Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Pozdrav jel ova opcija jos funkcionise ?
Posto sam probao i samo dobijam secured .epub nikako dekriptovan. Eden books mi je otvoren ali nije kao kod tebe na slici u zasebnom prozoru nego radi u pozadini posto nikako ne uspevam paralelno da je pokrenem
Funkcioniše. U jednom prozoru otvoriš knjigu, a u drugom neki file explorer, na primer EX File Manager, pa pronađeš fasciklu Root > data > data > rs.laguna.edenbooks > cache. Tu se nalazi knjiga, npr. 1234_567_secured.epub. Držiš malo duže da je selektuješ i ispod će se pojaviti opcije. Ideš na More > Copy to i izabereš gde želiš da je sačuvaš, Dropbox, Google Drive, PC.

Kindle Oasis na rasprodaji, 135$ + porez i isporuka:
Oasis

Imam Kobo Clara 2E. Ne postoji mogucnost da se napravi nalog pa da 2 osobe odvojeno da citaju knjige, prati im statistiku i ujedno istu knjigu citaju zasebno?

Probao sam da konvertujem epub u kepub, u Calibre-u pise da ima epub i kepub. Kada prebacim na uredjaj da li kada pise kobo epub to je ta konvertovana verzija? Posto nisam (jos provalio) kako da prebacim verziju koju zelim. Inace sam koristio neki plugin za konvertovanje u kepub.

Ovo pitanje moze biti subjektivno ali mozda mi moze koristiti od ljudi koji vec dugo koriste e-readere. Koji font vam najvise odgovara da brzinski citate? Meni malo odgovara da ima razmak izmedju redova pa sam to manuelno podesio.

"kobo epub" = kepub
A na Kobo čitačima je razlika između čitanja epub i kepub instant očigledna jer epub treba značajno duže i da otvori knjigu i kad god menjaš bilo šta od opcija prikaza texta dok to "primeni" na knjigu je takođe kilavije za epub nego za kepub / "kobo epub".

Za koji format slanja ima veći prioritet kad koristiš Calibre pretpostavljam da i za Kobo device plugin / drajver imaju ta podešavanja prioriteta formata kao što postoji za Kindle drajver. Pretpostavljam pošto se ne sećam jer sam bukvalno 1-2 puta slao knjige na Kobo sa Calibre pre nego što sam se prebacio na čitanje sa KOReader-om a tamo knjige šaljem bežično što koristi sasvim drugi Calibre plugin.
Nije mi Calibre pri ruci da proverim i vidim za sigurno.

Deljenje čitača između više osoba tj mogućnost kreiranja više korisničkih profila ne postoji.

Poslednja izmena:
Zasto nasi izdavaci ne izdaju knjige u elektronskom formatu?( ne racunam ovo sto radi Delfi, i uslovljava sa nekim programom za citanje)
Da li neko zna razlog?
Ja bih prvi kupovao knjigu u elektronskom formatu, kao sto sam kupovao i stampana izdanja

Poslednja izmena:
Zato što se boje da će zli narod to posle lako da deli među sobom 😂 Kupi jedan i podeli 50 puta a tih 50 još ko zna koliko puta.
Ima toliko tipova DRM zaštite tako da sve bi se moglo regulisati.
Mislim da smo mi jednostavno malo tržište za elektronske knjige.

Paradoksalno štampane knjige se ne mogu popraviti, što si dobio to ćeš i da čitaš, makar izdavač nagurao sve u mali font.
El. knjige mogu, tj da nije piratskih izdanja mi neke knjige nikad ne bismo ni videli.

Ima toliko tipova DRM zaštite tako da sve bi se moglo regulisati.
Ima, ali da bi koristili treba da plate licencu Adobe-u ako hoće da pokriju većinu čitača koji podržavaju epub. A imaju zmije u džepovima pa im se "više isplati" da plate jednokratno nekome da odradi Android i iOS aplikacije. Nego da im Adobe u nedogled uzima deo "kolača".

A za DRM šemu koju koriste Kindle uređaji nisam siguran da li čak i postoji mogućnost licenciranja za knjige koje se ne distribuiraju na Kindle Store. Mislim da ne.

Koliko znam, u Evropi prodaju knjige sa watermark DRM sto mi se cini kao bolja varijanta za citaoce jer je nebitno koji uredjaj se koristi, a Adobe ume da zakomplikuje zivot. S druge strane, ovde kad pomenem da kupujem eknjige komentar je najcesce pa imas besplatno na internetu, tako da ne znam koliko bi se to isplatilo nasim izdavacima.

Stigao BOOX Palma, prvi utisci su podeljeni. Viber sam uspeo da instaliram iz drugog puta, posto vidi kao da je telefon i ocekuje poziv. GPS je neupotrebljiv, nikako da zakljuca :(. Response ekrana je fenomenalan, dosta je brzi od onog koji sam koristio pre par godina (Yotaphone 2). Sinhronizovao sam notifikacije sa telefonom pomocu Join by joaoapps. Samo jos ostaje da pronadjem nacin na koji cu moci da se javim na dolazeci poziv i bice ko secer.
Kakvi su utisci posle nekoliko meseci upotrebe, ako ga koristiš uopšte?

Uzeo sam polovan Kindle Basic 11, posle mnogo iscitanih stranica, recenzija, tutorijala, tabela. Ne znam samo sto ljudi trose toliko vremena- sve je slicno, nista epohalno novo u e-citacima pre 10 godina i danas. Takodje, minimalne/neprimetne/zanemarljive razlike izmedju aktuelnih (gigabajti, Hz, ppi, baterije, portovi...).
Meni najvazniji uslov je da bude "prenosiv" (6 inca) i da ne bude mnogo star (zbog podrske, ocuvanosti ekrana, itd).

Prvi izbor je bio Kobo, al je skuplji. Kobo- jer je lakse za upravljanje/konvertovanje/sta god... ako sam pazljivo citao, to se pominjalo i na ovom forumu. Nekako sam Amazon zamislio kao zatvoreni Apple sistem, gde nema 2 nacina, jos gore- nema jednostavnog nacina.

Problem. Zanimaju me knjige na srpskom (beletristika, klasici, filozofija...) i posto nisam tehnoloski potkovan:
1. nalazenje sadrzaja
2. konvertovanje formata epub, kebub, pdf u odgovarajuci azw (cini se da imaju dva nacina: Calibre ili putem maila Amazonu, gde oni besplatno konvertuju, valjda?)

Hvala.

Poslednja izmena od urednika:
Ja imam uglavnom ono što mi se čita pa se skupilo preko 1000 naslova vremenom.

Po meni jedino Calibre pa preko kabla. Ne urade svi metadata isto, na primer stave autora po naški a drugi za naslov kako treba pa imaš pod dve stavke istog autora... Ako je neki serijal možeš lepo da ih poređaš. itd... I prebacuješ u AZW3, bar nisam pratio neko vreme da se nešto novije pojavilo za Kindle.

Ja sam uzeo preko burazera u USA Paperwhite kids edition a hteo sam Kobo. Jednostavno kada nalete Amazon dani razlika u ceni bude i preko 50%. Otprilike nekih 120 dolara Kindle i njegova futrola a kobo uz neku futrolu je bio nekih 160 ili više. Zaboravio sam tačno.
Uglavnom sve to isto radi, bitno je da se čita. Imam i neki stari pocketbook bez pozadinskog svetla koji se i dalje koristi bez problema. Vidno je sporiji ali daleko od toga da je neupotrebljiv.

Poslednja izmena od urednika:
I prebacuješ u AZW3
bar nisam pratio neko vreme da se nešto novije pojavilo za Kindle.
Vidi se da baš pratiš tematiku 😉 KFX je noviji format od azw3 (= KF8 format) i postoji ne sećam se više da li od kad je krenuo sa prodajom Paperwhite 2 ili Paperwhite 3. Već skoro godinu dana čak i Amazon sve što se pošalje mailom ili pomoću Send to Kindle isporučuje kao KFX na Kindle modele koji imaju firmware 5.16.x. Pre toga je KFX godinama zvanično korišćen samo za knjige kupljene sa Kindle Store.

Za Calibre da bi konvertovao knjige u KFX format treba da se instalira "KFX Output" plugin + Kindle Previewer ( Previewer je taj koji radi samu konverziju).

Probaj možda ti se svidi 😋

Inače, stvarno mi je krajnje tragikomično koooooliko loše / lošije na Kobo rade knjige u epub formatu u poređenju sa istim tim knjigama nakon konverzije u kepub.
Znači cirkus iskustvo... mrzelo me danas palim komp i USB kablom sa Calibre na Kobo Libra 2 prebacim 2 knjige pa sam uneto toga išao na varijantu da epub skinut sa BD na mobilni bežično pomoću KOReader-a prebacim na Kobo.

Hoću da gnjavim ćaleta da proba da čita na Libra 2 zbog većeg ekrana nego Kindle PW1 na kom trenutno čita... pošto čita sa meni komično ogromnom veličinom slova i onda su one rupetine praznog prostora između 2 reči užasno velike..... baaaaš me nervira kad god bacim pogled na ekran dok on čita na šta to liči.
Pa je ideja da predložim taj čitač sa većim ekranom + čitanje u landscape orijentaciji (i na Kindle bi morao ručno da menja portrait <> landscape pomoću UI opcije a na Kobo ima senzor i može automatski da rotira) da to makar malo počne da liči na knjigu.

Pa uzeo ja da uporedim ponašanje rotacije između stock Kobo softvera i KOReader-a, i koliko hyphenation ("prelom" reči na kraju reda) utiče na prikaz texta... i naravno koji program ima manje šanse da stiska ćale svašta nešto.
Znači... "Nickel" + epub format + auto-rotate uključen & nelimitiran na samo 2 portrait ili samo 2 landscape orijentacije = apsolutno horror iskustvo. Sto godina mu treba da odreaguje i prebaci prikaz iz portrait u landscape za epub knjige (za kepub nema tog problema) do te mere traje da uveliko pomisliš da se čitač zakucao... a ako ga izokrećeš više puta dok deluje zakucano 2 puta mi se stvarno i zakucao skroz čitač i samoresetovao 😂😂

KOReader + epub + auto-rotate uključen = nema problema (malo sporije radi promenu portrait <> landscape u odnosu na portrait <> naopako portrait & landscape <> naopako landscape koje odradi momentalno).

@11080 ? Pričaš o inicijalnom setup wizard na Kindle eInk čitaču? Kad se prvi put upali Kindle čitač ili posle factory reset-a.

Ako je to u pitanju nudi ti 2 opcije za taj inicijalni setup, od kojih je jedna ta da "koristi Kindle app na telefonu" a druga je na fazon "manually input" / "setup using this device" ili tako nešto ne sećam se napamet a extremno me mrzi da skidam i čitam User Guide.

Uglavnom ta druga opcija ne zahteva app na telefonu već na Kindle ručno kucaš mail i password (i OTP kod ako ti je na Amazon nalogu uključena 2FA autorizacija).

Ako si već birao setup pomoću Kindle app na telefonu potraži ima li neki cancel / setup later da odustane od toga ako nema stisni i drži power dugme na Kindle nekih 20-30s da uradiš "force reboot" pa kad se upali ponovo vidi šta imaš od opcija za setup.

Pitanje. Skinuo sam Amazon app, ali nema Kindle app koju trazi citac da bih se prvi put povezao, ulogovao, sta vec... koristim iOS?

Nemaš Kindle App zato što je na Srpskoj prodavnici. Npravi USA nalog i njime se uloguj na App store (nema potrebe da diraš Apple ID nalog, samo se izloguješ/uloguješ u App Store aplikaciji) i instaliraj Kindle app. Radiće ti posle bez obzira na kom nalogu budeš držao App Store.

Pozdrav svima.
Pročitah temu od početka do kraja, i s obzirom da planiram da uzmem jedan e-reader isključivo za cbr i cbz, trebala bi mi informacija, ukoliko bi vlasnici Kobo Libre 2 (@neo geo, @Astmario, @shamanNS...) mogli da mi je daju, pošto je nigde na netu nisam našao: Koje su dimenzije samog ekrana u mm (visina i širina), tj površine za čitanje na Kobo Libre 2?
Kao što rekoh, e-reader mi treba za čitanje stripova (mange i bonelli od naših izdavača), pa sam hteo da vidim odnos veličine slike između štampanog izdanja tj stripa i digitalnog na ekranu e-readera.
Ako sam dobro razumeo, Kindle ne podržava cbr i cbz, tako da sam suzio izbor na Kobo, gledajući odnos cene i kvaliteta. Libre 2 ima veličinu ekrana 7", pa mislim da bi mi to bila odgovarajuća veličina za navedenu namenu, ovako odokativno.
Ako imate predlog za drugi e-reader za cbr i cbz u rangu cene 200€, tu sam.

Moj savet je da za tu namenu ne kupuješ čitač sa eInk tipom ekranom. Ni neki sa color eInk (tipa Kobo Libra Colour) a posebno ne B&W... bez obzira što bi primarno čitao manga.

Poslednja izmena:
Podržavam preskakanje einka, i to kao neko ko je čitao i na ozbiljnijim 10" uređajima, sporo je, dobar tablet je bolji izbor.

Hvala vam na odgovorima @shamanNS i @Astmario. I posebno na dimenzijama ekrana @shamanNS (y)
Cilj mi je bio da pre svega dobijem lagan uređej, na kome se lako čita, bez plavog spektra na ekranu zbog čitanja noću, i sa baterijom koja dugo traje.
A e-reader bismo koristili i sin i ja, taman da redukujemo kupovinu stripova i mangi :)
Moram razlisliti šta raditi... Da li ima negde u nekoj radnji izložen e-reader da mogu uživo da vidim uređaj i odziv ekrana kada se čita strip (cbr ili cbz fajl)?

Cbr/cbz su sam zip/rar arhive pune slika, lako ih možeš konvertovati u azw koji kindle čita. Mada pametno nećeš dobiti ništa, zagor i sličan format stripova izgleda pristojno tek na 8" ekranu, manga nista bez 10", plus fali tog kontrasta sa papira i sporo je listanje.

Hoćeš da izbegneš plavičasto svetlo? Opet ovo nije rešenje za tebe, eink sa isključenim osvetljenjem pod svetlom obične sijalice noću izgleda loše, za tekst i nekako ali stripovi sa sitnom tekstom, nikako. Ako uključiš toplo osvetljenje na samom uređaju opet smanjiješ kontrast delimično i stripovi izgledaju lošije, pa je opet lakše je na tabletu uključiti neku aplikaciju za filtriranje plavog svetla.

Hvala vam na odgovorima @Astmario i @zaxknez.
Cbr/cbz su sam zip/rar arhive pune slika, lako ih možeš konvertovati u azw koji kindle čita. Mada pametno nećeš dobiti ništa, zagor i sličan format stripova izgleda pristojno tek na 8" ekranu, manga nista bez 10", plus fali tog kontrasta sa papira i sporo je listanje.

Hoćeš da izbegneš plavičasto svetlo? Opet ovo nije rešenje za tebe, eink sa isključenim osvetljenjem pod svetlom obične sijalice noću izgleda loše, za tekst i nekako ali stripovi sa sitnom tekstom, nikako. Ako uključiš toplo osvetljenje na samom uređaju opet smanjiješ kontrast delimično i stripovi izgledaju lošije, pa je opet lakše je na tabletu uključiti neku aplikaciju za filtriranje plavog svetla.
Ove informacije mi mnogo znače. Ipak ću onda gledati neki 8-10" tablet. Cilj mi je da uređaj bude lakši, zbog držanja, a opet dovoljno velik zbog čitanja.
Ah, kompromisi :)
Ovde na forumu su za čitanje stripova hvalili tablet https://www.tcl.com/global/en/tablets/tcl-nxtpaper-11
Nisam ga probao pa ne mogu da kažem kakav je. Možeš da odeš do neke prodavnice pa da vidiš.
Da, gledao sam više recenzija ovog tableta, deluje ok, ali mi se čini da je jako velik sa dijagonalom od 11". Moraću ga pogleadti uživo.

Nazad
Vrh Dno