Šta je novo?

Koji LCD TV do ~650€?

• Začetnik teme Začetnik teme topuz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Unapred se izvinjavam ako je slicno pitanje ranije bilo postavljeno, nisam imao snage da procitam celu temu od 90+ stranica.

Trebalo bi uskoro da kupim LCD TV, budzet je oko 650€. Nikada nisam pratio nesto posebno trziste TV-a jer ga jako retko gledam.

Ono sto znam da zelim:

1. Full HD
2. HDMI zbog neke buduce PS3, SCART zbog santavog DVD plejera i D-SUB zbog laptopa (ima samo D-SUB izlaz)
3. Samostalna reprodukcija Full HD .mkv videa direktno sa USB-a
4. 37" bi bilo idealno, mada bih preziveo i za broj manji ili veci

Koristio bih ga za, sortirano od najcesceg do naredjeg:

1. Gledanje Full HD .mkv ripova
2. Igranje
3. Gledanje TV-a
4. Upotreba kao PC monitor

Ne patim od brendova, ali ne bih voleo da bude VOX, WEG, SEG i slicna boranija, mada imam blagi osecaj da oni ni ne bi mogli da ispune sve uslove.

Sta biste mi vi preporucili, otvoren sam za sve predloge, pretpostavljam da postoje neke bitne stavke za koje nisam ni znao da su bitne, pa ih slobodno napomenite.

Poslednja izmena:
Budzet ti je ogranicen tako da mogu da ti predlozim LG 42 LD420 koji se uklapa u tu cifru - 67k dinara. Nemoj traziti alternativu jer ne postoji bolji televizor za te pare, dok ne prosiris budzet za Samsung 40C530 koji je 71k i odlican samsung 40C650 koji je 90k.

Prvi televizor koji sam ti predlozio ispunjava sve sto si trazio od televizora ali vise novca - bolji kvalitet slike, to se podrazumeva. Provrti sajt tehnomanije i tehnomarketa pa me slobodno pitaj ako ti odgovara jos neki model.

u neptunu u bul.kralja aleksandra je bio na akciji 37" samsung C530 i lg 37 LD 450 po ceni od 59900 din bilo koji da uzmes od njih neces pogresiti, ispunjavaju sve tvoje zelje i vise od toga. Ako hoces 42" imas LG LD 420 koji se uklapa u budzet. Samsung 40C530 su imali u najavi za 69990 (akcija) sto je malo vise od tvog budzeta ali je odlican tv.

Budzet ti je ogranicen tako da mogu da ti predlozim LG 42 LD420 koji se uklapa u tu cifru - 67k dinara. Nemoj traziti alternativu jer ne postoji bolji televizor za te pare, dok ne prosiris budzet za Samsung 40C530 koji je 71k i odlican samsung 40C650 koji je 90k.

Prvi televizor koji sam ti predlozio ispunjava sve sto si trazio od televizora ali vise novca - bolji kvalitet slike, to se podrazumeva. Provrti sajt tehnomanije i tehnomarketa pa me slobodno pitaj ako ti odgovara jos neki model.

Taj LG 42" LD420 pusta .mkv? Na tehnomaniji pise samo .jpg i .mp3?

Mozes da ga otkljucas da pusta mkv. Treba ti Hama 12047 daljinac koji kosta 500 dinara. Procedura je veoma laka, a ako se odlucis za taj model samo napisi ovde da si ga uzeo, napisacu ti detalje kako se otkljucava, ako te mrzi da trazis po forumu.

Poslednja izmena:
Mozes da ga otkljucas da pusta mkv. Treba ti Hama 12047 daljinac koji kosta 500 dinara. Procedura je veoma laka, a ako se odlucis za taj model samo napisi ovde da si ga uzeo, napisacu ti detalje kako se otkljucava, ako te mrzi da trazis po forumu.

Moze i preko mobilnog sa symbianom i ir portom (npr.E71) 🙂

Kako stoji stvar sa prikazom prevoda ukljucenih u .mkv fajl?
Jos par stvari me zanima, na sajtu Tehnomanije stoji: Ulaz za 1080p: HDMI 60p/50p/30p/24p Component 60p/50p. Sta to znaci, da ja npr. ne mogu da mu posaljem 1080p signal preko D-SUBa?
I jos samo ovo... Posto graficka na PC-u nema HDMI izlaz, da bih poslao 1080p signal sa PC-a dovoljan mi je DVI-HDMI kabl (muski sa obe strane), i klasican PC audio kabl da posaljem zvuk?

Nazalost ne rade. Embedded subtitles support u mkv formatima kao opcija jos nije ubacena , proizvodjaci nikako da se sete da to urade. Moraju da budu odvojeni subtitlovi i da se nalaze u istom folderu gde je film.

Nema razloga da ne radi 1080p preko D-sub, tacnije nisam se sretao jos sa takvim modelom koji ne moze da salje 1080p preko D-sub. Kod mene je radilo kad sam jednom probao, a znam da na starijim modelima LG-a isto nije imalo problema. Nisam ti pomenuo da LG nema DTS dekoder, tako da ces morati da konvertujes fajlove sa DTS zvukom u AC3 na kompu pre nego sto ih pustis, inace neces imati zvuk. Samsung od ove godine ima DTS dekoder u svim svojim modelima, a LG tek od sledece godine verovatno posto su skoro kupili licencu.

Da, posto 95% DVI-HDMI kablova ne nose zvuk, pa ce morati da ide odvojeno. Ili tako ili ako imas DVI-HDMI adapter pa iz njega HDMI-HDMI kabl, tako ce nositi zvuk provereno. Koja je grafa u pitanju samo da ti potvrdim da budes 100% siguran.

Nemas pojma koliko si mi pomogao! 🙂

Ovo za titlove i nije toliko strasno, dok moze da prikaze .srt ili .sub. Problem oko AC3/DTS-a mi takodje nije toliko strasan, ali da je maltretiranje, jeste. A jos Samsung ima podrsku za DTS, hmm...

Graficka na PC-u je nVidia 8800GTS.

Eh mislio sam da imas Ati grafu, od serije 3 pa navise one nose zvuk preko hdmi, 8800 gts nazalost ne nosi, tako da ces morati odvojeno da ga dovedes, sto i nije neki veliki problem.

Ako se razmisljas za samsung, mogu da te ohrabrim za njegovu kupovinu. Jeste da dodajes par hiljada, ali po meni vredi po pitanju kvaliteta slike izmedju samsunga i LG-a.

Nemas pojma koliko si mi pomogao! 🙂

Ovo za titlove i nije toliko strasno, dok moze da prikaze .srt ili .sub. Problem oko AC3/DTS-a mi takodje nije toliko strasan, ali da je maltretiranje, jeste. A jos Samsung ima podrsku za DTS, hmm...

Graficka na PC-u je nVidia 8800GTS.

ja sam vezao sliku na dsub a zvuk je stereo cinch na stereo odvojene na pojacalo i radi imam 1080p regilarno. sta ce ti usb ako kacis komp? on pusta sve i sve radi. a da na ld 450 pored dsuba imas i obican stereo dzek za zvuk sa kompa ako neces da ides preko pojacala.

Laptop ima neku foru da mu je maksimalni output preko D-SUB-a 1600x1200, a posto desktop planiram uskoro potpuno da rashodujem, potrebno mi je nesto da pusta .mkv dok ne nabavim WD TV Live ili neki laptop sa HDMI izlazom.

Poslednja izmena:
Da li je moguce da ni najskuplji LG LCD-ovi, npr. LD750 ne mogu de dekodiraju DTS?

Da li je po tebi bolje resenje LG LD420 + WD TV Live (Dobijam 42", DTS podrsku preko Live-a, podrsku za mrezne diskove preko Live-a) za nekih ~83500din zajedno sa Live-om ili neki od Samsungovih modela koji imaju podrsku za sve to u sebi tipa 40C550, 40C630 i 40C650 (gubim 2" u odnosu na LG, ali dobijam objedinjen uredjaj koji podrzava sve gore navedeno). 40C550 je cak jeftiniji od LG + WD, 40C630 je tu negde, dok je 40C650 vec osetno skuplji.

Reci mi samo, posto nigde nisam nasao podatak, da li C550 podrzava DTS?

Znam da kod C630 u odnosu na C650 gubim malo kvalitetniji displej, internet@TV; kod C550 gubim jos i DVB-T2 i 200Hz osvezavanje. Da li sam nesto prevideo?

P.S. U LG + WD kombinaciji mi jos mami to sto sam video da postoje kuvani firmware-i za WD koji donose npr. torrent klijent i jos neke zgodne stvarcice... Slatke muke.

Poslednja izmena:
Uh sta znam, tezak si izbor stavio sebi, cak se i ja dvoumim 🙂

C550 podrzava DTS naravno. Mislim idealno bi bilo da uzmes C650, ali posto si se vec ispruzio da dohvatis do 86k, nema smisla da prosirujes opet do 90k za C650 ako ti je trosak, a i trenutno ga nema na lageru.
Samo da te ispravim da je u pitanju 100hz opcija, koje je podesiva, sto je po meni ogroman plus za filmove i sport. I jos jedna ispravka je da skoro nijedan tv kod nas nema DVB-T2, vec je u pitanju DVB-T.

Sa druge strane WDTV live je odlicna spravica, ali kupovinom LG LD420 gubis dubinu crne koje imas kod samsung-a, tacnije ukupno je bolja slika kod samsunga, da te ne zamaram tehnikalijama, i 100hz.. Sa druge strane moze da ti pravi problem veliki input lag kod C630.

Veoma teska odluka, mozda ce ti biti lakse da odes do prodavnice pa da pogledas, i jos malo da juris po internetu.

Mozda i C530 za 72k ali gubis DLNA opciju koju ima C550. Odluke, odluke... Kupovina televizora nije nimalo lak posao.

C550 podrzava DTS naravno. Mislim idealno bi bilo da uzmes C650, ali posto si se vec ispruzio da dohvatis do 86k, nema smisla da prosirujes opet do 90k za C650 ako ti je trosak, a i trenutno ga nema na lageru.
Samo da te ispravim da je u pitanju 100hz opcija, koje je podesiva, sto je po meni ogroman plus za filmove i sport. I jos jedna ispravka je da skoro nijedan tv kod nas nema DVB-T2, vec je u pitanju DVB-T.

Sa druge strane WDTV live je odlicna spravica, ali kupovinom LG LD420 gubis dubinu crne koje imas kod samsung-a, tacnije ukupno je bolja slika kod samsunga, da te ne zamaram tehnikalijama, i 100hz.. Sa druge strane moze da ti pravi problem veliki input lag kod C630.

Veoma teska odluka, mozda ce ti biti lakse da odes do prodavnice pa da pogledas, i jos malo da juris po internetu.

Mozda i C530 za 72k ali gubis DLNA opciju koju ima C550. Odluke, odluke... Kupovina televizora nije nimalo lak posao.

Na tehnomaniji pise da C630 i C650 imaju DVB-T2?

U principu nisam tip coveka kog previse tangiraju stvari kao sto su dubina crne i sl., nikada nisam primecivao nesto takve stvari, jedno 10x mi je bitnije npr. da li TV moze da dekodira DTS i sl., tako da sa te strane naginjem LG-u.

Ovo za 100Hz zaista ne znam koliko mi znaci, nikada nisam imao priliku da vidim razliku uzivo, trebalo bi zaista da odem negde da pogledam.

O kolikom input lagu govorimo, nesto osetno?

C530 mi nije interesantan, 2" je manji od LG-a, 5 hiljada skuplji i nema LAN. Jedino ima DTS kao prednost, bar u mom slucaju. Al' onda bih opet morao da se ispruzim za WD TV Live ako bih hteo mrezu, a to mi se nikako ne isplati jer bi ispalo blizu 90000din a za te pare mogu da uzmem C650.

Poslednja izmena:
Nemaju DVB-T2, ovo DVB-T/T2/C/S2 je spisak sta sve tv moze da ima, pa idu dve tacke pa da tv ima DVB-T i DVB-C.

Sta znam, idi onda na LG + WDTV live opciju. 100hz bi verovatno najlakse primetio da postavis dva televizora jedan pored drugog, ili u samoj opciji 100hz kod samsunga ima demo podesavanje gde ti je jedan deo ekrana bez 100hz, drugi sa ukljucenom opcijom.

Input lag je poprilican bez game moda, oko 100ms, dovoljno da bilo kome pokvari igranje. Sa game modom je nekih 45ms.

Nemaju DVB-T2, ovo DVB-T/T2/C/S2 je spisak sta sve tv moze da ima, pa idu dve tacke pa da tv ima DVB-T i DVB-C.

Sta znam, idi onda na LG + WDTV live opciju. 100hz bi verovatno najlakse primetio da postavis dva televizora jedan pored drugog, ili u samoj opciji 100hz kod samsunga ima demo podesavanje gde ti je jedan deo ekrana bez 100hz, drugi sa ukljucenom opcijom.

Input lag je poprilican bez game moda, oko 100ms, dovoljno da bilo kome pokvari igranje. Sa game modom je nekih 45ms.

Da li taj input lag od 100ms vazi i za LG ili samo za Samsunge (bez ukljucenog game moda)?

Jedino ako se profesionalno bavis time ces videti razliku jer je 40ms (milisekundi) otprilike dva frejma. I tft monitor ima 0-20ms input lag, a vrednosti variraju od modela do modela.

Situacija nikada nece biti idealna, tu imas i internet lag, lag od misa i tastature i jos dosta stvari. Citao sam zanimljiv clanak koji se bavio tim pitanjima, pokusacu da ga nadjem.

E pa ubiste me definitivno... stvarno kupovina TV-a vise nikako nije laka odluka ...

@Gizmor
Ti bi znaci uvek izabrao vecu dijagonalu ... ja sam dosao do cifre od 70k koju sam kontao da dam za 32" c650 sad me ubiste sa ovim LG 420 42'' :crash: :wall::cuss: ej bre za iste pare 10'' razlike

Uzmi zastitnom trakom razvuci po zidu dimenzije 32" i 42" pa ces odmah da zaboravis na 32", to sam ja uradio. 😀

Nazad
Vrh Dno