucnosti nadji LG LD 750 koji ima 200 herca osvezavanje i puno je kvalitetniji od samsunga i lg-a 465 s pocetka price a slika na kablovskoj je odlicna, taj tv je sad na akcijama i nema ga mnogo ustupa mesto novoj seriji ali tv je vrh. Samsungovi modeli c630 i c650 i dalje drze bezobrazno visoku cenu (neopravdano) sto moze da znaci da u ovoj besparici uvoznici bas ne zure sa uvozom novih modela
4. evo redom kako bi ja da sad kupujem 32" lcd:
1.LG televizor LCD 32LD750 50.999 din
2. LG televizor LCD 32LD550 48.999 din model 565 kosta 54.999 iz samo njima znanih razloga
3 Samsung C530 42.999 din
4. LG televizor LCD 32LD465 43.999 din

stavke 3 i 4 imaju 50 herca osvezavanje i licno bih radije skupio malo para i kupio tv pod 1. Obzirom da se tv ne kupuje svaki dan a novi modeli 32" lcd tv-i od lg i samsunga su stigli kod nas mozda bi bilo pametno da razmotris i njih kao opcije. Samsung sad ima oznaku d550 i kosta 53999 din a LG 32lk530 55999 din 2.4 ms 100 herca 150000:1 kontrast.

p.s. tv pod jedan je bolj i od novih modela:)
p.p.s cene su iz tehnomanije navedene samo kao orjentir verovatno ima da se nadje i povoljnije samo malo vise treba traziti.

Vrlo lepo i detaljno objašnjenje. Hvala puno Stilgar, verovatno ću te pslušati osim za stavku 1 tj. 1920x768 jer to sigurno neću naći :d
Hvala još jednom! :wave:

Stilgar, ja imam tog samsunga, i do sada mi nije hteo da pusti nekoliko filmova, od preko 100. A to stao pa nece dalje , to nisam doziveo ni kod jednog. Koristim eksterni 2.5" hard u rack-u, wd od 500gb, radi sve ok. I ne razmisljam kad skidam film da li ima dts ili nema. Kolega sa posla ima LG i uvek se drndam da mu prebacim u ac3, i to me jako nervira jer gubim vreme.
Sto se tice da li ce 40" C530 da bude odlican kao monitor, mogu da kazem da ja koristim 32" kao monitor i odlican je. Za 450e , to je smesna lova, kod nas je toliko 32ka.

pecnuo sam te ja malo jer ti spadas u kategoriju onih kojima je usb na tv-u najbitniji. Za sve ljubitelje samsunga i usb-a novi modeli panasonica (koji do sad nije smatrao da je to bitno ali citajuci postove sa bencha:)) imaju tri (3) usb-a 2 na poledjini 1 sa strane. Znaci svi ljubitelji usb-a na tv-u kojima je to najvazniji detalj na tv-u imaju tri razloga vise da napuste samsung kao brend i da se okrenu panasonicu:)
evo ljudi sa hd televizije testirali:

DivX/Xvid, DivX HD – 10 filmova različitih veličina, rezolucije, audio zapisa i verzije codec-a DivX filmove sa i bez AC3 zvučnog zapisa reproducira, DivX(HD) veličine 1000 px reproducirao
Matroska (MKV) – 4 filma različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p), s više audio zapisa i integriranim titlovima Reproducira
M2TS i M2T – demo materijali s Demo-world.eu stranice i video snimci HD digitalnom kamerom ne reproducira
MOV – snimke kamerama i fotoaparatima ne reproducira
Ogg Theora (SD i HD) ne reproducira
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps reproducira
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne reproducira
WAVE, stereo i višekanalni ne reproducira
DTS i DD 5.1 (lossy) reproducira
DTS HR i MA
ne reproducira
Dolby Digital Plus / TrueHD 5.1 i 7.1 ne reproducira/ reproducira u stereo formatu

Evo sta sam na brzaka nasao na netu, nadam se da znas engleski...
Usually samsung panels are better in build quality than auo, but for intense gaming AUO are better, every panel has it ups and downs. Samsung panels have better blacks, color, viewing angles and contrast, auo have faster pixel respons time, some say sharper image and look brighter.
Sto se ugla gledanja tice, svakako ces sa 2-3 metra da gledas pravo u njega zar ne :)? To nije znaci problem, a i kontrast moze da se podesi, mislim, to su sitnice, sta da ti kazem...

Poslusao sam te i kupio 32c530.Izgleda da sam imao srecu sa panelom.Naime ulazio sam u meni i ima oznaku 32A6AFOC.Valjda je to Samsungov S-PVA panel mada me buni broj na panelu BN07-00800A koji nisam mogao naci na postu koji je postavio Gizmor.
S`obzirom da imas iskustva sa ovim modelom mozes li me posavjetovati u podesavanju parametara i nadogradnje softvera.Ako ti je to problem imas li neki link na tu temu.
Unaprijed hvala.

Poslednja izmena:
Da li neko zna sta Samsung obuhvata svojom garancijom.

Uzeo sam prosle nedelje matorcima LE40D550 i pojavio mi se mrtvi piksel :(

Malo je reci da sam poludeo :)

Zvao sam tehnomarket i ni oni ne znaju sta i kako jer u garantnom listu ne pise
pa mi rekose da ozvem sefa od ponedeljka.

Vraćaj ti to i ne pitaj ih ništa, bar po zakonu imaš valjda 7 dana da koristiš proizvod i da ga vratiš ako nisi zadovoljan.

Da li neko zna sta Samsung obuhvata svojom garancijom.

Uzeo sam prosle nedelje matorcima LE40D550 i pojavio mi se mrtvi piksel :(

Malo je reci da sam poludeo :)

Zvao sam tehnomarket i ni oni ne znaju sta i kako jer u garantnom listu ne pise
pa mi rekose da ozvem sefa od ponedeljka.

Posto sam laik za ovu vrstu problema,a kupio sam novi 32c530,ima li neki poseban nacin da se provjeri da li ima mrtvih piksela?

I ja imam 4-5 mrtvih piksela na samsungu le32c530 al se vide tek kad se privlizim na 5 cm pa mi ne smetaju. Je l zna neko do koliko mrtvih piksela samsung tolerise? Mada meni su plave boje,to su valjda zaglavljeni pikseli ali trebalo bi da se isto racuna

Bilo bi veoma čudno da su ti pikseli mrtvi na televizoru, jer je kontrola kvaliteta mnogo veća nego na monitorima, tako da je čak i jedan mrtav piksel veoma retka stvar. Dešava se da se javljaju umorni pikseli, koje čim pipneš krpicom vrate se u normalu, ali da se zaglave, barem se meni nikada nije desilo na televizoru koliko ga godina već imam.

Pokreni Dead pixel tester, kako bi probao da ih odglaviš pomoću Exerciser opcije. http://www.dataproductservices.com/dpt

Pa nije totalno mrtav nego polu-mrtav, odnosno zakljucan na zelenoj boji.

@Vlaka

Verovatno ima neki programcic za proveru ali sam ja to do sada radio peske

Okacis komp i probas 5 varijanti pozadine
Belu, crnu, crvenu, zelenu, plavu tako mozes da vidis
da li ima neki mrtav (ne svetli ili svetli belo) ili polu-mrtav (ostao zaglavljen na crvenoj,zelenoj plavoj).

Evo sad vidim da je Gizmor okacio link za bas takav programcic ;)

Poslednja izmena:
I da Vam javim epilog price,
kad sam se cuo sa sefom u tehnomarketu rekao je da naravno da
mrtvi piksel podleze garanciji i da ga cudi da to prodavci ne znaju
i da dodjem slobodno da mi zamene.

Malopre sam se vratio sa novim i za sada nema mrtvih piksela :)

@Jelenaki

Bolje ti to idi i promeni odmah, sto bi imala sa mrtvim pikselima kad mozes da imas bez.

Ja sam kupila pre par meseci,i vec sam menjala jednom jer mi se javljalo neko cudno treperenje slike. Kupila sam isto u tehnomarketu i kad sam vratila taj defektni su ponovo stavili u prodaju,uopste ga nisu poslali na servis tako da je moguce da ce i taj tvoj sa mrtvim pikselom nekom da prodaju. Na ovom koji trenutno imam cak se i cuje neko zujanje kad mu pridjem blizu i iskljucim ton,ovako pri normalnoj upotrebi se ne cuje, a citala sam na stranim forumima da je to cesto pojava i da nije nista opasno. Na servis mi se ne salje jer bih morala da budem mesec dana bez tv-a. Uglavnom,imam jako losa iskustva sa samsungom, sad bi pre kupila LG.

Pa ko te tera da saljes u servis
trazi da ti zamene ponovo!

Ja sam do sada imao odlicna iskustva sa samsungom
i svima sam ga preporucivao jos od A serija ali za sve postoji prvi put :)

Sto se tice tog zujanja i meni se javlja na starom 40A656 ali sam negde procitao da je to kao normalno
u svakom slucaju je dovoljno tiho da se ne cuje cim se malo odmaknes a kamoli kad ukljucis ton.

Posle silnog citanja po ovom forumu i gledanja po radnjama moj izbor za TV se sveo na vec "cuveni" samsung 32c530 i samsung UE-32C5000. Razlika u ceni je ~ 15k.

S obzirom da sam ne razumem bas najbolje u TV opremu, molio bih upucenije od mene da me posavetuju u vezi ova dva modela.

Da li se isplati dati 15k vise za LED TV?

TV bih koristio kao i svi ovde (TV i filmovi). Inace koristim IPTV.

Konkretno imam iskustvo sa UE 40 C5000 i cini mi se da je bolji izbor od obicnog LCD-a sa katodnim osvetljenjem.
Druga konkretna cinjnica jeste da se obican LCD daleko vise greje i utice na povisenje ambientalne temperature sto
u odredjenim prostorijama manjeg kvadratnog prostora moze da ima veliki uticaj pogotovu u ovim letnjim danima.
Takodje LED i ako ja to licno ne smatram nekom vaznom stavkom (kada je rec o monitorima) ali kada je rec o LCD TV
ima uticaj na zivoposinije boje,mozda na malo ostriju sliku.

Sto se tice IPTV-a primetio sam da je slika bolja na TV-ima ovog tipa (panel) i 60 Hz-a osvezenjem.
Ista situacija je i sa HD/Bluray ripovima (MKV kontejner) .Kod TV-a sa vecim nivoom osvezenja poput 100Hz si prinudjen
da spustas refresh rate da bi imao korektni prikaz prijatan oku.

15k (okvirno 150 eur) ..Hm..Mislim da nije mnogo a sve ovo sto sam do sad izneo kao nesto sto sam zapazio licno
mozda ce neko i sam doci do istog iskustva ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno