Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Da li neko ima neki predlog za neki drugi digitalni notes, da izostavim čitanje knjiga pošto imam stari Kindl.
Koristio bi ga kao digitalni rokovnik, po nekada neki crtež, pregled PDF i bilo bi lepo da se sinhronizuje sa Googlom.

Za Remarkable ne znam, ali Scribe imam i često koristim. Beleške na samom uređaju funkcionišu odlično i mogu se eksportovati, ali ih van Amazonovog sistema suštinski ne možeš čitati kao deo teksta, samo izvučene ponaosob kao listu komentara. Ako ti treba da ih kopiraš kao deo teksta na PC, to može preko Kindle za PC aplikacije pa jednu po jednu copy=>paste u drugi program, npr. Word.
Sortiranje radi solidno, ali opet zavisi od korisnikovih potreba.
PDF odlično izgleda sve dok boje u dokumentu nisu prenaglašene, pa se onda na crno-belom ekranu Scribea ponekad loše uočavaju nijanse sive zbog drugačijeg kontrasta. Crno-beli dokumenti, a posebno tekstualni, izgledaju odlično, uključujući i dijagrame. Ako uzimaš ovaj novi Scribe u boji, ovo svakako ne važi, ali nisam probao pa ne znam iz prve ruke.
Cloud sinhronizacija samo u okviru Amazona, i sinhronizuje se za sve njihove uređaje.
Google calendar nije podržan.
Treba imati na umu i da je malo teži u ruci kad se dugo drži, pa je bolje da stoji na stolu ili stalku nekom ako imaš. Ako novac nije problem, možda je bolje pogledati neke uređaje te veličine sa Androidom, po mogućstvu laganije za držanje u ruci.
Imam i ja par pitanja za Scribe pošto se razmišljam između njega i Remarkable2.
Supruga i ja volimo da čitamo, stari Kindle se pokvario posle mnogo godina.E sad sviđa mi se i opcija da može da se piše, supruga bi pisala neke recepte da nema više gomilu svezaka pa gde su kolači, torte, slano.....da može to da sortira, deca bi verovatno mogla da ga koriste za školu i ja po malo, e sad da li mogu da to što sam zapisao da pošaljem direktno kao PDF nekome na mail ili da prebacim na telefon ( spominje se Kindle aplikacija za telefon) pa odatle kao PDF....generalno kakve su mi opcije da taj sadržaj prebacim na komp, telefon....
Da li pretraga radi solidno na njemu u dokumentima koje smo mi pisali.
Remarkable2 nemam gde da probam i ne znam nikog da ga ima pa da mi kaže kakav je i on za čitanje knjiga, supruga ima dosta knjiga skinutih u PDF.

Ukoliko se nešto nije promenilo u skorije vreme sve beleške koje praviš na Scribe su dostupne samo unutar Amazon ekosistema i po PDF ne možeš ni da piskaraš već prvo PDF mora da se konvertuje / "wrap"-uje u "native" Kindle format koji je dosta sličan "Print Replica" varijanti formata koju Amazon tj Kindle Store koristi za udžbenike i sličan materijal koji prodaju.

= nema kopiranja PDF fajlova sa USB kablom direktno na Kindle Scribe već moraš da ih šalješ pomoću maila ili sa "Send to Kindle" pa onda to Amazon serveri konvertuje.

Sad sam negde procitao za novi Kindle scribe color
  • Docs on demand – Import documents from Google Drive and Microsoft OneDrive directly to your device to mark up. Export your notebooks to Microsoft OneNote.

Verujem da ce i model 2024 dobiti te mogucnosti sa udate.

Remarkable ili Supernote su po meni bolji izbor od Kindlea ako prčamo o produktivnosti.

Stigao je novi razlog da se kupi kindle. Ili da se beži od njega glavom bez obzira, u zavisnosti od toga ko šta voli

Zdravo, zanima me koji biste e reader preporucili za nekog ko prvi put uzima nesto ovako, uglavnom bih sam nalazio knjige i onda prebacivao na e reader. Vidim da je na prethodnoj strani preporucen Pocketbook verse, zanima me da li je to ok i ima li neku manu, kao npr nedostatak pozadinskog osvetljenja? Cena bi bila oko 15k dinara.

Verse ima osvetljenje (nije pozadinsko 😀) i dobar je proizvod. Ako planiraš da nabavljaš knjige sa strane, pretpostavljam u .epub formatu, korisno je što ima i slot za SD karticu. Ostaje ti da odlučiš hoćeš li 6" ili veći. Najbolje da odeš do neke radnje gde ima izloženih čitača, čisto da budeš siguran da ti odgovara veličina i težina
Ja sam razmatrao Verse kad je ovaj moj metuzalem počeo da brljavi, ali pošto je i dalje živ, nisam još kupovao ništa novo.

Hvala na odgovorima! Gde u Beogradu ima da se vide izlozeni citaci? Zanima me da li e-reader moze prikazati knjigu koja je skenirana i nalazi se u pdf? Taj pdf dokument izgleda kao slika svake stranice knjige i postoji li neka caka mozda kako zaobici to?

Jos jedno pitanje ako moze neko u pp da mi se javi odakle kupiti e reader, odlucio sam se za Pocketbook Verse Pro, vidim ima na kp pa ako neko zna pouzdanog prodavca odatle ili negde drugde molim da mi pise privatno. Hvala

@anicai
Ma suština je u tome da dok se ne odradi setup wizard ne exportuje storage preko USB kabla.

= nemaš fore ni za onu primitivnu varijantu blokiranja firmware update (da bi mogao da se odradi jailbreak, pod uslovom da i stigne uređaj da dovoljno matorim firmware) tako što popuniš Kindle sa junk data da ostane ispod 300 MB slobodnog prostora.

Plus implikacije za šta će biti za tipa 8-10 godina u situaciji da uradiš factory reset a na uređaju ti premator i nepodržan firmware jer je Amazon prekinuo odavno ikakvu podršku za tvoj model.

Slično kao što sad vlasnici Kindle 4 i slično starih modela ne mogu da registruju uređaj na Amazon nalog posle factory reset = ne mogu više bi da šalju "personal documents" preko Send to Kindle niti da čitaju knjige koje su kupili sa Kindle Store.

S tim da kako stvari stoje na ovoj trenutno nojnovijoj generaciju je moguć i taj scenario da u budućnosti ne možeš ni ručno za USB kablom da ubaciš bilo šta... ako se desi da ne može iz nekog razloga da se kompletira setup wizard.

Preporuka za booklore umesto calibre-web. Mnogo bolji UI, mnogo lakse updateovanje metadate.

Koristio sam calibre jedno 2 godine, ali booklore je mnogo bolji. Malo vise rama koristi ali funkcionalnost je takodje mnogo bolja.

@shamanNS Da, ovo je loše za one koji rade jailbrake. Ograničavaju ga baš. Prvo su počeli sa zabranom preuzimanja kupljenih knjiga na računar, a sad ovo. Ali ne verujem da će doći do toga da potpuno zabrane prebacivanje preko USB-a. To bi već bilo previše. Inače, prebacila sam neke knjige pre dan-dva preko Calibre-a i Kindle ih ne registruje kao knjige nego kao dokumente. Nema ono About this book, See in Store, ne radi Goodreads, a sve sam radila isto kao i svaki put - dodala asin, konvertovala u kfx. Opet nešto baguje.

Ali ne verujem da će doći do toga da potpuno zabrane prebacivanje preko USB-a.

Ma neće oni to da blokiraju planski i svima nego ćeš doći u situaciju da ne možeš da prođeš setup wizard korake jer je tipa plomenjen API za update check ili istekao CA root na uređaju. A tvoj uređaj više ne dobija firmware updates da to popravi.

A pošto ne exportuje storage dok se ne završi kompletan setup i setup nema "skip" za update check i za connect to WiFi ima da se slikaš ,iako je uređaj i dalje sasvim dovoljno dobar za čitanje knjiga nećeš imati način da ubaciš knjigu da čitaš.

Znači imaš built-in "point of failure" jer funkcionisanje uređaja zavisi od online ili offline statusa tamo nekih servera.

Inače, prebacila sam neke knjige pre dan-dva preko Calibre-a i Kindle ih ne registruje kao knjige nego kao dokumente. Nema ono About this book, See in Store, ne radi Goodreads, a sve sam radila isto kao i svaki put - dodala asin, konvertovala u kfx.
KFX Output plugin je poodavno obrnuo šta pravi po default: sad je default da generiše PDOC. Kao da ih ne bi brisao Amazon "bug".
Trebalo bi da negde u output podešavanjima tog KFX plugin imaš opciju da selektuješ da želiš da stavlja EBOK flag umesto PDOC.

Nemam pojma napamet gde to tačno stoji u Calibre Convert prozoru. Nisam ništa konvertovao 3 godine u nazad 😂😂😂 Čitam samo epub u KOReader-u i Calibre nisam otvorio sto godina.

Prvo su počeli sa zabranom preuzimanja kupljenih knjiga na računar
Ne znam da li si ispratila diskusiju na MobileRead forumu ali počeli su ili su najavili da će uskoro omogućiti download ali samo kupljenih ljiga koje se prodaju kao DRM-free.

Pretpostavljam da ih je tipa EU nešto smarala oko toga i primorala na ovakav potez.

KFX Output plugin je poodavno obrnuo šta pravi po default: sad je default da generiše PDOC. Kao da ih ne bi brisao Amazon "bug".
Trebalo bi da negde u output podešavanjima tog KFX plugin imaš opciju da selektuješ da želiš da stavlja EBOK flag umesto PDOC.
Pogledaću baš. Prebacivala sam i pre jedno mesec dana i nije bilo problema.

Verovatno dok nisi uradila update plugin-a.

Version 2.15.0 - 11 Apr 2025

The default conversion behavior has been changed to create a personal document (PDOC) instead of a book (EBOK). Replace the "Create personal document instead of book" conversion option with "Create book (EBOK) instead of personal document (PDOC)". The CLI option "--book" has been added. The "kfx_output_ignore_asin_metadata" plugin tweak has been eliminated.

Detect Kindle Previewer versions up to 3.92.0.

Meni su sve knjige u epub, koliko vidim nema nikakvih problema. Ja sam skinuo KOReader prvog dana i jailbreakovao/rootovao(?) kindle prvog dana, jer sam hteo da ugasim reklame i da stavim ovaj bolji reader 😀

Proveri koju verziju imaš instaliranu ☺️
I za Kindle Previewer.
KFX Input verzija je 2.27.1, Output 2.18.0. Za Input nudi ažuriranje na 2.28.0. Kindle Previewer 3 je 3.77.0.

Našla, hvala. Nema u podešavanjima samog plugin-a, ali ima ta opcija prilikom konvertovanja. Probaću tako.

Nazad
Vrh Dno