Šta je novo?

Koji netbook da kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Treba mi za internet, gledanje filmova i da mogu neku stariju igru da opicim povremeno kada negde otputujem.

Oko ~30.000 dinara je u opticaju.

Ne razumem se uopste u netbook-ove samo su mi rekli da uzimam obavezno 6 cell bateriju. 🙂

Gledao sam ove:

http://www.winwin.rs/-asus-eeepc-1005px-blk034s-101-crni-win7starter.66.html?productId=29277

http://www.winwin.rs/-point-of-view-7010-mobii-102-led-crni.66.html?productId=30329

http://www.winwin.rs/-samsung-n145-jp01-101.66.html?productId=32240

P.S. Sta znaci ovo MREZA: NEMA !?? Neki imaju modem a neki ne, to ne razumem.

Voleo bih da bude tih.

Poslednja izmena:
a) ti kupuješ za decu, ja kupujem za sebe

b) imam Android telefon i nešto sam raduckao ali na nivou učenja tj. nikakvu konkretnu i korisnu aplikaciju nisam napravio. Mislio sam da ću ako uzmem tablet se više posvetiti tome ali sam shvatio da ništa od toga. Onaj ko želi ozbiljno da piše aplikacije za Android, on bi bar jednu aplikaciju uradio služeći se emulatorom. Ne kupuje se traktor ako prethodno nisi obrađivao zemlju koristeći motiku 😉

Prvenstveno za sebe, ali između ostalog i za ostatak porodice. 🙂

Što se razvoja tiče, pa OK, nisam ni mislio da programiram na tabletu 😀. Vladati tehnologijom je jedno, dobra ideja za aplikaciju je drugo, a ideja će se teško roditi ako ne koristiš tablet na dnevnoj bazi, to je bar moje mišljenje. 🙂 Ali, kao što rekoh, development je samo jedan od razloga, ne ključni, pa i ako od lepe ideje ne bude ništa, ne bih smatrao kupovinu promašenom.

BTW kako si već samo posle nedelju dana shvatio da "ništa od toga" i to još na iPad-u koji nije Android device? 🙂

Mislim da si subjektivan, iz nekog razloga. 🙂 Meni tablet upravo i treba primarno za surf iz kreveta/kafića/prevoza, da čekiram mejl i eventualno Skype, da pre spavanja sa klincima pogledamo cratni, odlušamo neku pesmu ili YT klip, odigramo neku edukativnu igricu ili neku malo manje edukativnu tipa Angry Birds. Touchscreen je deci mnogo zanimljiviji od tastature. 🙂 Za (skoro) sve ovo može da se uporebi i netbook ali ima nepotrebnu tastaturu koja štrči, a nema touchsrceen koji je tako zgodan za sve ove primene, naručito deci.
Ovo sve radi i npr.Desire,samo je manji ekran.Ili HD2,jos veci ekran.A imas i telefon i GPS...Ok za decu ali sta da radim npr. sa duzim kucanjem teksta na TS ekranu? Probao na Netcatu,smorilo me,mnogo.
I 10 inch tablet je velik,meni je 7 prava velicina,ne kazem da necu kupiti onaj Acer sa Tegrom kada se pojavi.Zasto,ne znam,hype je velik svuda oko mene...Ali,da mi sad stave na sto Lenovo S205 i npr iPad ili sta vec,nema dileme,uzeo bih netbook.

Mene bi duže kucanje teksta smorilo i na netbooku. Ako hoću da radim bilo šta ozbiljnije od kucanja jednog forumskog posta, uzeću 17" laptop. Ako hoću da radim nešto više sati, nakačiću taj laptop na 24" monitor (uskoro i 32"). Ako hoću da se igram, tu je PS3. Ako hoću da telefoniram tu je telefon.

Danas mnogi uređaji mogu svašta, čak i na PS3 ti možeš da odradiš dosta toga, ali prosto prirodnije mi je da na PS3 igram igru, a na 17" laptopu crtam dijagram, a ne obrunto. Meni lično se tablet mnogo lepše uklapa u potrebe, odnosno popunjave te sitne rupe između računara, konzole, TVa i telefona. Opet, nemam ništa protiv da se ti odlučiš za netbook ako smatraš da više odgovara tvojim potrebama. Čisto ovde iznosim mišljenje, možda nekome pomogne da prelomi odluku o kupovini na ovu ili onu stranu. 🙂

BTW Netcat je sr4nje - imao sam prilike da se poigram sa njim, pročačkao ga 5 minuta i ostavio sa strane, iako sam imao mogućnosti da se igram sa njim još sat vremena da sam hteo.

Poslednja izmena:
Svako ima svoje misljenje ali tu su prioriteti. Kao sto rece scouser, sve to telefon moze da ti zavrsi, kao sto meni zavrsava Galaxy S, a on mi je i vise nego sto treba zadovoljio android potrebe. Ovo naravno ne znaci da ce mi android tablet u buducnosti biti nezanimljiva stvar jer ga imam na telefonu, ali kupovina tableta sa 2.1 ili 2.2 androidom koji nije namenjen tabletu je u najmanju ruku nazadovanje, posto uskoro cak i dobijam 2.3 na telefonu (iako sam imao 2.3.1 beta verziju koja je radila odlicno). Tablet cu kupiti kada bude imalo smisla kupovati ga, a to je kada se Honeycomb ustali na trzistu i padnu malo cene taman dok cekam.

Posao koji meni povremeno treba da se radi kada ne sedim za glavnim kompom i 40" monitorom, bi apsolutno zadovoljio netbook koji planiram. Prvo sto tastatura apsolutno nije mala za kucanje teksta, taman je. Na 10.1" je premala ali na 11.6" je stvarno korektna i koliko sam pratio lepo moze da se kuca na njoj.

Hmmm, pa ja apsolutno nemam nekakve primedbe na surfovanje preko galaxy S-a sa 4inch samoled ekranom. Posto pinch to zoom radi kao sat, a i dosta sajtova je prilagodjeno mobilnom plus sto imas alternativu u vidu tapatalka za forume, pokriva 90% stvari koje bi mi trebale za surfovanje kada nisam kod kuce za glavnim kompom.

Jedini problem je sto kucanje necega duzeg na softverskoj tastaturi na 4 inca i nije bas pametna stvar, a to bas hocu da izbegnem kupovinom netbooka. Zamisli da kucam vesti koje su 1000+ karaktera na 4inch ekranu sa softverskom tastaturom gde cak i nemam pristup adobe dreamweaver-u i gde mi treba malo vise otvorenih tabova na kojima su izvori vesti.

Surf, za nuždu, može da posluži, ali rekoh za koje namene je meni još potreban. U krevetu sa klincima i gledamo crtani na 4" ekranu? 🙂 Mislim, može, ali nije to to. 🙂 Ma kucanje na soft tastaturi je ubistvo, to ne dolazi u obzir, ali tablet može da se stavi u dock pa da se nakači bilo koja wireless usb tastatura (valjda?).

Sve je pitanje mogućnosti i potreba. Ja sam zagrijan za tablete kao i mnogi, ali je stvarnost da imam nov radni desktop za kojim sam 90% vremena, full-size laptop me nikad nije zanimao, a ipak volim da imam nešto prenosivo, što može da odradi ipak malo više od bilo kojeg tableta. "Notbook" kategorija, kojoj pripada Lenovo s205, je apsolutni "sweet spot" za moje potrebe. Možda dopunim set nekim tabletom od 7 ili čak 5 inča kasnije, ali niti imam novca niti volje da to radim u trenutnoj ponudi.

Upravo tako. Tablet uvek moze da dodje kasnije, a u medjuvremenu dok se ne smiri situacija oko njih i zbog potreba posla cu uzeti netbook. Pogledajte ovo http://ndevil.com/lenovo-thinkpad-x120e-ab-april-auch-in-deutschland-0818009/ . Posle najave da definitivno nece dolaziti u Evropu, Lenovo Thinkpad x120e ipak stize.. To namerno da meni pokvari planove sa kupovinom s205 :d

@marko_n

Sta kazes na gledanju tih crtanih na normalnom lcd monitoru pristojne dijagonale? Da li deca imaju racunar u sobi ili su jos premali? Ovo ti ozbiljno kazem jer sam cackao viewsonic 10s i mogu slobodno da ti kazem da zbog ocajnih uglova gledanja ni ti ni deca se necete nagledati crtanih 🙂

@marko_n
Sta kazes na gledanju tih crtanih na normalnom lcd monitoru pristojne dijagonale? Da li deca imaju racunar u sobi ili su jos premali? Ovo ti ozbiljno kazem jer sam cackao viewsonic 10s i mogu slobodno da ti kazem da zbog ocajnih uglova gledanja ni ti ni deca se necete nagledati crtanih 🙂

Još su mali da bi imali svoj komp, ponekad koriste ženin laptop, mada se i to svodi na flash igrice. Crtane gledaju na TVu. Nisam mislio da tablet primarno koristim(o) za to, nego ponekad, pre spavanja, kad otputujemo negde i sl. 🙂 Onda razne igrice, edukativne i one malo manje edukativne, direktna manipulacija pomoću touchscreen-a. Stoji da je tablet, trenutno bar, igračka, a svi mi volimo igračke. 😀

Uf,dok sam procitao celu temu...netbook ima ogromnu prednost u odnosu na laptop i tu nema sta da se prigovori.Najbitnija stvar je kvalitet izrade tastature i ekrana,hardver ce sve to lepo podneti(mislim na AMD platformu) i ja dajem glas za taj lenovo i da lepo uzivas u radu i da te dugo sluzi.Odusevice te trajanje baterije apsolutna tisina mala tezina i ogromna funkcionalnost.
Tablet?!koliko god sam bio zaludjen sa tim cudom tehnike za mene svi snovi su mi se rasprsili kad sam koristio netcat,samo sto nisam kao malo dete rekao fuj i bljak(mozda nisam imao prilike da koristim pravu stvar)

Uf,dok sam procitao celu temu...netbook ima ogromnu prednost u odnosu na laptop i tu nema sta da se prigovori.Najbitnija stvar je kvalitet izrade tastature i ekrana,hardver ce sve to lepo podneti(mislim na AMD platformu) i ja dajem glas za taj lenovo i da lepo uzivas u radu i da te dugo sluzi.Odusevice te trajanje baterije apsolutna tisina mala tezina i ogromna funkcionalnost.
Tablet?!koliko god sam bio zaludjen sa tim cudom tehnike za mene svi snovi su mi se rasprsili kad sam koristio netcat,samo sto nisam kao malo dete rekao fuj i bljak(mozda nisam imao prilike da koristim pravu stvar)

Baš tako, nisi imao priliku da koristis pravu stvar...

Promenices mišljenje već ovog leta kad se pojave ozbiljniji tableti...

Gledao sam i taj. Mislim da sam negde procitao da se zbog ION grafike i dual core procesora jako mnogo greje (ovaj Samsung je na primer skroz hladan). Procitacu ponovo opise po netu. A i ne bih voleo beli! Takodje, baterija mu krace traje ali to mi i generalno nije bitno, 4 ili 6 sati sasvim mi je svejedno, iovako cu ga uglavnom drzati ukljucenog u struju prilikom koriscenja...

Da li ta ION graficka ima zasebnu memoriju?

Poslednja izmena:
Gledao sam i taj. Mislim da sam negde procitao da se zbog ION grafike i dual core procesora jako mnogo greje (ovaj Samsung je na primer skroz hladan). Procitacu ponovo opise po netu. A i ne bih voleo beli! Takodje, baterija mu krace traje ali to mi i generalno nije bitno, 4 ili 6 sati sasvim mi je svejedno, iovako cu ga uglavnom drzati ukljucenog u struju prilikom koriscenja...
Imas na engadgetu review,nisam procitao da se greje...

"We suspected that cramming a dual-core processor and Nvidia Ion graphics into such a svelte chassis might make it run warm, and the 1015PN proved us right. After playing a 15-minute Hulu video at full screen, the touchpad measured 94 degrees and the area between the G and H keys was 96 degrees. The bottom part of the machine was the most uncomfortable, reaching 104 degrees. By comparison, the Ion-less 1015PEM registered 79, 91, and 89 degrees in all of the same locations."

"But there's also something not quite right about a machine that can handle 1080p video but won't let you change the wallpaper. So not only do you not get automatic graphics switching, you can't change your desktop wallpaper, enjoy Aero effects, or extend your desktop to an external display (you can only mirror it)."

http://www.laptopmag.com/review/laptops/asus-eee-pc-1015pn.aspx?page=3

Posebno mi nije jasno ovo za wallpaper a to sam jos negde citao za jos neke Asus modele! Pa to je nemoguce!?

Ni na engadget-u ga nisu preterano nahvalili, zakljucak ode otprilike ovako: ili kupite slabiji ili dajte jos malo para za 1215..."

Poslednja izmena:
Ja koliko gledam celo ovo diskutovanje , cini mi se ipak da je najbolja kupovina ASUS 1015PN, mis;im da je ipak preterivanja dati preko 40 000 din za netbook. Kao i da je mizerna usteda ako se uzme neki sa singl procesorom . E sad jedino ako je istina to da se greje ko lud to bi mu bila onda velika mana mada sam ja to cuo samo ovde ni na jednom drugom mestu nisam to video niti na opisu

Da, u pravu si. Posle preporuka kolega sa foruma malo sam vise potrazio na netu o tom modelu. Tako da ce definitivno biti taj. Vec sam kontaktirao Emmi da vidim koliko mora da se ceka na isporuku kao i da li ga imaju u radnji da moze da se vidi pre kupovine. Na ovoj stranici sam nasao mnoge pohvale za ovaj model:

http://www.amazon.com/ASUS-1015PN-P...ll?ie=UTF8&showViewpoints=1&tag=testfreaks-20

Za grejanje sam citirao jedan review na prethodnoj strani:

"We suspected that cramming a dual-core processor and Nvidia Ion graphics into such a svelte chassis might make it run warm, and the 1015PN proved us right. After playing a 15-minute Hulu video at full screen, the touchpad measured 94 degrees and the area between the G and H keys was 96 degrees. The bottom part of the machine was the most uncomfortable, reaching 104 degrees. By comparison, the Ion-less 1015PEM registered 79, 91, and 89 degrees in all of the same locations."

P.S. Da li EMMI ima neke veze sa Bench house-om s obzirom da se nalazi na istoj lokaciji ?

Da li taj Optimus, sta god on bio, koji omogucava promenu sa integruse na ION i obrnuto, radi sa XP-om? Koju je najbolje verziju OS-a da instaliram na Asus 1015PN a da to nije Starter?

Da li neko zna zasto vec dva dana ne radi Asus stranica za download drajvera?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno