Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Denim je Kindle plave boje. Pretpostavljam da misliš na osnovni Basic model. Ja ga imam i zadovoljan sam. Hteo sam Paperwhite ali je tako ispalo. Nije mi žao, za sada.
Vredi ga uzeti za taj novac.

Najpre da se zahvalim na savetima, preporukama. Nisam mogao uci na forum (kazna zbog reklamiranja).
Drugo. Negativne impresije posle par dana koriscenja:

1) Najveci problem i razocaranje je sto su mnoge knjige (recimo 25%) necitljive. Bar one koje sam skinuo (na srpskom). Uglavnom je to zbog sitnog teksta (ne znam cemu sluzi funkcija povecanja slova kad ne radi), a desava se i da umesto alfabeta budu hijeroglifi ili sta vec. Da nagadjam- verovatno je skenirano, obradjeno (ili sta se vec tu radi) nekompatibilno sa citacem.
2) Sadrzaj i ponuda. Bar 90% naslova su neki petparacki-nindza-vikend romani americkih/engleskih pisaca. (Nora Roberts, Mekol Smit, Kasandre, Amande...) Kako ljude nije mrzelo da postavljaju takve stvari? Ko to cita? To su stotine naslova...
3) Desavalo se da reader zablokira kad otvorim i prelistavam pojedine naslove. A nekada sporo izlazi iz knjige (odredjenih knjiga). Nije u pitanju baterija...
4) Nista... cekamo bolje dane. :)

Preinacio sam u epub. Neke knjige nisu... citljive. To je to.

Jos jedno opazanje. Koliko vremena treba da citac "indeksira" knjige? Recimo da sam za 3 dana ubacio (i skinuo) skoro 200 knjiga, koje su, koliko vidim, poslozene. Pitam zbog baterije. Cini se da trosi neke procente i u mirovanju. Navodno baterija traje nedeljama. Ni govora u mom slucaju.

Nekih 1000 i nešto naslova indeksirao nekoliko meseci :)
Ništa strašno ne utiče to indeksiranje i radi ga kindle u pozadini dok je aktivan. Da nisam pročitao za to negde ne bi ni primetio da indeksira.
Traje baterija nedeljama bez problema.
Sa nijednom stavkom od one 4 se ne slažem.
Na prethodnoj sam napisao koji format, Shaman napisao koji je još noviji... Stavi ga u Avion režim da ne guta bateriju. Lično nikad ne koristim Wifi.

@11080 Šta bi značilo "preinačio"? U ovom slučaju.
I nadam se da ti jasno da Kindle ne može da otvori epub fajlove (dakle ako tresneš nekomvertovan epub fajl preko USB kabla u "documents" folder na Kindle's drive-u krajnji efekat je kao da nisi ni prekopirao taj fajl).

Brzina kojom index proces radi svoj posao zavisi od toga da li je uređaj na punjaču ili ne, ne koriste ili koristi se. Najbrže indexira knjige kad je povezan na punjač. Pošto si natovario odjednom 200 onoga ostavi ga na punjaču sat-dva

Fora za proveru da li ima neindexiranih knjiga je da uradiš search za neki random niz karaktera ( tipa "ydifurvrrifvfofvfcrddrfe") koji nema teorije da se pojavi u nekoj knjizi i onda u rezultatima pretrage pod sekcijom "text in books" ili kako vec beše tačno naslov kad otvoriš ako ima knjiga koje nije završio indexiranje tu će pisati naslovi knjiga.

Ako i posle sat-dva ista knjiga stoji kao neindeksirana onda najverovatnije postoji neki problem sa fajlom tj nešto se "ne sviđa" indexeru i takav problem često zna da izazove battery drain.
U slučaju "zaglavljenog indexer-a" rešenje je da kad vidiš koja knjiga je problem uzmeš obrišeš taj fajl sa Kindle pa u Calibre odradiš ponovo konverziju i novi fajl ponovo prebaciš na Kindle... i posle proveriš da li je uspešno indexirana knjiga.

Trajanje baterije od "nekoliko nedelja" zavisi od načina korišćenja. Nekome će da traje 3 meseca a nekom će da traje 6 dana. Nije isto čitati svaki dan po 3 sata sa svetlom uključenim na 16 (od 24) i slovima ogromnim (= veca slova = više "ekrana" po knjizi, a popuna ekrana je najveći potrošač baterije) vs čita pola sata jednom u 4 dana sa svetlom na 6 i veličinom texta nekom od 2 najmanje iz Aa menija.

I naravno upaljen vs ugašen WiFi takođe pravi značajnu razliku.

Ne sećam se više detalja niti imam info da li je Amazon u međuvremenu promenio metodologiju testiranja trajanja baterije ali nekad je to bilo na fazon svetlo na 10, veličina fonta oko 3-5 i pola sata čitanja dnevno. Da se pod tim uslovima ostvaruje tih 5, 7 ili koliko već nedelja za koji Kindle model je Amazon na product page naveo.

Kindle Basic modeli su tradicionalno uvek imali bateriju najmanjeg kapaciteta i u skladu sa tim ne toliko sjajan battery life u poređenju sa Paperwhite modelom.
Ne znam napamet ni informacija koji je kapacitete baterije na tom najnovijem Basic modelu... znam da isto ima Mediatek SoC kao najnoviji Paperwhite pa pretpostavljam da isto ima i koristi onaj "deep sleep" mode u moji ulazi posle sat vremena u sleep/standby / kad sve ne koristi.
Paperwhite 5 ima fantastičan battery life.

Poslednja izmena:
Plus na temu battery drain videh po netu da kukaju ljudi za poslednja 2 (5.16.10.x & 5.16.21) firmware build da em što sabiraju bateriju em se relativno često dešava da se čitač "zamrzne". Takođe kukaju i da zaboravlja neka od podešavanja prikaza texta 😂😂

Ne bih znao koliko su ti problem masovno tj globalno prisutni jer moj (jailbreak-ovan naravno) PW5 "pauziran" na firmware 5.16.2.1.1 plus ne čitam knjige koristeći stock reader software već KOReader (sa stopiranim Amazon GUI 😂) iz kog nisam izlazio 3 meseca 😂😂😂

Poslednja izmena:
Ja ssm na Basic varijanti, verzija 5.16.10.0.1 i baterija traje dooosta, danima. Ne merim pa ne znam. Čitanje do 2h dnevno, wifi uključen (mrzi me da isključim, zaboravim...). Sada je na 82%, a sigurno ima bar 5 dana od poslednjeg punjenja.

Našao sam negde da je Basic baterija 1040 mAh, a Paperwhite 1700 mAh.

Sada je na 82%, a sigurno ima bar 5 dana od poslednjeg punjenja.
Ja sam Paperwhite punio 10-11. jula i trenutno ima 34% baterije. A u međuvremenu je pročitano ovo:
[brojev sati čitanja (broj stranica)]
FileManager_2024-09-11_203135~4.png

Broj sati po pojedinačnim knjigama:
FileManager_2024-09-11_203200~2.png

S tim da za jul za ovo punjene je prava cifra 220 pages & ~ 9 sati čitanja (prethodne 3 knige su čitane pre punjena baterije).
Gde je page ustvari 1 ekran a sa mojim podešavanjima prikaza texta to je nekih 30-35% više texta / karaktera nego na tipičnom "paperback" štampanom izdanju knjiga.

Koristim format koji "Send to Kindle" stranica automatski preinacuje (konvertuje)... i salje na citac. Neke nije mogao zbog velicine (preko 200MB), neke knjige su su sa sitnim slovima kada se ubace, a neke pregledne tek kad se citac okrene u panorama polozaj. Srecom, vecina knjiga je ok.
Ponovicu, ima dobrih naslova, ali mora da se "kopa". Naravno, stvar ukusa.

Dakle. Sto se tice konvertovanja, obicno iz pdf u epub (neki onlajn konverter), iz epub na "Send to Kindle". Mada, sad vidim da mi je taj epub korak vise...
I, da, probao sam preko kabla epub, ne prepoznaje ga. Moze samo mobi na taj nacin. (stvari postaju jasnije, da izvinite sto se naglas preslisavam)

Indeksiranje. Ostavicu na punjacu. Mada, proverom u Search vidim da je indeksirano sve. (rezultati pretrage za izmisljenu rec u svim sekcijama: 0)

Sto se tice Calibra, njega sam najmanje koristio. "Send to Kindle" sve zavrsava.
Dok sam pohvatao sve formate: epub, mobi, azw, pdf... koji je citljiv, i da li preko kabla ili onlajn. (naravno, sve je objasnjeno u prethodnih 20ak strana, al...)

Sto se tice svetla, meni je na 15-16, kad sam u zatvorenom, polumrak... na dnevnom svetlu verovatno upola... nisam se svetlom jos bavio, ali 15ak mi stoji.

Verzija 15.16.10.0.1.

Zanimljivo, baterija se brzo puni.

I hvala jos jednom na pomoci i strpljenju. :)

Sto se tice konvertovanja, obicno iz pdf u epub (neki onlajn konverter), iz epub na "Send to Kindle".
99% online konverter sajtova u pozadini koristi Calibre 😉

neke knjige su su sa sitnim slovima kada se ubace, a neke pregledne tek kad se citac okrene u panorama polozaj.

Znaš onu izreku "garbage in, garbage out"? 😉
PDF je apsolutno najgori polazni format, i to bez ozbiljne obrade exportovanog texta neće nikad izgledati kako treba ma koji program koristio za taj posao konverzije.
Što je veće neznanja i loši alati korišćeni za izradu PDF-a to će gori biti rezultati konverzije iz PDF i bilo šta drugo...

Kad tražiš i skidaš knjige uvek juri bilo koji ne-PDF format. PDF samo kad baš apsolutno nigde na planeti Zemlji ta knjiga ne postoji u drugoj formi osim kao PDF.

Pojma nemam kako "Send to Kindle" web app tretira PDF kad se šalje tako. Za slanje putem mail adrese default ponašanje je bilo da ne radi konverzija iz PDF u neki od Kindle formata nego samo isporuči PDF fajl na Kidle. A ko je hteo da mu urade konverziju mogao je da napiše "convert"... samo se ne sećam više da li je to išlo kao subject mail-a ili u "body" / text maila.

Ne koristim taj način slanja godinama. Osim kad zbog drugih ljudi treba da testiram nešto u vezi svega toga 😂

Kako god, suština koju treba da naučiš kao novi Kindle vlasnik je da izbegavaš PDF i da je Calibre must have program za svakog ko čita i skuplja ebooks. Ako ne zbog same konverzije onda makar zbog organizovanja svoje kolekcije knjiga i uređivanje "metadata" podataka.
A ne da svinjac od knjiga skinut sa egzotičnih kutaka interneta cepaš pravac u Send to Kindle.

Što si veća picajzla oko toga kako izgleda formatiranje texta koji čitaš to je jača potreba za uređivanjem skinutih knjiga pre nego što ih spremiš za čitanje i time poželjnije makar osnovno poznavanje HTML-a i CSS-a ;)

Poslednja izmena:
I, da, probao sam preko kabla epub, ne prepoznaje ga. Moze samo mobi na taj nacin.
Netačna tvrdnja. Svaki od formata koje Kindle direktno otvara (= ne zahteva konverziju) može da se prebaci USB kablom i da ga "prepozna". Među tim formatima je i sam PDF. Dakle nije samo mobi (i njegove varijante prc, azw) nego i azw3, kfx, txt.. Ne sećam se šta beše za Word (doc i docx) formate i da li html fajlove čita ako su sa .html extenzijom ili moraš da prevariš Kindle tako što promeniš extenziju u .txt.

Epub naravno da ne otvara niti će ikada (jer nije u interesu Amazona) , bez obzira na količinu gluposti koju ćeš naći na Google i pročitati kad su "stručnjaci" po raznim ebooks blogovima pogrešno protumačili najavu Amazon-a da dodaje epub na listu podržanih formata za konverziju putem Send to Kindle / Amazon Personal Documents servisa.

Generalno, knjiga teška oko 200MB u pdf-u verovatno nije prošla OCR. Nije tu problem do uređaja ako je fajl slikovni, i naravno da utiče na potrošnju.
Malo se verovatno promašio izvor e knjiga, prema svim navedenim pojavama i problemima.
Mislim da postoje ukupno tri načina da prebaciš fajl, ništa komplikovano. Postoji baš dosta uputstava i da krečeš od same papirne knjige.

Indeksiranje meni nije napravilo problem oko potrošnje, koliko sam čitao kada sam gledao šta da uzmem, nije ni tako čest problem. Lako je rešivo koliko sam primetio.

Za potrošnju baterije su najviše odgovorni ekran sa pozadinskim osvetljenjem i WIFI. Koliko će da utiču zavisi samo od korisnika.

PocketBook basic 3, ne znam kolika mu je baterija, ali nema wifi i nema pozadinsko i još uvek gura komotno preko mesec dana. Dosta je star i ne koristim ga više tako često pa ne znam ni sam tačno, ali punjenje je u rangu par puta godišnje. Kindle paperwhite još i mora bar neki put više da se puni :)

Bar u trecini prebacenih knjiga to izgleda ovako. Najcesce kao u "Psihologiji gomila" gde bi moglo da se cita, ali problem je sto se gubi deo teksta (mozda par redaka) izmedju dve stranice, tj. sledeca stranica se ne nastavlja na prethodnu. Drugi najcesci problem su usitnjena slova (slika u sredini) koja se ne mogu uvecati. Najredje je pojava kruzica izmedju reci.
Da ponovim, svaki fajl na citacu je epub. Konvertovan iz PDFa ili ne. Ali desava se da ispadne ovako...

Prilozi

• unnamed (1).jpg
    unnamed (1).jpg
    218.6 KB · Pregleda: 73
  • unnamed (2).jpg
    unnamed (2).jpg
    162.8 KB · Pregleda: 81
  • unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    179.6 KB · Pregleda: 72
Na drugoj slici je garant PDF :D a na 3. krš rezultat PDF konverzije.

A problem prve knjige liči da bi mogao da bude problem sa character encoding-om. Amazon sistem za konverziju pretpostavlja da je uvek u pitanju UTF-8 encoding a to relativno nije slučaj da ex-YU knjigama.

Instaliraj Calibre na komp pa prvo u njegovom Viewer-u otvori tu knjigu i vidi kako tamo izgleda text, ima ili nema problema.
Ako nema probaj sa Calibre da uradiš konverziju u azw3 i to pomoću USB kabla pošalji na Kindle pa otvori knjigu i vidi kako sad izgleda text.
Naravno pre slanja obriši tu istu knjigu sa Kindle.

Vraćam se na ono "garbage in, garbage out": ako skineš loše napravljen ebook problemi ne treba da te iznenade. Nije kriv uređaj za čitanje što je taj koji je to "dogitalizovao" nestručno odradio.

@11080 Tako je, ako skineš đubre rezultat dalje konverzije će takođe biti đubre.

Ali ima tu i tvojih propusta očigledno? Pošto koliko vidim (na osnovu OCR screenshot-a 😂) na drugom screenshot-u (koji je 300% sigurno na Kindle stigao u formi PDF-a) u pitanju je Momo Kapor - Ivana?
I evo ja nisam bio lenj nego sam otišao na BD forum da pogledam da li tamo ima ta knjiga i u kojim formatima je dostupna ( = da nije slučajno samo PDF) i vidim da naravno ima epub i mobi uz šugavi PDF:

Screenshot_20240914_140421_Chrome~3.jpg
Screenshot_20240914_140421_Chrome~2.jpg

Tako da se postavlja pitanje zbog čega si ti skinuo PDF i njega slao na Kindle??
Kad je trebalo da skineš epub fajl i onda njega šalješ pomoću Send to Kindle (ako si lenština) ili uzmeš sam da Calibre uradiš epub > azw3 konverziju (ili epub > kfx) pa knjigu prebaciš preko USB kabla . Znači kad god ima mobi i epub praviš se kao da mobi ne postoji i skidaš epub fajl, a njega dalje konvertuješ po potrebi. Epub je format koji se čuva u ličnim kolekcijama i koji se traži za skidanje po netu kao prva i najbolja opcija.

Nadam se da ti je jasno da kad je polazna tačka PDF fajl ne može biti isti krajnji rezultat kad uradiš PDF > epub > neki Kindle format u poređenju sa epub > neki Kindle format. Osim ako taj epub koji bi skinuo sa neta je sam takođe resultat direktne konverzije iz PDF u epub, bez ikakve dalje obrade i dorade 😂😂

Da ponovim, svaki fajl na citacu je epub
Da ponovim i ja: ni jedan Kindle uređaj niti Kindle aplikaciju ne čita / ne otvara / ne "prepoznaje" epub fajlove. Na čitaču ti je isporučen neki od "native" Kindle formata koji je napravljen konverzijom epub-a koji si poslao.

Poslednja izmena:
Potpuno si u pravu, nacrtao si mi i zahvalan sam na tome. Jeste, moj problem je bio u formatima: mobi, epub, azw... to mi sve isto (sa pdf sam raskrstio). Sta sam sve pokusavao, konvertovao, pa vracao... Desavalo mi se da radim dupli posao. A lepo ima opcija (Calibre, USB kabl, Send)...

Medjutim, postoje knjige sa pomenutog sajta kojima nema pomoci: Malajsko ludilo, Platon- Drzava, Kodreanu- Mojim legionarima, Nemezis, Seneka- Pisma prijatelju, Solaris- Lem, Cvijic- Balkansko poluostrvo i Psiholoske osobije Juz. Slovena, Nice- Antihrist, Cehov- Ujka Vanja, Artur Sopenhauer, Puskin- Evgenije Onjegin, Spinoza, So- Djavolji ucenik, Ciceron- Filozofski spisi, Leopardi- Moralni ogledi, Bukati- Prodavnica tajni, Sioran- O Bogu, muzici, ljubavi, Epikur- Osnovne misli, From- Imati ili biti i Dogma o Hristu, Kafka- Poslednja pisma roditeljima i Prepbrazaj, Le Bon- Psihologija gomila, Sartr, Jaspers- Sokrat, Buda, Konfucije Isus, Tolstoj- Otac Sergije, Mor- Utopija, Arhipelag Gulag, Gluvi barut, Srpstvo Dubrovnika- Jeremija Mitrovic, Lelejska gora, Pohvala Ludosti, Junak naseg doba, Metro 2033... Ko zna koliko jos.

Shvatio sam. Sustina je u pravom formatu. Ali desava se, ko sto smo pominjali, da i to bude necitko...

Medjutim, postoje knjige sa pomenutog sajta kojima nema pomoci: Malajsko ludilo...
Slobodan Selenić – Malajsko ludilo?
I kakav tačno problem sa tom knjigom si ti imao na Kindle??
Pošto evo koliko vidim i sam epub izgleda ok kad otvorim u KOReader-u:

Screenshot_20240916_130208.png

A i nakon što sam pomoću "Send to Kindle" sajta (baš namerno sa Send to Kindle da vidim da li će možda biti problema sa character encoding) poslao taj epub i otvorio napravljeni i isporučeni KFX u Kindle for Android aplikaciji ne vidim nikakve probleme u formatiranju texta:

Screenshot_20240916_130142_Kindle.png

Screenshot_20240916_130132_Kindle.png

Osim što epub ima loše setovan metadata za jezik (u .opf fajlu) da je engleski umesto srpski 😂😂😂

Poslednja izmena:
Zaista! Nisam pazljivo gledao sta skidam.

Probao sam ponovo, knjige u PDFu se necitljive: Kodreanu, Seneka, Cvijic, Leopardi, Jaspers... na zalost.
S druge strane, pravio sam i greske- neselektivno sam skidao, pa izmedju ponudjenih formata birao najgori...

Izasli novi kindlovi za 2024

Osvezeni bejzik, paperwhite, signature i scribe, medjutim novitet je Colorsoft.
Prvi kindle u boji. Al boja ima i cenu...slabiji kontrast, sporiji, mutniji, tamniji...realno samo vredi zbog stripova(barem meni)

Ovi osvezeni su dobili na brzini(navodno 25% kod okretabja strana) paperwhite obicni i signature su dobili povecanje ekrana na 7", ali u okviru istih dimenzija.

Malo vise infoa od ovog fejk indijca

Kako se cini sa Kindlom, ko i s Iphoneom- reciklira se jedno isto 10 godina. Inace ovaj Indijac je bas istrajan u analizama e-citaca. Ne znam odakle mu inspiracija da s tolikim entuzijazmom vrti jednu istu pricu godinama..

ok, dali se moze kupiti Kindle (ili slicno) sad za crni petak i za ta snizneja za oko 60-70eu max u inostranstvu- konkretno imam priajtelja u Nemackoj, i u njihvoj glavnoj prodavnici tehnike MEdiamarkt /SAturn. de cestospustaju tada stvari i za preko 50%.. moze i nesto polovno, ali da niej starijeod 4 god, nisam previsxe zahtevna, vec imam e-reader i milion tableta

Da li je moguce s Kindla prebaciti knjige na PC?
1. Kad odem onlajn, preko Amazona: My Account, Digital Content... nema opcija da se iskopira na komp?!
2. Preko USB kabla, kad udjem u Kindle preko PCa u downloads- od 350 knjga pokaze mi 100inak?!
3. Preko Kindle aplikacije na PCu ima opcija za download... nemam pojma gde to zavrsi.

Ono tutorijala sto sam gledao, ne uklapa se s mojim slucajem... uglavnom se tice naslova skinutih s Amazona.
Primer:
  1. On Amazon's website, go to your "Digital Content" page, then select Books.
  2. Find the title, then select More actions.
  3. Select Download & transfer via USB in the pop-up window.

-na More Action nema opcije download? Samo add or remove to collection, i mark as read.

Poslednja izmena:
@11080
Baš si deo mnogo informacija (tipa koji Kindle model) na osnovu kojih da ti sad drugi iskusniji pomognu...

Elem, ovako napamet liči mi da je tvoj osnovni problem što nisi ukapirao da na samom Kindle čitaču postoje "Cloud" (ili. "All" ili kako god već zovu prikaz koji izmeša zbir "on device" + "known to Amazon" knjige) vs "Downloaded" prikaz?

Sve zavisi od načina ubacivanja knjiga i šta jeste / nije (moglo da bude) arhivirano "u Cloud"-u.

Kad povežeš USB kabl na Kindle vidiš naravno fajlove koji su trenutno fizički skinuti na uređaj. A tu su mogli stići na više načina (USB transfer ili bežična isporuka).

Na sajtu (na https://amazon.com/myk) su vidljive 2 kategorije knjiga:

1) knjige kupljene u Kindle Store-u
2) knjige koje su poslate od stane korisnika ( = piratske knjige i/ili knjige kupljene na drugom mestu pa konvertovane u Kindle format) ako je pri slanju bila izabrana / uključena opcija da ih čuva / arhivira na Amazon Cloud-u. Dakle postoji i mogućnost da se knjige bežično pošalju i isporuče bez da se arhivira i veže za taj Amazon nalog.

Naravno da Amazon sajt ne vidi i ne može da vidi knjige koje si "nabavio" gde god i onda koristio USB kabl da kopiraš na Kindle (u "documents" folder). A sam Kindle ih naravno vidi (ako si ih kopirao gde treba).

Plus postoji i čitava podela knjiga na "Book" vs "Doc" za dodatnu komplikaciju.

Kategorija #1 na Amazon sajtu ima "Download & Transfer via USB" opciju (pod uslovom da NISU ovi najnoviju Kindle modeli koji su počeli sa prodajom u oktobru, za njih FALI ta opcija) ako na nalogu imaš Kindle eInk uređaj registrovan ( = nema za Kindle aplikacije) . To skida na komp tu knjigu sa DRM zaštitom vezanom za taj 1 Kindle uređaj koji si birao kao 'target' na koji ćeš posle da prebaciš USB kablom.

Kategorija #2 na Amazon sajtu nema transfer via USB opciju, ni za Kindle eink uređaj. Već te knjige skidaš isključivo na samom Kindle eInk uređaju ili unutar Kindle aplikacije. Sa Kindle nakon skidanja pomoću njegovog UI naravno da možeš to skinuto pomoću USB kabla da prebaciš iz "documents" foldera na komp.

Moguća je i normalna situacija da se broj knjiga na Amazon sajtu vs broj knjiga koje vidiš na Kindle uređaju kad je prikaz na "All" / "Cloud" / šta god vs broj koji je fizički skinut / ubačen / prisutan na Kindle storage-u vs šta vidiš na Kindle aplikaciji na telefonu.

Preko Kindle aplikacije na PCu ima opcija za download... nemam pojma gde to zavrsi.

U "Documents" folder Windows-a imaš pod-folder da imenom nešto tipa "My Kindle Content", tu su fajlovi koje su skinuo unutar Kindle for PC aplikacije, i tu bi ručno dodavao fajl koji hoćeš da čitaš a nećeš da prvo šalješ Amazon-u da obradi i arhivira na Amazon nalog.

Poslednja izmena:
Imam Kindle Basic 11gen. Mislim da je resenje u ovom poslednjem. Gde unutar Kindle aplikacije downloadujem svaku knjigu koja potom zavrsi u My Kindle Content. Problem je (bio) sto su te skinute knjige imale neke zbrkane brojeve i slova u nazivu. Kad se svaki otvori preko Calibra pokaze se knjiga koja je skinuta.

Ali u Kindle aplikaciji koju otvorim na PCu, ima 330 dokumenata/knjiga, a ja na citacu imam 380? Dakle, neke nije prepoznao.

Poslednja izmena:
Inace. Vecinu knjiga sam na citac ubacivao preko Send to Kindle. Neke sam prebacivao (manji broj) preko kabla.

I shvatio sam to podelu na books i documents. Meni je svaka knjiga kao document.

I ovo. Na Amazonu, u mom Digital Content pokazuje 330 dokumenata, tj. knjiga. Iako u citacu imam pomenutih 380.

Nazad
Vrh Dno