Šta je novo?

Koji kuler?

Nedavno sam ubacio WhisperRock u mašinu, ne znam koja verzija, ali sam se pokajao. Spire uspeva i da 3500 obrtaja učini bučnim. Pre njega sam imao Spire turbinicu od 4200 obrtaja koja se drala kao usisivač, ali šta ćeš, takvi su se kuleri vozili pre skoro dve godine.
Ubedi mene prodavac da se TBead 2600 greje više nego Palomino 1700 i da mi uz novi CPU treba i jači kuler. Ajde, kažem ja, taman da zamenim stari kuler koji je počeo da se čuje ko mlin za kafu od silne prašine koju je nabio u motor. Onda on lepo kaže da je baš srećna okolnost da mu je ostao jedan WhisperRock koji će mi dati po dilerskoj ceni, pošto smo mi takvi drugari, jel'te. Novi kuler je lep, masivan, sa velikim ventilatorom i gustim, tankim rebrima, ali bučan, *ebi ga. Osta meni razočarenje što se ne isprsih za još koji evro i kupih Dr. Thermal ili Speeze koji bi mi fino hladili moj non-OC procesor.
Pouke ove priče glase:
1. Svi prodavci lažu, i po njima najbolje parče hardvera je upravo ono koje se trenutno nalazi na zalihama.
2. Život ljudi koji se profesionalno bave računarima je neprekidna agonija u večitoj borbi sa bagovima, padovima sistema i nekompatibilnošću, praćena urlanjem ventilatora.
3. Život je njesra, a svako ko tvrdi suprotno nešto prodaje.
4. Radikali će vladati Srbijom.
5. "Doni Darko" je odličan film.
6. Svako čiji je potpis na forumu duži od tri reda nije normalan.

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Nedavno... drala kao usisivač, ali šta ćeš, takvi su se kuleri vozili pre skoro dve godine...TBread 2600 ... taman da zamenim stari kuler koji je počeo da se čuje...
Imam slican problem (ventilator na cpu kuleru arlauce posle dve godine sluzbe) i hocu da uzmem TB2600. Da li mozes da mi kazes gde si ga uzeo(pod pretpostavkom da je to negde u BG). Ja se jos nisam odlucio koji kuler da stavim, cini mi se da ce biti neki Speeze...

Da li whisperock IV moze da o'ladi bartona 2500+? Radi se o tome da bi se nalazio u sobi u kojoj je cak i leti pristojna temperatura zato sto je opklonjena zgradama, pa me interesuje posto je on gistro deklarisan do 3200+ da li bi mogao da isprati neki oc tog bartona na recimo klasicnih 3200+?

Jos jednom, moze!
Ali iznad 2.2Ghz (tj. ~1.75V) nema sta da trazi!

p.s. Meni na drugoj masini doticni procesor sa WhisperRockIV-kom (isto Chieftec + 2 fana), radi na 2.2GHz, default voltaza 1.65V i pod CPUBurn-om overi 60C 'ocas posla!

Poslednja izmena:
Ja sam do pre nekih 2-3 nedelje takodje trazio cooler koji je:
1. tih
2. moze da ohladi 2400MHz @ 1.7v
3. jeftin
i taman sam hteo da kupim WR IV, kad je doshao drugi rekao da trenutno nema na lageru nishta od Spire (kvalitetno) i predlozio mi da uzmem CoolerMaster-ov model koji on koristi na svom Bartonu 2500+, kaze tih je, hladi OK i koshta samo 7E. Reko aj daj dok nestigne WR IV. I tako sam doshao kuci, i odma` zamenio stari CM koji je radio na 4200 6cm. Upalio komp koji je tada radio na 2GHz ushao u win, pokrenuo CPU Burn i temperatura nije preshla 43*C. Sada radi na 2,4GHz pri naponu od 1.7v, jeste da neprolazi Prime, ali u svemu radi jako stabilno a temperatura posle pucanja Prime-a nakon nekih 30min je 48*C kad je ukljuchen ventilator sa strane, a bez njega je 2*C. Taj ventilator izvlachi vazduh, kao i josh jedna osmica ispod napajanja. Naime taj Cooler Master nosi oznaku CP5-8JD1F, i kao shto naslucujete njega sam zadrzao sebi, poshto znam da kod druga na WR IV pri 2,2 GHz @ 1,65 temperatura je 50*C.
Jeste da sam vas smorio, ali nisam znao kako drugachije da opishem ovaj cooler.

I taman da ostanes bez sluha, jel ti znas kakve fanove ugradjuju na SLK kulere? :)
Koliko se secam, onaj Delta fan koji je bio standardan je pravio skoro 50 dBA buke :).

Problem kod bakra je sto slabo oslobadja toplotu i trazi veliku protok vazduha da bi se oslobodio iste.

Pa jedna od drazi ovih Cooler-a je i to sto mozes da ugradis skoro svaki Fan(na 900-tku do 96mm)! Inace ove modele i prodaju bez Fan-a.
Meni stravicno izgleda-ju! A jesi video performanse... Cool! :p

Pa upravo ti je covek rekao da sa bakarnim telom mozes da se slikas ispod 3000rpm!

Performanse su uglavnom fenomenalne, jer ih kombinuju sa fanovima koji daju po 100CFM, i prave pomenutu buku. Kad budes stavio neku osmicu na 2000 rpm, taj cooler nece biti mnogo bolji od Raptora...

Da, naisao sam i na podatak da sa Vantec Tornado ventilatorom pravi buku nesto vise od 55dB! Onda su performanse fantasticne, kao i buka...

Koji su trenutno "najbolji" kuleri (namena: OC) koji se mogu nabaviti kod nas i gde?

Jel' si ti uopste procitao ceo thread? :)

TT12 je zakon!

Aaaaaa naravno da TT Volcano 12 sav od cistokrvnog bakra :d
KAd njega probas bice ti sve jasno, sto se tice SLK on je mnogo veci od TT Volcana 12 ali je i malo skulji , pritom i mnogo bucniji !!!
Poslusaj ti mene uzmi TT 12 i neces se pokajati ;)
Pozdrav...

vidard je napisao(la):
Pa zar TT12 nema bakarno telo?!

Ima i super se hladi na 3000rpm, kada je prilicno tih! (rekoh ja da nisi citao! :))

Inace, poprilicno je jeftiniji od SLK900 (ne ide fan uz njega), a za dlaku je slabiji, sto mu je i najveca prednost.

M3 je napisao(la):
Aaaaaa naravno da TT Volcano 12 sav od cistokrvnog bakra :d
KAd njega probas bice ti sve jasno, sto se tice SLK on je mnogo veci od TT Volcana 12 ali je i malo skulji , pritom i mnogo bucniji !!!
Poslusaj ti mene uzmi TT 12 i neces se pokajati ;)
Pozdrav...

Kako moze SLK da bude bucniji od TT12, kada se SLK prodaje bez ventilatora?

Što će reći, SLK je bukvalno nečujan :d

delimir je napisao(la):
Kako moze SLK da bude bucniji od TT12, kada se SLK prodaje bez ventilatora?

Pa ti ga montiraj bez fana! :d

Poslednja izmena:
Ajde ljudi sad malo konkretni podaci! A ne samo opisi u stilu "ladi ko blesav". Imam Barton-a 2500+ @ 3200+, koliku temperaturu CPU-a mogu da ocekujem sa 12-icom (za buku znam-TT12 na 5500 o/min 48dB -sto je previse za mene. Ima li nesto sto hladi tako (mozda i bolje?!) a da je tise?
Ako vec mora da se "dere" uzeo bih definitivno SLK! Mercedes...

Search!

Lepo je kad je covek spreman da pomogne! Hvala.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
vidard je napisao(la):
Ajde ljudi sad malo konkretni podaci! A ne samo opisi u stilu "ladi ko blesav". Imam Barton-a 2500+ @ 3200+, koliku temperaturu CPU-a mogu da ocekujem sa 12-icom (za buku znam-TT12 na 5500 o/min 48dB -sto je previse za mene. Ima li nesto sto hladi tako (mozda i bolje?!) a da je tise?
Ako vec mora da se "dere" uzeo bih definitivno SLK! Mercedes...
A što si ti toliko opterećen temperaturom? Pa jel si uzeo kompjuter da on tebi služi ili ti njemu?
Bre ja taj 3200+ hladim sa titanom, temperatura je 70c, al ******, radi :)

vidard je napisao(la):
Lepo je kad je covek spreman da pomogne! Hvala.
Pozdrav!

Bez ljutnje, pa 100x je vec pisano o tome!
Ne moze niko da sanja kakvo ti kuciste imas, kolika ti je temperatura u sobi, na kojoj voltazi ga drzis...

A i dobro kaze Vojkan, ne opterecuj se temperaturom ako ti sve radi OK!
Bartona na 2.2GHz moze sasvim solidno da hladi i WhisperRockIV.

Ako ne rzmisljas o nekom vecem o/c onda slobodno uzmi neki slabi kuler (ne znam kako se zovu ali se krecu to oko 10 eura), i a za taj o/c CPU na 3200+ , TT12 moze lagano da ti radi na 3000 rpm i ima temperatura da ti bude oko 40 ne vise ;)
I jos nesto dje kod nas ima da se nabavi SLK ???
Ovo pitam posto nisam cuo da iko kod mas prodaje ;)
Pozdrav...

Poslednja izmena:
Zvanicno, nigde!
Jedino ako je neko voljan da se odrekne svog primerka!

p.s. Naravno, za pristojnu nadoknadu! :)

Pa da ti pravo kazem ocekivao sam takav odgovor , a koliko se krece njemu cijena ???

Pozdrav ljudi!
Zanimalo me da uporedim efikasnost TT12 sa svojim sadasnjim Cooler-om TiTi Dr Thermal TI-H748EN koji OC(2500+@3200+, vCore 1.675V, JNC kuciste, klima u sobi, sobna temp 24-25stepeni C) CPU hladi na oko 46(min44, max 49) stepeni C. Hladjenja nikad dosta, ako moze bolje sto da ne?
Cini mi se da TT12 ipak ne dolazi do izrazaja ako ne "vrti" na 5500o/min uz (za mene) preveliku buku od 48dB. Ako se koristi na oko 3000 o/min onda je mala(ako je uopste ima) prednost na "obicne" kulere.
Ima li nesto bolje od TI-H748EN a tise od TT12?

Vojkan je napisao(la):
A što si ti toliko opterećen temperaturom? Pa jel si uzeo kompjuter da on tebi služi ili ti njemu?
Bre ja taj 3200+ hladim sa titanom, temperatura je 70c, al ******, radi :)

Moras nauciti da prihvatis da tvoje misljenje nije jedino.
Pozdrav!

Vrh Dno