Šta je novo?

Koji netbook da kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Treba mi za internet, gledanje filmova i da mogu neku stariju igru da opicim povremeno kada negde otputujem.

Oko ~30.000 dinara je u opticaju.

Ne razumem se uopste u netbook-ove samo su mi rekli da uzimam obavezno 6 cell bateriju. 🙂

Gledao sam ove:

http://www.winwin.rs/-asus-eeepc-1005px-blk034s-101-crni-win7starter.66.html?productId=29277

http://www.winwin.rs/-point-of-view-7010-mobii-102-led-crni.66.html?productId=30329

http://www.winwin.rs/-samsung-n145-jp01-101.66.html?productId=32240

P.S. Sta znaci ovo MREZA: NEMA !?? Neki imaju modem a neki ne, to ne razumem.

Voleo bih da bude tih.

Poslednja izmena:
Ovaj point of view ima Nvidia-ion i hdmi, po meni ogroman plus u odnosu na ostala dva, e sad dal je tih ...

Da ali kakvog je kvaliteta sama marka? Nemam neku uotrebu za HDMI-em na netbook-u. On ima izgleda slabiji procesor od ostalih (ako je suditi po broju). A ta graficka, kakva je u odnosu na ostale GMA varijante? Moze li se uopste sa 1GB ram-a i GMA odigrati nesto?

Od ozbiljnog igranja nema ništa osim sa nekim starim igrama od pre nekoliko godina. Što se tiče grafičke on je mnogo bolja a što se tiče kvaliteta tu nebih mogao ništa reći jer nisma upoznat sa istim

Prvi put cujem za tu prodavnicu EMMI ali vidim da je ovde ocigledno popularna. Od kako se bench-house ugasio 🙁🙁🙁 ne verujem nikome.

@dulsruls A zasto je Fusion varijanta toliko bolja od ATOM-a? BTW, ne vidim Toshibu da pise Fusion na Emmi-u.

@Kritika Pa znaci nije pouzdana firma. 🙂 Kada se kaze pouzdanost, najvise se misli na garanciju.

Buni me i sto jedan ATOM na razlicitim sajtovima ima drugu brzinu, negde je 1,6 a negde 1,5 itd.

@Frostonja Kakva je graficka na ovom Asusu sto si mi preporucio? Moze li se odigirati neka stara igra?

P.S. Sad' vidim da u toj prodavnici ne moze da se plati kreditnom karticom!?? Nemoguce.

Poslednja izmena:
Pa fusion je platforma, a procesor iz te familije je C-50
Konkretno mislio sam na ovaj model. To je za sada jedini koji sam uspeo da nadjem kod nas. Ja i dalje cekam Acer-ov netbook sa fusionom u sebi.

Atom ne moze da se meri sa amd fusion platformom, prvenstveno mislim na reprodukciju hd videa. kucaj u google atom netbook hd video dropped frames.

Poslednja izmena:
Pa za to mi i treba + sto bih voleo da mogu i da odigram neku stariju (staru) igru...

@dulsrules Hvala na objasnjenju za Fusion, ova Toshiba odlicno izgleda, ali je skupa, reci mi zasto cekas Acer, da li ocekujes da bude jeftiniji ? I kada ce uopste da se pojave Fusion-i?

Vidim da na PCPRACTIC stoji "uskoro" . Koja je ocekivana cena ?

@dulsrules Hvala na objasnjenju za Fusion, ova Toshiba odlicno izgleda, ali je skupa, reci mi zasto cekas Acer, da li ocekujes da bude jeftiniji ? I kada ce uopste da se pojave Fusion-i?

Vidim da na PCPRACTIC stoji "uskoro" . Koja je ocekivana cena ?

Acer ocekujem jer jedini za sad ima hd ready monitor (1280*720) i malo bolji touchpad. Dizajn se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca, pa kako ko voli, boje i ostalo.

U korist N455 verovatno?

Shvatio sam da mi je najpametnije da uzmem neki netbook do naaajvise 30.000 din jer vec za malo vise od toga mogu da kupim cak i laptop! Realno da dam od 26-28 hiljada.

Koja je po vama najbolja varijanta za te pare?

Moze li se bilo sta igrati na N455, 1 GB ram i 1GHz procesorom - nesto staro 4-5 godina... ?

Kazu da je Lenovo dobar ali mi nije jasno to sto je S10-3 jeftiniji od S10-2 a i dosta se razlikuju, S10-3 ispada dosta bolji a jeftiniji !?

@dulsruls A zasto je Fusion varijanta toliko bolja od ATOM-a? BTW, ne vidim Toshibu da pise Fusion na Emmi-u.

Evo zašto je bolji Fusion:

Nisam siguran da li Atom netbuk uopšte može da pokrene Oblivion a i ukoliko može fps je sigurno 1-2 fpsa. Naravno netbuk nije primarno namenjem za igranje igrica ali je fino znati da može i to u konzolnih ~25 fpsa. Doduše to važi za modele sa 1024x600 rezolucijom. Modeli sa većom rezolucijom će svakako lošije podnositi igre.

Za sad u Srbiji ima samo Toshiba koja je malo skuplja od standardnih netbukova. Bilo bi lepo kada bi se pojavio HP iz videa ili Sony VAIO YB mada je on preskup ali je skoro pa savršen 🙂

Od modela iz trenutne ponude preporučujem HP Mini od 25k iz Metroa.

Edit: Zaboravih da napomenem da je HP model sa HD Ready rezolucijom dok je Toshiba model sa 1024x600 što znači dosta kod igara. Tamo gde HP model izvlači 25fps ovi manji bi trebali raditi bar 30% bolje tj. oko 32-33 fpsa.

Poslednja izmena:
Nije taj u Metrou već HP Mini 210-2072CL. Najveća razlika koju sam primetio je u boji kao i veličini i brzini hard diska koja je kod ovog modela 250GB 7200RPM. Cena je isto 26.999 dinara (ili 24.999 nisam baš siguran). Na akciji je do srede ako je verovati katalogu.

NNN8779.jpg

Btw. taj model iz emmi-ja bi trebao biti jeftiniji u Gigatronu za jednu crvenu.

Inače smo izgleda baš zaostali kad su netbukovi u pitanju pošto se Germaniji uveliko prodaju Lenovo modeli bazirani na Brazos platformi (AMD E-350 2x1.6GHz, 11.6" LCD, 1GB DDR3, 250GB 7200RPM) koji su isti kao i HP DMZ1 sa videa koji sam okačio samo bez operativnog sistema za neverovatnih 280 evra!!!

Ali mi živimo u Serbiji, ***a :S:

Razlika cene Toshibe sa Fusion-om u Srbiji i Nemačkoj je 20-30 evra, kako gde. Ali ko ima muda da uvozi netbuk bez Windoze u zemlji u kojoj je MS iznad zakona...

Nisam siguran da li Atom netbuk uopšte može da pokrene Oblivion a i ukoliko može fps je sigurno 1-2 fpsa. Naravno netbuk nije primarno namenjem za igranje igrica ali je fino znati da može i to u konzolnih ~25 fpsa. Doduše to važi za modele sa 1024x600 rezolucijom. Modeli sa većom rezolucijom će svakako lošije podnositi igre.

Edit: Zaboravih da napomenem da je HP model sa HD Ready rezolucijom dok je Toshiba model sa 1024x600 što znači dosta kod igara. Tamo gde HP model izvlači 25fps ovi manji bi trebali raditi bar 30% bolje tj. oko 32-33 fpsa.
Pa ko ga tera da igra u native rezoluciji 😀 a u radu itekako znači veća rezolucija.

Ma znam ja to, samo poredim Toshiba Brazos netbuk koji je dostupan kod nas sa boljim modelima kojih ima napolju. HP i Sony jesu skuplji ali meni bi savršeno legao Lenovo 205S, za te pare (300 evra za model sa 2 Giga memorije) nema boljeg ni netbuka ni laptopa. Koji će mi 15.6" ekran koji ubija mobilnost kada 11.6" na pomenutom netbuku ima istu rezoluciju. Laptop od 15.6" iste specifikacije kao netbuk ima kod nas da se kupi a netbuk nema. Ne kapiram logiku u tome.

G@W, moram da priznam da mi se ovaj Lenovo S205 cini dosta privlacnim, odlicna rezolucija i 11.6" ekran sto mi odgovara. Jos uvek se lomim izmedju tableta i netbooka, laptop sam nekako eliminisao kao opciju jer je glomazan a ne treba mi toliki ekran dok sam u kuci. Po ceni od tih 300e je odlican i savrseno bi mi odgovarao za kupovinu u Nemackoj, moze keva da mi ga donese kada se vrati. Ne vidim koji tablet bih mogao da uzmem za te pare, a da nije ovaj Viewsonic 10s koji sam isprobao i nisam bio previse odusevljen. Za tablete ne bih uzimao nista ispod Xoom-a ili Galaxy tab 10.1 a oni ce me izaci minimum 550-600e cak i u Nemackoj da uzimam a to je znatno veca cifra od 300e. Fora je sto vec imam touch alternativu u vidu samsung galaxy s-a, tako da je mozda bolje kombinovati PC, netbook i smartphone nego PC, tablet i smartphone 🙂

[YOUTUBE]JaVVAXXeoNs[/YOUTUBE]

edit:

Uh kako mi se svidja ovaj netbookcic, svrljam malo po youtubu-u i nalazim samo nemacke review-ove ali ipak pokazuju dosta i oni. Svidja mi se jer moze zapravo brzo da se kuca na ovome, a dugmici izgledaju udobno. Ekran je fenomenalan. Ima cak i HDMI izlaz sto mi odgovara.

[YOUTUBE]3yoVfd0agBo[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Kako sam se nalozio na Lenovo netbookove 🙂 . Pogledajte ovaj Lenovo Thinkpad x120e

[YOUTUBE]Tfwg4Wln6lU[/YOUTUBE]

Nenormalno je dobar. Postoji jedan problem " Lenovo has no plans to launch the ThinkPad X120e in Latin America, Japan, Australia or Western Europe (inc. Germany and Norway)" 🙁 . Ne znam mu cak ni cenu u evrima.

Za Lenovo S205 znam cenu i mesto odakle bih mogao da ga porucim za 299e da stigne do keve u Nemackoj pa ona da mi donese.

http://www.computeruniverse.net/products/90410620/lenovo-ideapad-s205-m632lge-freedos.asp?agent=288

A je l' ima neko ovaj HP sto je u Metrou na akciji?? Jos samo je sutra i prekosutra na akciji. Poludeo sam, sutra leze plata a ja manje znam nego kada sam poceo da se interesujem! :wall:

Poslednja izmena:
A je l' ima neko ovaj HP sto je u Metrou na akciji?? Jos samo je sutra i prekosutra na akciji. Poludeo sam, sutra leze plata a ja manje znam nego kada sam poceo da se interesujem! :wall:

Ja sam kupio monitor u Metro-u po akcijskoj ceni par dana nakon što je akcija prošla. Vrlo često se desi da ostane akcijska cena, bitno je samo da ima robe na stanju.

Koliko traje baterija na tom modelu, 15 minuta?

Šalu na stranu, jedno je AMD Ontario i Zacate koji su dizajnirani od nule za netbuk tržište a drugo su dosadašnji AMD-ovi napori na tržištu mobilnih kompjutera (Turion, Neo i ekipa). Ni najgorem neprijatelju ne bi preporučio neki od modela baziran na starijim AMD mobilnim procesorima jer je odnos performansi, zagrevanja i trajanja baterije katastrofalan kada se uporedi sa Intel rešenjima. Tek je Brazos prvi pogodatak u metu od strane AMD-a.

Za Civila:

Zaboravih da ti odgovorim na pitanje iz privatne poruke: nisam čuo za probleme sa hlađenjem konkretnog modela. Ukoliko problem postoji onda je verovatno do bržeg hard diska pošto je ostatak komponenti isti kao u većini modela.

Što se tiče akcije, ne znam šta da ti kažem. Znam samo da je iPad na toj istoj akciji već jedno duže vreme, tako da je moguće da će po isteku samo promeniti datume i nastaviti sa istom akcijom. A možda i to ne bude slučaj, bilo bi dobro ako bi neko ko ima neke veze u Metro-u mogao da kaže nešto na tu temu. Možda bude još danas a možda još pola godine, ipak živimo u Srbiji a pomenuti model nije najnoviji što znači da ga sigurno prodaju duže vreme.

Sve što treba da znaš jeste da su po performansama manje više svi modeli isti (mislim na modele bazirane na jednojezgarnom Atomu), razlika je u bateriji i izradi. Taj HP je samo u Metrou dok su po ostalim radnjama modeli sa 100 oznakom što mi deluje kao redizajniran model s ciljem da upadne u niži cenovni rang tj. manje kvalitetan od prvih HP Mini modela koji su bili skupi. Sad preko 300 evra imaju samo dizajnerske modele jer verovatno niko nije spreman da plati više od 300 evra za običan netbuk u Srbiji. Tako da je moguće da taj model iz Metroa ima problema sa hlađenjem ali je verovatnije da je kvalitetnije izrade od novijih modela sa 100 oznakom i modela ostalih proizvođača.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno