Da ne otvaram novu temu....
Dobro bi mi došao tablet. Namena - primarno za čitanje PDFova (kojekakvi članci, knjige, ukratko, sve ono što je malo mučno čitati na Kindleu zbog ilustracija/grafikona). Podvlačenje/higlightovanje teksta bi dobro došlo. Zabeleške na marginama takođe. Malo mi se smučilo na laptopu da čitam takve stvari. Možda i stripovi čak, to mi je sad palo na pamet dok sam kucao ovo.
Napominjem da nisam alergičan ni na polovne opcije, nije mi bitno. Prilično je ograničena upotreba, pa ne jurim nekakvu aždaju od uređaja. Eventualno neka muzika da trešti u pozadini dok čitam (deezer/spotify), možda nekad neki film/serija. I to je to, ništa gejming i slično.
Pošto sam totalni duduk kad je o tabletima reč, a ni ne pratim tržište i aktuelnu ponudu, kačim post ovde. Sugestije su dobrodošle. A ovo su bila neka moja razmišljanja na tu temu:
- TCL nxtpaper 11 plus
Ovaj uređaj mi je u startu privukao pažnju i vidim da su na KP ~220EUR sto mi je skroz OK cena. Ta fora sa ekranom deluje baš zgodno. Medjutim, nemam pojma koliko je "ostatak" tableta OK - baterija, zvucnici, kvalitet izrade, podrška, bloat u sistemu? Uz njega stize olovka, to deluje kul.
- Samsung S10 Lite
Vidim da je nešto preko 30k na nekim akcijama sada, olovka je tu takođe. Međutim, koliko sam razumeo, same performanse uređaja nisu zavredele hvalospeve po internetu. Iako sam Samsung korisnik, ovaj uređaj mi ne deluje kao najbolja kupovina?
- iPad 9/10/11gen
Palo mi je na pamet da, kad već pribavljam još jedan uređaj o kom treba da vodim računa, da ga punim, mazim i pazim - da je iPad možda i "najzaokruženiji" tablet, pa sam i jabuku uzeo u razmatranje. U tom slučaju možda svojevremeno dokupim olovku, ali koliko sam shvatio, meni bi posao komotno radili 9th gen, 10th gen i 11th gen (A13, A14, A16). Tu mislim na najniži kapacitet memorije, jer za većim nemam ni potrebe. Već godinama nisam korisnik Apple uređaja, blage veze nemam šta se tu sada dešava. Ali malo sam pogledao na KP:
11th gen se može naći počevši od ~330 evra
10th gen nešto niže, negde od ~300. Polovni idu od ~240 pa naviše.
9th gen kreće od tipa ~260
Kontam da su mi glavne opcije TCL vs iPad 11gen. Šta znam, 10/9gen nisu nešto značajno jeftiniji koliko vidim, pa kad smo već tu...
Mada mi je TCL bio inicijalna ideja, sada se već pitam koliko toga nudi izvan čitanja onoga što ne bih/ne mogu na Kindlu da čitam. iPad sa druge strane jeste skuplji, ali koliko razumem i svestraniji uređaj, čak i ako nisam u njihovom ekosistemu. Mogao bi naći i nešto širu primenu, bar na putovanjima.
Šta biste vi preporučili u ovom slučaju?